Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Στο τέλος της χρονιάς το VAR! Γιατί καθυστερεί η είσοδός του στη Superleague

Στο τέλος της χρονιάς το VAR! Γιατί καθυστερεί η είσοδός του στη Superleague
ΦΩΤΟ eurokinissi

Το γκολ του Πανιωνίου κόντρα στον Ολυμπιακό, που ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ “φούντωσε” ξανά και τη συζήτηση για το VAR στη Superleague, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει και επίσημη θέση για το θέμα. Τι απαντάει το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Στο τέλος της σεζόν 2018-19 αναμένεται να εισέλθει το σύστημα VAR στα παιχνίδια της Superleague, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υφυπουργείο Αθλητισμού, αφού οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες και χρειάζεται χρόνος, βάσει των σχετικών πλαισίων για τα δημόσια έργα.

Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα από τις αρχές του 2019 εκτιμάται ότι θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του, ώστε στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος να βρίσκεται σε ισχύ, βοηθώντας στην ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

“Τον προσεχή Ιανουάριο η υπηρεσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πειραματικά, ενώ στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην τελική ευθεία της εφετινής Superleague”, αναφέρεται χαρακτηριστικά από την πλευρά του Γιώργου Βασιλειάδη.

Η ενημέρωση από την πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού

«Μετά από προσπάθειες του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, οι διεθνείς συνομοσπονδίες του ποδοσφαίρου εξέτασαν το ενδεχόμενο να εισαχθεί το VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα κατ΄ εξαίρεση.

Η βούληση των διεθνών συνομοσπονδιών μεταφέρθηκε και στην ΕΠΟ η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει, να θεσμοθετήσει και να εγκαταστήσει το VAR. Τον Ιανουάριο του 2018, αναγνωρίζοντας ότι το κόστος για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι μεγάλο, αλλά και το γεγονός ότι το κέρδος από τη χρήση της υπηρεσίας θα είναι μεγαλύτερο, κατόπιν διαβούλευσης με την ΕΠΟ η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο σχεδιασμό και στη δημοπράτηση του έργου -αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του υπουργού Ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππα και συνεργασίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας – το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, απόφαση που ανακοινώθηκε επίσημα στις 18 Ιανουαρίου 2018.

Στις 29 Μαρτίου 2018 η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε να γίνει δεκτή η χρήση του VAR και λίγες ημέρες αργότερα, μετά από συνεννόηση με τη FIFA και σχετικό σεμινάριο που διεξήχθη στη Αθήνα, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και οι διεθνείς συνομοσπονδίες επιβεβαίωσαν την έγκριση τους για να χρησιμοποιηθεί το VAR στην ελληνική Super League, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκίνηση οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας.

Αμέσως μετά άρχισαν όλες οι διαδικασίες που ορίζονται από το νόμο, ο οποίος είναι ρητός, αυστηρός και έχει συγκεκριμένο πλαίσιο, όταν αφορά στην υλοποίηση ενός δημοσίου έργου, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η εγκατάσταση του VAR. Ο φορέας που ανέλαβε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και τη σύνταξη της σχετικής προκήρυξης είναι το ΕΔΕΤ.

Στο διάστημα αυτό έγινε η προβλεπόμενη από το νόμο δημόσια διαβούλευση, προκηρύχθηκε διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν 2 υποψήφιοι. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη φάση εξέτασης των τεχνικών προσφορών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των οικονομικών, ο προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο και η υπογραφή της σύμβασης από την ανάδοχο εταιρεία. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρχουν ενστάσεις, τότε τον προσεχή Ιανουάριο η υπηρεσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πειραματικά, ενώ στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην τελική ευθεία της εφετινής Super League».

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις