Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο τάφος της Βεργίνας δεν ανήκει στον Φίλιππο Β’, αλλά σε έναν νεότερο άνδρα, μια γυναίκα και έξι βρέφη

Ανατροπή 2.300 ετών από μελέτη που υποστηρίζει ότι ο τάφος του Φιλίππου Β' ίσως δεν είναι δικός του

Νέα μελέτη ανατρέπει τη θεωρία για τον τάφο του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππου Β’ στη Βεργίνα. 

Σύμφωνα με αυτή, ο τάφος στη Βεργίνα δεν ανήκει στον Φίλιππο Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά περιέχει τα οστά ενός νεότερου άνδρα, ο οποίος πέθανε πριν από τον Φίλιππο Β’.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου 2025 του περιοδικού Journal of Archaeological Science, αποκάλυψε επίσης ότι στον τάφο είχαν ταφεί μια νεαρή γυναίκα και έξι βρέφη. Πριν από την έρευνα αυτή, οι επιστήμονες γνώριζαν μόνο για την παρουσία του άνδρα, της γυναίκας και τουλάχιστον ενός βρέφους.

Οι αρχαιολόγοι μελετούν τον συγκεκριμένο τάφο εδώ και δεκαετίες. Ανακαλύφθηκε το 1977 στη Βεργίνα στη Μακεδονία. Γνωστός ως «Τάφος Ι», βρίσκεται κάτω από έναν μεγάλο τύμβο, πάνω στον οποίο υπάρχει ένα ιερό. Βρίσκεται κοντά σε άλλους τάφους, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε μέλη της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ορισμένοι μελετητές είχαν υποστηρίξει ότι ο Τάφος Ι ήταν ο τόπος ταφής του Φιλίππου Β’. Ωστόσο, πολλοί άλλοι πιστεύουν ότι τα λείψανά του βρίσκονται στον Τάφο ΙΙ, ο οποίος δεν εξετάστηκε στη συγκεκριμένη μελέτη.

Δεδομένου ότι ο Τάφος Ι δεν διαθέτει είσοδο και είχε σφραγιστεί, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι ο άνδρας και η γυναίκα τάφηκαν μαζί, την ίδια περίοδο. Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα δείχνει ότι έζησαν μεταξύ 388 και 356 π.Χ.

Αναλύσεις των οστών και των δοντιών τους έδειξαν ότι ο άνδρας ήταν μεταξύ 25 και 35 ετών όταν πέθανε. Ο Φίλιππος Β’ δολοφονήθηκε το 336 π.Χ., σε ηλικία περίπου 46 ετών. Αυτό υποδηλώνει ότι ο άνδρας που τάφηκε στον Τάφο Ι δεν είναι ο Φίλιππος Β’, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ομάδα πραγματοποίησε επίσης ραδιοχρονολόγηση στα λείψανα έξι βρεφών, τα οποία φαίνεται να τοποθετήθηκαν στον τάφο μεταξύ 150 π.Χ. και 130 μ.Χ., σε εποχή που η περιοχή ήταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία.

Οι ημερομηνίες υποδηλώνουν ότι τα βρέφη πιθανόν δεν είχαν σχέση με τον άνδρα ή τη γυναίκα που είχαν ταφεί νωρίτερα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταφή βρεφών σε παλαιότερους τάφους, πηγάδια ή υπόγειες κοιλότητες ήταν συνηθισμένη πρακτική κατά τη ρωμαϊκή περίοδο», δήλωσε στο Live Science μέσω email ο επικεφαλής της έρευνας, Γιάννης Μανιάτης, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Πού ειναι θαμμένος ο Φίλιππος Β’

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα δεν είναι βέβαιη για το πού ακριβώς έχει ταφεί ο Φίλιππος Β’. Πολλοί μελετητές έχουν υποστηρίξει ότι ο Τάφος ΙΙ στη Βεργίνα περιέχει τα οστά του. 

Προηγούμενες έρευνες άλλων επιστημόνων έχουν δείξει ότι ο Τάφος ΙΙ είναι ένας «δίχωρος θολωτός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, με όλα τα ταφικά κτερίσματα ανέπαφα, περιέχοντας τα αποτεφρωμένα λείψανα ενός άνδρα» που πέθανε περίπου σε ηλικία 44 ετών, όπως σημείωσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι ο Τάφος ΙΙ δεν αποτέλεσε αντικείμενο της παρούσας μελέτης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στο στόχαστρο και δεύτερη γυναίκα μετά την οικιακή βοηθό - Οι υποψίες των γειτόνων την οικογένειας που «ξεκληρίστηκε» στο Ελληνικό
Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τους θανάτους τριών μελών της οικογένειας Σιδηροπούλου, της μητέρας Κατερίνας Σιδηροπούλου, της κόρης Βέρας και του γιου Μιχάλη, που πέθαναν όλοι σε σύντομο χρονικό διάστημα
Η κόρη της οικογένειας