Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην κατεχόμενη Κύπρο – ότι εάν υπάρξει νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο για το Κυπριακό, αυτό θα πρέπει να βασίζεται σε έναν διάλογο μεταξύ δύο κυρίαρχων και ισότιμων κρατών και όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων – θορύβησε την ελληνική πλευρά η οποία σύσσωμη αντέδρασε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Στην πραγματικότητα ο Ταγίπ Ερντογάν με την δήλωση του αυτή έδειξε ότι δεν προτίθεται να μπει στην συζήτηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό κατηγορώντας, μάλιστα, την Λευκωσία ότι με την «κακομαθημένη συμπεριφορά της» παρεμποδίζει τη λύση.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις σχέσεις μας με την γειτονική μας χώρα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να κάνει εξαγωγή των δικών του προβλημάτων, δεδομένου ότι δεν βρίσκεται και στην καλύτερη φάση του.

Η ελληνική και η κυπριακή πλευρά βλέπουν πίσω από αυτές τις ακραίες δηλώσεις – που προφανώς διαταράσσουν και τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο – τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο κυριαρχίας στην περιοχή.

Κατ’ αρχήν η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, έχει φέρει πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο τρόπος που διαχειρίστηκε όλη την ιστορία δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει εγκαταλείψει στο ελάχιστο την αυταρχική συμπεριφορά του. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί, μάλιστα, ότι συνέλαβε τον πολιτικό του αντίπαλο προκειμένου να μην κατηγορηθεί για σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί.

Την ίδια στιγμή, τα όσα συμβαίνουν στην Σύρια – μετά και από τις παρεμβάσεις άλλων χώρων – αποδυναμώνει τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς όλα πλέον εξαρτώνται πλέον από την παρουσία των Αραβικών χωρών και από τα «θέλω» του Ισραήλ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αναφορά του Κυπριακού στο ανακοινωθέν της συνόδου της ΕΕ και των κρατών της Κεντρικής Ασίας έρχεται να περιπλέξει ακόμα τα πράγματα για την Τουρκική διπλωματία και αυτό γιατί οι αναφορές αυτές είναι αντίθετες με τους τουρκικές επιδιώξεις.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, ο Ταγίπ Ερντογαν ήρθε αντιμέτωπος και με τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα, καθώς οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στα κατεχόμενα αντέδρασαν στην αλλοίωση του κοσμικού κράτους διαφωνώντας με την επιβολή της μαντίλας.

Να θυμίσουμε ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων τη συγκεκριμένη στιγμή βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, καθώς η νομιμοποίηση της μαντίλας Χιτζάπ στα τουρκοκυπριακά σχολεία, μεταφράζεται ως μία ακόμη προσπάθεια επιβολής του πολιτικού ισλάμ στην κοσμική κοινότητα τους.

Εύλογα λοιπόν διπλωματικοί παράγοντες θεωρούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος που βρίσκεται στριμωγμένος από δικά του προβλήματα μπορεί να αντιδράσει με διάφορους τρόπους. Κυρίως πυροδοτώντας ένταση τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο. Άλλωστε η Τουρκική πλευρά έχει προαναγγείλει ότι θα στείλει τουρκικά γεωτρύπανα στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ την ίδια στιγμή απειλή την Ελλάδα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρο μετατέθηκε για αργότερα, καθώς με το που ξεκίνησαν οι εργασίες υπήρξε έντονη αντίδραση από την Τουρκική πλευρά. Και κανείς δεν γνωρίζει πότε οι εργασίες θα ξαναρχίσουν.

Όπως και να έχουν τα πράγματα το σίγουρο είναι ότι προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα διστάσει να στραφεί εναντίον της χώρας μας. Άλλωστε το έχει κάνει και στο παρελθόν.

Και εκεί θα φανεί κατά πόσον ήταν σωστή ή λάθος η τακτική των ήρεμων νερών στο Αιγαίο…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική κουζίνα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας