Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της ΔΟΕ με τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της ΔΟΕ με τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας
ΦΩΤΟ intime

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) συνεχίζει τον “πόλεμο” που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, με τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συνέστησε σήμερα (07/06) την απόσυρση της αναγνώρισης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA), βασιζόμενη στην αποτυχία της να τηρήσει ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολυμπιακό όργανο.

Πηγή με άμεση γνώση των διαδικασιών ανέφερε ότι η ΔΟΕ αποφάσισε επίσης να έχει το άθλημα ως μέρος του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες 2028.

Η ΔΟΕ ανέστειλε την IBA το 2019 για θέματα διακυβέρνησης, οικονομικών, διαιτησίας και ηθικής και δεν την ενέπλεξε στη διεξαγωγή των αγώνων πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Είχε επίσης αποκλείσει προσωρινά το άθλημα από τους Αγώνες του Λος Άντζελες 2028.

Η απόφαση τώρα χρειάζεται μόνο τη σφραγίδα της έκτακτης συνόδου της ΔΟΕ, που θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως και έχει οριστεί για τις 22 Ιουνίου.

«Αυτή η απόφαση βασίζεται στην Περιεκτική Έκθεση της ΔΟΕ για την Κατάσταση της ΔΟΕ της 2ας Ιουνίου 2023, την οποία συζήτησε και ενέκρινε σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

«Η έκθεση διαπιστώνει ότι η IBA απέτυχε να εκπληρώσει τους όρους που έθεσε η ΔΟΕ… για την άρση της αναστολής της αναγνώρισης της IBA».

Η πυγμαχία είναι μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, αλλά τα προκριματικά και οι κυρίως αγώνες θα διεξαχθούν υπό τη ΔΟΕ και όχι υπό την IBA, όπως συνέβη με τους θερινούς Αγώνες του Τόκιο 2021.

Σε έκθεση της IBA που εστάλη πρόσφατα στη ΔΟΕ, η Ομοσπονδία κατηγόρησε το Ολυμπιακό όργανο για αδιαλλαξία και ψευδείς δηλώσεις.

Όμως η ΔΟΕ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει την IBA, επικεφαλής της οποίας από το 2020 είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Ουμάρ Κρέμλεφ, ότι δεν είχε κάνει αρκετά.

Άλλα ζητήματα, όπως μια συμφωνία χορηγίας με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom που έκτοτε τερματίστηκε, περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο τη θέση της IBA, με τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία πέρυσι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις