Aπό τις πρόωρες συντάξεις στις… πρώωρες αποταμιεύσεις

Προάγγελος ευρύτερων εξελίξεων στο συνταξιοδοτικό πανευρωπαϊκά ενδεχομένως να είναι το πρόγραμμα πρόωρης αποταμίευσης εισφορών με ορίζοντα τη σύνταξη στη Γερμανία. Ο λόγος για το “Frühstartrente”, το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μερτς και το οποίο επ’ ακριβώς σημαίνει «σύνταξη πρόωρης έναρξης». Προσοχή: Δεν πρόκειται για καμία.. «πρόωρη σύνταξη», αλλά για..πρόωρη (από την Α’ Δημοτικού!) συγκέντρωση κεφαλαίων με στόχο ένα υψηλό εφάπαξ στο τέλος του εργασιακού βίου κάθε ατόμου. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2026, το κράτος (όχι οι γονείς ή/και οι εργοδότες τους) θα καταβάλλει 10 ευρώ κάθε μήνα σε ένα ειδικό λογαριασμό σε τοπικά ταμιευτήρια ή συνεταιριστικές τράπεζες (δηλαδή όχι στις εμπορικές τύπου Deutsche Bank, Commerzbank) κάθε παιδί ή έφηβο από 6 έως και 18 ετών. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί σε 12 χρόνια θα φτάσει τα 1.440 ευρώ. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψην αποδόσεις 8%, το ποσό θα φτάσει τα 2.459 ευρώ, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο των γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen). Μετά το πέρας της 12ετίας, όποιος νέος θέλει μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλει στον ατομικό κουμπαρά του 10 ευρώ/μήνα. Αν το κάνει αυτό, φτάνοντας στα 67 έτη, οπότε θα πάρει σύνταξη, θα μπορεί να εισπράξει, πέρα από το εφάπαξ, το ποσό των 175.000 ευρώ. Αν δεν το κάνει, θα λάβει 107.000 ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα.

Γιατί οι Γερμανοί φτιάχνουν ένα ακόμα κρατικό κουμπαρά;

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης Μερτς έχει πολλαπλούς στόχους: Κατά πρώτον, στηρίζει έμμεσα την κεφαλαιακή επάρκεια τις τοπικές τράπεζες (και άρα το αμιγώς γερμανικό τμήμα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος) για τις υπάρχουν ενδείξεις κλονισμού αυτήν την περίοδο, την ίδια ώρα που απέρριψε ρητά την ένταξη τους σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Κατά δεύτερον, δημιουργεί -σε πρώτη φάση- ένα «κρατικό» κουμπαρά (αν και με «ιδιωτικό» χαρακτήρα καθώς αφορά κάθε νέο ατομικά, ενισχύοντας έτσι την εθνική αποταμίευση, κάτι που λείπει δραματικά πχ στην Ελλάδα…)  για επιπλέον επενδύσεις στις τοπικές οικονομίες, δίπλα στο 12ετές ειδικό επενδυτικό ταμείο των 500 δισ. ευρώ, τον απεριόριστο δανεισμό για την άμυνα, αλλά και στις νέες δυνατότητες δανεισμού των ομοσπονδιακών κρατιδίων (έως το 0,35% του ΑΕΠ) βάσει της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης. Κατά τρίτον, ανοίγει από την πίσω πόρτα, την «επιβεβλημένη» (λόγω του συνδυασμού της δημογραφικής κρίσης αλλά και της έλλειψης εργατικού δυναμικού) μείωση των μελλοντικών συντάξεων στη Γερμανία (και το αντιστάθμισμα της μείωσης με ένα εφάπαξ) αλλά και στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 από τα 62 που είναι σήμερα. Όλα αυτά δεν τα λέμε για να βάζουμε… ιδέες σε κανέναν στη χώρα μας. Εξάλλου, στην κυβέρνηση δεν χρειάζονται τη δική μας…στήλη, για να μελετούν τις «καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές»…

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το έλλειμμα στον αγροδιατροφικό εμπορικό ισοζύγιο

Πάμε τώρα, στα καθ’ ημάς και στο μέγα θέμα των ημερών, δηλαδή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η στήλη, όπως επιμένει να κάνει τελευταία, θέλει και σήμερα να επιμείνει όχι τόσο στο πολιτικό, ούτε στο χρηματοδοτικό σκέλος του ζητήματος, αλλά στην κρίση της γεωργικής παραγωγής στην Ελλάδα. Αφορμή μας έδωσε το το τελευταίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (4.7.2025). Αξίζει να διαβάσει κανείς προσεκτικά το καμπανάκι που χτυπά το εν λόγω think tank: «Ο αγροδιατροφικός κλάδος, συγκεκριμένα, έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα πλεόνασμα, αν και την περασμένη χρονιά σχεδόν εξανεμίστηκε. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια και εάν το πλεόνασμα θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω και εάν αυτό δε συμβαίνει κάθε χρόνο αλλά μόνον όταν οι τιμές συγκεκριμένων προϊόντων το ευνοούν (π.χ. άνοδος τιμής ελαιολάδου ή βάμβακος) ή εάν ο αγροδιατροφικός κλάδος θα επιστρέψει στο εμπορικό έλλειμμα». Συνεπώς το πλεόνασμα που πέτυχε ο εμπορικός αγροτοδιατροφικός κλάδος ήταν λόγω έκρηξης των τιμών ορισμένων προϊόντων και όχι στην αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών. Μάλιστα, δεν σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής παρά το γεγονός ότι «ο κόσμος έχει χρήματα προς κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών». Αυτή είναι η επόμενη μέρα μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μόνο που αυτή η επόμενη μέρα έχει ξεκινήσει πριν …το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και συγκεκριμένα, ενώ έρεε (και παρότι έρεε!) παράνομο χρήμα…

Θετικές οι εταιρείες φυσικού αερίου στα χρωματιστά τιμολόγια

«Ναι μεν, αλλά» ήταν το μήνυμα των προμηθευτών φυσικού αερίου στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Στόχος της ΡΑΑΕΥ είναι να ισχύσει στο αέριο ό,τι ισχύει ήδη στο ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή να υπάρχουν πολύχρωμα τιμολόγια και διάφορα άλλα μέτρα που θα ωφελήσουν τον καταναλωτή. Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές δήλωσαν ότι είναι θετικοί στα χρωματιστά τιμολόγια, καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας. Ωστόσο, εμφανίζονται αντίθετοι σε μέτρα με αναδρομική ισχύ, ενώ εκτιμούν πως οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις της ΡΑΑΕΥ δεν πρέπει να εφαρμοστούν στους μεγαλύτερους πελάτες τους. Επιπλέον, όπως συνέβη και στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι εταιρείες αντιδρούν στους περιορισμούς σχετικά με τον τρόπο διαφήμισης των τιμολογίων και τα σχετικά «δώρα» που προσφέρουν για να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Διευρύνει την παρουσία του στις ΑΠΕ ο όμιλος Agrogroup

Η Agrogroup, ένας όμιλος με μακρόχρονη παρουσία στον αγροτικό τομέα, αλλά και στην πράσινη ενέργεια, αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Συγκεκριμένα, η θυγατρική GREEN ENERGY AGGREGATOR SERVICES (GEARS) διαθέτει ήδη άδεια ΦΟΣΕ, δηλαδή εκπροσωπεί στην αγορά ενέργειας μικρούς παραγωγούς με έργα, όπως φωτοβολταϊκά. Πλέον, αιτήθηκε στη ρυθμιστική αρχή την αναβάθμιση της ισχύος της άδειας της από τα 500 MW στα 2.000 MW, ώστε να είναι σε θέση να ενισχύσει το πελατολόγιό της. Πρόκειται για μια δραστηριότητα στην οποία έχουν επενδύσει όμιλοι διαφόρων μεγεθών τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερα έργα ΑΠΕ συμμετέχουν άμεσα στην αγορά αντί να λαμβάνουν ταρίφες. Παράλληλα, οι εταιρείες ΦΟΣΕ προσφέρουν στους ιδιοκτήτες των έργων και άλλες σημαντικές υπηρεσίες, όπως πρόβλεψη και βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Να κινούμαστε όλο το 24ωρο, αλλά με ασφάλεια

Ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η πιλοτική λειτουργία όλων των ΜΜΜ καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου. Ένα μέτρο αρκετά «ευρωπαϊκό», που το ζητούσαν και το χρειάζονται πάρα πολλοί πολίτες, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι λόγω δουλειάς είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται τις μεταμεσονύκτιες ώρες, αλλά και όσοι βγαίνουν για διασκέδαση. Μάλιστα, επειδή πολλά ατυχήματα συμβαίνουν αργά τη νύχτα, εκτιμάται πως το μέτρο, αν και εφόσον εφαρμοστεί κανονικά, θα συμβάλλει στη μείωσή τους. Βέβαια, τα ελληνικά ΜΜΜ δεν έχουν λύσει όλα τα άλλα τους προβλήματα για να προχωρήσουν και σε 24ωρη λειτουργία. Ήδη, και με το ισχύον καθεστώς καταγράφονται πάρα πολλές αδυναμίες και «ανωμαλίες» στη λειτουργία, που πολλές φορές οδηγούν ακόμα και σε ατυχήματα. Ένα τέτοιο συνέβη και την Παρασκευή όταν δύο λεωφορεία της ίδιας γραμμής συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με το δεύτερο στη σειρά να «καρφώνεται» στο προπορευόμενο. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταγγέλλουν πως οι οργανισμοί των συγκοινωνιών είναι υποστελεχωμένοι αναγκάζοντας ενίοτε ακόμα και τους οδηγούς να κάθονται 16 ώρες σερί στο τιμόνι! Προτού περάσουμε στην 24ωρη λειτουργία και αυξήσουμε κι άλλο τις απαιτήσεις, καταλαβαίνουν άραγε όλοι πόσο σοβαρό και επικίνδυνο είναι αυτό;

Ευχάριστο νέο τα επιπλέον 8 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, αλλά…

Πάντως, έχουν γίνει και αναμένονται και άλλες παρεμβάσεις βελτίωσης των ΜΜΜ, κυρίως με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το οποίο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την λήξη του ευτυχώς θα αντικατασταθεί από μια διάδοχη κατάσταση, που θα φέρει άλλα 8 δισ. ευρώ στην χώρα, μέσα από τρία ευρωπαϊκά ενεργειακά Ταμεία. Το ζήτημα πάντως δεν είναι απλώς να έρθουν τα χρήματα, αλλά να αξιοποιηθούν έγκαιρα, και κυρίως προς την σωστή κατεύθυνση. Και αυτό διότι η ΕΕ, μετά τα τελευταία γεγονότα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει γίνει αρκετά πιο αυστηρή. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα ένα παλαιότερο δημοσίευμα του Politico, το οποίο έκανε λόγο για κακοδιαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανεξάρτητα αν το παραπάνω ευσταθεί ή όχι, είναι δεδομένο πως το «μάτι» της Κομισιόν και των αρμόδιων Αρχών, εσχάτως είναι «κολλημένο» πάνω στην Ελλάδα. Γι’ αυτό υπογραμμίζουμε την ανάγκη τα λεφτά που –ευτυχώς- διεκδικεί και παίρνει η χώρα ως εισερχόμενους επενδυτικούς πόρους, να τυγχάνουν σωστής διαχείρισης και μέσω ορθών διαδικασιών να συμβάλλουν στην οικονομία με αναπτυξιακό αποτύπωμα, μέχρι του τελευταίου ευρώ. Διότι δεν είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτά τα κονδύλια επ’ άπειρον.

Τι θα απογίνουν οι συμβολαιογράφοι της Περιφέρειας;

Αλλάζοντας πεδίο, ας πάμε στους πλειστηριασμούς των ακινήτων. Μέχρι πρότινος, υπήρχε τοπική αρμοδιότητα για την υλοποίησή τους, δηλαδή ένας συμβολαιογράφος στη Λάρισα, θα μπορούσε να πλειστηριάσει ένα ακίνητο στη Λάρισα. Με νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτό αλλάζει. Πλέον όλοι οι πλειστηριασμοί θα μπορούν να γίνονται από συμβολαιογράφους της Αθήνας, ακυρώνοντας τον τοπικό χαρακτήρα της αρμοδιότητας. Οι αντιδράσεις ήδη είναι πολλές. Αφενός, διαμαρτύρονται οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας, καθώς αυτή τη διάταξη τους παίρνει… τη δουλειά, όπως άλλωστε θα επηρεαστούν και δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές κλπ. Αφετέρου, οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν πως χαμένοι θα βγουν και οι οφειλέτες. Και αυτό διότι αν βρίσκονται στον Έβρο ή στην Κρήτη, δεν θα είναι εύκολο να μεταβούν στο συμβολαιογραφείο της Αθήνας για να λάβουν γνώση των εγγράφων που βρίσκονται στο φάκελο πλειστηριασμού του ακινήτου τους. Προκύπτουν, δηλαδή, σημαντικά ζητήματα ισότητας και ισονομίας και για τους οφειλέτες (Αθήνας και επαρχίας) και για τους συμβολαιογράφους (Αθήνας και επαρχίας).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας