Προβλέψεις σοκ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος και το 2026
Ακόμα και ανάπτυξη μόλις 0,25% φέτος και 0,5% το 2026 στην ευρωζώνη προβλέπουν ορισμένα ευρωπαϊκά ινστιτούτα, λόγω των επιπτώσεων του δασμολογικού πολέμου. Κατά μέσο όρο, τα ινστιτούτα – μέλη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνητικών Ινστιτούτων (Association of European Economic Research Institutes, AIECE) προβλέπουν αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 1,2% το 2025 και 1,5% το 2026 για την ΕΕ. Η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ στη ευρωζώνη είναι 1,0% το 2025 και 1,3% το 2026. Για το τρέχον έτος, αυτές οι προβλέψεις είναι κάπως πιο αισιόδοξες από εκείνες στις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άνοιξη του 2025, στην ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ για τον Μάρτιο του 2025 και στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές του ΔΝΤ για την άνοιξη του 2025. Ωστόσο, το εύρος των προβλέψεων μεταξύ των επιμέρους ινστιτούτων της AIECE είναι ευρύ, με την αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ να κυμαίνεται από 0,25% έως 1,4% το 2025 και από 0,5% έως 1,7% το 2026. Οι προβλέψεις αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας χθες (22.5.2005) μαζί με τις επίσημες προβλέψεις της Bundesbank για στασιμότητα στη γερμανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο του 2025.
Θολό το τοπίο για τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις
Οι όχι και τόσο… αισιόδοξες μακρο – οικονομικές προβλέψεις των Ευρωπαίων αναλυτών για την ανάπτυξη δικαιολογούν εν μέρει το θολό τοπίο σε σχέση με την ενθάρρυνση των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων (και έτσι αυξήσεων στους μισθούς πάνω από τον κατώτατο) την οποία προωθεί η δική μας κυβέρνηση. Η στήλη πληροφορείται πως την πρώτη συνάντηση τους έχουν ήδη κάνει οι κοινωνικοί εταίροι με το υπουργείο Εργασίας για την αλλαγή του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις βάση της κοινοτικής οδηγίας που έχει ήδη ενσωματώσει η κυβέρνηση στο ελληνικό δίκαιο για τους «επαρκείς μισθούς». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επόμενη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων – κυβέρνησης θα κατατεθούν προτάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να καταλήξουν σε κάποιο πόρισμα σε περίπου ένα μήνα, το οποίο θα λάβει η κυβέρνηση υπόψην της προκειμένου να καταλήξει σε ένα «εθνικό σχέδιο» για την ενθάρρυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο τέλος του τρέχοντος έτους. Τα πιο ακανθώδη προβλήματα είναι το ποσοστό της αντιπροσωπευτικότητας, το συνδικαλιστικό μητρώο και ο ΟΜΕΔ. Όλα τα παραπάνω είχαν ρυθμιστεί με σαφήνεια με τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη (2021). Ωστόσο, η στήλη πληροφορείται πως «δεν περπάτησε» η εφαρμογή του εν λόγω νόμου. Για παράδειγμα, ο ΟΜΕΔ δέχεται στα γραφεία συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, αν και είναι υποχρεωμένες από το νόμο, να κάνουν κάτι τέτοιο. Σημειώνεται πως η απόλυτη πλειοψηφία των εργατικών και εργοδοτικών ενώσεων, δεν έχει εγγραφεί στο αντίστοιχο Μητρώο. Οι περισσότερες επικαλούνται την εκκρεμούσα απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ επί αυτού. Ωστόσο, ο νόμος είναι…νόμος, λένε άλλες πηγές της στήλης. Παράλληλα είναι ελάχιστες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και κηρυχθεί υποχρεωτικές. Παρόλα αυτά, κανείς από τους εμπλεκόμενους στο διάλογο (κοινωνικοί εταίροι, κυβέρνηση), δεν λέει ξεκάθαρα τι ζητά προκειμένου να υπογραφούν μαζικά κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, στις οποίες κατά τ’ άλλα κανείς δεν είναι αντίθετος.
Θα προλάβουν την θερινή τουριστική σεζόν οι αλλαγές στις ατομικές συμβάσεις;
Την ίδια ώρα, που το νέο πλαίσιο για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, δηλαδή στο Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο θα περάσει από ένα πολύμηνο «ταξίδι» διαλόγου πριν καταλήξει κάπου, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πιο πολύ την επεξεργασία κάποιων άμεσων παρεμβάσεων στο Ατομικό Εργατικό Δίκαιο. Η στήλη πληροφορείται πως κανένα από τα σενάρια τα οποία διαρρέονται (πχ αύξηση υπερωριών, διευθέτηση χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, συμβάσεις κατά παραγγελία, κλπ.) δεν έχει κλειδώσει. Όσον αφορά για το χρόνο θέσπισης των προαναφερθέντων αλλαγών, πληροφορίες ανέφεραν ότι το αρχικό ορόσημο ήταν ο Ιούνιος, προκειμένου να προλάβουν να εφαρμοστούν κατά τη θερινή τουριστική σεζόν και να διευκολύνουν προπαντός τον κλάδο της εστίασης, ειδικά καθώς εφαρμόζεται σε αυτόν η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ωστόσο, ο χρόνος περνά και δεν έχει έρθει καν νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση. Εργοδοτικές πηγές αναφέρουν πως ίσως αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλο πρόβλημα, καθώς η εφαρμογή αλλαγών σαν εκείνες που εξετάζονται στο υπ. Εργασίας είναι εύκολες τεχνικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».
Ληξιπρόθεσμα χρέη για ρεύμα: Η μπάλα στον ΔΕΔΔΗΕ
Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα που επίσης καίει τις τσέπες μας και δεν είναι οι μισθοί. Το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν πάντα στη χώρα μας ένας χώρος που ισορροπούσε ανάμεσα στην κοινωνική ευαισθησία και την πραγματικότητα στην αγορά. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις έδιναν πάντα τη γραμμή να μην γίνονται εύκολα αποκοπές ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Όπως είναι φυσικό, το πολιτικό κόστος θα ήταν υψηλό σε αντίθετη περίπτωση. Πλέον, φαίνεται πως η παραπάνω ισορροπία τείνει να ανατραπεί. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν γιγαντωθεί με 3,4 δισ. ευρώ και αν συνεχιστεί η κατάσταση, μπορεί να υπάρξουν “κανόνια”. Επίσης, οι κακοπληρωτές αυξάνουν το κόστος αισθητά για τους υπόλοιπους καταναλωτές, κάτι που συνιστά κοινωνική αδικία και δημιουργεί άλλου είδους πολιτικό κόστος.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κινηθεί στο εξής σε μια διαφορετική ρότα. Σε πρώτη φάση αυτό σημαίνει ανοχή απέναντι σε πιο αυστηρούς όρους στα τιμολόγια, ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη αποπληρωμή. Απομένει να φανεί αν θα υπάρξουν πιέσεις και προς τον ΔΕΔΔΗΕ για να πράξει τα δέοντα.
Η ώρα του ξεκαθαρίσματος και στην ΕΡΓΟΣΕ
Τι γίνεται, όμως, στους άλλους κλάδους της οικονομίας, πέραν από την εστίαση και τον τουρισμό, οι οποίοι μονοπωλούν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον μας λόγω θέρους; Τώρα που προχωρά η διαδικασία συγχώνευσης του ΟΣΕ με την θυγατρική ΕΡΓΟΣΕ, που είχε την ευθύνη των νέων έργων στο σιδηρόδρομο, έχει αρχίσει και το ξεκαθάρισμα στελεχών. Τουλάχιστον αυτό προσπαθούν ορισμένοι που ασχολούνται με το σιδηρόδρομο γιατί «αν μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού και της νοοτροπίας στον ΟΣΕ, απλά θα επαναληφθούν όσα βλέπουμε τόσα χρόνια με τα έργα που δεν τελειώνουν ποτέ», όπως λένε. Αναφέρεται το παράδειγμα στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ για το οποίο υπάρχει καταγγελία πως διατηρεί ταυτόχρονα, από κοινού με συγγενή, μια ιδιωτική εταιρεία κατασκευής έργων! Και αναρωτιούνται αν αυτό επιτρέπεται από τον κανονισμό της εταιρείας ή αν έχει πάρει άδεια προκειμένου να δραστηριοποιείται και ως ιδιώτης εργολάβος σε οικοδομικά έργα ή στην ενέργεια. Πρόκειται, μάλιστα, για αρκετά προβεβλημένο στέλεχος, ειδικά την περίοδο μετά την τραγωδία των Τεμπών.
To «άνοιγμα» της Lamda στους κατοίκους πέριξ του Ελληνικού
Περνώντας στον κλάδο των κατασκευών, η στήλη επισημαίνει πως η Lamda Development θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει τα μελλοντικά οφέλη από το μεγάλο project ανάπλασης του Ελληνικού τις επόμενες εβδομάδες η Lamda Development με τους κατοίκους της περιοχής. Μετά από τα ψηφιακά ενημερωτικά εργαλεία που έχει δημιουργήσει, καθώς και τις παρουσίες σε δύο δημοτικά συμβούλια της περιοχής, ο επόμενος στόχος είναι η επικοινωνία με τους ίδιους τους κατοίκους των Δήμων που γειτνιάζουν στο έργο. Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, η προσπάθεια προσέγγισης των «γειτόνων» του έργου, θα περιλαμβάνει πέρα από αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της, και αφισοκόλληση στα Δημαρχεία με κάλεσμα των πολιτών για συζήτηση. Εκεί, η εταιρεία θα απαντήσει στους όποιους προβληματισμούς των κατοίκων και θα τους ενημερώσει για το πώς θα διαμορφωθεί η περιοχή τους μετά την ολοκλήρωση του έργου. Τα ίδια στελέχη παραδέχονται πως όπως σε κάθε έργο, πολλώ δε μάλλον τέτοιου μεγέθους, είναι λογικό να υπάρχει σκόνη και θόρυβος τα οποία, ωστόσο, η Lamda συστηματικά επιχειρεί να μειώσει ενώ μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια οι πολίτες θα «αποζημιωθούν» απολαμβάνοντας τα οφέλη από τη ριζική ανάπλαση της περιοχής.
Σήρραγα Ηλιούπολης: Το έργο που δεν φαίνεται στον ορίζοντα
Ένα άλλο κρίσιμο έργο για την περιοχή, πάντως, δείχνει να έχει «βαλτώσει», και όχι με ευθύνη της Lamda Development. Πρόκειται για την σήραγγα της Ηλιούπολης, η οποία θεωρείται από ειδικούς συγκοινωνιολόγους, εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Από την πλευρά της, η Lamda έχει κάνει τις προτάσεις της προς την Πολιτεία και πέραν τούτου… ουδέν. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της εταιρείας, δεν υπάρχει κάποιο νεότερο ή κάποια αντίδραση από πλευράς Δημοσίου. H στήλη ελπίζει πραγματικά πως είναι μία από τις συνηθισμένες καθυστερήσεις του ελληνικού Δημοσίου και όχι οριστική απόρριψη του έργου, καθώς η προοπτική του project είναι να δώσει μια «ανάσα» σε μια περιοχή που ταλαιπωρείται σημαντικά από την κυκλοφοριακή συμφόρηση ενώ θα αποτελέσει μια ανακούφιση για όλο το Λεκανοπέδιο.
Νέα κόλπα, παλιά Αστυνομία!
Και με το ζήτημα της ασφάλειας, τι γίνεται; Σχεδόν καθημερινά μαθαίνουμε για επιτυχημένες ή μη κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς με τεράστιο αντίκτυπο στους ίδιους τους οργανισμούς, αλλά και σε πελάτες. Τελευταίο κρούσμα, προχθές, η απόπειρα παραβίασης του «Συζευξις», της ραχοκοκαλιάς της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του δημοσίου, από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τον τελευταίο κρατικό φορέα. Πρόσφατες είναι και οι περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων σε ιδιωτικούς ομίλους όπως στη Φουρλής, σε τράπεζες, κ.α. Τα στοιχεία από ευρωπαϊκές έρευνες δείχνουν πως πλέον το 40% των εγκλημάτων αφορούν διαδικτυακές ή τηλεφωνικές απάτες. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές αρχές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν απαρχαιωμένες δομές, δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη έκταση του κυβερνοεγκλήματος. Έτσι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διωκτικών αρχών, οι επιτήδειοι καταφέρνουν να μαζεύουν εκατομμύρια από αφελείς-άτυχους και να κλέβουν δεδομένα που ουδείς ξέρει που τα διαθέτει.