Ποια είναι τα 1.000 ξενοδοχεία που καταγγέλλονται για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας

Kαθώς μπαίνουμε σταδιακά σε φάση… θερινών διακοπών, η στήλη έμαθε κάτι δυσάρεστο για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Για την ακρίβεια για μία μερίδα αυτής. Λίστα με κοντά στα 1.000 ξενοδοχεία τα οποία -σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων- παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία θα παραδώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με όσα πληροφορείται η στήλη. Οι περισσότερες καταγγελίες φέτος -για το διάστημα από το Πάσχα έως και τις τελευταίες μέρες- αφορούν την μη ορθή χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την παραβίαση της 11ωρης ανάπαυσης, ενώ πέρσι αφορούσαν κυρίως την παραβίαση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, αν και αυτή είχε κηρυχθεί από το υπουργείο Εργασίας ως υποχρεωτική, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Νέες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας με όχημα μία μελέτη

Την ίδια ώρα, που παραμένουν πολλές τριβές μεταξύ εργαζομένων – εργοδοτών ειδικά στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, κρίσιμο παραμένει το ζήτημα της ανεργίας. Αν και έχει πέσει το ποσοστό της σε προ – μνημονιακό επίπεδο, την κυβέρνηση απασχολεί το ποια πρέπει να είναι η διαχείριση των κονδυλίων που δαπανά η ΔΥΠΑ για τα επιδόματα ανεργίας. Ήδη είναι σε εφαρμογή το νέο πιλοτικό πρόγραμμα καταβολής επιδόματος ανεργίας με ανταποδοτικά κριτήρια, το οποίο θα ισχύει καθολικά από το Μάιο του 2026, φέρνοντας ριζικές αλλαγές και στο χρόνο της επιδότησης. Μέχρι τότε, η στήλη πληροφορείται πως το υπουργείο Εργασίας έχει παραγγείλει μελέτη σε σχέση με τις συνέπειες της καταβολής του επιδόματος ανεργίας στην οικονομία. Η στήλη αντιλαμβάνεται πως αναζητείται το επιστημονικό – ερευνητικό υπόβαθρο της επερχόμενης ανατροπής, δηλαδή της αναλογίας 2 προς 1 μεταξύ απασχόλησης και επιδότησης ανεργίας, σε σχέση με το 1 προς 1 που ισχύει έως σήμερα.

Μασούτης – Κρητικός, οι επόμενοι στη σειρά και η ακρίβεια στα τρόφιμα

Προφανώς, η πορεία της ανεργίας και της επιδότησης της εξαρτάται από την πορεία της απασχόλησης και η τελευταία από την πορεία των επιχειρήσεων. Η στήλη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διαρροές περί εξαγοράς της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από την Μασούτης, παράγοντες με πολύ καλή γνώση του κλάδου των σούπερ μάρκετ, αναφέρουν στη στήλη, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα, πως η συγκεντροποίηση της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή σε σχέση με την Ευρώπη. Στην Ελλάδα λειτουργούν αυτή τη στιγμή 20 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ -εκ των οποίων 10 είναι πανελλαδικές -και γύρω στις 25 τοπικές. Πριν λίγα χρόνια ήταν 12 οι πανελλαδικές αλυσίδες. Συνεπώς, ελάχιστα προχώρησε η συγκέντρωση του κλάδου, παρά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Τι ισχύει στις άλλες χώρες; Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχουν 3 πανεθνικές αλυσίδες, στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία από 2. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως ο μεγάλος κατακερματισμός της αγοράς των σούπερ μάρκετ δεν βοηθά την μείωση των τιμών των τροφίμων. Και αυτό γιατί πολλοί παίκτες στην αγορά σημαίνουν και πολλά και μεγάλα κόστη λειτουργίας (αποθήκες, αμοιβές στελεχών κ.λ.π.), αλλά και αδυναμίες πολύ μαζικών προμηθειών (σε χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές) άρα δυσκολία στο να ρίξουν στις τιμές. Από αυτήν την άποψη, κύκλοι της αγοράς απορούν με την προτεραιότητα που θέτουν το πολιτικό σύστημα της χώρας μικρομεσαίους ως ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας. Oι ίδιες πηγές βλέπουν πως 4 – 5 πανελλαδικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι «αρκετές». Μάλλον είναι για αυτό που σε πρόσφατο πηγαδάκι, κορυφαίο στέλεχος πανελλαδικής αλυσίδας, ήταν μάλλον αποθαρρυντικός στο ενδεχόμενο νέες επιχειρήσεις να μπουν στον εν λόγω κλάδο…

Με τον «μουτζούρη» κινούνται τα έργα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο;

Πάμε τώρα, λίγο στο μέτωπο των υποδομών (οι οποίες είναι, μεταξύ άλλων, αναγκαίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας). Στο Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021- 2027» του ΕΣΠΑ εντάσσεται ο εκσυγχρονισμός 14 συρμών της γραμμής Πειραιάς- Κηφισιά του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καθώς και υποδομών στους σταθμούς Φαλήρου και Νέου Ηρακλείου. Ευχάριστη είδηση, αν μη τι άλλο, η δρομολόγηση ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου που διασφαλίζει την ασφάλεια των επιβατών. Αυτό που δεν είναι ευχάριστο, ωστόσο, είναι πως το έργο βρίσκεται ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος… Η σύμβαση για την ανακατασκευή των συρμών, οι οποίοι είχαν τεθεί σε κυκλοφορία μεταξύ 1983 και 1985, υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2022 μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και της ισπανικής εταιρείας CAF, η οποία ανέλαβε να φτιάξει το πρότυπο βαγόνι, βάσει του οποίου η εταιρεία NK trailers στον Βόλο θα ανακατασκευάσει τα 14 τρένα. Το έργο, όμως, αν και βρήκε χρηματοδότηση για την β’ φάση του, παρουσιάζει καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο πρώτος συρμός θα κυκλοφορούσε από το καλοκαίρι του 2024. Στα τέλη του 2023 υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση, τοποθετώντας την παράδοση του πρώτου συρμού τον Φεβρουάριο του 2025. Κάτι που δεν έγινε… Τώρα, περιμένουμε τον πρώτο συρμό το φθινόπωρο, και τους υπόλοιπους 13 ως το τέλος του 2026… Η στήλη δεν γνωρίζει πού οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις και οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα. Απλά, υπενθυμίζει πως τα τελευταία χρόνια έχουν μεσολαβήσει ουκ ολίγα δυσάρεστα από την εγκατάλειψη των συγκοινωνιακών υποδομών.

Σε ποιον κλάδο πηγαίνει το 80% των επιχορηγήσεων του αναπτυξιακού νόμου

Επαναβεβαιώνοντας η στήλη την… εμμονή της με τις συζητήσεις για το «παραγωγικό πρότυπο», δεν μπορεί να μην επισημάνει την ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου στη Βουλή. Ο κ. Θεοδωρικάκος διαφοροποιήθηκε από τους διάφορους «πανηγυρικούς» που ακούγονται από στελέχη της κυβέρνησης για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, και που δείχνουν πως το «πρόβλημα» δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο… Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης; Είπε πως «ναι μεν οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά συνεχίζουν να είναι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τις εισαγωγές και το σχετικό έλλειμμα βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν όταν η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη». Προσέθεσε πως εάν δεν αλλάξουμε αυτό το τροπάρι τότε θα «ξαναβρεθούμε μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις»… Στην ομιλία του ακόμα, είπε πως «ο τουρισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας», αλλά «δεν μπορούμε να πορευόμαστε με έναν αναπτυξιακό νόμο που θα δίνει το 80% των επιχορηγήσεων του στον τουρισμό»… Μεγάλες αλήθειες, για τις οποίες έχει «γκρινιάξει» ουκ ολίγες φορές και η στήλη… Είναι ένα πρώτο βήμα η αναγνώριση των αδυναμιών. Το επόμενο είναι να δούμε πραγματική κατεύθυνση επενδυτικών πόρων σε μεταποίηση, βιομηχανία και καινοτομία, και να μην μένουμε απλά στις εξαγγελίες…

Το τέλος των 2 ευρώ και η ΕΣΕΕ

Μένοντας στην πραγματική οικονομία, η Ευρώπη ετοιμάζεται να βάλει «φρένο» στα χιλιάδες μικροδέματα που φτάνουν καθημερινά από την Κίνα και «πνίγουν» την αγορά με προϊόντα κάθε είδους: από ρούχα και αξεσουάρ μέχρι ηλεκτρονικά gadgets και δώρα. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, περισσότερα από 4,6 δισεκατομμύρια τέτοια δέματα κατέκλυσαν την ευρωπαϊκή αγορά μόνο μέσα στο 2024. Αυτός ο απίστευτος όγκος εισαγωγών, που ευνοεί τις μεγάλες ασιατικές πλατφόρμες, έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χούκστρα, ανακοίνωσαν την πρόθεση της Κομισιόν να επιβάλλει τέλος 2 ευρώ ανά αποστολή από τρίτες χώρες και να θεσπίσει φορολογικά μέτρα στις πολυεθνικές. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν στη στήλη, πως πίσω από αυτή την ευρωπαϊκή κινητοποίηση, υπάρχει -και- μία ελληνική πρωτοβουλία. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, στη διεθνή σύνοδο της FIRA στη Νέα Υόρκη. Η ΕΣΕΕ, μάλιστα, δεν περιορίστηκε σε προφορικές παρεμβάσεις. Μέσω τεκμηριωμένης μελέτης από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, παρουσίασε αναλυτικά τις παραβιάσεις που διαπράττονται από τις πλατφόρμες, στηρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση και τη EuroCommerce στην ενημέρωση της Κομισιόν.

Τα παζάρια με τους services για να ανοίξουν 25.000 σπίτια

Από την άλλη μεριά, «μέσα», στο εσωτερικό της χώρας, δύσβατο φαίνεται το πεδίο για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια. Τα γνωστά επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία η υποχρέωση νομιμοποίησης (πολεοδομικών αυθαιρεσιών) πρέπει να μεταβιβαστεί από τους servicers στους αγοραστές των περίπου 25.000 ακινήτων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους, θα επαναλάβουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων στη συνάντηση που θα έχουν αύριο (29.5.2025) με τον υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη και εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι servicers υποστηρίζουν πως τα περίπου 25.000 ακίνητα που έχουν σήμερα στα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιά τους δε μπορούν να διατεθούν γιατί οι επενδυτές που αγόρασαν αυτά τα χαρτοφυλάκια δεν είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να νομιμοποιήσουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες (ημιηπαίθριους, κ.α.). Έτσι ζητούν από την κυβέρνηση να περάσει ρύθμιση που θα φορτώνει το κόστος των νομιμοποιήσεων στους νέους αγοραστές των κατοικιών. Έτσι θα αυξηθεί η προσφορά εκτιμούν αφού θα απεγκλωβιστούν περίπου 25.000 σπίτια. Φτάνουν; Σίγουρα όχι αλλά είναι μια ανακούφιση και μια παρέμβαση στην πλευρά της προσφοράς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως χρειάζονται παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς.

Πώς ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος είδε τα προσωπικά του στοιχεία στο Διαδίκτυο

Μένοντας στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας, προχθές, όπως πληροφορείται η στήλη, όταν έγινε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον Προσωπικό Αριθμό, ένας γενικός γραμματέας έζησε εφιάλτη για λίγα λεπτά. Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣ) Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος είδε τα προσωπικά του στοιχεία να δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες. Ευτυχώς, στο φωτογραφικό υλικό, στο τελικό δελτίο τύπου που έστειλαν από το Μέγαρο Μαξίμου, είχαν θολώσει τα προσωπικά στοιχεία του κ. Αναγνωστόπουλου που είχαν χρησιμοποιηθεί στην επίδειξη της λειτουργίας του Προσωπικού Αριθμού κατά την παρουσίαση στον πρωθυπουργό. Καλό είναι να μη συμβαίνουν αυτά. Πως δημοσιεύθηκαν αρχικά φόρα παρτίδα τα προσωπικά στοιχεία του ΓΓΠΣ; Άγνωστο.

Γιατί η Λαγκάρντ προτείνει το γερμανικό ταμείο υποδομών να διαρκέσει πάνω από 12 χρόνια

Κλείνοντας, η στήλη δεν μπορεί να παραλείψει ένα σχόλιο σε σχέση σε ένα από τα βασικά διεθνή μέτωπα που παρακολουθεί στενά: Την πορεία του επανεξοπλισμού και επαναβιομηχάνισης της Ευρώπης (με επίκεντρο τη Γερμανία) και στις συνέπειες των δασμών στη γηραιά ήπειρο. Από αυτήν την άποψη σήμερα θέλει να επισημαίνει την παρέμβαση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την επίσκεψή της στο Βερολίνο προχθές. Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, δήλωσε πως: «Αν ήμουν μέλος της Bundestag, θα είχα ψηφίσει υπέρ των επενδυτικών πακέτων. Ωστόσο, θα ήταν ζωτικής σημασίας τα χρήματα να κατανεμηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να διοχετευθούν στις υποδομές και την οικονομία, ώστε να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από τρίτους». Υπενθυμίζεται πως η σύσταση του ειδικού επενδυτικού ταμείου των 500 δισ. ευρώ ψηφίστηκε στα πλαίσια της συνταγματικής μεταρρύθμισης το Μάρτιο του 2025. Η διάρκεια του είναι 12ετής, δηλαδή έως και το 2037. Ωστόσο, όλοι οι Γερμανοί και Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί δημοσίως επ’ αυτού, έχουν προειδοποιήσει πως οι δαπάνες του συγκεκριμένου για τις υποδομές θα μπορούσαν να θέσουν εκτός στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας τη Γερμανία. Η στήλη αναρωτιέται μήπως η κα Λαγκάρντ έχει υπόψιν της αυτές τις ανησυχίες, προτείνοντας «κατανομή» των κεφαλαίων του γερμανικού ταμείου υποδομών «σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δηλαδή τα ίδια κεφάλαια θα δαπανηθούν σε περισσότερα των 12 ετών, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη γερμανική παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας, κάτι που θα άνοιγε την όρεξη και σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ.

Έρευνες επί ερευνών στην Ευρώπη για το ενεργειακό κόστος

Μένοντας στα διεθνή, η στήλη επισημαίνει πως πρώτα η Σουηδία και μετά η Ιταλία ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές του ηλεκτρισμού στις αγορές τους. Προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια και άλλες αντίστοιχες έρευνες από άλλες χώρες, ιδίως κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022. Πάντως, συνήθως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι τα δομικά στοιχεία της αγοράς καθορίζονται σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, άρα οι δυνατότητες εθνικών μεταρρυθμίσεων είναι περιορισμένες. Στο επίκεντρο βρίσκεται το διαβόητο target model, όπως και η οριακή τιμολόγηση που μαζί αποτελούν «ευαγγέλιο». Η Κομισιόν, αλλά και η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ACER, έχουν τονίσει ότι δεν βλέπουν λόγο να αλλάξουν το μοντέλο. Κατ’ επέκταση, οι έρευνες λειτουργούν περισσότερο κατευναστικά για τους καταναλωτές, παρά έχοντας ουσιαστικές προοπτικές.

Πράσινο φως για το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μέσω ΣΔΙΤ

Για να τα λέμε και αυτά: το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έγινε, καθώς εγκρίθηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα «τρέξει» μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής. Παράλληλα, εγκρίθηκε και το τεύχος της Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Α’ φάση του διαγωνισμού), το οποίο συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικής και Ξενοδοχειακής Υπηρεσίας του Θεαγενείου Νοσοκομείου, με τη σύμφωνη γνώμη του νομικού συμβούλου. Η ίδια υπηρεσία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την προετοιμασία και διεξαγωγή του διαγωνισμού, ασκώντας τις αρμοδιότητες της Αναθέτουσας Αρχής. Η σχετική απόφαση εγκρίθηκε και επικυρώθηκε άμεσα, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας ενός έργου υψίστης σημασίας για την υγειονομική περίθαλψη της Βόρειας Ελλάδας. Το νέο νοσοκομείο, θα έχει προϋπολογισμό 350,5 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 425 κλινών ενώ θα περιλαμβάνει μεταξύ μονάδα εντατικής θεραπείας 10 κλινών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας