Να τελειώνουμε με την καραμέλα του «εισαγόμενου πληθωρισμού»;

Ας δεχτούμε (για την οικονομία της συζήτησης και για να ανοίξουμε βαθιές…ιδεολογικές συζητήσεις) πως υπάρχουν περισσότερο εξωγενείς λόγοι για την αύξηση του πληθωρισμού και ορισμένοι περισσότερο εγχώριοι. Έτσι όταν εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός το 2022 – 2023, «δεχτήκαμε» πως ευθύνεται η έκρηξη των διεθνών ενεργειακών τιμών που έφερε (ιδίως) ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στη συνέχεια έπεσαν οι ενεργειακές τιμές και το ίδιο έκανε και ο πληθωρισμός, στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα. Ωστόσο, τους τελευταίους πολλούς μήνες, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι σχεδόν υποδιπλάσιος από τον πληθωρισμό στην Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τελευταία, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξάνεται, ενώ στην ευρωζώνη μειώνεται. Χθες (1.7.2025), η Eurostat, έδωσε πληθωρισμό 3,6% για την Ελλάδα τον Ιούνιο έναντι έναντι 3,3% το Μάιο του 2025, ενώ τον Ιούνιο του 2,5%. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έτρεξε τον Ιούνιο του 2025 με ρυθμό 2% έναντι 2,5% τον Ιούνιο του 2024 και 1,9% το Μάιο του 2025. Κάτι δεν πάει καλά εδώ…

Περιμένουμε αποτελέσματα από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τον υψηλό «πληθωρισμό των υπηρεσιών»

Πάμε τώρα, στις απαντήσεις που δίνονται. Η σχεδόν επίσημη δικαιολογία, δηλαδή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης κλπ είναι πως ο πληθωρισμός επιμένει στην Ελλάδα, λόγω του πληθωρισμού των υπηρεσιών (μεταφορές, υγεία, κλπ.). Εντάξει, αλλά κρατάει χρόνια αυτή η κωλόνια. Θέλουμε να πούμε πως: Πρώτον, ο υψηλός πληθωρισμός υπηρεσιών υπήρχε και πριν την ενεργειακή κρίση. Δεν γεννήθηκε από αυτήν, αν και σίγουρα γιγαντώθηκε από αυτήν. Προϋπήρχε. Και είχε να κάνει με τα διάφορα «κλειστά επαγγέλματα» κλπ. τα οποία μάλλον ποτέ δεν άνοιξαν, ενώ άλλα παράλληλα γιγαντώθηκαν μαζί γενικότερα με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια μέσω της οποίας επιβιώνει διαχρονικά …συνολικά η ελληνική επιχειρηματικότητα. Δεύτερον, πάει πολύ πάνω από ένα χρόνος που γίνεται λόγος για αυτόν τον υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών. Στο μεταξύ έχουν εξαγγελθεί μελέτες, έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις για την ιδιωτική υγεία, τις μεταφορές, στο λιανεμπόριο, στην αγορά ακινήτων κλπ. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μάλλον όχι ιδιαίτερα θετικό! Και για να προλάβουμε τους κατ΄ επάγγελμα «εξυπνάκηδες» (παλαιότερους και νεότερους): Μην πει κανείς πως θα ήταν υψηλότερος ο «πληθωρισμός των υπηρεσιών» αν δεν υπήρχαν και αυτές οι παρεμβάσεις…

Έρχεται κόφτης στις κοινοτικές επιδοτήσεις ανεξαρτήτως σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

Την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει (και πάλι) Μία άλλη πλευρά των επιδοτήσεων στους αγρότες (στην Ελλάδα μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) έθιξαν κατά την πρόσφατη συνέντευξή τύπου τους οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας, Μερτς και Στόκερ. Μίλησαν για τον επόμενο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό, από τον οποίο θα εκπορευθούν οι επόμενες επιδοτήσεων μέσω του νέου «ΟΠΕΚΕΠΕ». Ο Αυστριακός καγκελάριος Στόκερ δήλωσε πως «μιλώντας για ευημερία, θα ήθελα επίσης να πω λίγα λόγια για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά το 2028. Σε λίγες εβδομάδες, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. Για εμάς, το βασικό ζήτημα είναι ότι χρειαζόμαστε έναν πολύ λιτό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Οι τρέχουσες προκλήσεις πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά – το αναφέραμε χθες – δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει η επόμενη οικονομική κρίση. Αλλά η πιθανότητα να έρθει είναι πολύ υψηλή. Επομένως, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτήν». Και τι δήλωσε ο Μερτς (που βάζει και τα πολλά λεφτά τον ευρώ – προϋπολογισμό); «Δεν βλέπουμε πολλά περιθώρια για έναν σημαντικά διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό»…

Ο γρίφος των νέων «ιδίων πόρων» και του «επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων» της ΕΕ

Είπε και άλλα, όμως, ο Μερτς: «Θα ήθελα να προσθέσω ότι πάντα ήμουν υποστηρικτής των μεγαλύτερων ιδίων πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνεισφορές των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πάντα μόνο η δεύτερη καλύτερη λύση. Εκτός από τους τελωνειακούς δασμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει πραγματικούς ιδίους πόρους. Όσο όμως αυτό ισχύει και τα κράτη μέλη πρέπει να χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με το μέγεθός τους, υπάρχουν όρια στις επιλογές των κρατών μελών. Αυτό ισχύει, φυσικά, και για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Βρισκόμαστε σε μια παρόμοια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση». Δεν ζητούνται, όμως, μόνο νέοι «ίδιοι πόροι», αλλά και νέες «προτεραιότητες». Συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε πως «στην Ευρώπη, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού – επαναλαμβάνω αυτό που είπα χθες στις Βρυξέλλες – για να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Τα πρόσθετα καθήκοντα δεν μπορούν πάντα να συνδέονται αποκλειστικά με πρόσθετες δαπάνες, αλλά πρέπει επίσης να χρηματοδοτούνται με νέες προτεραιότητες. Αυτό είναι το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζουμε όταν εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο στις Βρυξέλλες». Ψαχτείτε, λοιπόν, και στην Αθήνα (για να καλύψετε τις απώλειες εσόδων από την ΕΕ)…

Πόσο αποτέλεσμα έχει το κρέμασμα στα «μανταλάκια» των μεγαλοοφειλετών;

Όλα καλά και όλα ωραία με το «κρέμασμα στα μανταλάκια» που κάνει κάθε χρόνο η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ για τους μεγαλοοφειλέτες. Αυτό πρέπει να κάνει, για λόγους διαφάνειας, και αυτό κάνει. Μόνο που μάλλον οι λίστες χρειάζονται ένα «ξεσκαρτάρισμα». Τα ίδια και τα ίδια ονόματα, ανθρώπων και εταιρειών, φιγουράρουν κάθε χρόνο και τίποτα δεν αλλάζει. Κάποια από αυτά τα χρέη είναι, προφανώς, ανεπίδεκτα είσπραξης. Ήδη ο ΕΦΚΑ έχει κάνει λόγο για ανεπίδεκτα είσπραξης ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ για άλλα 10 δισ. ευρώ έχει κάνει και η ΑΑΔΕ. Οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει, τα φυσικά πρόσωπα έχουν εξαφανιστεί φυσικά ή νομικά και κανείς δεν ξέρει πού και ποιος είναι, και απλά διαβάζουμε μια επανάληψη ονομάτων κάθε χρόνο. Δεν θα έπρεπε το οικονομικό επιτελείο να έχει (και να παρουσιάζει και σε εμάς) την πραγματική εικόνα του πόσα χρήματα τελικά, μπορεί και περιμένει να εισπράξει το Δημόσιο, ενώ το ΚΕΑΟ -για παράδειγμα- κάθε χρόνο δημοσιεύει ένα ετήσιο «επιχειρησιακό σχέδιο», το οποίο κατά 99,9% έχει το ίδιο περιεχόμενο με του προηγούμενου έτους. Αλλάζει μόνο η χρονολογία. Συγγνώμη, κιόλας, αλλά έτσι είναι…

Άλλο ένα Ταμείο Ανάκαμψης ή ένα… άλλο Ταμείο Ανάκαμψης;

Πάντως, τουλάχιστον στο επίπεδο εισροής ευρωπαϊκών πόρων, πάμε καλά. Προτού καλά καλά αποφασιστεί επισήμως το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, βρήκαμε τον αντικαταστάτη του, την «επόμενη ημέρα» του, που λέει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. Αρκετά μικρότερος σε μέγεθος, βέβαια, αλλά διόλου ευκαταφρόνητος ο πακτωλός των 8 δισ. ευρώ, που θα έρθει στη χώρα μέσα από τα τρία ενεργειακά ταμεία της ΕΕ. Ωστόσο, η επόμενη ημέρα, θα πρέπει πραγματικά να είναι «επόμενη» και όχι μια επανάληψη της ίδιας. Εννοούμε πως θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αδυναμίες και της καθυστερήσεις στις οποίες υποπέσαμε ως οικονομία, στο κομμάτι της υλοποίησης των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο παραμένει «στοίχημα» αν θα ολοκληρωθεί ομαλά ή θα χάσουμε πόρους. Πόσο μάλλον, πρέπει να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο, καθώς οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο, είναι ζωτικής σημασίας: νέοι συρμοί στο Μετρό, ηλεκτρικά λεωφορεία, στεγαστική πολιτική και κατασκευή κατοικιών. Ας ελπίσουμε να έχουμε βγάλει τα μαθήματα από τα λάθη μας…

Τι κομίζει ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός

Ένας νέος Οικοδομικός Κανονισμός βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Μπακογιάννης, σε συνέδριο του ΤΕΕ. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο απλού και λειτουργικού κανονιστικού πλαισίου, που θα βασίζεται σε σαφείς και καθορισμένους κανόνες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών του τεχνικού κόσμου. Ο νέος Κανονισμός αναμένεται να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς βρίσκεται σε στάδιο ετοιμότητας και εκκρεμεί η ολοκλήρωση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, ολοκληρώνεται και η κωδικοποίηση της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο τη μείωση της πολυνομίας και την αποφυγή διαφορετικών ερμηνειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι παραπάνω παρεμβάσεις εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πολεοδομίας, ο οποίος, όπως υπογραμμίστηκε, αποσκοπεί στη διαφάνεια, την απλοποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου στο πεδίο του χωρικού σχεδιασμού και της δόμησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας