Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Όταν ο χρόνος πάγωσε στο Μάντσεστερ – 60 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου

Όταν ο χρόνος πάγωσε στο Μάντσεστερ – 60 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου

Εξήντα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την αποφράδα ημέρα που βύθισε στο πένθος το Μάντσετσερ. Μια αεροπορική τραγωδία έγινε η αφορμή για να «ξεκληριστεί» η ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παγώνοντας τον φίλαθλο κόσμο.

Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1958, μια μέρα η οποία θα μείνει χαραγμένη για πάντα στην μνήμη των φιλάλθλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όχι μόνο.

Οκτώ παίκτες της ομάδας έχασαν τη ζωή τους, όταν το αεροπλάνο που μετέφερε πίσω στην πατρίδα την αποστολή τους, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου.

Το μοιραίο δυστύχημα συνέβη στις 15:04 τοπική ώρα, κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω χιονοθύελλας. Το αεροπλάνο δεν ανέπτυξε την σωστή ταχύτητα αφού είχε δημιουργηθεί ένα παχύ στρώμα λάσπης και πάγου στο διάδρομο. Δεν μπόρεσε να πάρει το σωστό ύψος και συνετρίβη σ’ ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα 23 από τους 43 επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους.

Ο ηρωικός τερματοφύλακας που απέκρουσε τον θάνατο

Ο τερματοφύλακας Χάρυ Γκρεγκ, κατάφερε να διατηρήσει τη συνείδηση του μετά τη συντριβή. Μέσα στον φόβο του για μια ενδεχόμενη έκρηξη, άρπαξε δύο συμπαίκτες του, τον Μπόμπι Τσάρλτον και τον Ντένις Βάιολετ και τους έσυρε έξω. Ο δεξιός ακραίος Τζόνι Μπέρρυ επέζησε επίσης από το ατύχημα, αλλά η βλάβη που υπέστη τελείωσε πρόωρα την καριέρα του. Στον Μπάσμπι δεν δόθηκε μεγάλη ελπίδα επιβίωσης από τους γιατρούς του Μονάχου. Όμως, ανένηψε εκ θαύματος και τελικά βγήκε από το νοσοκομείο, έχοντας περάσει πάνω από δύο μήνες εκεί.

Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ. Ενας από τους παίκτες, ο Ντάνκαν Έντουαρντς άφησε την τελευταία του πνοή, λίγες μέρες αργότερα σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Ο Ρότζερ Μπερν
Ο Έντι Κόλμαν
Ο Μαρκ Τζόουνς
Ο Ντέιβιντ Πεγκ
Ο Τόμι Τέιλορ
Ο Τζοφ Μπέντ
Ο Ντάνκαν Εντουαρντς
Ο Λιαμ Γουίλαν

Εκτός από τους 8 παίκτες, νεκροί ανασύρθηκαν επτά δημοσιογράφοι, τέσσερα στελέχη της ομάδας, δυο μέλη του πληρώματος και δυο φίλαθλοι.

Η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι. Εκεί, οι παίκτες του Ματ Μπάσμπι είχαν πάρει ισοπαλία (3-3) από τον Ερυθρό Αστέρα, κερδίζοντας έτσι ένα εισιτήριο για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Η “ανάσταση” της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ και ο θρίαμβος

Μετά το αεροπορικό δυστύχημα, χωρίς τους 10 αστέρες της ομάδας, το μέλλον της Μάντσεστερ έμοιαζε αβέβαιο. Εκτός από ποδοσφαιριστές που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δυο αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση λόγω των σοβαρών τραυμάτων τους. Ο «καπετάνιος» των μπέμπηδων, Ματ Μπάσμπι, βρισκόταν στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος.

Ωστόσο, οι εναπομείναντες παίκτες, μαζί με αρκετούς νέους, καταθέτοντας την ψυχή τους στο γήπεδο, κατόρθωσαν να φθάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Ηττήθηκαν με 2-0 από την Μπόλτον.

Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι, όταν ανάρρωσε από τα σοβαρά τραύματά του, ξεκίνησε την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1958-1959) τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ομάδας. Το 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με επικεφαλής τους διασωθέντες Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουκς, αλλά και τον νεαρό Τζορτζ Μπεστ, κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Αγγλία. Συνέτριψε  την Μπενφίκα με 4-1.

Όσον αφορά «το παιχνίδι ευθυνών του δυστυχήματος», οι γερμανικές αρχές κατηγόρησαν τον πιλότο Τζέιμς Θέιν ως υπαίτιο του δυστυχήματος, καθώς δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποπαγοποίησης των φτερών του αεροπλάνου. Η British Airways τον απέλυσε αμέσως και χρειάστηκαν 10 χρόνια δικαστικών αγώνων για να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία.

Για την συμπλήρωση των 60 χρόνων από την αεροπορική τραγωδία, το club της ομάδας έφτιαξε ένα βίντεο μνήμης για εκείνη την στιγμή, στην οποία έχει μείνει το ρολόι του Μονάχου, καθώς άλλαξε την ιστορία της Γιουνάιτεντ. Το βίντεο θα προβληθεί πριν τη σαββατιάτικη αναμέτρηση της ομάδας με τη Χάντερσφιλντ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ – πηγή: manutd.com

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις