Διεθνή

Δασμοί ΗΠΑ κατά ΕΕ: Κάτω από 30%, αλλά χωρίς εξαιρέσεις προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο από 1η Αυγούστου 2025

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε πως στόχος είναι όσο χαμηλότεροι δασμοί και από τις δύο πλευρές, ενώ δεν βλέπει πιθανό να υπάρξουν εξαιρέσεις στους ενιαίους συντελεστές

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέτωπο των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με το πιθανότερο σενάριο να προβλέπει χαμηλότερους από 30% χωρίς όμως κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένους τομείς της ευρωπαϊκής εξαγωγικής βιομηχανίας.

Όπως δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, κατά την θερινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου της περασμένης Παρασκευής (18.7.2025) «βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα της επόμενης (σ.σ. της τρέχουσας) εβδομάδας».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει δεχθεί μία «σιωπηρή» παράταση σχεδόν ένα μήνα, καθώς έχει δηλώσει πως οι όποιοι δασμοί αποφασιστούν από πλευράς των Αμερικανών, θα εφαρμοστούν από 1ης Αυγούστου 2025.

Όσον αφορά την ΕΕ, η τελευταία απειλή του Τραμπ έκανε λόγο δασμούς 30%, δηλαδή τριπλάσιους σε σχέση με εκείνους που έχουν ισχύσει από την 9η Απριλίου 2025!

Οι δηλώσεις του Μερτς την περασμένη Παρασκευή έχουν εξαιρετική σημασία γιατί είναι οι πιο πρόσφατες ηγέτη χώρας – μέλους της ΕΕ, αλλά και του ηγέτη της μεγαλύτερης και πιο εξαγωγική οιικονομίας της ΕΕ.

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως «όσο χαμηλότεροι είναι οι δασμοί και από τις δύο πλευρές, τόσο το καλύτερο είναι και για τις δύο πλευρές. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία αμοιβαίων μηδενικών δασμών».

«Η αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει μια προκαταρκτική απόφαση που θα έχει ακραίες συνέπειες για τον αμερικανικό προϋπολογισμό, δηλαδή την απόφαση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στην Αμερική με το “One Big Beautiful Bill” της Παρασκευής, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες εσόδων από φορολογική άποψη, μερικές από τις οποίες θέλουν και πιθανώς πρέπει να αντισταθμίσουν με δασμούς. Ο Πρόεδρος Τραμπ τονίζει επίσης επανειλημμένα ότι αγαπά τους δασμούς», σημείωσε ο Μερτς.

Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο η αμερικανική κυβέρνηση να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον όσο το εμπορικό έλλειμμα επιμένει από την οπτική τους – αν και αυτό το εμπορικό έλλειμμα είναι εμπορικό έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών, όχι στο εμπόριο υπηρεσιών.

Αν συμπεριλαμβανόταν ο τομέας των υπηρεσιών, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης θα ήταν πολύ διαφορετικό. Αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δεν το δέχεται αυτό, επομένως πρέπει να προετοιμαστούμε για μια ασύμμετρη δασμολογική συμφωνία – αλλά πάλι: με τους συντελεστές όσο το δυνατόν χαμηλότερους και από τις δύο πλευρές».

Εξάλλου, ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε πως «το αν είναι ακόμα δυνατό να δημιουργηθούν τομεακοί κανόνες και να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι μεμονωμένοι τομείς είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Αυτό υποστηρίζεται από την ευρωπαϊκή πλευρά, ενώ η αμερικανική πλευρά το βλέπει μάλλον επικριτικά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Υπό την σκιά των νέων κυρώσεων κατά του Πεκίνου η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Κίνας
Η 25η Σύνοδος ΕΕ - Κίνας πραγματοποιείται εν μέσω κυρώσεων και γεωπολιτικής πόλωσης με τους ηγέτες να καλούνται να βρουν κοινό έδαφος και τη διασφάλιση ισορροπίας στις διμερείς τους σχέσεις
European Union flag and Chinese flag painted on cracked wall
Στην άμυνα και ενδεχόμενες κρίσεις ρίχνει το 50% των νέων κονδυλίων της η ΕΕ για την επόμενη δεκαετία - Η ακτινογραφία του διπλού πακέτου των Βρυξελλών έως το 2034
Από 2,8 τρισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η ΕΕ για το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό και το ReArmEU, τα 1,4 τρισ. ευρώ θα πάνε στην άμυνα και στο μηχανισμό κρίσεων
Ισραηλινά τανκ στη Γάζα