Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Formula 1: Μια ιστορική αναδρομή στο Γκραν Πρι Αυστραλίας

Formula 1: Μια ιστορική αναδρομή στο Γκραν Πρι Αυστραλίας

Το Αυστραλιανό Γκραν Πρι μετρά την ύπαρξή του με διάφορους τρόπους από το 1928, κάτι που λίγοι γνωρίζουν σήμερα.

Ο πρώτος αγώνας, που πραγματοποιήθηκε στο σιρκουί του Phillip Island είχε νικητή τον Αρθουρ Γουέιτ με ένα ειδικά διαμορφωμένο Austin 7. Μεταξύ των ετών 1957 και 1983 ο χώρος φιλοξένησε πολλούς αγώνες του Αυστραλιανού Πρωταθλήματος Οδηγών.

Από το 1985, χρονιά που η Αυστραλία μπήκε στο καλεντάρι της Formula1, τα Γκραν Πρι φιλοξενήθηκαν στην Αδελαΐδα και στο Αλμπερτ Πάρκ στη Μελβούρνη. Μάλιστα, η Αδελαΐδα είχε τη χαρά να φιλοξενήσει πολύ συναρπαστικούς αγώνες, με αποκορύφωμα τα Γκραν Πρι του 1986 και του 1994.

Το 1986, οι ομάδες έφτασαν στην Αδελαΐδα με τον τίτλο να παίζεται σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα σε Νάιτζελ Μάνσελ και Νέλσον Πικέ (Williams) και τον Αλαίν Πρόστ της McLaren. Ο Μάνσελ πήρε την pole position, αλλά έκανε μια κακή εκκίνηση, με αποτέλεσμα να πάρει το προβάδισμα ο Πικέ και ο Βρετανός να μείνει δεύτερος, κάτι όμως που του εξασφάλιζε τον τίτλο. H καταστροφή χτύπησε 19 γύρους πριν το τέλος, όταν το ένα ελαστικό του Μάνσελ έσκασε αφήνοντάς τον εκτός διεκδίκησης και δίνοντας στον Πρόστ τελικά, το δεύτερο Παγκόσμιο τίτλο από τους τέσσερις που κέρδισε στην καριέρα του.

Οκτώ χρόνια μετά, το 1994 ο κόσμος της F1 μιλούσε για τον Βρετανό Ντέιμον Χίλ και τη μάχη που έδινε εκείνη τη χρονιά για το πρωτάθλημα με τον Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Γερμανός πήρε νωρίς το προβάδισμα και στον 36ο γύρο έχασε τον έλεγχο, βγήκα από την πίστα και χτύπησε στον τοίχο. Στη συνέχεια, σε μια κίνηση που επικρίθηκε έντονα, ξαναμπήκε στον αγώνα όπου συγκρούστηκε με τον Χιλ. Ο Γερμανός βγήκε εκτός μάχης, αλλά μετά από λίγο η ζημιά στην εμπρός ανάρτηση του Βρετανού, οδήγησε και αυτός εκτός. Κάπως έτσι ο Σουμάχερ κέρδισε τον πρώτο του τίτλο…

Διαβάστε περισσότερα στο drive.gr

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε