Πολιτισμός

Γιούρι Γκριγκαρόβιτς: Ο βασιλιάς των Μπολσόι που διαμόρφωσε το κλασικό μπαλέτο

Yuri Grigorovich

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που καθόρισε τον ρωσικό χορό και δη το κλασικό μπαλέτο στον 20ό αιώνα, αυτός είναι ο Γιούρι Γκριγκαρόβιτς. Ο θρύλος των Μπολσόι, πέθανε σήμερα (19.05.2025) σε ηλικία 98 ετών.

Γεννήθηκε το 1927 στο Λένινγκραντ, δέκα χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και μόλις τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Λένιν, ο ακούραστος χορευτής και μετέπειτα χορογράφος του μπαλέτου Γιούρι Γκριγκαρόβιτς ήταν εγγονός του ναυάρχου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Alfred Rozay και ανιψιός του χορευτή των Μαρίνσκι Georgy Rozai.

Σπούδασε χορό και αποφοίτησε το 1946 από τη σχολή μπαλέτου του Λένινγκραντ, έχοντας μαθητεύσει δίπλα στον θρυλικό Αλεξάντερ Πούσκιν. Ξεκίνησε ως σολίστ στον θίασο Κίροφ (που αργότερα μετονομάστηκε σε Μαρίνσκι) όπου παρουσίασε τις πρώτες του χορογραφίες: «Το Πέτρινο Λουλούδι» και «Ο Θρύλος της Αγάπης». Αποσύρθηκε από τη σκηνή το 1962.

Αν και οι πρώτες του μεγάλες παραγωγές τον καθιέρωσαν ως φρέσκια και δυναμική παρουσία στο Κίροφ, τον έφεραν και σε σύγκρουση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Κονσταντίν Σεργκέγιεφ. Σε ηλικία 37 ετών, μετακόμισε στη Μόσχα, όπου η κυριαρχία του στη χορογραφία διήρκεσε για τρεις δεκαετίες.

Δημιούργησε μεταξύ άλλων τα «Σπάρτακος» (1968), «Ιβάν ο Τρομερός» (1975), «Ανγκάρα» (1976), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (1979) και «Η Χρυσή Εποχή» (1982), αλλά και εμβληματικές αναθεωρήσεις των κλασικών: «Η Ωραία Κοιμωμένη» (1963), «Καρυοθραύστης» (1966), «Λίμνη των Κύκνων» (1969 – μετέπειτα αναθεώρηση), «Ραϊμόντα» (1984), «Ζιζέλ» (1987), «Μπαγιαντέρα» (1991), «Ο Κουρσάρος» και «Δον Κιχώτης» (1994).

Ο Γκριγκαρόβιτς κατάφερε να διατηρήσει την ανεξαρτησία του σε ένα απολύτως ελεγχόμενο πολιτιστικό τοπίο.

Δεν έγινε ποτέ μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και συχνά συγκρούστηκε με την εξουσία, όπως όταν του επέβαλαν αλλαγές στο φινάλε της «Λίμνης». Οι σχέσεις του με την αυστηρή Υπουργό Πολιτισμού, Γεκατερίνα Φουρτσέβα, υπήρξαν τεταμένες.

Εκείνη του επέβαλε να αλλάξει το φινάλε της «Λίμνης των Κύκνων» το 1969, ώστε να τελειώνει με την ένωση των Οντέτ και Ζίγκφριντ, παρότι η μουσική οδηγούσε σε τραγική κορύφωση.

Μόλις το 2001 κατόρθωσε να επαναφέρει το έργο στην αρχική του μορφή.

Οι πρωτότυπες δημιουργίες του αποτελούν μοναδική παρακαταθήκη.

Η εξουσία του ως καλλιτεχνικού διευθυντή υπήρξε καθοριστική και αμφιλεγόμενη. Οι κακές γλώσσες λένε ότι προωθούσε τη δεύτερη σύζυγό του, Ναταλία Μπεσμερτνόβα, εις βάρος άλλων, όπως η σπουδαία Μάγια Πλισέτσκαγια.

Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι από τα χέρια του πέρασαν οι κορυφαίοι χορευτές της σοβιετικής περιόδου, όπως ο Ιρέκ Μουχεντόβ.

Μετά τη νίκη του στον Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Μόσχας, εντάχθηκε στα Μπολσόι και ενσάρκωσε με αξιομνημόνευτο τρόπο τους ρόλους του «Σπάρτακου» και του «Ιβάν του Τρομερού».

Μπολσόι Σπάρτακος
Το έργο «Σπάρτακος» δημιουργήθηκε από τον Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1968 ειδικά για τα Μπολσόι / EPA / ZIPI

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κατηγορήθηκε για καλλιτεχνική στασιμότητα. Το 1989, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, τα Μπολσόι πέρασαν σε μια νέα εποχή, με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση. Οι συγκρούσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού κορυφώθηκαν και, το 1995, ο Γκριγκαρόβιτς παραιτήθηκε. Ακολούθησε απεργία-σταθμός από τους χορευτές, με ακύρωση παραστάσεων και κατάληψη της σκηνής.

Μετακόμισε στο Κρασνοντάρ όπου ίδρυσε από το μηδέν το «Θέατρο Μπαλέτου Γκριγκαρόβιτς».

Αν και με περιορισμένα μέσα, σκηνοθέτησε και πάλι σπουδαία έργα, ενώ το 2008 αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις του με τα Μπολσόι και επέστρεψε ως θριαμβευτής.

Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς φιλάει την μπαλαρίνα Lyudmila Semenyaka / AP Photo / Alexander Zemlianichenko

Στην 90ή του επέτειο, το 2017, τα Μπολσόι παρουσίασαν 11 έργα του.

Οι παραγωγές του ήταν μεγαλόπνοες, δυναμικές, πλούσιες σε εκφραστικότητα - ένα πάντρεμα τεχνικής αρτιότητας και θεατρικής υπερβολής που γοήτευσε κοινό και κριτικούς.

Τιμήθηκε με δεκάδες βραβεία στη Ρωσία και διεθνώς.

Γνωστός για την αυστηρότητα και την τελειομανία του, ο Γκριγκαρόβιτς απαιτούσε από τους χορευτές του απόλυτη αφοσίωση, σκληρή δουλειά και συναισθηματική έκθεση στη σκηνή.

Πολλοί από τους πιο λαμπρούς χορευτές της Ρωσίας μαθήτευσαν κοντά του - όχι πάντα εύκολα, αλλά πάντα με σεβασμό.

Ένας αληθινός κολοσσός του χορού, ο Γκριγκαρόβιτς αφήνει πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά που συνεχίζει να μαγεύει γενιές θεατών - αν και ανάμεσά τους πολλοι δεν είχαν καν γεννηθεί όταν εκείνος αποχώρησε από την ιστορική σκηνή του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτισμός
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτισμός: Περισσότερα άρθρα
«Πέρα από τη Θάλασσα», «Ο Καλός Καθηγητής» άλλες πέντε ταινίες από σήμερα στα σινεμά
Αυτή την εβδομάδα κυριαρχούν οι ταινίες από Γαλλία και Βέλγιο - Προβάλλεται επίσης το θρίλερ τού, δυο φορές υποψήφιου για Όσκαρ φωτογραφίας, Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, «Όταν το Φως Πέφτει»
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πέρα από τη θάλασσα»