Μπροστά σε ένα μεγάλο σοκ είναι η Γερμανία που ζει μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο καθώς δεν συνέβη το αναμενόμενο, δηλαδή η Βουλή να εκλέξει καγκελάριο τον Φρίντριχ Μερτς.
Η ανατροπή αυτή συνέβη καθώς δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία ο Φρίντριχ Μερτς και εκτός της αμηχανίας προκάλεσε νευρικότητα ακόμα και στο χρηματιστήριο με τον γενικό δείκτη στο άκουσμα της μη εκλογής καγκελαρίου να κάνει βουτιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Μερτς απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 316 βουλευτών επί συνόλου 630. Υπέρ του ψήφισαν 310 (ο συνασπισμός CDU/CSU-SPD διαθέτει 328 βουλευτές), κατά 307, ενώ υπήρξαν 3 αποχές και μία άκυρη ψήφος. Από την διαδικασία απουσίαζαν εννέα βουλευτές.
Είναι μια εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε. Συνολικά 18 βουλευτές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν υπέρ του Φρίντριχ Μερτς, καταφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση. Οι βουλευτές εγκατέλειψαν την αίθουσα και τα κομματικά επιτελεία συνεδριάζουν, ενώ και τα ΜΜΕ φάνηκαν απροετοίμαστα για την εξέλιξη, που ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό της ημέρας.
Η σεναριολογία για το από πού προήλθαν οι 18 απώλειες έχει ξεκινήσει στα ΜΜΕ και είναι αναμενόμενο να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο εταίρων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά την αποτυχία του Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί καγκελάριος κατά την πρώτη ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, η Bundestag έχει τώρα 14 ημέρες προκειμένου να πραγματοποιήσει νέα ψηφοφορία, στην προσπάθεια ο υποψήφιος να συγκεντρώσει το 50% +1 του συνόλου των μελών της. Εάν εξακολουθεί να μην επιτυγχάνεται πλειοψηφία, σε έναν τρίτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι κανονικά «έβγαιναν» οι αριθμοί, ωστόσο η απουσία βουλευτών από την μελλοντική συμπολίτευση εκλαμβάνεται ως μήνυμα.
Χαρές και πανηγύρια από το AfD
Το ακροδεξιό AfD χαιρέτισε την αποτυχία του Μερτς να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. «Αυτή η εξέλιξη δείχνει σε πόσο σαθρά θεμέλια εδραιώθηκε ο μικρός συνασπισμός της Ένωσης και του SPD, το οποίο οι πολίτες απέρριψαν», έγραψε στο Χ η επικεφαλής του AfD, Άλις Βάιντελ.
Σε παρόμοιο κλίμα οι αντιδράσεις και από τις τάξεις των Πρασίνων, με τον Ευρωβουλευτή Μάικλ Μπλος να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τι έκπληξη… Καθώς φαίνεται, όποιος έχει διχάσει τόσο πολύ, δεν μπορεί τελικά να ενώσει μία χώρα».
«Ο εν δυνάμει καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει αποδυναμωθεί σημαντικά», δηλώνει και η Ρενάτε Κίναστ (Πράσινοι). Και αυτή η εξέλιξη «είναι φυσικά κεραυνός εν αιθρία και για ολόκληρη τη χώρα». Ο Μερτς θα πρέπει τώρα να αναρωτηθεί γιατί συνέβη αυτό – όπως και για το εάν εξακολουθεί να είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για την καγκελαρία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συμπρόεδρος της Αριστεράς Γιαν φαν Άκεν, που αναρωτήθηκε πώς θα μπορέσει να ενώσει ο Μερτς τη χώρα, όταν δε μπορεί να ενώσει το ίδιο του το κόμμα.
Ιστορική ήττα και κρίση
Για «ιστορική ήττα», «κρίση» και «βόμβα» κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας την αποτυχία του Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί καγκελάριος από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Αύριο (07/05/25) κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ψηφοφορία, αν και από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) καταβάλλεται προσπάθεια να διεξαχθεί απόψε, ενώ οργιάζουν οι φήμες σχετικά με τους βουλευτές που δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή.
«Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας (…) Είναι βόμβα (…) Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της χώρας. Ποτέ πριν δεν είχε αποτύχει υποψήφιος καγκελάριος στην εκλογή από την Bundestag», μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ενώ ο ιδιωτικός σταθμός n-tv αναφέρει ότι «η είδηση έπεσε στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue ως μικρή βόμβα».
Προσθέτει ότι «18 βουλευτές ρισκάρουν μια κρατική κρίση». Το περιοδικό «Der Spiegel» κάνει λόγο για «ιστορική ήττα» του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος «εξαπατήθηκε», όπως επισημαίνεται, από βουλευτές του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού του. «Η πρώτη ψηφοφορία για τον Φρίντριχ Μερτς καταλήγει σε φιάσκο – Η AfD πανηγυρίζει», γράφει η Handelsblatt, αναφερόμενη στο αίτημα που υπέβαλε η αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία Αλίς Βάιντελ για την διεξαγωγή νέων εθνικών εκλογών. «Είναι μια καλή μέρα για την Γερμανία», δήλωσε η κυρία Βάιντελ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Bundestag.
Παιχνίδι ευθυνών
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το παιχνίδι του καταλογισμού των ευθυνών για την σημερινή εξέλιξη. Το SPD απέρριψε οποιεσδήποτε εικασίες ότι οι «αντάρτες» βουλευτές προέρχονταν από τις τάξεις του. «Θεωρούμε ότι από εμάς δεν υπήρξε διαρροή. Επίσης δεν απουσίαζε κανείς», ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του αρχηγού του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ, σύμφωνα με την BILD. «Δεν φέρουμε ευθύνη για την αποτυχία του Μερτς. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν ήταν στην πλευρά του SPD», δήλωσε και η βουλευτής του SPD Μάγια Βάλσταϊν στο Phoenix, ενώ ο συνάδελφός της Ραλφ Στέγκνερ τόνισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως κάποιος σοσιαλδημοκράτης ψήφισε κατά του Φρίντριχ Μερτς. «Δεν παρατήρησα τίποτα άλλο και δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω ότι ψηφίσαμε ομόφωνα. Όσοι θα ψήφιζαν κατά του Φρίντριχ Μερτς θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές. ‘Αλλωστε, η μόνη εναλλακτική λύση είναι η μηδενική, δηλαδή το εξακριβωμένα δεξιό εξτρεμιστικό AfD. Είμαι πραγματικά έκπληκτος που αυτό πρέπει ακόμα να εξηγηθεί σε ορισμένους ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Στέγκνερ.
Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο γενικός γραμματέας Κάρστεν Λίνεμαν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο β’ γύρος ψηφοφορίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα, παρότι για την διεξαγωγή του πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες και η AfD έχει ήδη δηλώσει ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο. Το ακροδεξιό κόμμα έχει ωστόσο συμφωνήσει για επανάληψη της διαδικασίας αύριο.
Για την επανάληψη της διαδικασίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μέχρι τώρα η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είχε απορρίψει την πρόταση για νέα ψηφοφορία απόψε, προκρίνοντας την επιλογή της αυριανής συνεδρίασης της ολομέλειας.
«Εξετάζουμε το εάν μπορούμε να ψηφίσουμε απόψε για δεύτερη φορά. Ελπίζω ότι απόψε θα μπορέσουμε ήδη να αποκαλέσουμε τον Φρίντριχ Μερτς “καγκελάριο”», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν.