Σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων: Πώς τα 4,5 χρόνια έγιναν εννέα!
Δεν φαίνεται να σταματήσουμε για αρκετό, ακόμα καιρό να ασχολούμαστε με τον σιδηρόδρομο. Αν θέλει κάποιος να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται και δημοπρατούνται τα σιδηροδρομικά έργα στην Ελλάδα μπορεί να ασχοληθεί με τη σύμβαση «Κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα Έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α.) – Τρεις Γέφυρες, με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων» που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2018 με προθεσμία ολοκλήρωσης τα 4,5 χρόνια (52 μήνες). Εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στις μελέτες, των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις και στις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, κ.λπ. πριν από λίγες ημέρες το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ έδωσε νέα παράταση με την οποία η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου μετατίθεται για τις 6 Φεβρουαρίου 2028! Δηλαδή θα χρειαστούν περίπου εννέα χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου μήκους 2,36 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 1,91 χιλιόμετρα υποβαθμισμένου – υπογειοποιημένου, ο οποίος ξεκινά από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών προς Θεσσαλονίκη και φτάνει μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, στην περιοχή Σεπολίων. Εκεί συναντά τον ήδη κατασκευασμένο και σε λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο. Θα τον συναντήσει, για την ακρίβεια, όταν κάποτε ολοκληρωθεί η κατασκευή!
Η Helleniq Energy και τα πρατήρια της Lukoil στη Βουλγαρία
Ρίχνοντας μια ματιά έξω από τη χώρα και συγκεκριμένα, και στις επενδυτικές δυνατότητες για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης είχε δηλώσει πως ο όμιλος παρακολουθεί τις διεργασίες πώλησης του μοναδικού διυλιστηρίου της Βουλγαρίας, της Neftohim που σήμερα ελέγχει η ρωσική Lukoil. Είχε ξεκαθαρίσει πως η Helleniq Energy ενδιαφέρεται κυρίως για το δίκτυο πρατηρίων που ελέγχει η Lukoil προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω στη βουλγαρική αγορά εμπορίας καυσίμων. Από τότε δεν είχαμε και πολλά νέα. Υποτίθεται πως οι Ρώσοι πωλούν τη Neftohim με τιμή κοντά στα δύο δισεκ. δολάρια. Το βουλγαρικό δημόσιο έχει τη λεγόμενο «χρυσή μετοχή» και συνεπώς έχει σοβαρό ρόλο στη διαδικασία. Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είχε δηλώσει πως η ουγγρική MOL είναι ένας από τους επτά υποψήφιους για την εξαγορά της Neftohim. Η στήλη δεν γνωρίζει, όμως, ποιοι είναι οι άλλοι έξι αν και κάποιοι, όπως η KazMunayGaz από το Καζακστάν, έχουν ανακοινώσει πως η Lukoil τους προσκάλεσε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το διυλιστήριο.
Τα ενεργειακά στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μελόνι
Μένοντας στο εξωτερικό και στα ενεργειακά, πολλαπλούς στόχους έχει η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιταλία. Οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν έμφαση σε κοινά έργα, όπως η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ με τον ιταλικό διαχειριστή, Terna. Επίσης, υπάρχει στο τραπέζι και η πιθανή αναβάθμιση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν σε Ελλάδα και Ιταλία. Πρόκειται για θέμα που αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά τον οδικό χάρτη που παρουσίασε η Κομισιόν για τέλος στο ρωσικό αέριο ως το 2027. Παράλληλα, οι δύο χώρες καλούνται να τοποθετηθούν στις Βρυξέλλες σε θέματα όπως ο νέος κλιματικός στόχος του 2040, αλλά και να επανακαθορίσουν την ενεργειακή τους πολιτική με βάση τον ρεαλισμό που αποτελεί πλέον το κυρίαρχο σύνθημα. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει εμμέσως να αντικρούσει τα ανοίγματα που έκανε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη δική του επίσκεψη. Να θυμίσουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τις δυνατότητες συνεργασίας με τους Ιταλούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τράπεζες: Πίεση στα νούμερα της Εθνικής, στην κορυφή η Eurobank λόγω εξαγοράς
Επιστρέφοντας στα δικά μας, η στήλη θα ήθελε να σταθεί στις τέσσερις συστημικές τράπεζες που ελέγχουν πάνω από 90% της τραπεζικής αγοράς και ανακοίνωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το α΄τρίμηνο του 2025. Τα βλέμματα όλων είναι πρώτα στους τόκους, δηλαδή πόσα έσοδα έχασαν από την πτώση των επιτοκίων και δεύτερον στις προμήθειες, δηλαδή στο κατά πόσο έχασαν από τη μείωση των προμηθειών από τα μέτρα της κυβέρνησης για μείωση των χρεώσεων επί των συναλλαγών των φυσικών προσώπων (διότι τα νομικά πρόσωπα συνεχίζουν να πληρώνουν αδικαιολόγητα υψηλές προμήθειες στις συναλλαγές τους). Σημειώνεται πως ό,τι χάνουν οι τράπεζες μένει στο ταμείο των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται αναγκαστικά και υποχρεωτικά με τις τράπεζες. Η τράπεζα που είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση -9,57% στα έσοδα από τόκους είναι η Εθνική με έσοδα 548 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2025 από 606 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Απώλειες 7,14% είχε η Τράπεζα Πειραιώς με τα έσοδα από τόκους στα 481 από 518 εκατ. ευρώ. Τις μικρότερες απώλειες -6,24% είχε η Alpha Βank με έσοδα από τόκους 395,3 εκατ. Ευρώ από 421,6 εκατ. ευρώ. Η τέταρτη συστημική, η Eurobank είχε αύξηση και μάλιστα διψήφια 11,73% στα έσοδα από τόκους. Η αύξηση οφείλεται στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας από το τρίτο τρίμηνο του 2024. Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, οι τράπεζες δεν είχαν το α΄τρίμηνο του 2025 απώλειες σε ετήσια βάση, αλλά είχαν σε τριμηνιαία. Δηλαδή οι προμήθειες του α΄τριμήνου 2025 είναι αυξημένες σε σύγκριση με το α΄τρίμηνο του 2024, αλλά είναι μειωμένες σε σύγκριση με το δ΄τρίμηνο του 2024. H στήλη υπενθυμίζει πως οι μειωμένες προμήθειες με βάση τη νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης τέθηκαν σε ισχύ από το τέλος Ιανουαρίου 2025. Σε τριμηνιαία βάση τη μεγαλύτερη πτώση στις προμήθειες είχε η Eurobank (-21,5%) και ακολούθησαν Εθνική Τράπεζα (-7,83%), Alpha Bank -6,03% και Πειραιώς (-4,19%).
Η χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και της Aegean στην ΑΜΚΕ του Rasmussen
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μια διήμερη εκδήλωση με θέμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Η εκδήλωση έφερε το όνομα Panathenea με διοργανωτή τον Δανό Lars Rasmussen συνιδρυτή του Google Maps, ο οποίος διαμένει στην Αθήνα με την Ελληνίδα σύζυγό του Γεωργία Βισβίκη, γνωστή συλλέκτρια από τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά Cash or Trash, η οποία ασχολείται όπως και ο σύζυγός της με τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι η υλοποίηση της εκδήλωσης έγινε μέσω μιας προσωπικής ΑΜΚΕ, του Lars Rasmussen. Δεν συνηθίζεται μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Aegean Airlines και η Εθνική Τράπεζα, που ήταν οι βασικοί χρηματοδότες του εγχειρήματος να ρίχνουν πολλά χρήματα με μεγάλη ευκολία χωρίς τον έλεγχο στο νομικό πρόσωπο. Αν κάποιος μέτοχος ζητήσει εξηγήσεις, δεν θα φταίει ο μέτοχος, αλλά οι διοικήσεις, που ενδέχεται να μην μπορούν να δώσουν αναλυτική αναφορά σχετικά με το που πήγαν και εάν απέδωσαν και πως τα χρήματα. Να σημειωθεί πως η ΑΜΚΕ του ζευγαριού ιδρύθηκε το 2023 με άλλη επωνυμία «ATHENS TECH SUMMIT ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για να κάνει άλλη εκδήλωση. Προσφάτως, μετανομάστηκε σε Panathenea για να οργανώσει την προαναφερόμενη εκδήλωση. Του χρόνου μπορεί πάλι να αλλάξει επωνυμία. Το θέμα είναι εάν οι μεγάλες εταιρείες διασφαλίζουν την αξιοποίηση των χρημάτων τους μέσω τέτοιων προσωπικών οχημάτων.
Independence… Pay από τη Wero
Πριν φύγει από τον τραπεζικό κλάδο, η στήλη θέλει να επισημάνει και μία άλλη εξέλιξη που τον αφορά. Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών Wero έχει ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια στη βόρεια Ευρώπη με στόχο την επέκταση της και, εμμέσως, τον εκτοπισμό των αμερικάνων ανταγωνιστών τους που κυριαρχούν (και) στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα, συμμετέχουν καμιά 40αριά τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, ενώ αναμένεται και η συμμετοχή της ολλανδικής ING Bank. O τίτλος της καμπάνιας της Wero είναι ενδεικτικός: “Independence Pay”… (σ.σ. σε προφανή αντιπαράθεση με την Independence Day του Τραμπ).
O «κρυφός» στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 100%
Φεύγοντας λίγο από τα επιχειρηματικά, η στήλη θέλει να στρέψει την προσοχή των αναγνωστών στο ζήτημα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους το γρηγορότερο δυνατόν αποτελεί το βασικότερο στόχο του οικονομικού επιτελείου. Eίναι για αυτό που στο τραπέζι είχε πέσει ακόμα η καταβολή 8 δισ. ευρώ για πρόωρη αποπληρωμή χρέους, αντί για 5,3 δισ. ευρώ φέτος. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ, το χρέος έπεσε το 2024 στο 153% του ΑΕΠ έναντι 163% το 2023. Ωστόσο, ο βαθύτερος -μη δηλωμένος – στόχος ορισμένων κύκλων στο οικονομικό επιτελείο είναι να φτάσει στο 100%, σύμφωνα με πηγή της στήλης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους η τελευταία έκθεση του S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, «έδειξε» πως το σημείο αυτό είναι πλέον ορατό. Η επίτευξη αυτού του στόχου θεωρείται κρίσιμη, όπως και η συσσώρευση όσο το δυνατόν περισσότερο διαθεσίμων στον κρατικό κουμπαρά, τα οποία έχουν ήδη φτάσει τα 44 δισ. ευρώ.
Οι διεθνείς λόγοι που δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στην Ελλάδα
Πολλά λεφτά τα 44 δις. ευρώ, θα πει κανείς. Αλλά δεν φτάνουν, λένε άλλοι. Όποτε ανακοινώνεται ένα θετικό αποτέλεσμα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, η δημόσια συζήτηση από πλευράς αντιπολίτευσης (και όχι μόνο) επιστρέφει στο καυτό ζήτημα του ΦΠΑ και της μείωσης του. Ωστόσο, πηγή της στήλης στον σκληρό πυρήνα του οικονομικού επιτελείου, πως ο ΦΠΑ θα παραμείνει στο υφιστάμενο επίπεδο «μέχρι να σβήσει ο ήλιος»… Και ρώτησε η στήλη την ίδια πηγή: Δεν υπάρχει κάποιο πιο διακριτό χρονικό σημείο στον ορίζοντα; Τότε η πηγή της στήλης κατέβασε λίγο τον πήχη της, λέγοντας τουλάχιστον πως δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ μέχρι να ξεπεράσει το εργατικό δυναμικό και το εισόδημα του το προ κρίσης επίπεδο. Πως καλύπτεται η απώλεια των εσόδων από τον ΦΠΑ από τη μαζική φυγή εργαζομένων εκτός Ελλάδας και την απώλεια εισοδήματος μετά τη χρεοκοπία του 2010, πέραν από τη μέχρι τώρα αύξηση της απασχόλησης και των μισθών; Από την μαζική αύξηση των τουριστικών επισκέψεων. Τα 40 εκατ. τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα, καλύπτουν τη χαμένη (λόγω κρίσης) εθνική καταναλωτική ζήτηση, μαζί και τα έσοδα από ΦΠΑ. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο διεθνής λόγος για τον υψηλό ΦΠΑ. Είναι και η ελληνική συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, μαθαίνει η στήλη.
Ανησυχία της ADAC για «θερμά επεισόδια» φέτος με ελεύθερους Ευρωπαίους κατασκηνωτές
Μια και είμαστε στον χώρο του τουρισμού, η στήλη θέλει να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους εν Ελλάδι με αυτόν, πως οι Ευρωπαίοι τουρίστες που προγραμμάτιζαν να έλθουν στη χώρα μας με τροχόσπιτο είναι ανήσυχοι, μετά το νόμο που πέρασε η κυβέρνηση φέτος που προβλέπει πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ σε όσους σταθμεύσουν πάνω από 24 ώρες ακόμα και στην άκρη του δρόμου σε κατοικημένες περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της ΑDAC, σύμφωνα με την οποία «η ελεύθερη κατασκήνωση στην Ελλάδα έχει απαγορευτεί κατ’ αρχήν εδώ και πολλά χρόνια. Απλώς δεν παρακολουθούνταν και δεν ανεχόταν στενά. Δεν έχουν υπάρξει παράπονα τα τελευταία χρόνια. Ομοίως, ήταν κοινή πρακτική στην Ελλάδα οι κάτοικοι με ιδιωτική περιουσία να επιτρέπουν τη στάθμευση αρκετών τροχόσπιτων έναντι μικρής χρέωσης». Ο ίδιος φορέας αναφέρει πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην κοινότητα των κάμπινγκ και υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι όλο αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί και ότι ήδη επιβάλλονται πρόστιμα εάν περισσότερα από δύο τροχόσπιτα απλώς σταθμεύουν σε δημόσια γη (π.χ. μπροστά από ταβέρνες, καταστήματα ή αρχαιολογικούς χώρους). Ωστόσο, σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες της ADAC, είναι απίθανο αυτό να καλύπτεται από το πνεύμα και τον σκοπό του νόμου. Μια τέτοια ερμηνεία θα ήταν μάλλον παράλογη και θα έβλαπτε επίσης τον πληθυσμό και τον τουρισμό. Παρ ‘όλα αυτά, ακούγονται φωνές στην Ελλάδα που ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος γνωστές συγκεκριμένες περιπτώσεις σχετικά με το εάν οι κυρώσεις επιβάλλονται απλά και άμεσα στην πράξη χωρίς κανέναν σημαντικό έλεγχο».
ΣΕΒ Vs ΜRB για τη φτώχεια των Ελλήνων
Αυτό δεν σημαίνει πως ο υψηλός ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Ωστόσο σε αυτή τη χώρα μάλλον δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο που οφείλεται η φτώχεια. Βέβαια, το ότι δεν μοιράζονται όλοι τις ίδιες απόψεις, είναι κάτι απόλυτα θεμιτό. Μια τέτοια διαφωνία εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν 2024-25», ανάμεσα στον ΣΕΒ, που παρήγγειλε την έρευνα, και της ΜRB που ανέλαβε να την εκπονήσει. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εξήγησε πως για τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα, ευθύνεται το έλλειμμα παραγωγικότητας, χωρίς να αρνείται τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν τα νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα. Στην συνέχεια, ο Δημήτρης Μαύρος της MRB αποφάσισε να παρουσιάσει στοιχεία από άλλη έρευνα, παραγγελμένη από άλλο φορέα, με τα ευρήματα να δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν δυσκολία να καλύψουν τις ανάγκες τους είναι «κατά φαντασίαν» φτωχοί, καθώς σε αυτούς δεν καταγράφεται «αντικειμενική φτώχεια». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Θεοδωρόπουλου, ο οποίος διευκρίνισε πως τα στοιχεία που εμφάνισε ο κ. Μαύρος δεν είναι τμήμα της έρευνας του ΣΕΒ και πως παρουσιάστηκαν πρωτοβουλιακά. Μέλημα του κ. Θεοδωρόπουλου ήταν να ξεκαθαρίσει πως ο ΣΕΒ δεν συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το «αφήγημα με του ΣΕΒ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η νέα αναδομημένη Αρχή του κου Θεοδωρικάκου
Κρίσιμο ζήτημα, για την κοινωνία, εκτός από τους μισθούς, είναι -φυσικά – η ακρίβεια. Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σχεδιάζει αλλαγές στο Συνήγορο του Καταναλωτή, που τώρα ναι μεν αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά ουσιαστικά είναι ένα υποβαθμισμένο όργανο, που απλώς λειτουργεί ως εξωδικαστικό όργανο συναινετικής και μόνο επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών και ως συμβουλευτικός θεσμός της πολιτείας. Θέλει, λέει να δημιουργήσει νέο ελεγκτικό μηχανισμό με στόχο την προστασία του καταναλωτή. Με άλλα λόγια, ο υπουργός δέχεται ότι ο Καταναλωτής είναι απροστάτευτος. Ωστόσο, η στήλη δεν ξέρει κατά πόσο η αναδομημένη αρχή θα είναι αποτελεσματική ή απλώς θα αποτελέσει ένα ακόμα φορέα για να γίνει μεγαλύτερο το δημόσιο. Αντί ο υπουργός να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού – που ακόμα βγάζει αποφάσεις με καθυστέρηση ετών για υποθέσεις που έχουν ξεπεραστεί από τις δυνάμεις της αγοράς και δεν υπάρχουν καν ως φαινόμενο – και να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις, αυτός εισηγείται νέα αρχή. Η στήλη θα προτείνει στον υπουργό να ασχοληθεί με τις εταιρείες-πλατφόρμες του ίντερνετ, που οι πελάτες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα αλλά επικοινωνούν με τον «κανένα» και αλγορίθμους όπως για παράδειγμα το Facebook της Meta και όλες τις εταιρείες, που επίσης κρύβονται πίσω από την ανωνυμία της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Γκρίνια γαλάζιου βουλευτή για τις καθυστερήσεις των επιδοτήσεων στην ανακύκλωση οικιακών συσκευών
Το ρόλο του μαξιλαριού στα χαμηλότερα εισοδήματα, παίζουν και τα διάφορα προγράμματα επιδοτήσεων. Την αντίδραση βουλευτή της ΝΔ προκάλεσε η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των επιδοτήσεων στα πλαίσια των προγραμμάτων αντικατάστασης – ανακύκλωσης οικιακών συσκευών. Όπως τονίστηκε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν τιμολόγια που έχουν αποσταλεί ακόμη και από το 2023, πριν από 20 μήνες, και μέχρι σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά απαγορεύεται σε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε επόμενα αντίστοιχα προγράμματα, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, καταλήγει ο γαλάζιος βουλευτής.
Ελληνικό: Το χρονοδιάγραμμα για το νέο Δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας
Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν στο Δήμο του Ελληνικού, καθώς εκτός της μεγάλης επένδυσης της Lamda Development στο πρώην αεροδρόμιο, αναμένεται να υλοποιηθούν και νέα έργα. Συγκεκριμένα, το δημαρχείο του Δήμου που βρίσκεται, επί της λεωφόρου Κύπρου 68 στην Αργυρούπολη, αναμένεται να μετατραπεί σε κέντρο Υγείας μετά από τη συμφωνία του υπουργείου Υγείας με τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Σε ό,τι αφορά το νέο Δημαρχείο αυτό αναμένεται να μεταφερθεί σε οικόπεδο εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το κτίριο φιλοξενίας ΑμεΑ που ήδη λειτουργεί. Πρόκειται για μία έκταση, η οποία έχει παραχωρηθεί στο πλαίσιο της απόδοσης συνολικά 235 στρεμμάτων στους όμορους δήμους της επένδυσης στο Ελληνικό, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υπεγράφη το 2022. Αυτή τη στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για το νέο κτίριο, την οποία χρηματοδοτεί ο Σπύρος Λάτσης και είναι ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, το νέο Δημαρχείο εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες, θα φιλοξενεί το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου, χώρους συνεδριακών εκδηλώσεων, παιδικό σταθμό, γυμναστήριο για τους εργαζόμενους καθώς και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Ωστόσο, το εν λόγω έργο είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς υπολογίζεται ότι το 2026, εκτός απροόπτου, θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.
«Πόρτα» από τις Βρυξέλλες στη Huawei λόγω διαφθοράς
Και για να μην… ξεχνιόμαστε σε σχέση με το βασικό διεθνές οικονομικό μέτωπο που δεν είναι άλλο από τον εμπορικό πόλεμο, η στήλη επισημαίνει πως στη «μαύρη λίστα» των Βρυξελλών έχει μπει πλέον ο τεχνολογικός γίγαντας της Κίνας, Huawei. Εν μέσω έρευνας που πραγματοποιούν οι ευρωπαϊκές αρχές για διαφθορά, η Κομισιόν κινείται ενάντια στον όμιλο επιδιώκοντας τον περιορισμό της εκπροσώπησής του στο ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό γίγνεσθαι.Την εβδομάδα που πέρασε, ο σύνδεσμος φωτοβολταϊκών SolarPower Europe αποφάσισε τη διαγραφή της Huawei από τη λίστα των μελών του. Προηγήθηκαν αντίστοιχες κινήσεις από τις ενώσεις DigitalEurope και BusinessEurope.