Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιστορικό ρεκόρ Χάαλαντ στην Premier League

Ιστορικό ρεκόρ Χάαλαντ στην Premier League

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Ερλινγκ Χάαλαντ, εξακολουθεί να «γράφει ιστορία», καθώς έγινε ο πρώτος σκόρερ σε μια σεζόν της Premier League, πετυχαίνοντας το 35ο γκολ του με την φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, στην νίκη με 2-0 επί της Γουέστ Χαμ, για την 28η αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος.

Στο 71ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Νορβηγός επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι, Χάαλαντ, διαμόρφωσε το τελικό σκορ και πέρασε στο «Πάνθεον» του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη, της Premier League.

«Η πρώτη μου σκέψη, μετά την ανάκτηση της μπάλας, στο κέντρο του γηπέδου, είναι να τρέξω προς το τέρμα», σχολίασε μετά το τέλος του αγώνα, στο μικρόφωνο του Sky Sports, ο Χάαλαντ και πρόσθεσε:

«Ο Τζακ (σ.σ. Γκρίλις) μου είπε πριν από το παιχνίδι ότι ήθελε να κάνει την ασίστ στο γκολ ρεκόρ και ήξερα ότι θα το κάνει. Είδα τον τερματοφύλακα να βγαίνει, αλλά ήταν μια τέλεια ασίστ Τζακ. Είναι μια ξεχωριστή βραδυά και μια ιδιαίτερη στιγμή, ναι. Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ υπερήφανος. Δεν ξέρω τι άλλο να πω».

Στην πρώτη του σεζόν με τα «χρώματα» της Σίτι, ο χαρισματικός άσος «έσβησε» το ρεκόρ με τα τα 34 γκολ του Άντι Κόουλ με την Νιούκαστλ το 1993-94 και του Άλαν Σίρερ με την Μπλάκμπερν την επόμενη σεζόν. Η κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, είχε τότε 22 ομάδες και 42 αγωνιστικές, ενώ από την σεζόν 1995-96, στον «Μαραθώνιο» συμμετέχουν 20 ομάδες και διεξάγονται 38 αγώνες. Και ο Χάαλαντ, χρειάσθηκε μόλις 31 συμμετοχές για να κάνει αυτό το ρεκόρ.

«Δεν θα μπορούσα να ευχηθώ αυτό να συμβεί, από έναν καλύτερο παίκτη από αυτόν», έγραψε ο Σίρερ στο Twitter και συμπλήρωσε: «Είναι ο καλύτερος».

Πρέπει να πάμε… πίσω στην αγωνιστική περίοδο 1966-67 και πολύ πριν τη δημιουργία της Premier League το 1992, για να βρούμε έναν πιο παραγωγικό σκόρερ από τον Χάαλαντ. Και αυτός, ήταν ο Ουαλός, Ρον Ντέιβις, ο οποίος σκόραρε 37 φορές με την Σαουθάμπτον.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τέλος του αγώνα, ο Πεπ Γκουαρντιόλα ζήτησε από όλους τους παίκτες του και το επιτελείο να συγχαρούν τον Χάαλαντ, ο οποίος ήταν χαμογελαστός, αλλά λίγο αμήχανος, υπό το βλέμμα του πατέρα του, Άλφι, ο οποίος ήταν παρών στην κερκίδα και φόρεσε την μπλε φανέλα από το 2000 έως το 2003.

«Ηταν πολύ… οδυνηρό, γιατί όλοι μου έδωσαν ένα γερό κτύπημα στην πλάτη, αλλά ήταν ωραίο και είμαι πολύ χαρούμενος», εξήγησε ο Χάαλαντ χαμογελώντας.

Το ρεκόρ όλων των εποχών στην κορυφαία κατηγορία, οποιασδήποτε εποχής ανήκει στον Ντίξι Ντιν. Ο παίκτης της Εβερτον, «βρήκε δίχτυα» 60 φορές σε 42 αγωνιστικές την περίοδο 1926/27 και ουσιαστικά χάρισε το πρωτάθλημα στην ομάδα του. Εκείνη την σεζόν, ο Ντιν σκόραρε 63 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Νορβηγός άσος, ο οποίος έχει πετύχει 51 γκολ από την έναρξη της σεζόν 2022-23, σχολίασε σχετικά: «Δεν το σκέφτομαι αυτήν την στιγμή. Δεν μπορώ να περάσω τον χρόνο μου σκεπτόμενος αυτά τα ρεκόρ, θα με τρέλαινε. Θα κοιμηθώ μετά από αυτό το παιχνίδι και όταν ξυπνήσω αύριο θα σκέφτομαι να προσπαθήσω για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς στον αγώνα με την Λιντς, το Σάββατο. Π¨αντως, θα άλλαζα όλα τα ρεκόρ με τα τρία τρόπαια που διεκδικούμε»…

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις