Site icon NewsIT
07:00 | 19.05.25

Συνεχίζουν τα μπράβο οι Γερμανοί και μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από το Βερολίνο  ^ ο Σαββίδης επέστρεψε το Παλιούρι στο Υπερταμείο ^ μέσα στην εβδομάδα το Υπερταμείο παίρνει έργα 1,3 δισ. από ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ ^ στο Στρασβούργο η μάχη για τα bonus του ΝΟΚ ^  ⁠το άγνωστο αποτέλεσμα των μέτρων κατά των ρευματοκλοπών ^ πολλοί ανάδοχοι και όχι ένας θα αναλάβουν το πρότζεκτ της χαρτογράφησης των χρεών στα ταμεία

Finance and money technology background concept of business prosperity and asset management

Φωτογραφία: iStock

The Decoder

Συνεχίζουν τα μπράβο οι Γερμανοί και μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από το Βερολίνο

Δεν επανήλθε μόνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό, κυριακάτικο μήνυμα στη θετική αξιολόγηση της χώρας μας από πλευράς Γερμανίας, στην οποία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και οι Γερμανοί οικονομολόγοι. Με ανάρτηση που έκανε το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW) χθες (18.5.25), ανέφερε πως οι Έλληνες εργάζονται 135 ώρες περισσότερες ετησίως σε σχέση με τους Γερμανούς. Στη Γερμανία η αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού δεν αυξήθηκε σχεδόν καθόλου: σε σύγκριση με το 2013, οι ώρες εργασίας στη Γερμανία αυξήθηκαν μόνο κατά 2% έναντι 21% στην Ελλάδα. Ο υψηλός φορολογικός συντελεστής για τα μεσαία εισοδήματα καθιστά τις υπερωρίες μη ελκυστικές σε πολλές περιπτώσεις, ενώ πολύ λίγοι Γερμανοί εργάζονται μέχρι την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, αναφέρει το IW. Αν οι πολιτικοί θέλουν οι άνθρωποι στη Γερμανία να εργάζονται ξανά περισσότερο, θα πρέπει να καταργήσουν τα στρεβλά κίνητρα όπως η συνταξιοδότηση στα 63, συμπεραίνει η ίδια η μελέτη. Η στήλη προειδοποιεί να μη βιαστεί κανείς στην Ελλάδα να επιχαίρει για τα γερμανικά μπράβο στους Έλληνες, γιατί ελληνικού τύπου μέτρα στη Γερμανία, θα έφερναν και ανάλογες επιπτώσεις στο εισόδημα των Γερμανών από το οποίο -μεταξύ άλλων- «ταΐζεται» και η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας…

Ας μην «βαφτίζουμε το κρέας – ψάρι» με το Ταμείο Ανάκαμψης

Tην ίδια ώρα που κλιμακώνεται η διεθνής αναγνώριση στα επιτεύγματα της Ελλάδας στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η στήλη επισημαίνει τις καθυστερήσεις στο πεδίο του Ταμείου Ανάκαμψης. Φυσικά, πρέπει να δώσει κανείς συγχαρητήρια στο οικονομικό επιτελείο που κατέθεσε εγκαίρως το αίτημα αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Αλλά για να μην «βαφτίζουμε το κρέας – ψάρι» το γεγονός ότι απεντάσσεται μία σειρά από μεγάλα έργα, μόνο θετικό δεν είναι. Γιατί σε λίγο θα ακούσει κανείς πως πρέπει να πούμε και μπράβο που δεν θα χαθούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης επειδή θα υπάρξει αντικατάσταση με άλλα έργα… Αν μη τι άλλο, οι απεντάξεις δείχνουν πως ήταν προβληματικός ο αρχικός σχεδιασμός. Δεν δουλεύτηκε επαρκώς η ελκυστικότητα των δράσεων; Δεν επικοινωνήθηκαν σωστά με το κοινό – στόχος; Ήταν λάθος τα χρονοδιαγράμματα; Δεν το γνωρίζουμε, ας το κρίνουν οι αρμόδιοι όταν κάνουν την αυτοκριτική τους. Πάντως, γεγονός είναι πως τουλάχιστον 4 δράσεις, οι οποίες ετοιμάζονταν επί χρόνια, τώρα βγαίνουν από το κάδρο του RRF και όλο αυτό το διάστημα πάει στράφι. Με μόλις 15 μήνες να απομένουν για να υλοποιηθεί το 65% των στόχων και οροσήμων προτού λήξει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλα τέτοια «πίσω-μπρος»…

Αμετακίνητη η κυβέρνηση για τις αντικειμενικές παρά το χάσμα με τις αγοραίες

Και δεν είναι μόνο το χάσμα μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων η οποία βρίσκεται επίσημα στα 777,8 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, και της πραγματικής αγοραίας αξίας η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά πλέον το 1 τρισ. ευρώ. Ο λόγος για αυτή την απόκλιση δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι αντικειμενικές τιμές έχουν παραμείνει «παγωμένες» από το 2022, την ώρα που οι τιμές στην αγορά καλπάζουν σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια. Παρ’ όλ’ αυτά η αναλογία, περίπου 1,3 προς 1, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Και αυτό γιατί οι αυξήσεις στις αντικειμενικές του 2022 ήταν μεγάλες, φτάνοντας κατά περίπτωση το 100%, ενώ το ράλι στην αγορά ακινήτων είναι κυρίως γεωγραφικά εντοπισμένο στα αστικά κέντρα. Επομένως, ο μέσος όρος «κατεβάζει» την αναλογία, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου η αντικειμενική είναι σχεδόν ίση ή και μεγαλύτερη από την αγοραία αξία. Αυτό πάντως είναι κάτι που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Πηγές της στήλης στο ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση στο εγγύς μέλλον να «πειράξει» τις αντικειμενικές, στο πλαίσιο μιας διευκολυντικής φορολογικής πολιτικής, την στιγμή όμως που οι αγοραίες τιμές ακολουθούν μια ανοδική κούρσα δίχως φρένο, διευρύνοντας περαιτέρω το χάσμα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα των μέτρων κατά των ρευματοκλοπών;

Πέρα από τα προαναφερθέντα χάσματα, η στήλη οφείλει να επιστρέψει στην έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Υδάτων και Ενέργειας που βγήκε στη δημοσιότητα, την περασμένη Παρασκευή. Ένας στους τρεις καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος χρωστάει πλέον χρήματα σε προμηθευτές, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία για τα τέλη του 2024. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτοξεύτηκαν πέρυσι κατά 1 δισ. ευρώ αγγίζοντας τα 3,4 δισ. Πρόκειται για μια μεγάλη απειλή για την κοινωνική ευημερία, για τη ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και το φαινόμενο των ρευματοκλοπών που έχει θεριέψει τα τελευταία χρόνια και στοιχίζει περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως στους συνεπείς καταναλωτές. Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές έχουν ζητήσει την άμεση εφαρμογή μέτρων όπως το να γίνονται εγκαίρως οι διακοπές παροχών από τον ΔΕΔΔΗΕ σε όσους χρωστάνε. Μέτρα ελήφθησαν ήδη στην περίπτωση των ρευματοκλοπών και απομένει να φανεί κατά πόσο θα φέρουν αποτέλεσμα.

Δυσκολότερες οι νομικές κινήσεις των προμηθευτών ρεύματος για συλλογή των οφειλών

Κατά το τελευταίο έτος έχει καταστεί πιο δύσκολη η ανάκτηση των οφειλών από τους προμηθευτές. Ο λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί τα δικαστικά παράβολα, τα οποία από περίπου 300 ευρώ έχουν φτάσει πλέον κοντά στο χιλιάρικο. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη δεν αξίζει να κινηθούν δικαστικά οι προμηθευτές για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Στο Στρασβούργο η μάχη για τα bonus του ΝΟΚ

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση για το ΝΟΚ δεν φαίνεται να λύνει το κουβάρι μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Σήμερα Δευτέρα κατατίθεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η προσφυγή Έλληνα κατασκευαστή για την κατάργηση των περιβαλλοντικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την άδεια οικοδομής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίσημο έγγραφο ζητά την επανάληψη της δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και αποζημίωση άνω του ενός εκατ. ευρώ για την οικονομική ζημία που προκάλεσε το πολύμηνο «πάγωμα» των εργασιών. Η προσφυγή θέτει στο επίκεντρο όχι μόνο πολεοδομικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και σοβαρά ερωτήματα δικαιοκρατίας. Κατά τον προσφεύγοντα, η απόφαση του ΣτΕ δεν διασφαλίζει την ίση μεταχείριση των πολιτών, αφού δημιούργησε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ιδιοκτητών με πανομοιότυπες άδειες. Επιπλέον, επισημαίνεται η νομική τομή που συντελέστηκε με την αποδοχή του ΣτΕ ότι ένας Δήμος μπορεί να προσβάλλει τις άδειες που εξέδωσε η ίδια του η πολεοδομία — εξέλιξη που, εφόσον επιφέρει αναδρομικές συνέπειες, πλήττει την ασφάλεια δικαίου. Όταν η αλλαγή νομολογίας, σύμφωνα με το έγγραφο, φέρνει τέτοιες ανισότητες και οικονομικές απώλειες σε πολίτες που ενήργησαν βάσει του ισχύοντος τότε πλαισίου, το πρόβλημα ξεπερνά τα όρια της νομικής κρίσης. Αγγίζει τον πυρήνα της θεσμικής αξιοπιστίας. Το αν το Στρασβούργο θα δικαιώσει την προσφυγή μένει να φανεί· το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα έχει πλέον ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο Σαββίδης επέστρεψε το Παλιούρι στο Υπερταμείο

Κοιτώντας τις εξελίξεις στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, η στήλη υπενθυμίζει πως στις 6 Μαΐου 2014 μαθαίναμε πως ο Ιβάν Σαββίδης υπέγραψε τη συμφωνία αξιοποίησης έκτασης 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής από το ΤΑΙΠΕΔ με τίμημα 14 εκατομμύρια ευρώ. Εντός της έκτασης είναι και το παλαιό ξενοδοχείο «Ξενία», ένα από τα «Ξενία» που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης που έχει αφεθεί στην τύχη του. Ο επιχειρηματίας έφτασε στη συνέχεια μέχρι τη Βουλή καθώς δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την έκταση αφού μεγάλο τμήμα ήταν δασικό, κ.α. Περισσότερο από μια δεκαετία μετά πληροφορούμαστε πως η έκταση τελικά δεν παραχωρήθηκε ποτέ στον Ιβάν Σαββίδη και ανήκει ακόμα στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου που απορρόφησε το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για ένα ακόμα κρατικό ακίνητο που παραχωρήθηκε ή πωλήθηκε χωρίς ποτέ να γίνει η επένδυση που υπόσχονταν ο ιδιώτες που το απέκτησε! Ο κατάλογος είναι μακρύς, ξεκινά από την Κέρκυρα και φτάνει μέχρι τη Ρόδο.

Μέσα στην εβδομάδα το Υπερταμείο παίρνει έργα 1,3 δισ. από ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ

Την ίδια ώρα, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί από την κυβερνητική επιτροπή η μεταφορά της αρμοδιότητας για την υλοποίηση σιδηροδρομικών έργων 1,3 δισ. ευρώ από τους ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ στη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων (PPF) του Υπερταμείου. Προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή νέας σύμβασης με την Hellenic Train πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί πως θα υλοποιήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα σειρά παρεμβάσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ταυτόχρονα οι Ιταλοί, μέσω της νέας σύμβασης, θα δεσμευτούν για επένδυση 360 εκατ. ευρώ σε 23 νέους συρμούς, οι 15 από τους οποίους θα καλύψουν ανάγκες του προαστιακού σιδηροδρόμου. Επειδή η ΕΡΓΟΣΕ και ο ΟΣΕ ανήκουν στους πρωταθλητές των καθυστερήσεων στα έργα, η κυβέρνηση επέλεξε να μεταφέρει την αρμοδιότητα για περίπου 15 διαγωνισμούς στο PPF. Οι διαγωνισμοί αφορούν από αναβαθμίσεις (π.χ. ηλεκτροκίνηση) σιδηροδρομικών τμημάτων μέχρι κρίσιμα έργα αναβάθμισης σιδηροδρομικών σταθμών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σε ντροπιαστική κατάσταση, ακόμα και στον προαστιακό της Αθήνας.

Πολλοί ανάδοχοι και όχι ένας θα αναλάβουν το πρότζεκτ της χαρτογράφησης των χρεών στα ταμεία

Επιχειρηματικές ευκαιρίες ανοίγονται πλέον και στο πεδίο της διαχείρισης των οφειλών στο δημόσιο. Όχι μία αλλά πολλές θα είναι οι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την χαρτογράφηση των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με όσα πληροφορείται η στήλη. Και αυτό γιατί το έργο είναι γιγάντιο. Φανταστείτε, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να χαρτογραφήσουν χρέη 49,2 δισ. ευρώ με τα οποία είναι φορτωμένοι πάνω από 2,1 εκατομμύρια εργοδοτών και αυταπασχολουμένων. Ωστόσο, το υπ. Εργασίας φέρεται διατεθειμένο να φτάσει στο τέλος αυτή τη διαδικασία, αλλά και να την προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη διαμόρφωση ενός tool kit εξατομικευμένων ρυθμίσεων με στόχο την μόνιμη αύξηση των εσόδων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και γενικότερα τα έσοδα από τρέχουσες εισφορές, μέσω της συμμόρφωσης. Στόχος είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος υπέρ των ασφαλισμένων, όπως συνέβη και με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Αν πετύχει το μοντέλο του ΕΦΚΑ, μπορεί να το δούμε να εφαρμόζεται και για τους οφειλέτες της ΑΑΔΕ.

Τελευταίες ειδήσεις

Ο δήμαρχος, το αυτόφωρο και το ελικόπτερο! τι σχέση έχει ο Νίκος Φαραντούρης με την Coca Cola πόσα χρήματα έχει βάλει η Τρ. Πειραιώς στη Snappi η οικογένεια Τόττη ρίχνει 1,5 εκατ. στα σνακ ΕΤΑΔ: Μέχρι χωράφια στο Αγρίνιο προς παραχώρηση οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων τα εμπόδια στο σχέδιο βαλκανικής διείσδυσης της οικογένειας Τραμπ
Η τροπολογία για τα παρένθετα πρόσωπα, που άναψε φωτιές και η άλλη για το ΝΟΚ, που δεν λύνει προβλήματα πέφτουν οι τιμές, αλλά όχι ο …πληθωρισμός τα παχιά λόγια της ΕΤΑΔ και το «βήμα σημειωτόν» στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης Optima bank: Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα προετοιμασία για να υποδεχθούμε εργάτες από την Ινδία τα στοιχήματα των Ελλήνων για το ρωσικό φυσικό αέριο
Πώς η Intrum ανεβάζει 50% τις τιμές των ακινήτων η νέα holding του Κουκουτάρη της Alfa Pastry καμπάνια για να προσελκύσουν οδηγούς στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας έρχονται προσφυγές για τις περικοπές στα φωτοβολταϊκά των αγροτών κόντρα εταιρειών και ΡΑΑΕΥ για το μπάχαλο με τις διαφημίσεις στο ρεύμα στο τραπέζι φοροαπαλλαγές σε ΤΕΑ – ασφαλιστικές για την αύξηση της αποταμίευσης
Έρχονται 11 οικόπεδα για κοινωνική στέγαση επενδύσεις: Στο στόχαστρο Σαββίδης , Cosco και λοιπές εκτός ΕΕ δυνάμεις όταν το «έπος» του 2004 γίνεται θέμα αντιπαράθεσης για Vodafone και Cosmote νέος διαγωνισμός για το μεγάλο ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ στην Κάνιγγος έκθεση – καταπέλτης του ΓΛΚ για το δήμο Σαλαμίνας είναι πολλά τα λεφτά στα καλώδια
Σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων: Πώς τα 4,5 χρόνια έγιναν εννέα! Η Hellenic Energy και τα πρατήρια της Lukoil στη Βουλγαρία Τα ενεργειακά στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μελόνι Ο «κρυφός» στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 100% ΣΕΒ Vs MRB για τη φτώχεια των Ελλήνων Η χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και της Aegean στην ΑΜΚΕ του Rasmussen
Exit mobile version