Τα fake news για το Ταμείο Ανάκαμψης και η απάντηση του Κυριάκου Πιερρακάκη

Απάντηση εφ’ όλης της ύλης έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, επ’ αφορμή των όσων γράφονται και λέγονται από την αντιπολίτευση περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν χαρακτήρισε μόνο ως fake news τα προαναφερόμενα, αλλά απαντώντας στον κ. Χαρίτση, έκανε λόγο για «συκοφάντες, τοξικούς και αδιάβαστους»… Τι είπε λοιπόν ο Κυριάκος Πιερρακάκης; Απαντώντας στην κατηγορία πως χορηγήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 μόλις εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας, ανέφερε: «Πόσα έργα δημοπρατήθηκαν; 203. Σε πόσα από αυτά είχαμε άνω της μιας προσφορές; Στα δύο τρίτα. Στο ένα τρίτο που δεν είχαμε, στα μισά, είχαμε κοινοπραξίες εταιριών, πάνω από μια εταιρεία. Ήταν σε αυτό το 1,8 δισ., που είναι το σύνολο 10 οι εταιρείες οι οποίες πήραν αυτά τα ποσά; Όχι, ήταν 102». Ποιος είδε τον υπουργό και δεν τον φοβήθηκε…

Το επερχόμενο Μητρώο Παροχών, ο κος Χατζηδάκης και οι πιθανοί νέοι «ΟΠΕΚΕΠΕ»

Μπορεί στην τρέχουσα ειδησιογραφία και γενικότερη φιλολογία το παρακάτω θέμα να μην παίζει δυνατά όσο η ανωτέρω συζήτηση, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος πάντα είναι εξαιρετικό μετρημένος στο τι και πότε το λέει, δεν παραλείπει σχεδόν ποτέ να επισημαίνει τη σημασία της σχετικής μεταρρύθμισης που ακούει στο όνομα σύσταση «Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων». Έτσι έκανε και προχθές σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Στο νέο Μητρώο, θα τηρούνται βασικά στοιχεία των παροχών, σε χρήμα και σε είδος, που καταβάλλονται σε κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα», ανέφερε. Έκανε, μάλιστα, λόγο για τον επικείμενο εντοπισμό «πονηρούληδων», οι οποίοι λαμβάνουν παροχές και ενισχύσεις, τις οποίες στην πραγματικότητα δεν δικαιούται. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ στόχος είναι να έχουμε μία «αξονική τομογραφία» της κατάστασης στο χώρο των επιδομάτων και να μπορούμε να έχουμε μια «πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική». Kαι ρωτήθηκε ο κος Χατζηδάκης: «Ενδεχομένως να εντοπίσετε και άλλες πηγές προβλημάτων, γιατί δεν ξέρω αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν το τελευταίο σημείο που έχει μείνει αναχροστικό στη χώρα;». Και ο κος Χατζηδάκης απάντησε λέγοντας «Ορίστε, βεβαίως για αυτό και είχε ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια από τότε που ήμουν υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών». Σημειώνεται: Πρώτον, πως το budget των επιδομάτων είναι πολύ – πολυ μεγαλύτερο από του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεύτερον, το budget των επιδομάτων προέρχεται αποκλειστικά σχεδόν από τον εθνικό κρατικό προϋπολογισμό και όχι από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως θα κάθε εξοικονόμηση από το Μητρώο Παροχών θα πιστώνεται στον προϋπολογισμό, πάνω στην ώρα που ψάχνονται διακαώς νέοι «ίδιοι πόροι», μία με το ΝΑΤΟ, την άλλη με τις επερχόμενες εκλογές…

Ξεκίνησαν μαθήματα επιβίωσης ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Και μιας και αναφερθήκαμε στο ΝΑΤΟ, η στήλη επισημαίνει πως μπορεί έχει ξεμακρύνει αρκετές μέρες, πλέον, η τελευταία, ιστορική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (24 – 25 Ιουνίου 2025), οι συνέπειες της -όμως- παραμένουν παρούσες. Και αυτές δεν έχουν κάνουν μόνο με το «ποσοτικό» σκέλος της πεσυμφωνημένης αύξησης των αμυντικών δαπανών (στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035), αλλά και με το «ποιοτικό», δηλαδή ποιες ακριβώς δαπάνες θα αυξηθούν. Και δεν είναι μόνο εκείνες για εξοπλισμό, αλλά και για «πολιτική προστασία», δηλαδή την προστασία των απλών πολιτών. Είναι για αυτό που προ ημερών, στη Βαρσοβία περισσότεροι από 30 εμπειρογνώμονες από οκτώ συμμάχους του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο για να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και να αναπτύξουν συστάσεις. «Οι συστάσεις αφορούν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για τρόφιμα και νερό, την προστασία των υποδομών, τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της συνολικής κοινωνικής ανθεκτικότητας σε τρόφιμα και νερό. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοί του εργάζονται καθημερινά για να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα των επισιτιστικών συστημάτων σε ολόκληρη τη Συμμαχία, να τα καταστήσουν ανθεκτικά στο μέλλον έναντι διαταραχών και κλονισμών και να διαφυλάξουν τις βασικές λειτουργίες τους για τις κοινωνίες μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ. Αυτά για όσους νομίζουν (ή κάνουν πως νομίζουν) πως το 5% αφορά μόνο τις ένοπλες δυνάμεις και τους χειριστές τους και όχι όλους μας…

Τι σηματοδοτεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός και για εξυπηρετούμενα δάνεια (σε ελβετικό φράγκο)

Πάμε τώρα, στην… επιβίωση μερίδας συμπολιτών μας που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο. Εδώ και πολύ καιρό συζητιέται, αλλά πλέον φτάνει η ώρα για την θεσμοθέτηση της σχετικής ρύθμισης. Ο λόγος για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η γενική εικόνα είναι πως θα ισχύσει εξωδικαστικός μηχανισμός τόσο για εξυπηρετούμενα όσο και μη, αλλά και ειδικό πρόγραμμα με σταθερό επιτόκιο και δόση για έκπτωση το ποσοστό της οποίας διαφέρει ανά κατηγορία για εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν πως η δυνατότητα εξωδικαστικού μηχανισμού -και- για τα εξυπηρετούμενα δάνεια (και όχι μόνο για τα μη εξυπηρετούμενα) σε ελβετικό φράγκο δεν πρόκειται να επεκταθεί και σε εξυπηρετούμενα δάνεια σε …ευρώ. Κοινώς, ας μην έχει κανείς τέτοιες ελπίδες. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Τι γίνεται με τις ρυθμίσεις εξωδικαστικού που χάνονται;

Πριν φύγουμε από τις ρυθμίσεις, ας επισημαίνουμε πως άλλο ένα ρεκόρ κατέγραψε ο εξωδικαστικός μηχανισμός τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στον ένα μήνα από την τελευταία ανακοίνωση, υποβλήθηκαν 1.995 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε αξία άνω των 670 εκατ. ευρώ, ρυθμισμένο ποσό που συνιστά ιστορικό υψηλό. Προς αυτή τη κατεύθυνση, άλλωστε, έχει «δουλέψει» εντατικά το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Και η δουλειά αυτή φαίνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες και αφορά την διευκόλυνση των οφειλετών να μπουν στον εξωδικαστικό. Το τι θα γίνει άπαξ και μπουν, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, και αντανακλά τη γενική οικονομική κατάσταση στην κοινωνία και στους πολίτες, η οποία επιτρέπει, ή όχι, να εξυπηρετούνται τα χρέη, ρυθμισμένα ή μη. Επ’ αυτού, μπορεί να διακρίνει και ένα άλλο, ενδιαφέρον στοιχείο… Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των ρυθμισμένων κόκκινων δανείων, ξανακοκκινίζει αφού ενταχθεί σε ρύθμιση. Πρόκειται για την κατηγορία «Αθέτηση ρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν» και αφορά στο 5,24% των συνολικών οφειλών που απορρίφθηκαν από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Το ποσοστό αυτό με την σειρά του αντιστοιχεί σε ρυθμίσεις οφειλών ύψους 620 εκατ. ευρώ, τα οποία ενώ προσμετρήθηκαν κάποια στιγμή στις νέες ρυθμίσεις, τώρα βρίσκονται έξω από αυτές…

Η αλλαγή «παραγωγικού» μοντέλου, η ΔΥΠΑ και η συμβολή του κου Πρωτοψάλτη

Την ίδια ώρα, επειδή τελευταία γίνεται πολλή συζήτηση για τη μείωση της ανεργίας, η στήλη σκέφτηκε να επισημάνει και μία άλλη πλευρά αυτής της εξέλιξης. Του ρόλου της ΔΥΠΑ, του τέως ΟΑΕΔ. Έξι χρόνια τώρα, δεν πέρασε και …λίγα από αυτή τη θέση, ενώ έκανε ακόμα περισσότερα. Και όχι απλώς «διαχείριση» της κατάστασης την οποία παρέλαβε, αλλά μεγάλες τομές. Ο λόγος για το διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (τέως ΟΑΕΔ), Σπύρο Πρωτοψάλτη. Μία από αυτές τις τομές, ήταν η στροφή της ΔΥΠΑ από τα προγράμματα απασχόλησης στα πρόγραμματα κατάρτισης. Τα απολογιστικά στοιχεία της ΔΥΠΑ είναι συνηγορούν ξεκάθαρα υπέρ του παραπάνω συμπεράσματος: Την περίοδο 2019 – 2025 επιδοτήθηκαν 246.920 θέσεις εργασίας, ενώ οι επιδοτούμενες «θέσεις» κατάρτισης ανήλθαν σε 409.400. Δηλαδή οι θέσεις κατάρτισης ήταν διπλάσιες σε σχέση με τις επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης. Αυτό είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Και δεν τα στοιχεία αυτά δεν τα συγκρίνουμε με την περίοδο της μαζικής ανεργίας το 2010 – 2017, αλλά πριν από αυτήν, κατά την περίοδο της «ανάπτυξης». Το πεδίο που έχει να κάνει με το χαρακτήρα της ΔΥΠΑ είναι ένα από τα λίγα που όντως υπήρξε αλλαγή «παραγωγικού» μοντέλου. Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.

Πώς ο πληθωρισμός αυξάνει «αυτόματα» τα ενοίκια και τα σενάρια της διοικητικού τύπου ρύθμισης των τιμών των ακινήτων

Αφού πιάσαμε τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού πιάσαμε την ανεργία, ας πάμε και στο «καυτό» ζήτημα της ακρίβειας. Γιατί δεν είναι μόνο το ύψος των νέων ενοικίων το πρόβλημα, που αφορά όσους αναζητούν κατοικία, είναι και η αναπροσαρμογή των παλιών. Πρόκειται για τη μηχανική αύξηση του ενοικίου που προβλέπεται σε πάρα πολλά συμβόλαια, με βάση τον πληθωρισμό, συνήθως το 75% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο 2025, η αναπροσαρμογή αντιστοιχεί σε αύξηση 2,1%. Μπορεί να ακούγεται «λογικό» να αυξάνεται βάσει πληθωρισμού, όμως για ένα μίσθιο που ήταν ήδη στα 900 ευρώ, η νέα επιβάρυνση είναι σχεδόν +230 ευρώ τον χρόνο. Και αυτό πάνω σε τιμές που ήδη είναι… ακραίες στις περισσότερες πόλεις. Έτσι, η πίεση στην  αγορά ενοικίασης δεν έρχεται μόνο από τις νέες μισθώσεις, αλλά και από τις παλιές. Παρόλα αυτά, τα σενάρια μίας διοικητικού τύπου ρύθμισης των αγοραίων τιμών των ακινήτων

Πόσο οι καύσωνες βλάπτουν σοβαρά (και) την οικονομία

Πάντως, για να ξεφύγουμε λίγο από τον «καύσωνα» των ενοικίων, να πούμε ότι πραγματικός ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών είναι αβάσταχτος… Όχι μόνο για την ευζωία και την διάθεση μας αλλά και με συνολικότερες οικονομικές συνέπειες. Και μπορεί τα επόμενα 24ωρα να πέφτει η θερμοκρασία, αλλά γεγονός είναι πως ελέω κλιματικής κρίσης, αυτά τα φαινόμενα θα τα ζούμε όλο και πιο συχνά… Γιατί όμως βάζουμε την οικονομία στην κουβέντα; Γιατί με βάση μελέτη της Allianz της προηγούμενης εβδομάδας, oι καύσωνες μπορεί να μειώσουν το ΑΕΠ της Ευρώπης κατά έως 0,5% για το 2025, ποσοστό που στην Ελλάδα ξεπερνά το 1%! Και αυτό γιατί οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την παραγωγικότητα, ειδικά σε εργασίες εξωτερικού χώρου όπως οικοδομές, γεωργία, τουρισμός. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προβλέπει 2,2% μείωση των ωρών εργασίας παγκοσμίως έως το 2030 λόγω θερμικής καταπόνησης. Η Ελλάδα προφανώς και αναγκάστηκε να καθορίσει εργασία σε υπαίθριους χώρους μεταξύ 13:00–17:00 σε περιοχές της χώρας, λόγω κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων. Φανταστείτε εάν αυτό από εξαίρεση λίγων ημερών, γίνει ο κανόνας…

Έρχεται επένδυση του ΑΔΜΗΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο ΑΔΜΗΕ βλέπει ζεστά τη λύση της Τεχνητής Νοημοσύνης και σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μάνο Μανουσάκη, σκοπεύει να επενδύσει στο εξής. Ήδη ο διαχειριστής έχει κάνει μια πρώτη επαφή με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας ΡΑΑΕΥ, σχετικά με το θέμα, ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα με βάση το κατάλληλο πλαίσιο. «Οι πλατφόρμες Τ.Ν. θα αποτελέσουν το μέλλον στη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού και στη συντήρηση του δικτύου», ανέφερε σχετικά ο κ. Μανουσάκης μιλώντας πρόσφατα στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας