Επιχειρήσεις

Τράπεζες: Στον χορό αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου από αύριο – Υψηλή η κερδοφορία

Αντοχές αναμένεται να δείξουν τα έσοδα από τόκους

Ξεκινά αύριο ο χορός των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να μονοπωλούν τις ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας. Στις 6 Μαΐου αναμένονται οι ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς, στις 8 από τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα και στις 9 από την Alpha Bank.

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2025 αναμένεται να δείξουν υψηλή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία (όπως εκτιμάται τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα κινηθούν σε 1,085 δις. ευρώ από 1,089 δις. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), με ανθεκτικότητα στα έσοδα από τόκους παρά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και περαιτέρω πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η πορεία των επιτοκιακών εσόδων θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αναλυτών, καθώς πλέον οι τράπεζες μπαίνουν στην εποχή των χαμηλότερων επιτοκίων, με συνέπεια την μείωση των εσόδων από τόκους. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τόκους των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 8,667 δις. το 2024 και συνεισέφεραν σε ποσοστό 77,30% στα συνολικά λειτουργικά τους έσοδα.

Η σύγκριση των επιδόσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα γίνει με το α΄ τρίμηνο 2024, το οποίο είχε κινηθεί ως εξής:

H Τράπεζα Πειραιώς είχε παρουσιάσει καθαρά κέρδη τριμήνου 233 εκατ. ευρώ και επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 193 εκατ. Σε ιστορικό χαμηλό είχε διαμορφωθεί το οργανικό κόστος κινδύνου (51 μονάδες βάσης). Ο δείκτης NPE είχε υποχωρήσει στο 3,5%, ενώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν αυξηθεί κατά 1,6 δισ. ετησίως. Ο δείκτης CET1 είχε ανέλθει στο 13,6% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 18,4%.

Η Eurobank είχε παρουσιάσει συνολικά καθαρά κέρδη 287 εκατ. ευρώ, με συμβολή κατά 38% των καθαρών κερδών από τις διεθνείς δραστηριότητες. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή είχαν διαμορφωθεί σε 8 σεντς και η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε 19,9%.

Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή είχαν αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 20,2%, σε 2,14 ευρώ. Η Τράπεζα είχε μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 3%, ενώ είχε οργανική αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων κατά 0,4 δισ. ευρώ. Ο δείκτης CET1 είχε ενισχυθεί σε 17,2% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας είχε διαμορφωθεί σε 20,2%.

Η Εθνική Τράπεζα είχε παρουσιάσει καθαρά κέρδη τριμήνου 358 εκατ. ευρώ και δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 17,6%. Είχε αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,1 δισ. ευρώ ετησίως και είχε μειώσει τον δείκτη NPE σε 3,7%. Ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα είχε διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 30% έναντι στόχου για χαμηλότερα του 35% για το 2024. Ο δείκτης CET1 είχε ανέλθει σε 18,6% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 21,3%.

Η Alpha Bank, τέλος, είχε παρουσιάσει καθαρά κέρδη 211 εκατ. ευρώ, δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 13,5%, δείκτη κόστους / εσόδων στο 38,4%, χαμηλότερα από τον στόχο του 2024 (40%) και ενίσχυση των κεφαλαίων της, με τον Δείκτη CET1 να ανέρχεται στο 14,6%. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων είχε αυξηθεί κατά 0,2 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης NPE είχε υποχωρήσει σε 5,7%, λαμβανομένης υπόψη της συναλλαγής «Gaia». Η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή είχε διαμορφωθεί σε 2,81 ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα