Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο Λευτέρης Πετρούνιας «σφράγισε» το χρυσό καλοκαίρι για την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Ο Λευτέρης Πετρούνιας «σφράγισε» το χρυσό καλοκαίρι για την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Η Ελλάδα και ο ελληνικό αθλητισμός δεν έχει σταματήσει να πανηγυρίζει τον Αύγουστο του 2022, καθώς ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Ελίνα Τζένγκο, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ο Απόστολος Χρήστου, ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου και ο Μίλτος Τεντόγλου γέμισαν με χρυσά μετάλλια τη συλλογή της, ενώ η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Κριστιάν Γκολομέεφ, ο Χρήστος Ντούσκος, η Ζωή Φίτσιου, η Ευαγγελία Αναστασιάδου και η ομάδα combo της καλλιτεχνικής κολύμβησης έφεραν επίσης τη χώρα μας στο βάθρο, με πλήθος ακόμη αθλητών να πετυχαίνουν σημαντικές επιδόσεις για τα ελληνικά χρώματα.

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του στίβου μάλιστα, η “ολόχρυση” Ντρισμπιώτη με τις δύο νίκες της στα 35 και τα 20 χιλιόμετρα βάδην έστειλε την Ελλάδα μέχρι και την 4η θέση του πίνακα μεταλλίων πίσω από Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία.

Όλα ξεκίνησαν όμως από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του υγρού στίβου, όπου οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη και ο Απόστολος Χρήστου έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα με το χρυσό μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο.

Χρυσό μετάλλιο ο Απόστολος Χρήστου στα 50 μέτρα ύπτιο

Με μία φοβερή κούρσα στη Ρώμη, ο Απόστολος Χρήστου έτρεξε τα 50 μέτρα στο ύπτιο σε χρόνο 24.36, κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ και πανηγύρισε τη νίκη και το χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωταθλητής της κολύμβησης άφησε πίσω του τον Ιταλό, Τόμας Τσεκόν, με χρόνο 24.40, ενώ τρίτος έμεινε ο Γερμανός Όλε Μπράουνσβαϊγκ με 24.68.

Χάλκινο μετάλλιο ο Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50 μέτρα ελεύθερο

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους κολυμβητές της Ευρώπης στα 50 μέτρα ελεύθερο, αφού το χάλκινο μετάλλιο στη Ρώμη, ήταν το τρίτο συνεχόμενο, μετά το αργυρό της Γλασκώβης και το χάλκινο της Βουδαπέστης.

Στους φετινούς αγώνες, ο Γκολομέεβ πραγματοποίησε άλλη μια σπουδαία εμφάνιση και με χρόνο 21.75 κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση του αγωνίσματος.

Ασημένιο μετάλλιο ο Απόστολος Χρήστου στα 100 μέτρα ύπτιο

Μετά το χρυσό μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο, ο Απόστολος Χρήστου έφθασε μία… χεριά μακριά από το 2/2, αλλά τελικά έμεινε δεύτερος στα 100 μέτρα ύπτιο και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. 

Ο σπουδαίος Έλληνας κολυμβητής έδωσε μάχη μέχρι τέλους με τον τρομερό Τόμας Τσεκόν για το χρυσό μετάλλιο, αλλά τελικά ο Ιταλός για μόλις τρία δεύτερα κατέκτησε την πρώτη θέση (52.21) με τον Απόστολο Χρήστου (52.24), να χάνει την κορυφή στη κόψη του ξυραφιού. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γάλλος Γιοάν Εντογέ Μπρουάρντ με χρόνο 52.94, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι φιναλίστ τερμάτισαν με χρόνο περισσότερο από 53 δεύτερα.

Χάλκινο μετάλλιο η ομάδα combo της καλλιτεχνικής κολύμβησης

Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις Ζωή Αγραφιώτη, Μαρία-Ελλη Αλζιγκούζη, Ελενα Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Ζωή Καράγγελου, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώτη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Σοφία Μαλκογεώργου και Αντριάνα Μισίκεβιτς, έκανε τρομερή εμφάνιση στη Ρώμη και συγκέντρωσε 89,4000 βαθμούς.

Η επίδοσή τους αυτή ήταν αρκετή για να τους χαρίσει την τρίτη θέση και το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Την πρώτη θέση κατέκτησε η Ουκρανία με 95,2000 βαθμούς, ενώ στη δεύτερη θέση έμεινε η Ιταλία με 92,6667 βαθμούς.

Χρυσό μετάλλιο ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου στο σκιφ ελαφρών βαρών

Οι ελληνικές επιτυχίες συνεχίστηκαν όμως και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας, όπου ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου ανέβασε την Ελλάδα ακόμη και στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τελικό σκιφ ελαφρών βαρών στο Μόναχο, με χρόνο 07:21.84, αφήνοντας πίσω του τον Ιταλό Γκαμπριέλ Στρούζινα με 07:24.21 και τον Ελβετό Άντρι Στρούζινα με 07:31.23.

Ασημένιο μετάλλιο ο Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ 

Ο Στέφανος Ντούσκος, ένα χρόνο μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες, πέτυχε μια ακόμα σημαντική διάκριση για την ελληνική κωπηλασία, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση και κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στο μονό σκιφ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου.

Σε μια κούρσα με αμείωτο ενδιαφέρον και συνεχείς αλλαγές στις θέσεις, ο Ντούσκος έφτασε μια ανάσα από τον χρυσό μετάλλιο, αλλά ο Ολλανδός Τβέλαρ, τερμάτισε 0,29 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα, κατακτώντας οριακά την πρώτη θέση και ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Ασημένιο μετάλλιο η Ζωή Φίτσιου στο σκιφ ελαφρών βαρών

Η Ζωή Φίτσιου μετά από τρομερή κούρσα πήρε τη δεύτερη θέση στον τελικό σκιφ ελαφρών βαρών και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας.

Μετά από υπερπροσπάθεια και με τρομερό ντεμαράζ στη τελική ευθεία κάλυψε την απόσταση από τη Ολλανδή Φέλτχάις, ανεβαίνοντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρουμάνα Ιονέλα Κόζμιουκ με 08:04.41, με την Φελτχάις να μένει τρίτη με 08:10.20.

Ασημένιο μετάλλιο η Ευαγγελία Αναστασιάδου στο σκιφ

Το τρίτο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στην κωπηλασία ήρθε από την Ευαγγελία Αναστασιάδου η οποία και τερμάτισε στη δεύτερη θέση, με χρόνο 08:08.20 στον τελικό του σκιφ, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.

Η νεαρή Ελληνίδα πρωταθλήτρια ανέβηκε μάλιστα ξανά στο βάθρο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, αφού στις 30 Ιουλίου είχε αναδειχθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη κατηγορία Κ23 στο Βαρέζε.

Χρυσό μετάλλιο η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35 χιλιόμετρα βάδην

Στα 38 της χρόνια η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη πήγε στο Μόναχο χωρίς ούτε ένα μεγάλο διεθνή τίτλο στην καριέρα της και φεύγει “Βασίλισσα” του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, με μία από τις πλέον ανεπανάληπτες εμφανίσεις στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Η αρχή έγινε με τα 35 χιλιόμετρα βάδην, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με φοβερή κούρσα σε χρόνο 2 ώρες, 47 λεπτά. Στη δεύτερη θέση έμεινε η Γκονζάλες από την Ισπανία και τρίτη ήταν η Μανταράζ από την Ουγγαρία.

Χρυσό μετάλλιο η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20 χιλιόμετρα βάδην

Μετά το θρίαμβο στα 35χλμ. βάδην η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ολοκλήρωσε ένα απίστευτο double στο Μόναχο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και στα 20χλμ. βάδην στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου.

Η σπουδαία Ελληνίδα αθλήτρια ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης μέσα σε βροχή, τερματίζοντας πρώτη με χρόνο 1:29:03 και αφήνοντας πίσω της την Πολωνή Καταρζίνα Ζβιζμεμπλο με 1:29.20 και την Γερμανίδα Σάσκια Φέιγκε με 1:29.25.

Χρυσό μετάλλιο ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος

Κι αν η Ντρισμπιώτη ήρθε από το… πουθενά και το τσιπουράδικο στην Kαρδίτσα, ο Μίλτος Τεντόγλου επιβεβαίωσε και στο Μόναχο ότι είναι ο κορυφαίος αθλητής του άλματος εις μήκος σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το δεύτερο μετάλλιο σε διάστημα τεσσάρων χρόνων σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και με άλμα ρεκόρ 8.52 πρόσθεσε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στη συλλογή του, παίρνοντας ξανά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο μήκος, αφήνοντας στη… σκόνη του τους αντιπάλους του στο Μόναχο.

Ασημένιο μετάλλιο η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ

Η Κατερίνα Στεφανίδη έγραψε τη δική της ιστορία στο Μόναχο, καθώς κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου και συνέχισε το… μυθικό σερί της στο άλμα επί κοντώ.

Με το τέταρτό της μετάλλιο σε τέσσερις συνεχόμενες διοργανώσεις, η Κατερίνα Στεφανίδη ξεπέρασε ακόμη και θρύλους του άλματος επί κοντώ, όπως η Σβετλάνα Φεοφάνοβα και Γελένα Ισινμπάγιεβα, αφού καμιά τους δεν κατάφερε κάτι αντίστοιχο.

Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών “πάλεψε” για ένα ακόμη χρυσό στο Μόναχο, αλλά παρότι πέρασε τα 4.75 μέτρα και “αγγιξε” την πρώτη θέση, έπεσε πάνω στην απίθανη Φινλανδή Μούρτο, η οποία διέλυσε τα εθνικά της ρεκόρ με 4.85 μέτρα.

Χρυσό μετάλλιο η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό

Η Ελίνα Τζένγκο ολοκλήρωσε με εντυπωσιακό τρόπο την παρουσία της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου, αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό, επαναφέροντας τη χώρα μας στο βάθρο του αθλήματος, για πρώτη φορά μετά την εποχή της Μιρέλας Μανιάνη.

Πριν ακόμη συμπληρώσει τα 20 χρόνια, η Ελίνα Τζένγκο, πανηγύρισε μία εντυπωσιακή πρωτιά στο Μόναχο με επίδοση 65.81 μέτρα (ατομικό ρεκόρ, Πανελλήνιο ρεκόρ Κ23 και δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα).

Χρυσό μετάλλιο ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους

Το κερασάκι στην… τούρτα των επιτυχιών του ελληνικού αθλητισμού έβαλε ένας θρύλος του. Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ο “άρχοντας των κρίκων” και το απέδειξε σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε τον έκτο ευρωπαϊκό τίτλο του στο ίδιο όργανο, επίτευγμα ιστορικό, μιας και έχει γίνει ακόμα μία φορά στην 67χρονη ιστορία του θεσμού.

Με ένα υπέροχο και συνάμα δύσκολο πρόγραμμα και με βαθμολογία 15.133, ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε άνετα το χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλητής Ευρώπης. Ασημένιος ήταν ο Τούρκος Ασίλ, ο οποίος απείλησε τον Πετρούνια, κάνοντας 15.033.

Σάρωσε η Ελλάδα τα μετάλλια μέσα στον Αύγουστο

Το χρυσό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια ανέδειξε έτσι την Ελλάδα σε πρωταγωνίστρια του ευρωπαϊκού αθλητισμού το φετινό καλοκαίρι. Ο Αύγουστος του 2022 θα μείνει στην ιστορία για την πατρίδα μας, η συγκομιδή της οποίας έφθασε συνολικά σε όλα τα αθλήματα, τα 7 χρυσά μετάλλια, τα έξι ασημένια μετάλλια και τα δύο χάλκινα σε επίπεδο ανδρών και γυναικών.

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες πρωταθλητές έδειξαν ότι ο ελληνικός αθλητισμός έχει πολύ μέλλον μπροστά του και με την κατάλληλη βοήθεια από όλους τους αρμόδιους, μπορεί να κάνει… θαύματα και τα επόμενα χρόνια, με απόλυτο στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις