Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η παραδοχή του Αλαφούζου: Έκανα λάθη με Φερέιρα, Καραγκούνη

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο Γιάννης Αλαφούζος παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η απόφασή του να στηρίξει τον Ζεσουάλντο Φερέιρα αλλά και η αποχώρηση του Γιώργου Καραγκούνη.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού μίλησε στην “Πράσινη” και αφού αναφέρθηκε στα λάθη που έχει κάνει ως διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ, τόνισε ότι ο Ολυμπιακός είναι… άρρωστος αφού στηρίζεται στο ψέμα.

Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε, μεταξύω άλλων…

Για το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει: «Εκτιμήσαμε ότι το ρόστερ και η ομάδα, όπως είχε διαμορφωθεί ειδικά με τον κ. Φερέιρα, ήταν ένα ισχυρό συγκρότημα. Αυτό ήταν λάθος. Και πολλές από τις επιλογές παικτών, που έγιναν με την παρότρυνση του κ. Φερέιρα, ήταν λάθος. Επίσης η βεβαιότητα ό,τι ο κ. Φερέιρα θα μπορούσε να οργανώσει το ποδοσφαιρικό τμήμα και να το πάει μπροστά ήταν επίσης λάθος. Τον στήριξα, γιατί το πίστευα και θεωρώ πως τον προπονητή πρέπει να τον στηρίζεις. Αν αρχίσεις να υπονομεύεις τον προπονητή, τι κάνεις; Διότι πραγματικά ο κ. Φερέιρα, όπως είχαμε δομήσει το πράγμα, ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να χρίσει έναν καλό Παναθηναϊκό αυτή τη σεζόν. Και για πολλούς λόγους αυτό δεν έγινε. Το περασμένο καλοκαίρι θεωρούσα πως είχαμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα, που θα πήγαινε καλά. Κάτι στράβωσε, κάποια λάθη έγιναν στις μεταγραφές, η ομάδα έκανε κάποια άθλια παιχνίδια, όλα αυτά είναι γεγονός». 

Για το θέμα του Γιώργου Καραγκούνη: «Ειδικά το θέμα του Γιώργου Καραγκούνη ήταν λάθος. Ήταν συνδυασμός της άποψης του προπονητή και της οικονομικής κατάστασης του Παναθηναϊκού. Κατά κάποιο τρόπο κάποια συμβόλαια που τελείωναν και ήταν σχετικά ακριβά, δεν θέλαμε να τα ανανεώσουμε, διότι έπρεπε να μειωθεί το κόστος της ομάδας. Ο πρώτος κίνδυνος του Παναθηναϊκού είναι οικονομικός και όχι αγωνιστικός. Με αυτή την έννοια οι πληροφορίες που είχαμε, κακώς βέβαια, ήταν πως το κόστος του Καραγκούνη ήταν υψηλό. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται πως ήταν λάθος η απόφαση αυτή. Ο Καραγκούνης απέδειξε με τη Φούλαμ πως έχει τις δυνατότητες και τη βιολογική δύναμη, ασχέτως της ηλικίας του, να δώσει πολλά. Θα ήταν μεγάλο ατού για τον Παναθηναϊκό αν είχε μείνει». 

Για τον Ολυμπιακό: «Είναι κρίμα για τους Ολυμπιακούς οπαδούς, όμως το φαινόμενο Ολυμπιακός τα τελευταία 10-15 χρόνια είναι καταστροφικό, τόσο για την ίδια την ομάδα τους όσο και συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει δημιουργηθεί μια πλασματική εικόνα, έχει με πολλούς τρόπους επηρεαστεί το αποτέλεσμα στα πρωταθλήματα. Έτσι κάθε χρόνο εξασφαλίζει ο Ολυμπιακός το Champions League, εισπράττει πολλά χρήματα, δυσανάλογα με τα χρήματα που έχουν οι άλλες ομάδες στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια κυριαρχία παρά φύσιν. Δεν είναι φυσιολογική. Και πραγματικά θεωρώ ότι αδικούνται και οι οπαδοί του Ολυμπιακού και ο ίδιος ο σύλλογος, διότι θα μείνει στην ιστορία ως η ομάδα που διέφθειρε το ελληνικό ποδόσφαιρο βαθύτατα-οι πρόεδροί της, όχι οι οπαδοί της- κάτι που το πληρώνουμε όλοι μας με τα λίγα εισιτήρια, ακόμη και ο ίδιος ο Ολυμπιακός. Μιλάμε για μια ομάδα σχεδόν αήττητη και οι οπαδοί του είναι απογοητευμένοι. Δεν λέει κάτι αυτό; Μιλάμε για μια άρρωστη κατάσταση. 

Και ο Ολυμπιακός πάσχει βαθύτατα από την αρρώστια του ελληνικού πρωταθλήματος και το βλέπουμε πολλές φορές στο εξωτερικό, με την ποιότητα και το επίπεδο ποδοσφαίρου που παίζει. Θεωρώ επίσης προκλητικό και άρρωστο αυτό που βλέπουμε με τη διαιτησία. Καθυστερούν τη λήξη του αγώνα μπας και βάλει ο Ολυμπιακός γκολ, δίνουν οφσάιντ που δεν υπάρχουν, ακυρώνουν κανονικά τέρματα αντιπάλων… Είναι, το λιγότερο, κουραστικό. Και στο τέλος ο Ολυμπιακός φτιάχνει μια ομάδα που είναι μέτρια. Εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε μια νέα ομάδα, με τι δυνατότητες που έχουμε φυσικά, οι οποίες είναι περιορισμένες. Βρίσκουμε νέα παιδιά, μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Φέτος το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να στελεχωθούμε πολύ καλά σε επίπεδο τεχνικής διεύθυνσης και προπονητή. Να υπάρχουν στελέχη υψηλού ποδοσφαιρικού επιπέδου, ηθικά στελέχη κι αυτό είναι βασικό. Για να φτιάξουμε μια δυνατή και καλή ομάδα. 

Θεωρώ πως όταν ένα πράγμα είναι καλό και βασίζεσαι σε αρχές, είναι πολύ πιο δυνατό απ΄ το πλούσιο και το κακό, το κακομαθημένο και το διεφθαρμένο. Ένας υγιής, ηθικός Παναθηναϊκός, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και μαχητικός από έναν Ολυμπιακό ο οποίος έχει συνηθίσει να ζει με τεχνητό τρόπο, παρά τα πολλά λεφτά. Είναι μια ομάδα που στηρίζεται στα λεφτά και στο ψέμα». 

Για το ποιον θα ήθελε δίπλα του από την πολυμετοχικότητα: «Ο Νίκος Πατέρας, ο οποίος κατά μεγάλο ποσοστό στέκεται σε εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό επίπεδο. Πάντα βοηθάει. Και του έχω ζητήσει βοήθεια σε πολλά πράγματα». 

Για το αν περιμένει βοήθεια από άλλους μετόχους και τον Βγενόπουλο: «Δεν έχω υπολογίσει στα οικονομικά μου σχέδια τέτοια βοήθεια απ΄ τους μεγάλους μετόχους του Παναθηναϊκού». 

Για τους χαρακτηρισμούς που έχει δεχθεί κατά καιρούς πως είναι “μπροστινός” του Βαρδινογιάννη και για το αν έχει επαφές μαζί του: «Τι να πεις γι αυτό το πράγμα; Μπορείς να πεις κάτι; Έχω, ναι. Δεν νομίζω όμως να ασχοληθεί ξανά με τον Παναθηναϊκό, δεν το βλέπω». 

Για το αν ο Παναθηναϊκός θα έχει γήπεδο στον Βοτανικό: «Είναι πιθανόν να έχει. Δεν είναι εύκολο. Πριν από δέκα μέρες θα ήμουν λίγο πιο αισιόδοξος. Θα βρούμε τον τρόπο να αποκτήσουμε νέο γήπεδο, ή να ανακατασκευάσουμε την Λεωφόρο και να μείνουμε για πάντα εκεί. Αν ήταν εφικτό με έναν μαγικό τρόπο θα να αποκτήσουμε το ένα ή το άλλο, εγώ θα προτιμούσα να μέναμε στην Αλεξάνδρας, να είχαμε ένα γήπεδο 30.000 θέσεων στη Λεωφόρο και να τελείωνε εκεί η συζήτηση». 

Για το αν έκανε το χατίρι της εξέδρας στην περίπτωση του Βύντρα: «Όχι. Εκεί που είχε φτάσει το πράγμα, δεν στεκόταν ο Λουκάς στον Παναθηναϊκό. Και αυτό το συνειδητοποιήσαμε τουλάχιστον εμείς και κάναμε αυτό που έπρεπε. Δεν κάναμε όμως το χατίρι της εξέδρας. Από την αρχή μας ζήτησαν κάποια πράγματα και δεν έγιναν. Δεν παύει όμως αυτό το κομμάτι της εξέδρας να είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό. Τη στιγμή που θα πάψει η διοίκηση να έχει επαφή με το πιο ενεργό κομμάτι του συλλόγου, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα συγκρουστείς κάποια στιγμή και δεν θα επιμείνεις σε έναν διαφορετικό δρόμο για ένα διάστημα. Αλλά θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης και θα πρέπει να εξηγήσεις στον κόσμο και το γιατί το έκανες». 

Για τις 18 ομάδες στο πρωτάθλημα: «Αυτά είναι εγκλήματα. Φανταστείτε να είμαστε δέκα ομάδες, να παίζουμε έναν πρώτο γύρο και μετά δεύτερο γύρο σε μορφή πλέι οφ με τις έξι πρώτες. Σκεφτείτε λοιπόν ένα πρωτάθλημα με Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Ατρόμητο ή Αστέρα. Τι τηλεθέαση θα υπήρχε, τι έσοδα θα προέκυπταν και πόσος κόσμος θα πήγαινε στο γήπεδο… Και να γίνεται το ανάλογο για τις πιο κάτω ομάδες. Στο τέλος να μαζεύουν αυτές οι δέκα ομάδες τα χρήματα, με τις έξι πρώτες να παίρνουν περισσότερα. Ώστε να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε και τους Ευρωπαίους. Η Παλέρμο στην Ιταλία έχει 30 εκατ. ευρώ έσοδα απ΄τα τηλεοπτικά. Η Ρέντινγκ στην Αγγλία έχει σχεδόν 100εκατ. Ευρώ».

Τελειώνει απ’τον Παναθηναϊκό και πάει Μπριζ ο Φουρλάνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε