Site icon NewsIT
07:03 | 13.05.25

Έρχονται 11 οικόπεδα για κοινωνική στέγαση ^ επενδύσεις: Στο στόχαστρο Σαββίδης , Cosco και λοιπές εκτός ΕΕ δυνάμεις ^ όταν το «έπος» του 2004 γίνεται θέμα αντιπαράθεσης για Vodafone και Cosmote ^ νέος διαγωνισμός για το μεγάλο ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ στην Κάνιγγος ^ έκθεση – καταπέλτης του ΓΛΚ για το δήμο Σαλαμίνας ^ είναι πολλά τα λεφτά στα καλώδια

Τα γραφεία της Hellenic Train

Φωτογραφία: Eurokinissi

The Decoder

Πράσινο φως για την κοινωνική αντιπαροχή σε 11 οικόπεδα της ΔΥΠΑ και το διαγωνισμό για την διεθνή εμπορική ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού

Έτοιμη είναι η μελέτη για την δυνατότητα αξιοποίησης 11 οικοπέδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στα πλαίσια του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής, σύμφωνα με όσα πληροφορείται η στήλη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα οικόπεδα είναι από τα πιο «ώριμα», βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως ανά την επικράτεια και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η αξιοποίησης τους, βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Μάλιστα κάποια από αυτά έχουν ακόμα και άδεια οικοδομής. Υπάρχουν, όμως και αρκετά οικόπεδα (πέραν των 11 που προαναφέρθηκαν) που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και, προφανώς, θα πρέπει να περιμένουν τις σχετικές διαδικασίες από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, η στήλη πληροφορείται πως είναι έτοιμος ο διαγωνισμός για τη διεξαγωγή μελέτης για την αξιοποίηση της διεθνούς εμπορικής ζώνης στο Ολυμπιακό Χωριό.

Έλεγχος στις ξένες επενδύσεις

Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων. Kαι αμέσως χθες Δευτέρα ξεκίνησε η επεξεργασία του. Η αντιπολίτευση μάλλον κατάλαβε ότι η κυβέρνηση πιέζεται από κάπου για να φέρει στη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα δεν είναι επικαιροποιημένο. Διότι στην ΕΕ υπάρχει σχετική οδηγία εδώ και έξι χρόνια αλλά τώρα γίνεται νέα αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού. Και όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άρχισαν τις ερωτήσεις. Γιατί έξι χρόνια δεν ασχοληθήκατε με την οδηγία; Ποιος θα είναι αυτός, που μας ωθεί για να είμαστε καχύποπτοι ότι θα έχουμε καταχρηστική συμπεριφορά; Ο υπουργός εξωτερικών και η Επιτροπή που συγκροτείται; Γιατί είναι μόνο του υπουργείου Εξωτερικών και όχι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης; Υπάρχει εθνική στρατηγική; Έχουν εξεταστεί ήδη ως προς τον έλεγχο επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως λιμάνια, αεροδρόμια; Σχετίζονται με funds που έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία; Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μία εστιασμένη αμφισβήτηση κυρίως από διεθνείς φωνές, για τις επενδύσεις που έχουν κάνει στην Ελλάδα ο φιλορώσος Ιβάν Σαββίδης στον ΟΛΘ και στα media και η Cosco, κινεζικών συμφερόντων στον ΟΛΠ. Μάλιστα, η πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση έφερε αποτέλεσμα και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός της παραχώρησης του λιμανιού του Βόλου που είχε κερδίσει ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη. Επίσης, υπάρχουν αντιδράσεις στην Ελλάδα από την τοπική αυτοδιοίκηση στις επενδύσεις που έχουν κάνει οι Τούρκοι σε ακίνητα στην περιοχή του Έβρου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου πάντως δήλωσε ότι ο κανονισμός της ΕΕ του 2019 δεν υποχρέωνε υποχρεωτικό κανονισμό σε εθνικό επίπεδο και ότι ο κανονισμ΄ς που είναι τώρα σε διαβούλευση στην ΕΕ θα καθυστερήσει δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι τώρα, το νομοσχέδιο στοχεύει στην προστασία της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ και έρχεται να καλύψει το όποιο κενό υπάρχει. Ερωτηθείς γιατί η αξιολόγηση θα γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών και όχι από τη Βουλή απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε καθυστέρηση και ότι η Ελλάδα θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές. Για την ιστορία οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα το 2024 και ανήλθαν στο 3,3% του ΑΕΠ (6,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ σε ακίνητα σε σύνολο ΑΕΠ 201,4 δις. ευρώ).

Vodafone εναντίον Cosmote για το μακρινό 2004

H Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου ενώνει τους Έλληνες. Όμως ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών είναι αυτός, που μπορεί και να διχάσει με αφορμή το ευρωπαϊκό κύπελλο του 2004. Η Vodafone, που είναι βασικός χορηγός της ομάδας ποδοσφαίρου από το 2004 (όταν η Εθνική ομάδα κατέκτησε το ευρωπαϊκό κύπελο) μέχρι σήμερα, ενοχλήθηκε από μία διαφήμιση της Cosmote. Η Cosmote Telekom, όπως λέγεται πλέον η εμπορική ονομασία ενώ πήρε άδεια για να χρησιμοποιήσει σε διαφήμιση τη σκηνή της απονομής του ευρωπαϊκού κυπέλου στην εθνική ομάδα, προκάλεσε την αντίδραση της Vodafone. Η τελευταία προσέφυγε στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας και έγιναν συστάσεις στην Cosmote Telekom διότι τίθεται υπό αμφισβήτηση και μπορεί να προκληθεί σύγχυση σχετικά με τη χορηγική σχέση (που δεν υπάρχει) με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Είκοσι χρόνια μετά το ανεπανάληπτο γεγονός του 2004 παραμένει ισχυρό στη συνείδηση του κόσμου και ακόμα προκαλεί την και των εταιρειών.

Επαναπροκήρυξη διαγωνισμού από τη ΓΑΙΑΟΣΕ για ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας

Η ΓΑΙΑΟΣΕ, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της, η οποία για χρόνια έχει παραμεληθεί, ανακοίνωσε την επαναπροκήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση ακινήτου στην οδό Κάνιγγος 6, στο κέντρο της Αθήνας. Το κτίριο, το οποίο προορίζεται για χρήση γραφείων και καταστημάτων, εκμισθώνεται για περίοδο 15 ετών με δυνατότητα παράτασης. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει την Παρασκευή, 23 Μαΐου 2025. Το ακίνητο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο, πέντε τυπικούς ορόφους, ρετιρέ και δώμα, ενώ διαθέτει εξώστες σε όλους τους ορόφους επί των οδών Κάνιγγος και Κατακουζηνού. Βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή τοποθεσία, μόλις 165 μέτρα από τη στάση «Ομόνοια» του Μετρό και του ΗΣΑΠ.Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου της ΓΑΙΑΟΣΕ για την περίοδο 2025-2027, το οποίο περιλαμβάνει την αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων και σιδηροδρομικών σταθμών σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα στους σταθμούς που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι αυτοί της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης (επιβατικός και εμπορικός), του ιστορικού σταθμού Πελοποννήσου, του Κατακόλου, της Λάρισας και του Πλαταμώνα. Επίσης, στο πλάνο αξιοποίησης εντάσσονται το ακίνητο της Λεύκας στον Πειραιά και το πρώην ακίνητο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Εργοστασίου Ζάχαρης στη Λάρισα.

Είναι πολλά τα λεφτά στα καλώδια

Ο ΑΔΜΗΕ διέψευσε δημοσίευμα που κάνει λόγο για αξιοποίηση του καλωδίου που έχει ήδη κατασκευάσει η ανάδοχος Nexans, αντί για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, στη διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν συνέβαινε, θα σήμαινε επί της ουσίας μια μεγάλη αναβολή στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, αν όχι de facto ματαίωσή της. Πάντως, κύκλοι της αγοράς εντοπίζουν τους λόγους πίσω από την πρόσφατη φημολογία στο μελλοντικό μοίρασμα της πίτας για τις νέες διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ στα Δωδεκάνησα και το Β. Αιγαίο. Καθώς μιλάμε για συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα καλώδια που θα χρησιμοποιηθούν, οι ανταγωνιστές της Nexans σίγουρα δεν θα ήθελαν να τη δουν να αναλαμβάνει “με το καλημέρα” ένα τόσο μεγάλο έργο, αφήνοντας τους ίδιους έξω.

Έκθεση – καταπέλτης του ΓΛΚ για το δήμο Σαλαμίνας

Έπεσε στα χέρια της στήλης μια πολυσέλιδη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο δήμο Σαλαμίνας, με επίκεντρο τη χρήση 2022. Όποιος τη διαβάσει θα ανατριχιάσει γιατί θα διαπιστώσει πως αν είναι αντίστοιχη η κατάσταση και στους άλλους δήμους της χώρας, τότε μαύρο φίδι που μας έφαγε! Σήμερα θα σας έχουμε μια περίληψη των ευρημάτων του ΓΛΚ για το 2022 και θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες με το έπος του δήμου Σαλαμίνας! Δε μπαίνουμε σε λεπτομέρειες με συμβάσεις, κ.λπ. καθώς η έκθεση δεν έχει οριστικοποιηθεί αφού τώρα ενσωματώνονται οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής στα αρχικά ευρήματα των ελεγκτών του ΓΛΚ. Τι λέει η έκθεση του ΓΛΚ; «Τα σημεία που (…) χρήζουν βελτίωσης αφορούν κυρίως σε ζητήματα οργανωτικά και στελέχωσης (μη ύπαρξη επιχειρησιακού προγράμματος μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού και ετήσιων προγραμμάτων δράσης, μη στελέχωσης της Νομικής Υπηρεσίας (σ.σ. από τους τρεις δικηγόρους οι δύο βγαίνουν σε σύνταξη), καθυστέρηση λειτουργίας Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, εκπρόθεσμη έγκριση προϋπολογισμού έτους 2022, εκπρόθεσμη διαδικασία έγκρισης οικονομικών καταστάσεων έτους 2022, μη ύπαρξη οργανωμένης αποθήκης και μη διενέργεια απογραφής αποθεμάτων, μη εκκαθάριση αρχείων και πλημμελής φύλαξη αυτών, μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη βεβαιωμένων εσόδων (…), μη τήρηση αναλυτικού λογαριασμού ανά οφειλέτη στο λογιστικό σύστημα, μη επικαιροποίηση Μητρώου παγίων και ορθής απεικόνισης των παγίων στοιχείων, μη ύπαρξη πολυετούς σχεδίου αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας (ενώ υπάρχει σημαντική ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού του φορέα, στην κατηγορία μίσθωσης ακινήτων για τη στέγαση των υπηρεσιών του, ποσό 461.570 ευρώ για το έτος 2022), ασυμφωνία υπολοίπων λογαριασμών μεταξύ Extrait τραπεζικών λογαριασμών και Λογαριασμών Γενικής Λογιστικής, (…), ασαφής διακήρυξη – μη κανονική προσφορά και έλλειψη δικαιολογητικών σύμβασης καθαρισμού οικοπέδων – αποκομμιδής βλάστησης, μη κινητοποίηση του ανταγωνισμού στην ετήσια συντήρηση – επισκευή οχημάτων – μηχανημάτων με αποτέλεσμα τεχνητή κατάτμηση, παράβαση της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης απουσία του ανταγωνισμού…». Αυτά προς το παρόν.

Εκτός ελέγχου οι επιθέσεις Ρομά σε αμαξοστοιχίες της Helleniq Train

Σοβαρό ζήτημα για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν αρχίσει να αποτελούν οι συνεχείς επιθέσεις Ρομά κατά αμαξοστοιχιών της Helleniq Train. Λόγω της αδράνειας των διωκτικών αρχών, οι επιθέσεις έχουν ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του σιδηροδρόμου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι επιθέσεις Ρομά κατά τρένων δεν περιορίζονται πλέον σε ένα απλό πετροβόλημα κατά μήκος της διαδρομής από το Κιάτο μέχρι την Θεσσαλονίκη. Οι επιθέσεις έχουν λάβει συστηματικό χαρακτήρα και με μεγαλύτερα αντικείμενα, κ.α. Το πρόβλημα είναι πλέον πολύ σοβαρό ώστε να αδρανούν οι αρμόδιες υπηρεσίες υποστηρίζουν στο υπουργείο. Δεν είναι τυχαίο πως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κων/νος Κυρανάκης επαναλαμβάνει τα περί ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ήταν στραβό το (τεχνολογικό) κλίμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος…

Δεν μας έφτανε που η Ελλάδα ήταν ούτως ή άλλως στις τελευταίες θέσεις στην παραγωγικότητα στην ΕΕ, ήρθανε και οι δασμοί… Έτσι, από εκεί που άνθρωποι της αγοράς και των επιχειρήσεων, όπως και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πρόσφατα, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός πως η Ελλάδα είναι ουραγός σε τεχνολογικές επενδύσεις καινοτομίας την στιγμή που η παγκόσμια οικονομία κινείται σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης, τώρα ο δρόμος γίνεται ακόμα πιο ανηφορικός. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την διεθνή εταιρεία ανάλυσης δεδομένων IDC η οποία υποβαθμίζει τις προβλέψεις ανάπτυξης για την παγκόσμια αγορά τεχνολογίας στο 5-9% αντί για περίπου 15% προηγουμένως, εξαιτίας των δασμών… Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η ελληνική οικονομία, αν δεν θέλει να χάσει το τρένο της τεχνολογικής εξέλιξης και να μείνει ακόμα πιο πίσω από τους ανταγωνιστές τους, θα πρέπει να πραγματοποιήσει τα «άλματα» που ανέβαλε τα προηγούμενα χρόνια σε συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες για τις τεχνολογικές επενδύσεις και ανάπτυξη. Ας προσέχαμε, θα μπορούσε να πει κανείς…

Επαφές αμερικανικού Fund για να αποκτήσει μερίδιο στο ρωσικό αγωγό Turk Stream

Δύο σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι η αμερικανική Elliott Investment Management βρίσκεται σε συνομιλίες για το ενδεχόμενο να αποκτήσει μερίδιο στο μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου Turk Stream, ο οποίος εφοδιάζει τη ΝΑ Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διατήρηση, αλλά και αναβίωση των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο. Αν οι επαφές της Elliott οδηγήσουν σε συμφωνία, τότε ενδεχομένως ανοίγει ο δρόμος και για επαναλειτουργία των αγωγών στη Βόρεια Ευρώπη (Nord Stream) μέσα σε από αντίστοιχη αμερικανική συμμετοχή.

Τελευταίες ειδήσεις

Σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων: Πώς τα 4,5 χρόνια έγιναν εννέα! Η Hellenic Energy και τα πρατήρια της Lukoil στη Βουλγαρία Τα ενεργειακά στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μελόνι Ο «κρυφός» στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 100% ΣΕΒ Vs MRB για τη φτώχεια των Ελλήνων Η χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και της Aegean στην ΑΜΚΕ του Rasmussen
Στο μικροσκόπιο κρίσιμος διαγωνισμός του ΟΣΕ Η μισή αλήθεια του οικονομικού επιτελείου για τη σύνοδο του ΔΝΤ Τα δομικά προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων κι οι συστάσεις του ΣΕΒ Τα ακίνητα του ΕΦΚΑ που βγαίνουν προς ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας Οι Έλληνες που ανησυχούν για το ρωσικό αέριο Το κρίσιμο δίμηνο της Ελλάκτωρ
Συναντήσεις κορυφής για το σιδηρόδρομο Τα εμπόδια στο σχέδιο IMEC με Cosco στον Πειραιά και Ιβάν στον ΟΛΘ Οι Έλληνες οδηγούν την κούρσα στο Ελληνικό Θα υπάρξει αξιολόγηση των πολιτών και για τους παρόχους ενέργειας; Γρίφος η έκταση των δημοσίων γαιών Η λειψυδρία και η έλλειψη αγροτικών πληρωμών για νερό
Η κυβέρνηση ξανακλείνει το μάτι στους νοικοκυραίους ποιοι και (κυρίως) πόσοι μαδάνε την μαργαρίτα για τον Τσίπρα τελικά πουλάει ή όχι ο Διβάνης; σήμερα κληρώνει για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη η αναφορά Παπασταύρου στο ιρλανδικό μοντέλο διαχείρισης του νερού ο Μαραφάτσος κι οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ
Exit mobile version