Site icon NewsIT

Αθλητική ανασκόπηση NewsIt

31.12.2009 | 09:00
Αθλητική ανασκόπηση NewsIt

Το NewsIt.gr θυμάται τα 10 κορυφαία αθλητικά γεγονότα του 2009 στην Ελλάδα και τον κόσμο και σας τα παρουσιάζει μέσα από βίντεο.

Γιουσέιν Μπολτ: Ο άνθρωπος-αστραπή

 
Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ έσπασε τα κοντέρ καταρρίπτοντας τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και στα 200 μέτρα. Τον Αύγουστο του 2009 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου ο Μπολτ με 2 εκπληκτικές κούρσες έκανε τους πάντες να παραμιλούν. Στα 100 μέτρα βελτίωσε το δικό του ρεκόρ κατά 11 εκατοστά του δευτερολέπτου, κάνοντας 9.58. Λίγες ημέρες αργότερα ο εκπληκτικός Μπολτ κατέβασε κατά 11 εκατοστά το ρεκόρ και στα 200 μέτρα με χρόνο 19.19.
 
Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου: Ταξίδι στο όνειρο
 
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 2010 μέσω των μπαράζ κόντρα στην Ουκρανία. Για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Εθνική ομάδα θα δώσει το παρών σε τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου. Η πορεία της στον όμιλο μπορεί να μην ήταν αυτή που θα ήθελε ο Ρεχάγκελ και οι παίκτες του, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση, μένοντας πίσω από την Ελβετία. Στα μπαράζ όμως ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με το χρυσό γκολ που σημείωσε στο Ντόνετσκ χάρισε τη νίκη-πρόκριση απέναντι στους Ουκρανούς. Η Εθνική κληρώθηκε στον δεύτερο όμιλο του Μουντιάλ και θα αντιμετωπίσει τη Νότια Κορέα, τη Νιγηρία και την Αργεντινή.
 
Βλάσης Μάρας: Συλλέκτης μεταλλίων
 
Ο 26χρονος πρωταθλητής τον Απρίλιο του 2009 κατέκτησε το τέταρτο χρυσό ευρωπαϊκό του μετάλλιο στο μονόζυγο και έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής που κέρδισε 4 φορές σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο ίδιο όργανο. Ο Μάρας ανακηρύχθηκε κορυφαίος αθλητής στην ψηφοφορία του ΠΣΑΤ.
 
Μπαρτσελόνα: Τα πήρε όλα – Κορυφαίος ο Μέσι
 
6 τρόπαια διεκδίκησε μέσα στο 2009 και κατάφερε να κατακτήσει τα πάντα. Η Μπαρτσελόνα έγινε η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ Ισπανίας, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό σούπερ καπ και Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων τα επιτεύγματα της ομάδας του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Λίο Μέσι ήταν ο ηγέτης της ομάδας και δίκαια σάρωσε τα βραβεία. Έγινε ο πρώτος Αργεντινός που πήρε το βραβείο της FIFA και την χρυσή μπάλα.
 
Εθνική ομάδα μπάσκετ: Υπάρχει μέλλον και το απέδειξε
 
Τι κι αν απουσίαζαν οι Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Βασιλόπουλος και Τσαρτσαρής. Η νέα φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ έκανε το χρέος της στα γήπεδα της Πολωνίας κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ. Ο Βασίλης Σπανούλης ανέλαβε να οδηγήσει την ομάδα του Καζλάουσκας. Εκπληκτικές εμφανίσεις πραγματοποίησε ο αναγεννημένος Σχορτσιανίτης, ο πρωτάρης Νικ Καλάθης και ο αρχηγός Αντώνης Φώτσης. Η Εθνική κέρδισε στο μικρό τελικό την Σλοβενία με 57-56 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
 
Αντόνιο Ντε Νίγκρις: Θλίψη στον κάμπο
 
Δεν υπήρχαν μόνο όμορφες στιγμές το 2009. Ο ξαφνικός θάνατος του Αντόνιο Ντε Νίγκρις συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο της χώρας. Ο Μεξικανός, αγωνίστηκε λίγους μήνες στην Λάρισα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στις 16 Νοεμβρίου από ανακοπή, σε ηλικία 31 ετών.
 
Παναθηναϊκός μπάσκετ: Ο απόλυτος κυρίαρχος – Το αντίο του Αλβέρτη 
 
Οι πράσινοι έφτασαν στην κατάκτηση του δεύτερου τρεμπλ της ιστορίας τους. Στο κλειστό του ελληνικού ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ολυμπιακό και σήκωσε το κύπελλο Ελλάδας. Στο Βερολίνο μετά από έναν εκπληκτικό ημιτελικό επικράτησε των ερυθρολεύκων 84-82 και στον τελικό κέρδισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας φτάνοντας στην κατάκτηση του πέμπτου ευρωπαϊκού του τροπαίου. Η σεζόν έκλεισε ιδανικά με την ομάδα του Ομπράντοβιτς να σπάει το πλεονέκτημα έδρας του αιωνίου αντιπάλου και να σηκώνει το 7o συνεχόμενο πρωτάθλημα. Αυτή ήταν η τελευταία χρονιά του Φραγκίσκου Αλβέρτη, ο οποίος κατέκτησε 25 τίτλους σε μία λαμπρή καριέρα που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. 
 
Ολυμπιακός ποδόσφαιρο: Το κόκκινο νταμπλ – Το αντίο του Τζόρτζεβιτς
 
Το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ και 14ο στην ιστορία του κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Το πρωτάθλημα ήταν από τα πιο εύκολα που έχουν πάρει οι ερυθρόλευκοι μιας και τερμάτισαν πρώτοι με διαφορά 8 βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Ο τελικός του κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ θα μείνει στη ιστορία. Το εκπληκτικό 4-4 ακολούθησε η μαραθώνια διαδικασία των πέναλτι με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν τελικά με 19-18!!! Η χρονιά που ολοκληρώνεται ήταν και η τελευταία για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο παίκτης – σύμβολο του Ολυμπιακού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια έχοντας κατακτήσει 12 πρωταθλήματα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2009 έγινε και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια με το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Σεντ Ετιέν.

Βουλιαγμένη πόλο γυναικών: Η ομάδα θαύμα
 
Τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους κερδίζοντας στον τελικό την Οριζόντε Κατάνια με 12-9. Η Βουλιαγμένη αναδείχθηκε υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης μετά την άνετη νίκη της στον τελικό του σούπερ καπ επί της Ρωσικής Στουρμ Τσέζοφ με 11-6.
 
Κριστιάνο Ρονάλντο: Χρυσάφι στα πόδια του
 
Η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε από τα ταμεία της 94 εκατομμύρια ευρώ για να ντύσει στα άσπρα τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος, κορυφαίος παίκτης του κόσμου το 2008, άφησε μετά από έξι χρόνια παρουσίας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να μετακομίσει στην βασίλισσα της Ευρώπης. Η μετεγγραφή είναι η πιο ακριβή στην ιστορία του ποδοσφαίρου και στην παρουσίαση του βρέθηκαν 80.000 φίλοι της Ρεάλ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version