Κόσμος

Η Ευρώπη καίγεται: Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης επιδεινώνει τους καύσωνες – Ανάλυση BBC

Η κλιματική αλλαγή χτυπά την Ευρώπη: Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο με θερμοκρασίες - ρεκόρ

Καμίνι η Ευρώπη που βιώνει έναν από τους πιο ακραίους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών. Θύματα του καύσωνα είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Βρετανία. Η κλιματική κρίση δείχνει τα «δόντια» της, με τα έντονα φαινόμενα να να γίνονται πια καθημερινότητα.

Ο καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη και στην Ιταλία, στην Πορτογαλία αλλά ακόμα και στη Γαλλία ο υδράργυρος είτε πλησίασε είτε ξεπέρασε τους 42 βαθμούς Κελσίου. Η πιο ζεστή μέρα της χρονιάς είναι η σημερινή (Τρίτη 1.7.25) στη Γερμανία, με τη θερμοκρασία να φτάνει έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η αυριανή μέρα αναμένεται μάλιστα ακόμη πιο ζεστή.

Τους 33,5°C έφτασε η θερμοκρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας τη σημερινή την πιο ζεστή ημέρα του έτους μέχρι στιγμής για τη χώρα. 

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν έως και τους 34°C σήμερα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να αγγίξουν και τους 35°C.

Το «heat dome» ή αλλιώς ο «θερμός θόλος» -όπως ονομάστηκε το συγκεκριμένο φαινόμενο του καύσωνα – φαίνεται πως σφυροκοπά την Ευρώπη χωρίς έλεος. Όπως περιγράφουν οι ειδικοί, αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται όταν μία περιοχή υψηλής πίεσης παραμένει πάνω από μια περιοχή για ημέρες ή εβδομάδες. Στην Ισπανία το θερμόμετρο κατέγραψε 46 βαθμούς Κελσίου

Έτσι, η θερμότητα αυξάνεται συνεχώς, ξηραίνοντας το έδαφος και ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία, που άγγιξε και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, επηρεάζοντας δραματικά το κλίμα του πλανήτη. Μικρές αυξήσεις στη μέση θερμοκρασία της Γης οδηγούν σε ακραία και παρατεταμένα κύματα καύσωνα, τα οποία γίνονται όλο και πιο έντονα και συχνά.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών, απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου που παγιδεύουν σαν «κουβέρτα» τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας το φαινόμενο.

Ακόμα και μια μικρή άνοδος στη μέση θερμοκρασία της Γης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών, σημειώνει η ανάλυση.

Σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, θερμοκρασίες-ρεκόρ, υγειονομικές προειδοποιήσεις και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών επαναφέρουν με δραματικό τρόπο τη συζήτηση για την ανθεκτικότητα των υποδομών αλλά και την ανάγκη άμεσων μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Αρκετές ιταλικές περιοχές απαγόρευσαν την υπαίθρια εργασία κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, ενώ στη Γαλλία έκλεισαν δεκάδες σχολεία. Την ίδια ώρα, η Ισπανία επιβεβαίωσε πως ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός στην ιστορία της. 

Κόκκινος συναγερμός στο Παρίσι – Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία 

Το Παρίσι έχει τεθεί σήμερα σε κόκκινο συναγερμό – τον πιο υψηλό. Η προηγούμενη φορά που είχε κηρυχθεί ο ύψιστος συναγερμός στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν πριν πέντε χρόνια, από τις 7 ως τις 12 Αυγούστου του 2020.

Παρίσι Καύσωνας
Τουρίστας με ομπρέλα για να προστατευτεί από την ζέστη στο Παρίσι / REUTERS / Gonzalo Fuentes


Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των αυτοκινήτων, ενώ η κορυφή του Πύργου του Άιφελ θα παραμείνει κλειστή για τους τουρίστες ως την Τετάρτη.

Συνολικά 16 από τα 96 γαλλικά μητροπολιτικά διαμερίσματα, δηλαδή οι περιοχές που συνορεύουν με την πρωτεύουσα και άλλες που βρίσκονται κυρίως νοτιοδυτικά της πόλης, βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό την Τρίτη, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει ως τους 41° Κελσίου.

Ο κόκκινος συναγερμός για καύσωνα είναι το υψηλότερο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στη Γαλλία (μετά το κίτρινο και το πορτοκαλί) και επιτρέπει στις αρχές να ενεργήσουν και να περιορίσουν ορισμένες δραστηριότητες.

Αντιστοιχεί σε έναν ακραίο καύσωνα, σπάνιο για τη διάρκειά του, την έντασή του, το γεωγραφικό εύρος του, ο οποίος έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του συνόλου του πληθυσμού.
Γενική σύσταση προς όλους: «Μην βγαίνετε έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας (11:00 με 14:00) και προσπαθήστε να βρίσκεστε σε ένα δροσερό ή κλιματιζόμενο περιβάλλον δύο με τρεις ώρες την ημέρα».

Αφού βίωσε χθες την πιο ζεστή νύχτα και μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα Ιούνιο, η Γαλλία θα πρέπει να αναμένει «την κορύφωση αυτού του επεισοδίου» με πολύ υψηλές θερμοκρασίες την Τρίτη, προειδοποίησε ο Αντριέν Βαρνάν, μετεωρολόγος της Météo-France.

Μόνο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Μάγχη και τα βελγικά σύνορα η θερμοκρασία θα διατηρηθεί κάτω από τους 34° Κελσίου.

Ο αριθμός των σχολείων που έκλεισαν πλήρως ή μερικώς εκτοξεύθηκε στα 1.350, από περίπου 200 που ήταν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, ο τελευταίος όροφος του Πύργου του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός Τρίτη και Τετάρτη, με τους επισκέπτες να καλούνται να πίνουν άφθονο νερό.

Αυτό το 50ο κύμα καύσωνα που καταγράφεται από το 1947, το 33ο του 20ου αιώνα, αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των καυσώνων.

Αιτία του καύσωνα αυτού: ένας μεγάλος και ισχυρός αντικυκλώνας που σχηματίζει ένα είδος καλύμματος το οποίο παγιδεύει τον αέρα στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France προειδοποίησε ότι την Τρίτη οι θερμοκρασίες θα φτάσουν έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, με 16 διοικητικές περιφέρειες να τίθενται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και άλλες 68 στο δεύτερο υψηλότερο.

Στην Ιταλία, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για 17 μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και το Μιλάνο. Στη Σικελία, μια 53χρονη γυναίκα με καρδιολογικό ιστορικό κατέρρευσε και πέθανε ενώ περπατούσε στην πόλη Μπαγερία, με τις τοπικές αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο θερμοπληξίας.

Ισπανία: Θάνατος εργαζόμενης στην καθαριότητα

Οι ισπανικές αρχές ερευνούν τον θάνατο το Σαββατοκύριακο μιας εργαζόμενης στις υπηρεσίες καθαριότητας της Βαρκελώνης, ο οποίος πιθανόν να προκλήθηκε από τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο της ισπανικής πόλης.

Τουρίστες
Τουρίστες στην Ισπανία προστατεύονται από τον ήλιο με ομπρέλες / Φωτογραφία Reuters

Η γυναίκα, η οποία εργαζόταν ως οδοκαθαρίστρια στην Παλιά Πόλη της Βαρκελώνης το απόγευμα του Σαββάτου, πέθανε στο σπίτι της αργότερα μέσα στην ημέρα, δήλωσε η αδελφή της στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Η αδελφή της είπε ότι η γυναίκα, 51 ετών, η οποία κατονομάζεται ως Μονσεράτ, είχε παραπονεθεί σε συνάδελφό της ότι «ένιωθε να πεθαίνει». 

Οι θερμοκρασίες έφθασαν στη Βαρκελώνη το Σάββατο τους 30,4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Η ακραία ζέστη μπορεί να προκαλέσει θάνατο από θερμοπληξία ή να επιδεινώσει υποκείμενα νοσήματα όπως αναπνευστικές νόσους και καρδιαγγειακά και ανάμεσα στους πιο ευάλωτους είναι οι ηλικιωμένοι.

Το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε χθες ότι θα ερευνήσει τον θάνατο της γυναίκας.

Τον περασμένο χρόνο, σημειώθηκαν στην Ισπανία 2.032 θάνατοι που οφείλονται στην ακραία ζέστη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός αυτός παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με εκείνον που καταγράφηκε το 2022 και το 2023.

Καμίνι και η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία κατέγραψε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Ιούνιο, φτάνοντας τους 46,6° Κελσίου την Κυριακή στη Μόρα, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Λισαβόνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Το προηγούμενο ρεκόρ, 44,9° Κελσίου, είχε καταγραφεί στις 17 Ιουνίου 2017 στο Αλκάσερ ντο Σαλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, υπενθύμισε το το πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το 37% των μετεωρολογικών σταθμών κατέγραψε την Κυριακή θερμοκρασίες πάνω από 40° Κελσίου.

Η χώρα, που πλήττεται από ισχυρό κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη, βίωσε το Σαββατοκύριακο «πολύ υψηλές» θερμοκρασίες, με πολλούς σταθμούς να καταγράφουν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν προηγούμενα ιστορικά ρεκόρ.

Πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και η Λισαβόνα, τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό την Κυριακή και τη Δευτέρα εξαιτίας του κύματος καύσωνα.

Ωστόσο, σήμερα η χώρα ξεκίνησε να παίρνει μια μικρή ανάσα.

Η θερμοκρασία κατέγραψε πτώση, εντούτοις οκτώ περιφέρειες παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό, λόγω του αυξημένου κινδύνου δασικών πυρκαγιών, ιδίως σε δασικές περιοχές του κέντρου και του βορρά.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, οι αρχές δεν είχαν αναφέρει κάποιο μεγάλο ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς.

Πληροφορίες από BBC, Reuters, AFP

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID
Κακόγουστο αστείο Τραμπ στα εγκαίνια του κέντρου κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz»: «Θα τους μάθουμε πώς να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες»
Το κέντρο κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz» είναι σε έναν τεράστιο υποτροπικό υγρότοπο, γεμάτο από αλιγάτορες, κροκόδειλους και πύθωνες
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
12