H προειδοποίηση του Πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο στην συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα εξοπλιστικών της ΕΕ Rearm, ύψους 150 δις ευρώ, εάν προηγουμένως δεν τηρηθούν κάποιοι όροι, αναπόφευκτα οδηγεί στο παρασκήνιο διαπραγματεύσεων Γεραπετρίτη – Φιντάν. «Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέση με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον «ΣKAI». «Είναι 30 χρόνια από το Casus Belli. Πρέπει να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς χώρα της ΕΕ, εάν κάνει πράξη κάτι που δικαιούται. Αυτό θα το πω και στον Ερντογάν με τον οποίον έχουμε μία καλή σχέση». Οι πρώτες τουρκικές αντιδράσεις ήταν ήπιες. Ακόμη και το τουρκικό ΥΠΕΞ έπιανε διαρροή μέσω κύκλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsIT η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Τουρκία στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τοποθετείται γύρω στις αρχές Ιουλίου καθώς θα προηγηθεί τον Ιούνιο ο πολιτικός διάλογος.
Επιτυχία
Σημαντική ήταν η επιτυχία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με την κοινή δήλωση 80 κρατών για την προστασία των αμάχων στη Γάζα και σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές. «Προσερχόμαστε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η προστασία των αμάχων είναι ηθική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοούμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανάμεσα στις 80 χώρες ήταν και οι 26 από τις 27 της ΕΕ (δεν υπέγραψε η Ουγγαρία) αλλά και η Παλαιστίνη.
Tαμπού
Ένα ταμπού που ήταν η απαγόρευση των απολύσεων στο Δημόσιο, σπάει. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι το άρθρο 103 του Συντάγματος που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα αναθεωρηθεί στην Συνταγματική Αναθεώρηση που θα αρχίσει τέλη 2025 με αρχές του 2026. «Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας» δήλωσε. «Αν έχουμε έναν δημόσιο υπάλληλο ο οποίος είναι ανεπαρκής ως προς την απόδοσή του, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε έναν προϊστάμενο να κάνει ό,τι πρέπει» τόνισε. «Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης του».
180 ψήφοι
Σε κάποιες ψηφοφορίες στην Συνταγματική Αναθεώρηση θα χρειαστούν 180 ψήφοι. Η ΝΔ αναζητά συνεργασίες και βλέπει κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε στον Νίκο Ευαγγελάτο, στο LiveNews, στο «Mega» ότι «είναι υποκρισία να είσαι έξι χρόνια κυβέρνηση, να έχεις ψηφίσει νόμους που θα φέρουν την αξιοκρατία στο δημόσιο και το 80% τμηματαρχών και γενικών διευθυντών να είναι κομματικές επιλογές». Άφησε ανοιχτό όμως ένα παράθυρο συνεργασίας. «Αν συζητήσουμε επί της ουσίας και όχι με συνταγματικά πυροτεχνήματα, βεβαίως μπορούμε να βρούμε λύσεις» τόνισε.
Πόλεμος
Δεν είναι τυχαία η στιγμή που ο πρωθυπουργός έθιξε το καυτό θέμα της άρσης της μονιμότητας που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους. Υπήρχαν συζητήσεις στο Μαξίμου εδώ και καιρό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχρονικά είναι υπέρ. Τα συνδικάτα θα ξεσηκωθούν αλλά η επιρροή τους είναι περιορισμένη. Προχώρησε η κοινωνία. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, το 82,5% όσων ψήφισαν Ν.Δ. στις ευρωεκλογές συμφωνούν με την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με 76,9%, του ΣΥΡΙΖΑ με 66,9%, του ΚΚΕ με 62%. Στο σύνολο της κοινωνίας, το 76,2% είναι υπέρ. Η πρόταση Μητσοτάκη βέβαια δεν αφορά την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, αλλά την δυνατότητα να απολύονται υπάλληλοι οι οποίοι κρίνονται ανεπαρκείς ή ευθύνονται για σοβαρά παραπτώματα.
Πειθαρχικά ετών 7!
Κι άλλα βήματα θα προηγηθούν μέχρι την Συνταγματική Αναθεώρηση. Στις αρχές Ιουνίου ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος θα βγάλει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το «Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο». Θα ψηφιστεί τον Ιούλιο, όταν θα αρχίσουν τα μπάνια του λαού. Θα βάλει μία τάξη στην απροθυμία των πειθαρχικών οργάνων να τιμωρήσουν έναν δικό τους συνάδελφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος χρόνος διάρκειας τους σήμερα είναι 7 χρόνια! Περίπου 2.500 πειθαρχικές υποθέσεις που καθυστερούν αφορούν την εκπαίδευση και την Αυτοδιοίκηση.
Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο
Πειθαρχικά παραπτώματα θεωρούνται ασυμβίβαστα, πλαστοί τίτλοι σπουδών σεξουαλική παρενόχληση, κοπάνες, άρνηση αξιολόγησης, άρνηση ενημέρωσης στους πολίτες, σοβαρή απείθεια, κακόβουλη κριτική προϊσταμένης αρχής. Το νμ για το «νέο πειθαρχικό δίκαιο» που θα υποστεί κάποιες διορθώσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr, μεταξύ άλλων προβλέπει:
- Σύσταση νέου πειθαρχικού οργάνου μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης . Θα προσληφθούν 50 εξειδικευμένοι λειτουργοί που θα δικάζουν πειθαρχικές υποθέσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
- Δημιουργείται «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», και εφαρμογές που θα δείχνουν την πρόοδο των πειθαρχικών διαδικασιών.
- Fast track διαδικασίες, με αποφάσεις σε έξι μήνες, με ελάχιστες περιπτώσεις μόνο που θα μπορούσαν να πάρουν λίγο χρόνο ακόμη.
Πρόστιμα, ποινές
- Τα παραπτώματα θα έχουν χρηματικά πρόστιμα και ποινές. Όποιος υπάλληλος είναι σε αργία ή αναστολή θα λαμβάνει το ήμισυ των αποδοχών του. Μπλοκάρονται οι προαγωγές. Υπάλληλοι που πέφτουν σε παραπτώματα μπορεί να μετακινούνται ή να μετατίθενται.
- Προβλέπεται ποινή απόταξης και έκπτωσης για πειθαρχικά παραπτώματα που τελούνται από δόλο και για όσα χαρακτηρίζονται «ιδιαιτέρως σοβαρά».
- Η άρνηση συμμετοχής σε δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους, τιμωρείται με την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης (απόλυση).
Το νμ αποτελείται από 92 άρθρα και είναι έκτασης 107 σελίδων.
«Σπάμε αυγά»
Η οδηγία του γκουρού της επικοινωνίας του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ είναι η κυβέρνηση να μην κάνει εξαγγελίες, αλλά να κάνει πράξεις και να σπάει αυγά. Κι αυτό άρχισε να κάνει. Αλλά η επανάκτηση της δυναμικής που απώλεσε τα δύο πρώτα χρόνια της δεύτερης θητείας της και λόγω των Τεμπών απαιτεί πολλαπλάσια προσπάθεια όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ανεβαίνει και κινείται λίγο πάνω από το 30% στην εκτίμηση ψήφου.
Συσπείρωση!
Με απόφαση της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη, οι βουλευτές ανέλαβαν το καθήκον να ενημερώσουν τις κομματικές οργανώσεις για τα έργα που έγιναν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτά που είναι σε εξέλιξη. Ο κάθε βουλευτής χρεώθηκε κι έναν δήμο. Για παράδειγμα ο Στράτος Σιμόπουλος θα δραστηριοποιηθεί στον Εύοσμο, η Έλενα Ράπτη στους Αμπελοκήπους, η Άννα Ευθυμίου στην Νεάπολη Συκεών κλπ.
Κρατάει!
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που γίνονται στην Θεσσαλονίκη, κρατάει τα ποσοστά της των ευρωεκλογών που βέβαια ήταν αρκετά χαμηλά (24.3% στην Α Θεσσαλονίκης και 27,15% στην Β´). Σε άλλες περιοχές της χώρας η ΝΔ καταποντίστηκε. Επικρατεί η αισιοδοξία ότι σε τρία χρόνια από τώρα θα είναι μια άλλη πόλη με το μετρό, τον fly over και τα άλλα έργα που γίνονται.
Καρφιά του πρώην
Τους βουλευτές της ΝΔ κάλεσε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης για να τους ενημερώσει για το νομοσχέδιο που Θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση για τους ελληνικούς σιδηρόδρομος. Ετοίμασε και ένα αναλυτικό σημείωμα με γραφικά που εστάλη σε όλους τους βουλευτές. Έδωσε το παρών και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έκρυψε την πικρία του για την απομάκρυνση του και άφησε αιχμές για τον διάδοχο του. «Χρειάζεται περισσότερη ουσία και λιγότερη επικοινωνία» φέρεται να είπε. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης που έγινε για δεύτερη φορά πατέρας – απέκτησαν γιο με την σύζυγό του Ελένη Αθερινού – ήταν σε κέφια, έκανε πως δεν άκουσε και ήταν ιδιαίτερα φιλικός με τον προκάτοχό του.
Δεν ξεχνάει…
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος συνεχίζει να βγάζει στην σέντρα τον Άκη Σκέρτσο. «Όποιος θέλει να πηγαίνει σε διαδηλώσεις να παραιτείται» είπε αναφερόμενος εμμέσως στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι αν δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο θα πήγαινε να διαδηλώσει μαζί με τον κόσμο για τα Τέμπη που αλλιώς ξεκίνησαν και αλλιώς εξελίχθηκαν.