Οι υπηρεσίες φύλαξης του ΟΣΕ και ο νέος διαγωνισμός

Μεγάλο διαγωνισμό, που προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ μαζί με την προαίρεση για χρονική παράταση της σύμβασης, προκήρυξε ο ΟΣΕ για τις υπηρεσίες φύλαξης εγκαταστάσεων και σταθμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για διαγωνισμό που θα παρακολουθεί στενά η αγορά ειδικά μετά από αυτή την ιστορία με το οπτικό υλικό για τα Τέμπη που είχε χάσει επί μήνες η εταιρεία φύλαξης και το ανακάλυψε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να δώσει λαβή για νέες θεωρίες συνωμοσίας κ.ά. Βέβαια, όσοι ασχολούνται με τους διαγωνισμούς του Οργανισμού θυμίζουν πως εκτός από την εταιρεία που είχε χάσει για μήνες το οπτικό υλικό από διελεύσεις της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την επιβατική στα Τέμπη, υπάρχει και κάποια άλλη εταιρεία που κυριαρχεί σε πολλούς διαγωνισμούς. Εύκολα μπορεί κάποιος να την εντοπίσει αν δει το βουνό από μικρο-αναθέσεις που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό ο Οργανισμός.

Γιατί το οικονομικό επιτελείο δεν είπε… όλη την αλήθεια για τη σύνοδο του ΔΝΤ

Το ότι ήταν θετική η υποδοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 21 – 26 Απριλίου 2025 είναι γνωστό από τις επίσημες δηλώσεις. Εκείνο το οποίο πληροφορήθηκε η στήλη και αξίζει να το αναφέρει και ας έχουν περάσει πάνω από δέκα μέρες από τότε είναι πως η υποδοχή ήταν πιο…θερμή από όσο αναφέρθηκε επισήμως. Και γιατί δεν «επικοινωνήθηκε» το υπερβάλλον θετικό μέρος της υποδοχής στο ΔΝΤ; Γιατί αυτό θα άνοιγε (ακόμα περισσότερο) την «όρεξη» όσων στο πολιτικό σύστημα πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες -σε σχέση με εκείνες που έχει ανακοινώσει (και θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο) η κυβέρνηση – αυξήσεις παροχών κλπ. Η γραμμή που εξακολουθεί να κυριαρχεί στο οικονομικό επιτελείο, αν και όχι στο (μεγαλύτερο) βαθμό που θα ήθελαν ορισμένα στελέχη του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου – είναι πως προέχει η κατά το δυνατό μεγαλύτερη πρόωρη αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και όχι οι μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις παροχών ή μειώσεις φόρων.

Το δομικό πρόβλημα του ελληνικού επιχειρείν…

Το ότι η ελληνική οικονομία απαρτίζεται από έναν «ωκεανό» μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και από συγκριτικά λίγες μεγάλες, είναι γνωστό. Αυτό που ωστόσο δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν οι μεσαίες (50-99 εργαζόμενους) και όχι οι μικρές (10-49) ή οι πολύ μικρές (1-9) επιχειρήσεις. Το παραπάνω προκύπτει από έρευνα του ΣΕΒ τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου κ. Θεοδωρόπουλου. Σε αυτά εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις (πρόθεση για επενδύσεις, αύξηση προσωπικού και μισθών κλπ.) ως οι πλέον απαισιόδοξοι οι μικρομεσαίοι, και ιδιαίτερα οι μεσαίοι επιχειρηματίες. Η εξήγηση για αυτό, με βάση τον κ. Θεοδωρόπουλο, είναι πως σε ένα περιβάλλον ακραίας ρευστότητας και απότομων αλλαγών, όπως αυτό της σήμερον, οι μεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ούτε το μέγεθος και τις υποδομές των μεγαλύτερων για να προσαρμοστούν γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές, αλλά ούτε και την ταχύτητα και την ευελιξία των μικρότερων. Ίσως αυτό να εξηγεί εν μέρει και το γεγονός πως η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δηλώνει ζημιογόνα ή χωρίς κέρδη (και όχι μόνο η φοροδιαφυγή) όπως φάνηκε και από πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2024, πολλαπλασιάζοντας ωστόσο την προβληματική για το «πού βαδίζει» το παραγωγικό μας μοντέλο.

Βήματα προόδου σε ρυθμό χελώνας

Απάντηση στο ανωτέρω πρόβλημα επιχειρεί να δώσει ο ΣΕΒ επισημαίνοντας την ανάγκη να αναπτυχθεί μια κουλτούρα συγχωνεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την κυρίαρχη νοοτροπία. Αν δεν φτιαχτούν μεγαλύτεροι σχηματισμοί, τότε ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος στην πλειοψηφία του δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απότομες «στροφές» και στις απαιτήσεις της οικονομικής πραγματικότητας. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η βοήθεια της Πολιτείας. Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε πως ο ΣΕΒ εδώ και μία δεκαετία μιλά για το ζήτημα των συγχωνεύσεων στους εκάστοτε υπουργούς, αλλά οι αντιδράσεις είναι… αναιμικές. Μόλις τον Νοέμβριο του 2024 ψηφίστηκε ο νόμος για την κινητροδότηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων. Ίσως είναι νωρίς για να κριθεί η αποτελεσματικότητα του νόμου. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πάντως επισημαίνει πως είναι λίγα εκείνα τα πράγματα τα οποία έχουν αλλάξει, την στιγμή που η θέση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί «άλματα» », σε όλους τους τομείς (στην παραγωγικότητα, σε μεταρρυθμίσεις κλπ.) και όχι βήματα «σημειωτόν».

Προς μίσθωση όλα τα ακίνητα του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας

Στην αγορά θα ρίξει όλα τα ακίνητα του ο ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής του ασφαλιστικού υπερ – φορέα, Αλέξανδρος Βαρβέρης, μιλώντας προχθές στην διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης Συγκεκριμένα, ο κος Βαρβέρης επισήμανε πως το «προσωπικό όνειρο» του είναι να «κλείσουμε όλα τα ακίνητα που έχουμε στο κέντρο της πόλης, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, όπως το κτίριο της διοίκησης στην Ακαδημίας 22, κάποια κτίρια στην οδό Αμερικής, κάποια περιφερειακά κτίρια» και «να ανακαινίσουμε» ένα μεγάλο κτίριο στην Πειραιώς, στο ιστορικό κτίριο του πρώην ΙΚΑ, όπου θα στεγαστεί η κεντρική διοίκηση του ΕΦΚΑ, μαζί με όλους τους υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές του.

Η ώρα της αλήθειας για τα συμβόλαια ρωσικού αερίου

Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η στήλη συγκρατεί την επικείμενη ρύθμιση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες οι οποίες έχουν υπογράψει συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου θα είναι αναγκασμένες να δηλώνουν στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και στις κοινοτικές υπηρεσίες τις λεπτομέρειες αυτών των συμβολαίων. Μεταξύ άλλων τη διάρκειά τους, τις τιμές, τους πρόσθετους όρους κ.ά. Στην Ελλάδα, θυμίζουμε, δεν είναι μόνο η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι και ισχυροί ιδιωτικοί όμιλοι οι οποίοι μάλλον δεν θα πανηγυρίζουν για τη ρύθμιση που προαναφέραμε και που θα ανακοινωθεί με λεπτομέρειες τον επόμενο μήνα. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μηδενίσει (λέμε τώρα…) τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2027.

Στην αναβάθμιση του αγωγού ΤΑΡ ποντάρει η Κομισιόν για να απεξαρτηθεί η ΝΑ Ευρώπη από το ρωσικό αέριο

Η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης εξακολουθεί να είναι έντονα εξαρτημένη από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Αυτός είναι ο λόγος που η Κομισιόν τής προσδίδει μεγάλη σημασία, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που παρουσίασε για να μπει τέλος στις εισαγωγές από τη Ρωσία. Όπως τονίζεται σχετικά στο εν λόγω κείμενο, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένονται δύο εξελίξεις που θα επιτρέψουν στη ΝΑ Ευρώπη να περιορίσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου που λαμβάνει. Η μια είναι η λειτουργία ενός νέου υπεράκτιου κοιτάσματος αερίου στη Ρουμανία και η δεύτερη είναι η αναβάθμιση του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος μεταφέρει αέριο από την Κασπία στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Να προσθέσουμε ότι εντός του 2025 η κοινοπραξία του ΤΑΡ πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη φάση του market test, προκειμένου να εξακριβωθεί το ενδιαφέρον της αγοράς. Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, θα προχωρήσει εν συνεχεία στην αναβάθμισή του.

Αντιδρούν οι προμηθευτές ρεύματος στις αλλαγές που προωθεί η ΡΑΑΕΥ

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει προτείνει σειρά μέτρων για την καλύτερη λειτουργία της λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος και την προστασία των καταναλωτών. Στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, οι ιδιώτες προμηθευτές εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους, ιδίως σε ό,τι αφορά δύο συγκεκριμένα θέματα: Το πρώτο είναι ότι η ΡΑΑΕΥ ζητά να μην ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης στα τιμολόγια παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το δεύτερο είναι η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων μονάχα υπό αυστηρές προϋποθέσεις, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα. Απομένει να φανεί αν μετά τη σχετική διαβούλευση θα υπάρξουν παραχωρήσεις εκ μέρους της Αρχής ή αν τα μέτρα θα ισχύσουν στο ακέραιο. Στη δεύτερη περίπτωση το τοπίο αναμένεται να αλλάξει σημαντικά στην αγορά.

Κρίσιμο δίμηνο για τις στρατηγικές πωλήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ

Το κύριο βάρος της στρατηγικής του ομίλου Ελλάκτωρ αυτή την περίοδο πέφτει στην ολοκλήρωση, μέσα στο επόμενο δίμηνο, των πωλήσεων της Άκτωρ Παραχωρήσεις στην AKTOR, καθώς και δύο σημαντικών ακινήτων που διαχειρίζεται η REDS. Συγκεκριμένα, η συμφωνία με τη Dimand Real Estate για το πρώην Κτήμα Καμπά στην Κάντζα Παλλήνης και την παραθαλάσσια έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, με το συνολικό τίμημα να φτάνει τα 85,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως η θυγατρική του ομίλου, REDS, δαπάνησε 80 εκατ. ευρώ κι απέκτησε δέκα ακίνητα από εταιρεία συμφερόντων του βασικού μετόχου της Ελλάκτωρ, Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh Invest). Το πακέτο περιλαμβάνει οκτώ κτίρια με 182 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, ένα κτίριο γραφείων καθώς και ένα boutique ξενοδοχείο επί της οδού Ερμού. Παράλληλα, η REDS έκανε και το πρώτο της βήμα στον τομέα της φιλοξενίας. Τον Ιούλιο του 2024 υπέγραψε, από κοινού με τη SWOT Hospitality (σχήμα συμμετοχής 70%-30%), συμφωνία για την 25ετή εκμίσθωση ξενοδοχείου επιφανείας 5.725 τ.μ., ιδιοκτησίας της ΕΟΕ, στην περιοχή του Αμαρουσίου – ακριβώς απέναντι από το εκθεσιακό κέντρο Helexpo και το εμπορικό κέντρο Golden Hall. Η συμφωνία περιλαμβάνει δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 10 χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας