Κόσμος

Προκαλεί ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Μιλάει για «μακεδονικό πεπρωμένο» και αφήνει αιχμές για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Έχουμε υποστεί πολλές ταπεινώσεις και αποδεχτήκαμε πολλές κακές συμφωνίες για την ευρωατλαντική μας προοπτική» είπε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία, το μέλλον της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης αλλά και για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και με την Βουλγαρία μίλησε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αφήνοντας ωστόσο «αιχμές» για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει δει πραγματικά αποτελέσματα ως προς την ευρωατλαντική της προοπτική τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε «ταπεινωτικές συμφωνίες» που θα οδηγούσαν σύντομα στην κατεύθυνση αυτή.

«Ως έθνος κάναμε ό,τι μπορούσαμε, έχουμε υποστεί πολλές ταπεινώσεις και αποδεχτήκαμε πολλές κακές συμφωνίες προς χάριν της ευρωπαϊκής μας προοπτικής και της ένταξης στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον που ήταν αφιερωμένη στο μέλλον των διατλαντικών σχέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αρχικά, μίλησε για την Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να την κατονομάζει, λέγοντας ότι: 

«Η απογοήτευση στους πολίτες της χώρας μου είναι εξαιρετικά μεγάλη. Είμαι μάρτυρας ότι την εποχή που ήμασταν αντιπολίτευση, το 2018, πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, πρωθυπουργοί από πολλές ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ, πρόεδροι, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας επισκέπτονταν και έλεγαν: απλώς αλλάξτε το όνομα και αυτή τη φορά θα καταστείτε άμεσα μέλος του ΝΑΤΟ, θα ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα τις ολοκληρώσετε σε διάστημα 4-5 ετών και θα καταστείτε μέλος της ΕΕ. Αυτά τα 4-5 χρόνια πέρασαν πριν από δύο χρόνια και είμαστε στην ίδια κατάσταση με εκείνη πριν από 20 χρόνια, αλλά στο μεταξύ αλλάξαμε τη σημαία, το νόμισμα, το όνομα και τα πάντα» πρόσθεσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σημείωσε επίσης πως η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο αίτημα, για αλλαγή του Συντάγματος και ότι αυτό δεν εγγυάται βεβαιότητα στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Υποδείξτε μου μια δεύτερη περίπτωση στην Ευρώπη που είναι έστω και λίγο παρόμοια με τη δική μας, δεν λέω περίπου παρόμοια. Αυτή τη φορά είπαμε: εάν το Pacta sunt servanda ισχύει για εμάς, ας ισχύει για όλους. Εάν εμείς εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, περιμένουμε και οι άλλοι να εκπληρώσουν», ανέφερε ο Μίτσκοσκι και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό ταξιδεύω τώρα σε όλο τον κόσμο για να διαδώσω το αφήγημα για το μακεδονικό πεπρωμένο, που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα διπλά μέτρα και σταθμά».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε στην συνέχεια: «Πρέπει τώρα πρέπει να συμπεριλάβουμε μερικές εκατοντάδες συμπολίτες μας στο προοίμιο του Συντάγματος, που αποτελεί περιγραφή του Συντάγματός μας. Μιλάμε για τη βουλγαρική κοινότητα. Στο σύνταγμά μας έχουμε Μακεδόνες, Αλβανούς, Σέρβους, Τούρκους, Βόσνιους, Ρομά και Βλάχους, οπότε αν αναλύσετε τα πράγματα από αυτή την οπτική, αυτό δεν είναι σπουδαία υπόθεση».

Έπειτα, διερωτήθηκε: «Γιατί όμως να τους συμπεριλάβουμε στο προοίμιο; Ίσως μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, ίσως κάποιος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της βουλγαρικής κοινότητας; Ποιοι είμαστε εμείς οι πολιτικοί για να κρίνουμε εάν έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιου; Υπάρχει θεσμός στην Ευρώπη που ονομάζεται Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το οποίο είναι υπεύθυνο να κρίνει εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιου έχουν παραβιαστεί ή όχι. Και τί λέει αυτός ο θεσμός τα τελευταία χρόνια;».

Ο Μίτσκοσκι τόνισε επίσης: «Παραβιάστηκαν 14 φορές τα ανθρώπινα δικαιώματα της μακεδονικής κοινότητας στη Βουλγαρία και μηδέν φορές τα ανθρώπινα δικαιώματα της βουλγαρικής κοινότητας στη Μακεδονία. Δεκατέσσερις έναντι μηδέν. Πώς να το εξηγήσουμε αυτό στους πολίτες; Γιατί το κάνουμε αυτό, ενώ δεν λαμβάνουμε τίποτα;».

Στο τέλος, κατέληξε λέγοντας: «Γι’ αυτό λέμε, επειδή αυτό δεν είναι ουσιαστικής σημασίας, επειδή οι διαπραγματεύσεις σημαίνουν ενίσχυση των θεσμών, βελτίωση των δυνατοτήτων των θεσμών και όχι επίλυση διμερών ζητημάτων, είπαμε ότι θα το ολοκληρώσουμε αυτό, αλλά όταν ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μας, διότι φοβόμαστε ότι αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια ατέρμονη υπόθεση και θα ακολουθήσουν νέες και νέες απαιτήσεις και κανείς δεν ξέρει πότε αυτό θα τελειώσει».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας