Media

Eurovision: Οι «πικρές στιγμές» της Ελλάδας με Μιχάλη Ρακιντζή, Μαντώ, Ελευθερία Ελευθερίου, Demy και Γιάννα Τερζή

Ελευθερία Ελευθερίου

Εκτός από πολλές ένδοξες στιγμές στον διαγωνισμό της Eurovision, η Ελλάδα έχει ζήσει και μερικές άλλες που προκαλούν…. πίκρα, διότι τα τραγούδια δεν ενθουσίασαν την Ευρώπη. Ο Μιχάλης Ρακιντζής, η Μαντώ, η Ελευθερία Ελευθερίου και η Demy κατέκτησαν κάποιες από τις χαμηλότερες θέσεις, ενώ η Γιάννα Τερζή και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες αποκλείστηκαν χωρίς να φτάσουν στον μεγάλο τελικό. 

Μπορεί μερικά τραγούδια που εκπροσώπησαν τη χώρα μας τη Eurovision να μην κατάφεραν να κερδίσουν τις ψήφους της Ευρώπης, ωστόσο στην Ελλάδα έκαναν τρομερή επιτυχία και μάλιστα κάποια ακούγονται μέχρι και σήμερα, παρόλο που «κατάγονται» από άλλη δεκαετία. Ο Μιχάλης Ρακιντζής είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση, που με το «S.A.G.A.P.O», τερμάτισε στην 17η θέση. Κάτι ανάλογο συνέβη και στη Μαντώ, στην Ελευθερία Ελευθερίου, στην Demy αλλά και στη Γιάννα Τερζή.

Οι αποκλεισμοί

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο, μερικά εικοσιτετράωρα πριν η Klavdia ανέβει στη σκηνή της Eurovision, σταματάμε στο 1982, όπου ζήσαμε μία πολύ «αμήχανη» στιγμή για τη χώρα μας. Τότε ο Θέμης Αδαμαντίδης σκόπευε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το κομμάτι «Σαρανταπέντε κοπελιές», το οποίο όμως είχε ήδη κυκλοφορήσει. Μάλιστα, επρόκειτο για το γνωστό τραγούδι «Της Άρτας το γιοφύρι», το οποίο είχε διασκευαστεί και είχαν αλλαχθεί οι στίχοι. Όμως κάτι τέτοιο παραβίαζε τους κανόνες του διαγωνισμού, διότι πρέπει όλα τα τραγούδια που ακούγονται στη σκηνή του να είναι πρωτότυπα και όχι διασκευές. Έτσι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποκλειστεί από τη Eurovision και ταυτόχρονα αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), ενώ της επιτράπηκε να επιστρέψει στο διαγωνισμό το επόμενο έτος.

2016: Argo – Utopian Land 

Ευτυχώς, οι φορές που η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη Eurovision είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και εκτός από την περίπτωση του Θέμη Αδαμαντίδη, η χώρα μας δεν έφαγε ποτέ ξανά ανάλογη ποινή. Το 2016 αποφασίστηκε με απευθείας ανάθεση να μας εκπροσωπήσει στην Eurovision το -άγνωστο- συγκρότημα Argo με το τραγούδι «Utopian Land».

Το συγκρότημα αποτελούν η Χριστίνα Λαχανά (τραγούδι), η Μαρία Βενετικίδου (φωνητικά), ο Βλαδίμηρος Σοφιανίδης (τραγούδι), ο Κώστας Τοπούζης (ποντιακή λύρα), ο Ηλίας Κεσίδης (φωνητικά – κρουστά) και ο Αλέκος Παπαδόπουλος (νταούλι). Το κομμάτι ήταν στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα ποντιακά. Οι Argo πήραν μέρος στον πρώτο ημιτελικό στις 10 Μαΐου του 2016 και δεν κατάφεραν να περάσουν στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. 

«Είναι ανθρώπινο να στεναχωρηθούμε αλλά πάνω στη σκηνή. Τίποτα δεν έγινε λάθος. Αυτό που θέλαμε από την αρχή είναι να είμαστε αξιοπρεπείς στη σκηνή να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και από τη στιγμή που το κάναμε, είμαστε πολύ περήφανοι και δεν νιώθουμε ότι δεν νικήσαμε», είχαν δηλώσει τα μέλη του συγκροτήματος στην εκπομπή Τατιάνα LIVE μετά τον αποκλεισμό τους.

Argo

2018: Γιάννα Τερζή - Όνειρό μου

Δύο χρόνια μετά τη αποτυχία των Argo, η Γιάννα Τερζή επιλέχθηκε ανάμεσα σε 20 υποψήφιους να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision της Λισαβόνας με ένα τραγούδι ερμηνευμένο στη γλώσσα μας και πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο. Ο τίτλος του ήταν «Όνειρό μου» και γράφτηκε από την Γιάννα Τερζή, μαζί με τους Άρη Καλημέρη, Δημήτρη Σταματίου και Μιχάλη Παπαθανασίου. Η Γιάννα Τερζή διαγωνίστηκε στον δεύτερο ημιτελικό που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2018 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και τελικά αποκλείστηκε.

«Αν μου άρεσε θα σου έλεγα τι ωραία που πήγαμε και περάσαμε στην Eurovision. Δεν το λέω. Το έλεγα και εκεί ότι δεν μας βγήκε η σκηνική παρουσία. Δεν το έχω κρύψει. Θα ήθελα να κλείσει αυτό το κεφάλαιο λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο γιατί και αφού γύρισα και αφού δεν περάσαμε ο κόσμος πικράθηκε πάρα πολύ. Μου στέλνανε μηνύματα. Δεν έχει νόημα να βρω ποιος φταίει γιατί δεν φταίει κάποιος συγκεκριμένα. Δεν υπήρχε καλή διοργάνωση, συνεννόηση και δύναμη. Εμείς βασιστήκαμε πάρα πολύ στο τι θα μπορούσε να κάνει η διοργάνωση εκεί για εμάς σύμφωνα με το δικό μας concept. Ίσως έπρεπε να το έχουμε ετοιμάσει από εδώ το πακέτο πιο οργανωμένο. Ούτε και αυτό έγινε», είχε πει στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1.

Γιάννα Τερζή

2023: Βίκτωρ Βερνίκος - What they say

Το πολύ κοντινό 2023 ο ανερχόμενος τραγουδιστής Βίκτωρ Βερνίκος εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision με ένα ξενόγλωσσο κομμάτι. Ο τίτλος του ήταν «What they say» και ο νεαρός καλλιτέχνης ταξίδεψε στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου για να τραγουδήσει στον δεύτερο ημιτελικό. Δυστυχώς αυτή ήταν η τρίτη φορά που η Ελλάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στον μεγάλο τελικό.

Οι χαμηλότερες θέσεις στους τελικούς της Eurovision

1988: Αφροδίτη Φρυδά - Κλόουν - 17η θέση

Το 1988 η Αφροδίτη Φρυδά εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «Κλόουν» που είχε ελληνικό στίχο. Στο τέλος της βραδιάς κατάφερε να λάβει μόλις 10 βαθμούς, τερματίζοντας στη 17η θέση, ανάμεσα σε 21 συμμετοχές.

2002: Μιχάλης Ρακιντζής - S.A.G.A.P.O. - 17η θέση

Το «S.A.G.A.P.O.» είναι το πιο δημοφιλές και αγαπημένο κομμάτι, που παρόλο που δεν τα κατάφερε όταν διαγωνίστηκε στη Eurovision το 2002, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας και ακούγεται μέχρι και σήμερα. Ερμηνευτής του ήταν ο Μιχάλης Ρακιντζής, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή του διαγωνισμού στο Ταλίν της Εσθονίας ντυμένος με μαύρα, ρομποτικά ρούχα, μαζί με τους χορευτές του. Στο τέλος της βραδιάς, το κομμάτι έλαβε 27 βαθμούς, τερματίζοντας στη 17η θέση από τους συνολικά 24 συμμετέχοντες.

«Η εποχή ήταν πολύ παράξενη στα κουτσομπολίστικα και έγινε όλος αυτός ο ντόρος. Νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε τέτοιος χαμός και για πάρα πολύ καιρό. Για μένα ήταν ένα ακόμα live. Ήξερα όμως και πως λειτουργούν τα media, ήξερα πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα και καθόμουν και το απολάμβανα. Δηλαδή δεν πήρα μέρος σε όλον αυτόν τον σκυλοκαβγά που γινόταν, δεν βγήκα ποτέ να πω κάτι. Το άφηνα να εξελίσσεται», είχε δηλώσει ο Μιχάλης Ρακιντζής για την εμπειρία του στη Eurovision, μιλώντας το 2021 στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

2003: Μαντώ - Never let you go - 17η θέση

Έναν χρόνο αργότερα την Ελλάδα εκπροσώπησε η Μαντώ με την ελπίδα το δικό της τραγούδι να έχει καλύτερη τύχη. Η ερμηνεύτρια τραγούδησε το κομμάτι «Never let you go» που έγραψε η ίδια μαζί με τον Τέρι Σιγανό, σε παραγωγή του Johnny Jam. Πρόκειται για μία μπαλάντα που ακούστηκε στον τελικό της Eurovision στη Ρίγα το 2003. Στο τέλος της ψηφοφορίας, έλαβε 25 βαθμούς και κατέλαβε τη 17η θέση, μεταξύ των 26 συμμετοχών.

2012: Ελευθερία Ελευθερίου - Aphrodisiac - 17η θέση

Το 2012 η Ελευθερία Ελευθερίου εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision με το κομμάτι «Aphrodisiac». Μάλιστα, το κομμάτι είχε αναδειχθεί από έναν ελληνικό τελικό, όπως συνέβη ξανά και φέτος, που θα μας εκπροσωπήσει η Klavdia. Η Κύπρια τραγουδίστρια ανέβηκε με μεγάλη αυτοπεποίθηση στη σκηνή του διαγωνισμού που διεξήχθη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Αν και στον πρώτο ημιτελικό, όπου πήρε μέρος τερμάτισε στην 4η θέση με 116 βαθμούς, στον μεγάλο τελικό, το κομμάτι έλαβε μόνο 64 βαθμούς και τερμάτισε στη 17η θέση.

Ελευθερία Ελευθερίου

«Ενώ ήμουν πάρα πολύ ευγνώμων που βρέθηκα στην θέση να εκπροσωπώ την Ελλάδα σαν Κύπρια, γιατί ήμουν ένα κορίτσι που ήρθα από την Κύπρο και βρέθηκα να εκπροσωπώ την Ελλάδα, αυτή η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Ήταν η χρονιά που είχε ψηφιστεί το μνημόνιο και ισχύει ότι είχαμε φάει πολύ bullying, επειδή ήταν μια δύσκολη περίοδος για την χώρα μας», είχε δηλώσει για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό η Ελευθερία Ελευθερίου μιλώντας στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον την μεσημβρίαν», το 2023.

«Οι ερωτήσεις που δεχόμουν ήταν σχετικά με το τι κάνει η Ελλάδα στην Eurovision σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Ήμουν 22 ετών και ήταν πολύ πρωτόγνωρο όλο αυτό για εμένα. Είχα τους συνεργάτες δίπλα μου, αλλά ήμουν πάρα πολύ πιεσμένη, προσπαθούσα να δεχτώ την κριτική που δεχτήκαμε», είχε εξομολογηθεί ακόμα.

Παράλληλα, η Ελευθερία Ελευθερίου είχε αναφέρει ότι παρόλο που η Ελλάδα δεν κατέλαβε καλή θέση εκείνη τη χρονιά, το «Aphrodisiac» το χόρεψε όλη η Ευρώπη.

Οι τελευταίες θέσεις στην ιστορία 

1990: Χρήστος Κάλοου & Wave - Χωρίς Σκοπό - 19η θέση

2017: Demy - This Is Love - 19η θέση 

2015: Μαρία Έλενα Κυριάκου - One Last Breath - 19η θέση

1998: Θάλασσα - Μια κρυφή ευαισθησία 20η θέση

2014: Freaky Fortune & Riskykidd - Rise Up 20η θέση

2019: Κατερίνα Ντούσκα - Better Love - 21η θέση 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Media
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Media: Περισσότερα άρθρα