Κόσμος

Ο σιωπηλός πόλεμος Ισραήλ – Ιράν: Όταν Ισραηλινοί πολίτες κατασκοπεύουν για λογαριασμό της Τεχεράνης

Η ισραηλινή σημαία με μια κίτρινη κορδέλα κυματίζει κατά μήκος της παραλιακής οδού του Τελ Αβίβ, Ισραήλ, Τρίτη, 24 Ιουνίου 2025

Θυμόμαστε εκείνες τις εντυπωσιακές εικόνες που δημοσίευσε η Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, δείχνοντας πράκτορες να επιχειρούν βαθιά μέσα στο Ιράν, λίγες ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά ιρανικών πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, από τις 13 έως τις 24 Ιουνίου 2025.

Οι εικόνες αυτές δείχνουν πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ να δρουν εντός του Ιράν το πρωί της επίθεσης.

Κι ενώ η Μοσάντ επαινέθηκε για αυτή τη δράση -η οποία επέτρεψε τον εντοπισμό και την εξόντωση μεγάλου μέρους της ιρανικής στρατιωτικής ηγεσίας και πυρηνικών επιστημόνων-, δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» αποκαλύπτει ότι το Ισραήλ ανακάλυψε, έκπληκτο, την ύπαρξη στο έδαφός του πολυάριθμων ομάδων κατασκόπων που ενεργούσαν για λογαριασμό του εχθρού του.

Αυτοί οι κατάσκοποι, λέει η εφημερίδα, ίσως βοήθησαν το Ιράν να κατευθύνει τους πυραύλους του προς τους στόχους τους κατά τον «πόλεμο των δώδεκα ημερών» μεταξύ των δύο χωρών, από τις 13 έως τις 24 Ιουνίου. Αν και η πλήρης λίστα των πληγέντων στόχων δεν έχει δημοσιοποιηθεί, τουλάχιστον έξι ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις βομβαρδίστηκαν, μεταξύ των οποίων οι βάσεις Τελ Νοφ (στο κέντρο της χώρας) και Γκλιλοτ (κοντά στο Τελ Αβίβ), αλλά και η έδρα της Μοσάντ και το φημισμένο Ινστιτούτο Επιστημών Βάιζμαν. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, ότι οι πληροφορίες είχαν συλλεχθεί πολύ πριν την πρόσφατη σύγκρουση.

Ισραηλινοί πολίτες στην υπηρεσία του Ιράν

Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου κύμα κατασκοπείας στην ιστορία του Ισραήλ. Δεκάδες Ισραηλινοί Εβραίοι πολίτες, όλοι γεννημένοι στο Ισραήλ, συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες για φερόμενη κατασκοπεία υπέρ του Ιράν. Οι συλλήψεις έγιναν από την ισραηλινή αστυνομία και την εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ και αποκάλυψαν την ύπαρξη τοπικών ομάδων που συνεργάζονταν με την Τεχεράνη.

Οι ισραηλινές αρχές εκφράζουν ανησυχία για την αύξηση των Ισραηλινών που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν για το Ιράν. Σύμφωνα με τη Le Monde, ορισμένοι ωθούνται από την απόρριψη της κυβέρνησης Νετανιάχου ή από ένα αίσθημα περιθωριοποίησης.

 

Ένας ύποπτος φέρεται να αναγνώρισε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν μεταξύ των δυνητικών στόχων.
Αντιμέτωπες με αυτό το κύμα, σημειώνει η εφημερίδα, οι αρχές άνοιξαν ειδική πτέρυγα στη φυλακή Νταμον, κοντά στη Χάιφα, για την απομόνωση των υπόπτων, μακριά κυρίως από Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στρατολόγηση μέσω κοινωνικών δικτύων

Η εφημερίδα επικαλείται τον Άλεξ Νεμιρόφσκι, επικεφαλής της μονάδας Lahav 433, η οποία ασχολείται με τα σοβαρότερα εγκλήματα και την καταπολέμηση της κατασκοπείας. Δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για άτομα που στρατολογήθηκαν απλώς για να βγάλουν μερικές φωτογραφίες ή να γράψουν συνθήματα, αλλά για πολύ σοβαρότερες υποθέσεις», διαψεύδοντας τους δικηγόρους που υποστηρίζουν ότι οι πελάτες τους αγνοούσαν την πραγματική ταυτότητα των εργοδοτών τους.

Οι στρατολογημένοι δεν ήταν επαγγελματίες αλλά συχνά νέοι Ισραηλινοί, μερικές φορές ανήλικοι ή στρατευμένοι, από περιθωριοποιημένα περιβάλλοντα ή οικογένειες προερχόμενες από την πρώην ΕΣΣΔ.

Η στρατολόγηση γινόταν μέσω κοινωνικών δικτύων, με ανώνυμες αγγελίες που υπόσχονταν μέτριες αμοιβές, της τάξης των 100 έως 1000 δολαρίων, συχνά σε κρυπτονόμισμα.

Ένας πρώην αξιωματικός της Σιν Μπετ, ο Σαλόμ Μπεν Χανάν, εξηγεί ότι οι «πρώτες αποστολές» αυτών των πρακτόρων ήταν συνήθως ανώδυνες, όπως η δημιουργία γκράφιτι κατά του Νετανιάχου ή η λήψη φωτογραφιών, με στόχο να ελεγχθεί η αφοσίωσή τους.

Ο Νεμιρόφσκι περιέγραψε επίσης ότι ένα από τα κυκλώματα αυτά φέρεται να πραγματοποίησε σχεδόν 600 επιχειρήσεις αναγνώρισης σε διάστημα δύο ετών, ενοικιάζοντας κατοικίες κοντά σε στρατιωτικές βάσεις ή ιδρύοντας ψεύτικο τουριστικό γραφείο. Κάθε μέλος είχε έναν σαφή ρόλο: αναγνώριση, συγκέντρωση χρημάτων ή υποστήριξη. Συνολικά, το Ιράν φέρεται να τους πλήρωσε έως και 300.000 δολάρια.

Το ισραηλινό σύστημα αεροπορικής άμυνας Iron Dome αναχαιτίζει πυραύλους κατά τη διάρκεια ιρανικής επίθεσης πάνω από το Τελ Αβίβ, Ισραήλ, Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025. (AP Photo/Leo Correa)

Ένα πρώτο άτομο έχει ήδη καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2025: ο Μότι Μάμαν, 72 ετών, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης αφού παραδέχθηκε τη συνεργασία του με το Ιράν. Του ζητήθηκε μάλιστα να εξοντώσει μια ισραηλινή πολιτική προσωπικότητα, και είχε ταξιδέψει κρυφά στο Ιράν μέσω Τουρκίας.

Οι κρατούμενοι θεωρούνται προδότες και σε καιρό πολέμου, κινδυνεύουν θεωρητικά με τη θανατική ποινή, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται πλέον στο Ισραήλ και μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη.

Στρατηγική καμπή

Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 45 άτομα. Αναμένονται και άλλες συλλήψεις.

Αυτό το φαινόμενο σηματοδοτεί μια στρατηγική στροφή, σύμφωνα με τη Le Monde: ενώ η Μοσάντ δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στο Ιράν, το Ισραήλ ανακαλύπτει ότι η Τεχεράνη μπορεί πλέον να επιχειρεί στο ισραηλινό έδαφος μέσω τοπικών πρακτόρων.

Μια απειλή που, σύμφωνα με τον Σαλόμ Μπεν Χανάν, έχει υποτιμηθεί επί μακρόν.

Ο δημοσιογράφος Ρόνερ Μπέργκμαν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, επισημαίνει ότι το Ιράν επιχειρεί από τρίτες χώρες όπως τη Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για να στρατολογεί απευθείας στο ισραηλινό έδαφος. Αυτή η ικανότητα σπανίως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.

‘Ομως, μια νέα ψυχρολουσία έπληξε το Ισραήλ στις 10 Ιουλίου, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz»: Ιρανοί χάκερ δημοσίευσαν μια βάση δεδομένων με τα ονόματα, τις ειδικότητες και τις τοποθετήσεις εκατοντάδων Ισραηλινών αξιωματικών, επιβεβαιώνοντας τη σοβαρότητα της διείσδυσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: Το Ισραήλ ζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ για την απομακρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα – Στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της Μοσάντ
Ο Μπαρνέα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσφέρουν κίνητρα σε Αιθιοπία, Ινδονησία και Λιβύη για να βοηθήσουν το Ισραήλ να τις πείσει να δεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους
Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για πρόσφυγες στη Βρετανία: Τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί σε συγκρούσεις με διαδηλωτές
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ξενοδοχείο προσφύγων, όπου ένας 38χρονος άνδρας, αιτών ασύλου, κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση πριν μερικές μέρες
Βρετανία
1
Νετανιάχου σε Πάπα Λέοντα: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων»
Ο Πάπας Λέων σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τόνισε ότι είναι «απαραίτητη η κατάπαυση πυρός στη Γάζα, το τίμημα πληρώνουν παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ'
Το Ισραήλ επιτρέπει για 48 ώρες περιορισμένη πρόσβαση των συριακών δυνάμεων στη Σουέιντα - Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Βεδουίνων και Δρούζων
Τα συριακά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη Σουέιντα μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας την Τετάρτη, αλλά συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι
Ένοπλοι και διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ντερά της Συρίας