Site icon NewsIT
07:00 | 09.07.25

Το «βέβαιο» ReArm2030 και το αβέβαιο αποτέλεσμα του ^ νομικό μπλόκο στην αύξηση των αμυντικών δαπανών ^ καμπανάκι για τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας ^ «μύλος» και με την επιστροφή ενοικίου ^ νέος παίκτης στην προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος ^ στο φουλ με το καλημέρα η νέα μονάδα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil

Πλοία με εμπορευματοκιβώτια

REUTERS / Tyrone Siu / File Photo

Newsit Newsroom

Το «βέβαιο» ReArm2030 και το αβέβαιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του

Το γεγονός ότι η πλήρης αβεβαιότητα είναι η νέα κανονικότητα αποτελεί πλέον κάτι παραπάνω από μία… βεβαιωμένη άποψη. Ωστόσο, έχει άλλη βαρύτητα όταν το διαβάζει κανείς το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Κομισιόν, πόσο μάλλον όταν αυτή η αβεβαιότητα σχετίζεται με το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για επενδύσεις, δηλαδή το πρόγραμμα ReArm Europe συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Τι αναφέρει η έκθεση; «Το ReArm 2030»θα δημιουργήσει μια επεκτατική δημοσιονομική ώθηση αβέβαιου μεγέθους. Ο πραγματικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από μια σειρά στοιχείων. Πρώτον, το ποσοστό των κρατών μελών που θα υποβάλουν αίτηση για τις ρήτρες και πώς αυτές θα εφαρμοστούν στην πράξη. Δεύτερον, η πραγματική σύνθεση και η προέλευση των πρόσθετων αμυντικών δαπανών θα επιφέρει διαφορετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα». Εν κατακλείδι, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν καταλήγουν πως «το μέγεθος του δημοσιονομικού αντίκτυπου μπορεί να ποσοτικοποιηθεί σωστά μόνο όταν οι σχετικές αποφάσεις δημοσιοποιηθούν και υπογραφούν οι συμβάσεις». Δηλαδή, καλό… 2026 και βλέπουμε.

Καμπανάκι για τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Κομισιόν, έχει καταλήξει και σε κάποιες… «βεβαιότητες». Αναφέρει πως «η ενεργοποίηση των εθνικών ρητρών διαφυγής προσφέρει ευελιξία, αλλά μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις των ομολόγων. Η πρόσκληση της Επιτροπής για αύξηση των εθνικών αμυντικών δαπανών συνοδεύτηκε από μια σειρά διαφορετικών αντιδράσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Γερμανία ψήφισε αλλαγές στο σύνταγμά της που εξαιρούν τις στρατιωτικές δαπάνες άνω του 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από το φρένο χρέους. Η Γερμανία αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτήν τη διάταξη για να αυξήσει περαιτέρω τις στρατιωτικές δαπάνες. Ανακοίνωσε επίσης ένα νέο ειδικό ταμείο για δαπάνες υποδομών ύψους 500 δισ. ευρώ για 12 χρόνια, εξαιρουμένων από τον κανόνα του εθνικού φρένου χρέους. Αυτές οι ανακοινώσεις οδήγησαν προσωρινά σε σημαντική αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ κατά περίπου 0,5 ποσοστιαία μονάδα. Από τότε, οι αποδόσεις έχουν επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα. Ωστόσο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων εξαρτώνται από μια σειρά εν μέρει απρόβλεπτων οικονομικών, χρηματοοικονομικών και πολιτικών παραγόντων, η αύξηση των λόγων χρέους προς ΑΕΠ από μια πιθανή αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι πιθανό να επηρεάσει τα ασφάλιστρα κινδύνου, ιδίως σε χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι ήδη υψηλό». Πάει το μυαλό σας σε κάποια χώρα;…

Νομικό μπλόκο στην αύξηση των αμυντικών δαπανών

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων του Eurogroup και του Ecofin με τις οποίες δόθηκε το πράσινο φως για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες και άρχισαν οι πρώτες νομικές αγκυλώσεις. Ο λόγος για την φερόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γερμανίας, με την οποία κατηγορείται η κυβέρνηση Μερτς για… εξαπάτηση στις αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο, η κυβέρνηση θέλει να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια με ψευδείς υποθέσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο γερμανικό τύπο. Η έκθεση τονίζει πως «ένα “ό,τι χρειαστεί” που δικαιολογείται από την πολιτική ασφάλειας και άμυνας δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα διοικητικό “Τα χρήματα δεν έχουν σημασία”». «Εάν οι οικονομικοί πόροι δεν χρησιμοποιούνται στοχευμένα, λείπουν από αλλού, δηλαδή για την κύρια αποστολή», επικρίνουν οι ανεξάρτητοι ελεγκτές του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο επικρίνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει στα σχέδια του προϋπολογισμού της δαπάνες για την άμυνα που δεν προορίζονται για τον σκοπό αυτό. Αυτό δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόσθετο περιθώριο ελιγμών για άλλα μέτρα. Άλλωστε, αποφάσισε την άνοιξη ότι όλες οι αμυντικές δαπάνες που υπερβαίνουν το 1% του ΑΕΠ δεν υπόκεινται πλέον στο φρένο χρέους. Αυτό είναι προφανώς το «κύριο κίνητρο» της κυβέρνησης. Και να φανταστεί κανείς πως στη Γερμανία ελπίζει για ανάκαμψη μέσω επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία όλη η ευρωζώνη…

Τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου και το πρωτογενές πλεόνασμα

Την ίδια ώρα, που έρχονται πλέον οι επίσημες προβλέψεις των τεχνοκρατών της Κομισιόν που κάνουν λόγο για αύξηση του δημοσίου χρέους μέσω της αύξησης των αμυντικών δαπανών. Αυξάνονται και τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω χρέη, τον Μάιο ξεπέρασαν τα 3,7 δισ. ευρώ, με τα νοσοκομεία να χρωστούν 1,6 δισ. ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία να χρωστούν 604 εκατ. ευρώ, οι ΟΤΑ 363 εκατ. ευρώ, και με άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να ακολουθούν. Άλλα 650 εκατ. ευρώ χρωστά το κράτος σε επιστροφές φόρων που εκκρεμούν. Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της ιδιότυπης εν εξελίξει εν μέρει «στάσης πληρωμών» του Δημοσίου προς προμηθευτές και φορολογούμενους και η οποία δεν συνάδει με τους ρυθμούς ανάπτυξης και την δημοσιονομική σταθεροποίηση; Πέραν από την ταλαιπωρία των προαναφερόμενων, όταν το Δημόσιο δεν πληρώνει αυτά που χρωστά, τότε «φουσκώνει» εν μέρει (τεχνητά) και το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το οποίο τόσος λόγος γίνεται. Η ελληνική οικονομία, φυσικά, πλέον παράγει πλεονάσματα, και δεν έχει ανάγκη να «φεσώνει» ιδιώτες για να εμφανίζει μια καλή εικόνα, απλά θα έπρεπε το Δημόσιο να σταματήσει να συσσωρεύει χρέη προς το εσωτερικό για να δούμε την πραγματική διάσταση της κατάστασης…

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

Αφού που πιάσαμε τις οφειλές και τους φόρους, να πούμε πως κατά γενική ομολογία ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος έχει πάει ταχύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Και πάλι όμως είναι αναντίστοιχος με την αισιοδοξία η οποία πήγαζε από τις εξαγγελίες περί «σταθερού χρονοδιαγράμματος» και οριστικού τέλους των παρατάσεων. Τα παραπάνω, μάλιστα, είναι από πέρυσι και νόμος του κράτους, που ορίζει ρητά πως οι ημερομηνίες υποβολής είναι συγκεκριμένες και δεν αλλάζουν… Ωστόσο, η προθεσμία της 15ης Ιουλίου πλησιάζει και ήδη τα τελευταία 24ωρα, τρία όργανα εκπροσώπησης των λογιστών – φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ, ΕΦΕΕΑ, ΕΦΕΕΘ) ζητούν από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ παράταση, γιατί πολύ απλά ούτε φέτος επαρκεί ο χρόνος. Καταμαρτυρούν, μάλιστα, πως σε προϋπάρχοντα προβλήματα προστέθηκαν και νέα τα οποία καθιστούν «αντικειμενικά αδύνατη την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα». Δεν θα απαριθμήσουμε εδώ τις δυσκολίες που αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους οι επαγγελματίες του κλάδου, απλά θα επισημάνουμε πως μιλούν (για ακόμα μία χρονιά) για την «εξοντωτική πίεση» που δέχονται κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μείνουν χιλιάδες δηλώσεις ανολοκλήρωτες. Για να δούμε, το οικονομικό επιτελείο θα δώσει και φέτος παράταση αποδεχόμενη τα λάθη σχεδιασμού ή θα εμείνει στο χρονοδιάγραμμα που νομοθετήθηκε μόλις πέρυσι;

«Μύλος» και με την επιστροφή ενοικίου

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν στις προθεσμίες. Επιπλέον «μπάχαλο» δημιουργήθηκε και με την επιστροφή ενοικίου. Πραγματικά, ήταν μεγάλη… «έμπνευση» το μέτρο να μπει βιαστικά σε ισχύ ενόσω έχει ξεκινήσει η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, το μέτρο ανακοινώθηκε τέλη Απριλίου, βγήκε σε διαβούλευση στις 5 Ιουνίου (με 4,5 εκατ. δηλώσεις ήδη ολοκληρωμένες), και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την τρέχουσα φορολογική περίοδο. Τι σημαίνει αυτό; Πως ενώ χιλιάδες πολίτες έπρεπε να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις για να διορθώσουν τα αμέτρητα λάθη του αυτόματου συστήματος υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος, κατόπιν τούτου η ΑΑΔΕ (δίνοντας μάλιστα και παράταση αποκλειστικά για τις τροποποιητικές) τους ξανακάλεσε να τροποποιήσουν για δεύτερη φορά την αρχική τους δήλωση, εισάγοντας και τον αριθμό μισθωτηρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιστροφή ενοικίου. Έχουν ένα δίκιο να φωνάζουν οι φοροτεχνικοί οι οποίοι υπομένουν όλη αυτή την ταλαιπωρία και το πίσω-μπρος!

Νέος παίκτης στην προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος

Την είσοδό της στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος κάνει η εταιρεία Kiefer, καθώς υπέβαλε αίτημα στη ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ για να λάβει σχετική άδεια με ισχύ 800 MW. Πρόκειται για μια κατασκευαστική εταιρεία με σημαντικό έργο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά και την αποθήκευση. Η Kiefer έχει βάλει στόχο να ανεβάσει το πράσινο χαρτοφυλάκιό της στο 1,5 GW στις ΑΠΕ, ενώ πλέον φαίνεται πως σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητες ακόμα παραπέρα.

Στο φουλ με το καλημέρα η νέα μονάδα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ

Σε δοκιμαστική λειτουργία βρίσκεται πλέον η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, των ομίλων Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή. Πάντως, η μονάδα παράγει κανονικά ποσότητες και τις διοχετεύει στο σύστημα, ενώ τις μεσημεριανές ώρες «χτυπάει» ακόμα και τα 800 MW. Έτσι, διευκολύνει το έργο του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος καλείται να τα φέρει βόλτα εν μέσω καύσωνα ώστε να μη σημειωθούν ελλείψεις. Να προσθέσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε και η λειτουργία του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ.

Εγκρίθηκε η μετατροπή του πρώην ΚΕΡΑΝΗ από τη Mercan σε πολυλειτουργικό συγκρότημα

Το Υπουργείο Πολιτισμού άναψε το πράσινο φως για την ανάπλαση του ιστορικού συγκροτήματος της πρώην καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ, επί της Λεωφόρου Πειραιώς 37 – 39. Η επένδυση, προϋπολογισμού αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται από την εταιρεία Mercan Athens Port Residences M.IKE, μέλος του διεθνούς ομίλου Mercan Group, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τουριστικών και αστικών projects σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Η μελέτη, που εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, αφορά την αλλαγή χρήσης του υφιστάμενου βιομηχανικού κτιρίου σε σύγχρονο κτίριο μικτής χρήσης, με κατοικίες, γραφεία, καταστήματα τροφίμων, χώρο εστίασης, γυμναστήριο και υπόγειους βοηθητικούς χώρους. Το έργο προβλέπει στατικές ενισχύσεις, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και σειρά επεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Το βιομηχανικό συγκρότημα του Αλευρόμυλου Γεωργή – Νικολετόπουλου, που στη συνέχεια στέγασε την καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗ, έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Πειραιά. Με την ανάπλαση, η πρώην βιομηχανική καρδιά του Αγίου Διονυσίου μετατρέπεται σε ζώνη κατοικίας και υπηρεσιών, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη γειτονιά, σε συνέργεια με τις υπόλοιπες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή (λιμάνι, logistics, αστικά έργα, νέοι εμπορικοί και τουριστικοί πόλοι).

Τελευταίες ειδήσεις

Τα fake news για το Ταμείο Ανάκαμψης και η απάντηση του Κυριάκου Πιερρακάκη εξωδικαστικός μηχανισμός και για εξυπηρετούμενα δάνεια; το Μητρώο Παροχών, ο κος Χατζηδάκης και οι πιθανοί νέοι «ΟΠΕΚΕΠΕ» η αλλαγή «παραγωγικού» μοντέλου, η ΔΥΠΑ και ο κος Πρωτοψάλτης μαθήματα εμπόλεμης επιβίωσης των πολιτών από το ΝΑΤΟ η πληθωριστική αύξηση των ενοικίων και το σενάριο της διοικητικής ρύθμισης των τιμών των ακινήτων
Όσα είπαν στο τετ α τετ Ντομπρόφσκις – Πιερρακάκης τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες ποιος θα πάρει τα 50 δισ. ευρώ για την άμυνα; στις 12 Σεπτεμβρίου τα σπουδαία για τους υδρογονάνθρακες πιο «εύπεπτα» τα αυξημένα τέλη στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των μπλακ άουτ νέα εταιρεία για το αεροδρόμιο Καλαμάτας
Aπό τις πρόωρες συντάξεις στις… πρώιμες αποταμιεύσεις γιατί οι Γερμανοί φτιάχνουν ένα ακόμα κρατικό κουμπαρά; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, και το αγροτοδιατροφικό εμπορικό έλλειμμα θετικές οι εταιρείες φυσικού αερίου στα χρωματιστά τιμολόγια διευρύνει την παρουσία του στις ΑΠΕ ο όμιλος Agrogroup θετικές οι εταιρείες φυσικού αερίου στα χρωματιστά τιμολόγια
Λεφτά υπάρχουν για vouchers, ζητούνται δικαιούχοι και πάροχοι   η κοινωνική πολιτική συναντά το Πυροσβεστικό Σώμα με την υπογραφή της Δόμνας καμπανάκι για το πρόγραμμα Horizon για την καινοτομία αυθαιρεσίες σε βάρος κοινόχρηστων χώρων: Από τις παραλίες στις ζούγκλες των πόλεων το gap μεταξύ εκκαθάρισης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφαρμογής των μέτρων στήριξης των αγροτών ποια ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιογορών, μετά το Nein του Μερτς στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση;
Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, το πακέτο της ΔΕΘ και οι «διαρροές» με χρώματα …«ΟΠΕΚΕΠΕ» το ελληνικό καλοκαίρι στο «χωριό» στεγαστική πολιτική: Συνεχίζει η στροφή προς τη στήριξη της ζήτησης ισπανικό μοντέλο για τις αμυντικές δαπάνες στο Eurogroup; τέλος κρουαζιέρας: Κάθε (καθυστερημένη) αρχή και δύσκολη… καύσωνας με τις τιμές του ρεύματος
Exit mobile version