Είναι έξυπνη αγορά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που έχουν ξεπεράσει το… ψυχολογικό όριο των 150.000 χλμ.; Η απάντηση σίγουρα δεν είναι μονολεκτική!
Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με… φορτωμένα χιλιόμετρα συνήθως αποφεύγονται για λόγους αξιοπιστίας, ασφάλειας ή και φόβου. Ισχύουν αυτοί οι προβληματισμοί ή αποτελούν απλώς μία λανθασμένη παγιωμένη αντίληψη;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι μία σημαντική απόφαση, αφού εκτός του οικονομικού, επηρεάζει την καθημερινότητά μας και πρωτίστως την ασφάλειά μας. Συνήθως, όταν αποφασίσουμε ποιο μοντέλο καλύπτει τις ανάγκες μας, στη συνέχεια εξετάζουμε τη συνολική κατάσταση των αυτοκινήτων που έχουμε επιλέξει, αλλά και τον αριθμό των χιλιομέτρων που έχουν διανύσει, ώστε να καταλήξουμε στον… φιναλίστ για τον εστιασμένο τελικό έλεγχο.
Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους αγοραστές που ρωτήσαμε, εάν νιώθουν επιφυλακτικοί στην απόφαση να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο μοντέλο με πολλά χιλιόμετρα, απάντησαν θετικά, επειδή θεωρούν ότι θα βγάλει πιο πολλά προβλήματα στο μέλλον συγκριτικά με ένα αντίστοιχης χρονολογίας με λιγότερα χιλιόμετρα. Κάποιοι, ωστόσο, με εμπειρία στην αγορά των μεταχειρισμένων υποστήριξαν ότι έχουν βρει πολύ καλές ευκαιρίες έπειτα από προσεκτική έρευνα και ενδελεχή έλεγχο και είναι κάτι που θα επαναλάβουν, διότι για ίδιας χρονολογίας μοντέλο πλήρωσαν σημαντικά λιγότερα χρήματα.
Η αλήθεια, ωστόσο, βρίσκεται κάπου στη μέση. Η απόφαση για την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου με πολλά χιλιόμετρα έχει υπέρ και κατά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι το καίριας σημασίας στοιχείο που καθορίζει την κατάσταση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι το πώς έχει συντηρηθεί, δηλαδή πόσο τυπικός με τα σέρβις ήταν ο προηγούμενος ή οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, αλλά και τι ανταλλακτικά έχουν χρησιμοποιηθεί. Ένα αυτοκίνητο που έχει πραγματοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα σέρβις στο σωστό χρόνο, με τα ανταλλακτικά του να έχουν αντικατασταθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μπορεί να είναι πολύ πιο αξιόπιστο από ένα όχημα με λιγότερα χιλιόμετρα, αλλά κακή συντήρηση.
Επίσης, ένα αυτοκίνητο που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε ανοιχτό δρόμο, για παράδειγμα σε αυτοκινητοδρόμους, συνήθως έχει υποστεί μικρότερη φθορά από ένα αυτοκίνητο που έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως μέσα στην πόλη. Οι αστικές μετακινήσεις απαιτούν συχνότερη εκκίνηση και φρενάρισμα, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο τον κινητήρα, το συμπλέκτη, τα φρένα, καθώς και το σύστημα αποβολής καυσαερίων (σιλανσιέ εξάτμισης και καταλύτης). Επιπλέον, όσον αφορά αυτοκίνητο με πετρελαιοκινητήρα, θυμίζουμε πως όταν κινείται κυρίως σε πόλη, το φίλτρο μικροσωματιδίων (DPF) συχνά φράζει, διότι δεν πραγματοποιείται η διαδικασία της αναγέννησης και δεσμεύονται βλαβερά σωματίδια άνθρακα που προκύπτουν από την καύση. Σημειώστε πως αυτό αποφεύγεται με εβδομαδιαία οδήγηση τουλάχιστον 10 χλμ. σε ανοιχτό δρόμο. Τέλος, εκτός από το συνεχές σταμάτα-ξεκίνα μέσα στην πόλη, το οποίο καταπονεί περισσότερο το όχημα, οι λακκούβες και οι εγκάρσιες ανωμαλίες «κουράζουν» την ανάρτηση.
Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο τριών ετών έχει διανύσει κατά μέσο όρο από 24.000 έως 36.000 χλμ., λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε χρόνο ο οδηγός πραγματοποιεί κατά μέσο όρο από 8.000 έως 12.000 χλμ. Έτσι, ένα αυτοκίνητο τριετίας με μόλις συνολικά 16.000 χλμ. φαίνεται ιδανικό. Ωστόσο, αν αυτά τα χιλιόμετρα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη, χωρίς να φτάνει η θερμοκρασία του λαδιού στο σωστό επίπεδο, ενδέχεται ο κινητήρας να έχει υποστεί περισσότερη φθορά από το μέσο όρο. Αντίθετα, σε ένα αυτοκίνητο, επίσης, τριετίας με 100.000 χλμ., τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως σε αυτοκινητόδρομο, η φθορά είναι μικρότερη.
Βέβαια, ένα αυτοκίνητο που διανύει πολλά χιλιόμετρα σε αυτοκινητόδρομο δε σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από κάθε πρόβλημα. Οι φθορές σημειώνονται σε διαφορετικά σημεία συγκριτικά με ένα αυτοκίνητο που κινείται κατά βάση στην πόλη. Για παράδειγμα, παρατηρούμε φθορά στα ρουλεμάν των τροχών, περισσότερο «στρες» στο σύστημα ψύξης, ενώ λόγω αυξημένης τριβής στο κιβώτιο των ταχυτήτων προκαλείται πτώση στην απόδοση των λιπαντικών του, κάτι που οδηγεί σε φθορά των ρουλεμάν του κιβωτίου και των διαφορικών.
Tα καθημερινά αυτοκίνητα, λοιπόν, μπορούν να διανύσουν απροβλημάτιστα χιλιάδες χιλιόμετρα, αρκεί όπως προαναφέραμε να τους συμπεριφερόμαστε όπως πρέπει όσον αφορά τη σωστή συντήρηση.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ οι αποστάσεις είναι τεράστιες μεταξύ των πόλεων, οπότε είναι συνηθισμένο τα αυτοκίνητα να συγκεντρώνουν πάνω από 300.000 με 400.000 χιλιόμετρα, χωρίς να γίνεται λόγος για το αν αυτό εγκυμονεί κινδύνους.
Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η κατηγορία των ταξί. Σύμφωνα με επαγγελματία αυτοκινητιστή με τον οποίο επικοινώνησε το newsit.gr, τα ταξί διανύουν χιλιάδες χλμ. απροβλημάτιστα, αλλά πάντα με τη σωστή συντήρηση: «Το οδόμετρο σε ένα ταξί γράφει τουλάχιστον 120.000 χλμ. το χρόνο, ενώ μπορούν να φτάσουν μέχρι και 1.000.000 χλμ., πάντα με τυπική και κατάλληλη συντήρηση και αναλόγως το αυτοκίνητο. Στα 500.000 ή 600.000 χλμ. ενδέχεται ένα ταξί να αλλάξει κινητήρα, αλλά και αναλώσιμα λόγω φυσιολογικής φθοράς κατά τη διάρκεια των ετών. Αυτά που αλλάζουμε συνήθως λόγω μεγάλης χρήσης είναι ελαστικά, καδένα και τρόμπα πετρελαίου. Οι μεγάλοι κινητήρες, δηλαδή, από 2.000 κυβικά και πάνω κάνουν πολλά χιλιόμετρα με λιγότερα προβλήματα σε αντίθεση με τα 1.000 κυβικά».
Σημεία προσοχής
Ένας ακόμη παράγοντας που χρειάζεται να διευκρινίσει ο πιθανός αγοραστής είναι εάν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ακινησία για αρκετά χρόνια (π.χ. παράδοση πινακίδων) κι έτσι έχει λίγα χιλιόμετρα. Ένα αυτοκίνητο σε ακινησία μπορεί να έχει σαφώς λιγότερα χιλιόμετρα συγκριτικά με ένα που χρησιμοποιείται και διανύει κατά μέσο όρο 10.000 χλμ., αλλά αυτό δεν είναι πάντα καλό. Όταν επανέλθει στην… ενεργό δράση, πολύ πιθανώς εκτός από ένα μεγάλο σέρβις να χρειαστεί να αλλαχθούν αναλώσιμα με σημαντικό κόστος, όπως για παράδειγμα αναρτήσεις, τρόμπα βενζίνης, τσιμούχες, ελαστικά.
Επίσης, ένα αυτοκίνητο με κινητήρα diesel, το οποίο είναι για καιρό ακινητοποιημένο, ενδεχομένως μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα μυκητίασης του καυσίμου που έχει απομείνει στο κύκλωμα καυσίμου (ρεζερβουάρ, τρόμπα καυσίμου, μπεκ).
Επομένως, όσον αφορά τους κινητήρες γενικότερα είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να αντέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα με την κατάλληλη συντήρηση, χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Φυσικά, κάποια μέρη του αυτοκινήτου που αφορούν την προγραμματισμένη συντήρηση, όπως ο συμπλέκτης, η ανάρτηση και οι ιμάντες χρονισμού απαιτούν αντικατάσταση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το αυτοκίνητο έχει ζητήματα.
Ποιοι είναι, όμως, οι πιθανοί κίνδυνοι από ένα αυτοκίνητο με πολλά χιλιόμετρα;
Παρά το γεγονός ότι ένα καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο μπορεί να είναι αξιόπιστο ακόμα και με ένα… καλό εξαψήφιο νούμερο χιλιομέτρων, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ένα αυτοκίνητο με πολλά χιλιόμετρα ενδέχεται να χρειαστεί αντικατάσταση σε ακριβά μέρη, όπως για παράδειγμα κιβώτιο ταχυτήτων (ειδικά αν πρόκειται για αυτόματο, όπου το κόστος είναι υψηλό), καθώς και αναρτήσεις, ρουλεμάν τροχών, ψαλίδια, βάσεις κινητήρα, κ.ά.
Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή από τον αγοραστή να επιβεβαιώσει, εάν τα χιλιόμετρα που αναγράφονται είναι πραγματικά. Μία πρώτη εκτίμηση, πριν απευθυνθείτε στην επίσημη αντιπροσωπεία, είναι να δείτε αν συμβαδίζει η εικόνα του αυτοκινήτου με τα συνολικά χιλιόμετρα στο οδόμετρο. Με άλλα λόγια, εάν δείτε μεγάλες φθορές στο εσωτερικό, όπως για παράδειγμα σε καθίσματα, στους διακόπτες των παραθύρων, στο λεβιέ ταχυτήτων ή στο ταμπλό, ενώ τα χιλιόμετρα δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν, τότε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
Ζητήστε να το οδηγήσετε και αν ακούγονται θόρυβοι και τριγμοί από διάφορα μέρη του αυτοκινήτου, όπως τιμόνι, αναρτήσεις, σινεμπλόκ, κ.ά., επίσης, απαιτείται κι άλλη έρευνα.
Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, όπως είπαμε, ένα αυτοκίνητο με πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα είναι ευκαιρία για να το αγοράσει κάποιος, αλλά όχι και όταν έρθει η σειρά του να το πουλήσει. Συνεπώς, εάν δεν έχετε σκοπό να το κρατήσετε για αρκετό διάστημα, θα είναι καλό να γνωρίζετε ότι θα χάσει κι άλλο την αξία του.
Ακολουθούμε τις διαδικασίες
Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση, προτείνουμε να επιστρατεύσουμε το έμπειρο μάτι ενός μηχανικού. Όχι μόνο για να διακρίνει όσα εμείς δεν μπορούμε ως απλοί αγοραστές, αλλά και για να επιβεβαιώσει ότι το αυτοκίνητο είναι συντηρημένο σωστά. Το έτος κατασκευής και τα διανυθέντα χιλιόμετρα λένε τη μισή ιστορία, αλλά η συνολική κατάσταση ενός αυτοκινήτου είναι αυτή που μετράει στο τέλος της ημέρας.
Πώς ελέγχουμε αν τα πολλά χιλιόμετρα είναι ρίσκο
Ζητήστε το βιβλίο συντήρησης και ελέγξτε αν έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα σέρβις, καθώς και να δείτε αν και τι βλάβες έχουν υπάρξει, στα πόσα χιλιόμετρα και τι επιδιορθώσεις έχουν γίνει. Υπάρχουν σφραγίδες και υπογραφές των συνεργείων, ακόμη και όταν δεν έχουν πραγματοποιηθεί σε επίσημο συνεργάτη της αντιπροσωπείας.
Διασταυρώστε τα χιλιόμετρα που βλέπετε στο κοντέρ με τη βοήθεια του αριθμού πλαισίου.
Με ένα αξιόπιστο και σύγχρονο διαγνωστικό OBD, έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε την εύρυθμη λειτουργία του οχήματος.
Ελέγξτε τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων για τυχόν διαρροές ή ασυνήθιστους θορύβους.
Οδηγήστε το αυτοκίνητο της επιλογής σας σε μικρή και μεγαλύτερη ταχύτητα και εάν είναι εφικτό σε διαφορετικές συνθήκες για να διαπιστώσετε αν λειτουργεί ομαλά.
Συμπέρασμα
Η αγορά ενός αυτοκινήτου με πολλά χιλιόμετρα, εννοώντας άνω των 150.000-200.000 χλμ. είναι συμφέρουσα αν και εφόσον γνωρίζουμε επακριβώς το ιστορικό συντήρησης. Ιδανικά όταν το σέρβις πραγματοποιείται σε επίσημο συνεργείο δείχνει την ιστορία του αυτοκινήτου. Ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο μπορεί να παραμείνει αξιόπιστο για αρκετά χρόνια, ενώ ένα κακοσυντηρημένο όχημα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ανεξαρτήτως χιλιομέτρων. Η διασταύρωση των πληροφοριών και ο σωστός έλεγχος είναι το κλειδί για μια ασφαλή αγορά.
Εμπιστευτείτε την ιστορία και το… βιογραφικό των μαρκών, που έχουν διακριθεί για την αξιοπιστία τους. Καλύτερα θα ήταν να αποφύγετε σπορ και «γρήγορα» μοντέλα, τα οποία μπορεί να έχουν ταλαιπωρηθεί στα χέρια των ιδιοκτητών τους ή έχουν πιο ακριβή συντήρηση, εκτός εάν η αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου είναι συνειδητή από την πλευρά σας και έχετε αντισταθμίσει τη συμφέρουσα τιμή με επιπλέον έξοδα που μπορεί να προκύψουν στην πορεία.
Σημειώστε, επίσης, πως τα αυτοκίνητα και οι περίοδοι συντήρησης που προτείνει ο κατασκευαστής αφορούν το μέγιστο χρονικό διάστημα ή το μέγιστο αριθμό χιλιομέτρων για την προβλεπόμενη συντήρηση. Αυτό σημαίνει πως όταν προτείνει ο κατασκευαστής για ένα αυτοκίνητο αλλαγή λιπαντικών στα 20.000 χλμ., αφορά για χρήση σε ιδανικές συνθήκες. Άρα, σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή υψηλών φορτίων (μεγάλο βάρος, πολλές αποσκευές, ρυμούλκηση, κίνηση σε πόλη- ναι, θεωρείται ακραία συνθήκη για ένα αυτοκίνητο) απαιτούνται συντομότερες επισκέψεις για σέρβις και πάντα με ανταλλακτικά και λιπαντικά με τις προδιαγραφές που συνιστά ο κατασκευαστής.
Εν ολίγοις, τα χιλιόμετρα σε εξαψήφιο νούμερο σε ένα αυτοκίνητο δε χρειάζεται να… στοιχειώνουν το μυαλό μας, εάν το αυτοκίνητο της επιλογής σας έχει περάσει επιτυχώς τους ελέγχους που προαναφέραμε. Είναι κάτι που σίγουρα συμφέρει το πορτοφόλι μας, αρκεί να γνωρίζουμε ακριβώς τι αγοράζουμε και γιατί.