Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Έργα και ημέρες του Γιώργου Καραγκούνη (PHOTOS+VIDEOS)

ΦΩΤΟ NewsIt
ΦΩΤΟ NewsIt

Μετά από μία σπουδαία καριέρα ο Γιώργος Καραγκούνης αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Δείτε το αφιέρωμα του NewsIt για το ρέκορντμαν σε συμμετοχές της Εθνικής ομάδας.

Ο γεννημένος στον Αμπελώνα της Ηλείας, Γιώργος Καραγκούνης ξεκίνησε ουσιαστικά την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 16 ετών, όταν και εντάχθηκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Μετά από μία τριετία, δόθηκε δανεικός στον Απόλλωνα Σμύρνης και στις 8 Σεπτεμβρίου του 1996 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α΄ Εθνική κατηγορία (Ιωνικός – Απόλλων Σμύρνης 1-0). Αν και μόλις 19 ετών, ο Καραγκούνης περνάει μια διετία ως βασικός στην “Ελαφρά Ταξιαρχία” από την οποία αποχωρεί το 1998 μετά από 55 συμμετοχές και 9 γκολ.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η πορεία στην Εθνική ομάδα φάνηκε με το… καλημέρα. Ο “Κάρα” ήταν αρχηγός της Ελπίδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1998, όπου η Εθνική κατέλαβε τη 2η θέση και της Νέων που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1995 (έβαλε δύο γκολ στο μικρό τελικό με την Ολλανδία). Ο Γιώργος Καραγκούνης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των Ανδρών σε ηλικία 22 ετών. Ήταν 20 Αυγούστου του 1999 και αντίπαλος το Ελ Σαλβαδόρ.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Από 1998 έως το 2003 ο Καραγκούνης μπορεί να μην κατέκτησε κανέναν τίτλο, ωστόσο πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Παρόλαυτα, φεύγει σχεδόν σαν αποτυχημένος από την Ελλάδα το 2003 καθώς μένει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και η Ίντερ του Έκτορ Ραούλ Κούπερ του προσφέρει συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 1,1 εκατ. ευρώ. Ο Καραγκούνης δεν χάνει την ευκαιρία να αγωνιστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ και απαντάει αμέσως θετικά.  Οι συνεχόμενες αλλαγές προπονητών δεν επέτρεψαν στον “Κάρα” να καθιερωθεί, ωστόσο στις δύο σεζόν που έμεινε στο Μιλάνο έπαιξε 36 φορές σε όλες τις διοργανώσεις.

Η χρόνια σταθμός όμως για τον Γιώργο Καραγκούνη ήταν το 2004, καθώς αποτελούσε βασικό στέλεχος της “χρυσής” ομάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Το γεγονός ότι δέχθηκε κίτρινη και στις τέσσερις αναμετρήσεις που αγωνίστηκε φανερώνουν τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε. Απουσίασε, όμως, από το ματς με την Ρωσία και, βέβαια, από τον τελικό με την οικοδέσποινα, ενώ το γκολ της πρεμιέρας απέναντι στην Πορτογαλία είναι από αυτα που σημάδεψαν την καριέρα του.

Την δεύτερη σεζόν του με την Ίντερ ο Καραγκούνης κατακτά το κύπελλο Ιταλίας και τις τελευταίες μέρες της μετεγγραφικής περιόδου μένει ελεύθερος. Επόμενος σταθμός της καριέρα του είναι η Μπενφίκα του Ρόναλντ Κούμαν.
Η πορεία του στην Πορτογαλία ήταν καλύτερη καθώς ο “Κάρα” μέσα σε 2 χρόνια σκόραρε 3 φορές σε 45 συμμετοχές με τη φανέλα της Μπενφίκα.

Το γεγονός ότι η οικογένεια Καραγκούνη είχε αυξηθεί σε μέλη και η Λισαβόνα βρισκόταν στην άλλη άκρη της Ευρώπης, τον οδήγησε να διαπραγματευτεί τη λύση του συμβολαίου του ένα καλοκαίρι πριν λήξει, όντας πλέον στην ηλικία των 30 και με σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα. Στις 7 Ιουλίου 2007 εντάχθηκε για τρίτη φορά στον Παναθηναϊκό, υπογράφοντας για 3 χρόνια με ετήσιο μισθό 800 χιλιάδες ευρώ και ξαναφόρεσε επίσημα το τριφύλλι σε ένα 0-0 για το πρωτάθλημα εναντίον του “αιωνίου” αντιπάλου Ολυμπιακού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το 2010 ο Καραγκούνης κατακτά τον πρώτο του εγχώριο τίτλο και λίγο μετά και το δεύτερο καθώς πανηγυρίζει το νταμπλ με την
πράσινη φανέλα.

Αναμφίβολα ο “Τυπάρας” αποτελούσε μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της ομάδας σε όλη την καριέρα του στον Παναθηναϊκό.  Αυτή χωρίζεται σε δύο πενταετείς θητείες, εκ των οποίων η πρώτη υπήρξε πιο επιτυχημένη σε ατομικό επίπεδο (4 χρονιές βασικός έναντι 3, περισσότερα τέρματα) και ευρωπαϊκές διακρίσεις (2 φορές στα προημιτελικά), ενώ η επόμενη σε τίτλους (νταμπλ 2010) και συμμετοχές στην Ελλάδα. Ακόμη πιο σίγουρο είναι πως θα επιθυμούσαν να σταματήσει το ποδόσφαιρο ως παίκτης του συλλόγου τόσο ο ίδιος, όσο και οι οπαδοί του.

Το 2012 οι δρόμοι του Παναθηναϊκού και του Καραγκούνη χωρίζουν για τελευταία φορά. Ο “τυπάρας” τότε ήταν 35 ετών, παρόλαυτα η… μπογιά του περνάει ακόμα και βρίσκει συμβόλαιο στην Πρέμιερ Λιγκ. Γρήγορα ο κόσμος της Φούλαμ τον λατρεύει για το πάθος του και μετά τον πρώτο χρόνο, ο σύλλογος τον επιβραβεύει προσφέροντας του επέκταση για ακόμα έναν χρόνο.

Συνολικά σε μία διετία στο αγγλικό πρωτάθλημα ο Καραγκούνης φόρεσε τη φανέλα της Φούλαμ 39 φορές,ενώ πέτυχε και ένα γκολ. Η λονδρέζικη ομάδα ήταν ο τελευταίος σύλλογος που έπαιξε ο Καραγκούνης, ωστόσο το κεφάλαιο Εθνική δεν είχε κλείσει ακόμα για αυτόν.

Η παρουσία του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας έδειξε πως θα μπορούσε να αγωνίζεται για αρκετό καιρό ακόμα…
Μετά από 139 συμμετοχές, μία κατάκτηση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και την εμπειρία της παρουσίας σε πέντε μεγάλες διοργανώσεις (τρία Euro, δύο Μουντιάλ), o ρέκορντμαν της Εθνικής ομάδας δέχθηκε το τελευταίο χειροκρότημα στο ματς με την Κόστα Ρίκα, ανταπέδωσε και έβγαλε τη φανέλα που μάτωσε όσο κανείς άλλος.



Κρεμάει τα… παπούτσια του ο Γιώργος Καραγκούνης! Ενεργοποιείται στην Εθνική

Σαρρής: Ο Καραγκούνης θα απαντήσει θετικά, αν…

Τα… πειράματα του Ρανιέρι και οι ανέτοιμοι διεθνείς

Σε μπελάδες με το… καλημέρα η Εθνική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε