Ελλάδα

Θεόφιλος Χάνσεν: Ο αρχιτέκτονας της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Πανεπιστημίου και το μεγάλο έργο στη Βιέννη

Το 1837 ο Δανός αρχιτέκτονας μετακόμισε στην Αθήνα, μεταφέροντας την αισθητική του στην χώρα μας

Αν και ο αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν δεν είναι ευρύτερα γνωστός στην ελληνική επικράτεια, όσο ο μαθητής του, Ερνέστος Τσίλλερ, ωστόσο, μερικά από τα πιο γνωστά και εμβληματικά κτίρια της Αθήνας φέρουν την υπογραφή του, αποτελώντας εξαιρετικά δείγματα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Η νεοκλασική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται κυρίως από το μεγαλείο της κλίμακας, την απλότητα των γεωμετρικών μορφών, καθώς και την ελληνική (ειδικά τη δωρική) ή τη ρωμαϊκή λεπτομέρεια.

Ο Θεόφιλος Χάνσεν (1813-91) γεννήθηκε και σπούδασε στην Κοπεγχάγη. Μαθήτευσε κοντά στον Καρλ Φρήντριχ Σίνκελ και σπούδασε στη Βιέννη.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις κατασκευές του στη Βιέννη και στην συνέχεια μετέφερε την αισθητική του και στην χώρα μας.

Μερικά από τα σπουδαία έργα του στην Βιέννη είναι τα εξής: ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος, το Παλαί Τοντέσκο, το Παλάτι του Αρχιδούκα Γουλιέλμου, η Ακαδημία Καλών Τεχνών Βιέννης, το Χρηματιστήριο της Βιέννης, καθώς και το Κτίριο του Αυστριακού Κοινοβουλίου της πόλης.

Το 1837, ο γνωστός αρχιτέκτονας μετακόμισε στην Αθήνα, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική και σχέδιο, εστιάζοντας στη βυζαντινή αρχιτεκτονική.

Κατά την ενναετή παραμονή του (1837-46) άλλαξε άρδην το προφίλ της Αθήνας του 19ου αιώνα, βάζοντας τα θεμέλια του αθηναϊκού νεοκλασικισμού.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το 1859 συνέλαβε, με αφετηρία το κτίριο του Πανεπιστημίου, έργο του αδελφού του Χριστιανού, την λεγόμενη «Αθηναϊκή Τριλογία» –  το συγκρότημα των κτιρίων του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης-, που θεωρείται το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύνολο της χώρας μετά την Ακρόπολη.

Ο Δανός αρχιτέκτονας σχεδίασε, επίσης, το Αστεροσκοπείο στο Λόφο των Νυμφών, καθώς και το Ζάππειο, ακολουθώντας τo αρχικό σχέδιο του Φρανσουά-Λουί Μπουλανζέ.

Παράλληλα, συνεργάστηκε με γνωστούς αρχιτέκτονες της εποχής του όπως ο Όττο Βάγκνερ. Το 1884 ο Φραγκίσκος Ιωσήφ της Αυστρίας του απένειμε τον τίτλο του Βαρόνου (Freiherr). Ο σπουδαίος αρχιτέκτοντας πέθανε στη Βιέννη σε ηλικία 77 ετών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χτύπησαν τον 36χρονο γιατρό μπροστά στον γιο του για ένα κόκκινο φανάρι - Η στιγμή του ξυλοδαρμού στην Θεσσαλονίκη
Η αιτία της επίθεσης, ήταν γιατί οι 4 άντρες θεώρησαν πως ο 36χρονος οδηγούσε αργά, με συνέπεια να τους καθυστερήσει και να τους «πιάσει» το κόκκινο φανάρι
Η στιγμή της επίθεσης στον 36χρονο γιατρό
Στα ύψη η αγωνία για τον 43χρονο Σπύρο Σέββο που εξαφανίστηκε από το Κερατσίνι - Στο σκοτάδι ακόμα οι έρευνες για τον εντοπισμό του
Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο 43χρονος φέρεται να ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος με την εγχείρηση, που επρόκειτο να κάνει, καθώς είχε υποστεί ρήξη του ώμου του
Ο 43χρονος που εξαφανίστηκε από το Κερατσίνι