Η Γκάντα ένα από τα παιδιά νύφες στην Υεμένη ήταν 15 ετών όταν έμεινε έγκυος στο τρίτο της παιδί – Εδώ και τρία χρόνια είναι παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο άντρα, τον οποίο της είχε βρει ο πατέρας της από ανάγκη.
«Η οικογένειά μου είναι φτωχή», εξήγησε. Ο πατέρας της «δέχτηκε την πρώτη πρόταση γάμου που του έκαναν, όχι μόνο για μένα αλλά και για τις αδελφές μου, χωρίς να τον νοιάζει ότι ήμασταν μοναχοπαίδια».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο γάμος με ανήλικα κορίτσια στην Υεμένη, υπήρχε στη χώρα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. Ωστόσο, τα χρόνια των σκληρών μαχών έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα. Η πείνα απειλεί τον πληθυσμό, ενώ οι «τυχεροί» επιβιώνουν με ψωμί και νερό. Για οικογένειες όπως αυτή της Γκάντα, τα παιδιά αποτελούν ένα δυσβάσταχτο έξοδο.
Έτσι, η Γκάντα παντρεύτηκε στα 12 της. Μέσα σε ένα χρόνο, γέννησε ένα κοριτσάκι. Ο σύζυγός της, που ήθελε γιο, την κακοποιούσε και της απαγόρευε να βγαίνει από το σπίτι. Της επιτράπηκε να δει την οικογένειά της μόνο όταν γέννησε το δεύτερο παιδί της, ένα αγόρι.
Η Γκάντα ικέτεψε τον πατέρα της να την αφήσει να γυρίσει στο σπίτι. Ωστόσο, η οικογένεια δεν είχε τα μέσα να συντηρήσει περισσότερα άτομα. Επέστρεψε στον σύζυγό της και έμεινε έγκυος για τρίτη φορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μη βλέποντας καμία διέξοδο, η Γκάντα προσπάθησε να αυτοκτονήσει με φυτοφάρμακα που έκλεψε από τον σύζυγό της. Τη έσωσε η κουνιάδα της, αλλά δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι της. Φαινόταν ότι η ζωή της είχε αποφασιστεί για εκείνη.
Εκατοντάδες εκατομμύρια κορίτσια παιδιά – νύφες
Η ιστορία της Γκάντα δεν είναι μοναδική. Οι γάμοι με παιδιά δεν είναι φαινόμενο που αφορά μόνο την Υεμένη, αλλά είναι διαδεδομένοι σε χώρες που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και την αστάθεια.
Σε όλο τον κόσμο, εκατοντάδες εκατομμύρια κορίτσια έχουν τις δικές τους ιστορίες κακοποίησης, παντρεμένες με άντρες συχνά πολύ μεγαλύτερους από αυτές, ως αποτέλεσμα της εμπορίας ανθρώπων, των πολιτισμικών κανόνων ή, στην πραγματικότητα, επειδή δεν υπάρχουν σαφείς εναλλακτικές λύσεις για μια καλύτερη ζωή.
Η ιστορία της Γκάντα μπορεί να μην είναι μοναδική. Ωστόσο, είναι σχετικά σπάνιο να έχει αίσιο τέλος.
Ήταν η καλοσύνη ενός γείτονα που την έσωσε. Μεταφέρθηκε, μαζί με τη μητέρα της, σε έναν ασφαλή χώρο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και παραπέμφθηκε για ψυχιατρική περίθαλψη, προτού ένας δικηγόρος την βοηθήσει να εξασφαλίσει την επιμέλεια των παιδιών της.
Κάτω των 10 ετών…
Ο Edmund Fitton Brown, πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη μεταξύ 2015 και 2017, δήλωσε στην daily mail ότι πριν από τον πόλεμο, ήταν συνηθισμένο για νεαρά κορίτσια, «συχνά κάτω των 10 ετών», να παντρεύονται άνδρες πολύ μεγαλύτερους από αυτές.
Είπε ότι θυμάται να έχει ακούσει για κορίτσια μόλις οκτώ ετών που παντρεύτηκαν.
«Μέρος του κινήτρου ήταν οικονομικό, καθώς ελάφρυνε το οικονομικό βάρος της οικογένειας. Επίσης, για προστασία και για τη δημιουργία μιας οικογενειακής συμμαχίας».
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν γίνει όλο και ισχυρότεροι».
Η Υεμένη δεν έχει καθορίσει ελάχιστη νόμιμη ηλικία για το γάμο. Και η «βίαιη και επιθετική» ιδεολογία των Χούτι έχει περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών από την ανάληψη της εξουσίας το 2014, ενώ έχει περιορίσει τη δυνατότητα των οικογενειών να αντιταχθούν στους επιβεβλημένους γάμους.
Σπάνια οι οικογένειες αντιδρούν και κερδίζουν. Το 2020, μια εξαίρεση έγινε πρωτοσέλιδο, όταν η μητέρα μιας 12χρονης κοπέλας, της Χιντ, κατάφερε να πάρει δικαστική απόφαση για την ακύρωση ενός γάμου που δέσμευε την κόρη της με έναν 30χρονο κρατούμενο.
Η μητέρα της δέχτηκε απειλές, ενώ τα αδέλφια της Hind αναγκάστηκαν να παντρευτούν και εκείνα και να κάνουν παιδιά.
Οι οργανώσεις αρωγής, όπως η UNFPA, είναι σε πολλές περιπτώσεις η μόνη σωτηρία.
Ενδοοικογενειακή βία και Aids
Τα κορίτσια που παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών είναι, κατά μέσο όρο, πιο πιθανό να υποστούν ενδοοικογενειακή βία, να εγκαταλείψουν το σχολείο και να χάσουν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες και σχέσεις εκτός του σπιτιού.
Η UNICEF αναφέρει ότι οι ανήλικες νύφες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό HIV/AIDS, να αποκτήσουν παιδιά ενώ είναι ακόμα παιδιά και να πεθάνουν λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 650 εκατομμύρια γυναίκες που υποφέρουν από τις άμεσες συνέπειες ενός τέτοιου γάμου. Τα παγκόσμια στοιχεία έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η παγκόσμια αστάθεια δημιουργεί νέες απειλές για τη ζωή των παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Στην Υεμένη, περισσότερα από τα δύο τρίτα των κοριτσιών παντρεύονται σήμερα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης, το ποσοστό αυτό ήταν περίπου ένα στα δύο.
Δεν είναι μόνο ο πόλεμος που δημιουργεί τις συνθήκες για έναν τέτοιο γάμο. Η φτώχεια και η ευρύτερη ανασφάλεια οδηγούν τους γονείς να χωριστούν από τα παιδιά τους, είτε με την ελπίδα να τους προσφέρουν μια καλύτερη ζωή είτε για να μειώσουν τα έξοδα.