Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη βουλή ότι θα προσληφθεί στρατηγικός επενδυτής για την συντήρηση του δικτύου με διακρατική συμφωνία
Τις βαλίτσες για την Ιταλία ετοιμάζει ο αν. υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης για να συναντηθεί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι, όπως αναφέρουν πηγές του newsit.gr και της στήλης. Ο λόγος βεβαίως είναι η Hellenic Train που είναι θυγατρική των κρατικών ιταλικών σιδηροδρόμων και βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Κατηγορείται ότι καθυστέρησε τις επενδύσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί. Η αλήθεια φαίνεται να είναι κάπου στη μέση. Ούτε η κυβέρνηση τήρησε τις δικές της δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Εδώ ότι χαλάει στους συρμούς φτιάχνεται μετά με μεγαλύτερο κόστος ενώ στις άλλες χώρες υπάρχει εταιρεία συντήρησης του δικτύου. Οι Ιταλοί επιμένουν ότι δεν μπορούν να βάλουν σύγχρονα τρένα στο προβληματικό υπάρχον δίκτυο και εκεί παίζεται το μπρα ντε φερ.
Βήματα
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη βουλή ότι θα προσληφθεί στρατηγικός επενδυτής για την συντήρηση του δικτύου με διακρατική συμφωνία (αυστριακοί σιδηρόδρομοι που είναι οι κορυφαίοι, γαλλικοί, βέλγικοι κλπ). Πρόκειται για συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για απόκλιση κανονικότητας του συρμού σε κάποιο σημείο. Τοποθετούνται σένσορες στη γραμμή που πιάνουν τις ταλαντώσεις. Επίσης τοποθετούνται πολλές κάμερες για να αποθαρρύνονται και αυτοί που λεηλατούν τον εξοπλισμό.
Καμικάζι
Ή κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι σε 15 μήνες από τώρα (με τεράστια καθυστέρηση) θα είναι έτοιμα τα έργα στη Θεσσαλία που κατέστρεψε ο Ντάντιελ πριν από δυόμισι χρόνια. Ο Κυρανάκης πήρε την αρμοδιότητα από τον Ταχιάο με την παρέμβαση του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη ώστε να μπορεί να εμφανιστεί ισχυρός στη διαπραγμάτευση με τους Ιταλούς.
Σε τρεις ώρες!
Αν οι Ιταλοί πειστούν ότι το δίκτυο θα μπορεί να δεχτεί τα τρένα που μπορούν να κάνουν το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες, το σενάριο που συζητείται είναι ότι σε 15 μήνες οι Ιταλοί θα φέρουν 2-3 νέα και σύγχρονα τρένα. Παράλληλα είναι στο τραπέζι και συμφωνία για επένδυση 380 εκατ. για 8 τέτοια τρένα, στα επόμενα χρόνια.
Μητσοτάκης – Σαλβίνι
Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι μια ανάλογη στρατηγική επενδύσεων αποφέρει κέρδη και ανταγωνισμό μεταξύ ξένων σιδηροδρομικών εταιρειών διότι γεμίζουν τα τρένα που σήμερα είναι σχεδόν άδεια. Μετά τα Τέμπη έχασε κι άλλους επιβάτες η Hellenic Train. Εφόσον Κυρανάκης και Σαλβίνι προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις θα προγραμματιστεί και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογο του Τζόρτζια Μελόνι που καθυστερεί λόγω των ανοιχτών θεμάτων με την Hellenic Train.
Όπως η ΔΕΗ
«Απαιτούμε από την Hellenic Train και τον μέτοχο της να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της υπηρεσίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση του. «Μέσα στην εβδομάδα υπογράφηκαν και οι συμβάσεις για τα σιδηροδρομικά έργα αποκατάστασης των ζημιών από τη θεομηνία Daniel. O προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 450,12 εκ. ευρώ με χρόνο ολοκλήρωσης τους 15 μήνες. Στόχος μας είναι ο ΟΣΕ να ακολουθήσει τον δρόμο του ουσιαστικού μετασχηματισμού, όπως συνέβη και με τη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια» τόνισε. «Έχουμε το σχέδιο, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να το πετύχουμε. Το οφείλουμε στη μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη, το οφείλουμε σε όλη την ελληνική κοινωνία.»
Όπως στα γήπεδα
Ο κωδικός θα μπορούσε να είναι «κάντο όπως στα γήπεδα». Η κυβέρνηση μετά τα έκτροπα της Νομικής ενεργοποιήθηκε. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος σε τέτοιες φασιστικές συμπεριφορές.
Την εντολή να κάνουν προτάσεις ώστε όποιος παρανομεί μέσα στα ΑΕΙ να έχει άμεσες συνέπειες, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη η οποία επικοινώνησε και με τον φοιτητή που τραυματίστηκε. Η επίθεση με πυροσβεστήρα, λοστό και κράνη έγινε σε εκδήλωση για «μέρες καριέρας» που διοργάνωσε η ΔΑΠ.
Η σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου το Σάββατο. Συμμετείχε και υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου που ως πρύτανης έχει ζήσει τέτοιες επιθέτεις. Ο νόμος Κεραμέως του 2021 για την πανεπιστημιακή αστυνομία δεν εφαρμόστηκε. Η άοπλη αστυνομία απεδείχθη ότι δεν ήταν η λύση. Μόνο αντιδράσεις προκάλεσε και πολιτικό κόστος.
Λογαριασμός στην ΑΔΑΕ
Οι ποινές πλέον θα είναι αυτόματες όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του newsit.gr και της στήλης.
Εξετάζεται νομική τεκμηρίωση σε συνεργασία με την ΑΔΑΕ πως το κόστος από τις ζημιές που προκαλούνται να μεταφέρεται στην φορολογική μερίδα του δράστη. Άμεσα θα αναστέλλεται και η φοιτητική ιδιότητα του δράστη. Και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για διαγραφές αλλά δεν έγινε καμία γιατί οι πρυτανικές αρχές διστάζουν. Η εφαρμογή του νόμου θα είναι άμεση. Δεν θα χρειάζεται τελεσίδικη καταδίκη.
Ακόμη η δίκη!
Χαρακτηριστικό των μεγάλων καθυστερήσεων στην απόδοση δικαιοσύνης είναι ότι η δίκη για την ντροπιαστική επίθεση στον πρώην πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη (του κρέμασαν μια πινακίδα που έγραφε αλληλεγγύη στις καταλήψεις) και τον κρατούσαν όμηρο ώρες, πέντε χρόνια μετά δεν έγινε ακόμη. Έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαΐου, αν δεν πάρει και νέα αναβολή…
Big brother
Θα τοποθετηθούν κάμερες παντού. Για τα τουρνικιέ εκφράζεται προβληματισμός ότι θα τα σπάνε. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να μην υπάρχει έλεγχος ποιος μπαίνει στα ΑΕΙ. Μόνο εδώ στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά. Σε ένα κομμάτι που η κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε ΑΕΙ. Η μόνη κατάληψη (εκτός ΑΕΙ) είναι η Rosa Nera, στα Χανιά που κλίνει 21 χρόνια. Έγιναν δύο εκκενώσεις αλλά και δύο επανακαταλήψεις.
Κόφτης
Η αστυνομία πλέον επεμβαίνει. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο η καταστολή. Το βάρος τώρα θα δοθεί στην πρόληψη. Να γνωρίζουν οι δράστες ότι οι συνέπειες που θα τους περιμένουν θα είναι βαριές. Συνέπειες θα υπάρχουν όμως και για τα ΑΕΙ των οποίων οι πρυτανικές αρχές κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά σε έκνομες πράξεις (καταλήψεις κλπ). Εξετάζεται και κόφτης στα κονδύλια που τους αναλογούν. Θα επιβραβεύονται όσα ΑΕΙ λειτουργούν κανονικά. Η κυβέρνηση απευθύνεται στο εκλογικό ακροατήριο των «νοικοκυραίων» που θέλουν να είναι ήσυχοι για τα παιδιά τους που στέλνουν στο πανεπιστήμιο, πολλοί με στερήσεις.
Αυξήσεις
Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την ΕΡΤ. Θα έχει καλά νέα για τους εργαζόμενους, όπως πληροφορείται η στήλη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης που το σκεφτόταν εδώ και καιρό, σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον πρόεδρο της ΕΡΤ Γιάννη Παπαδόπουλο έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο αυξήσεων. Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ έχει πλεονάσματα και η κυβέρνηση υλοποιεί την υπόσχεση της ότι αυτά θα επιστρέφουν στους πολίτες.
Γκάλοπ για …Τσίπρα!
Επέστρεψε από το Χάρβαρντ ο Αλέξης Τσίπρας και άρχισαν τα καρδιοχτύπια.
Τι θα κάνει; Θα διεκδικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ; Τον άφησε στο 17% και κινείται με το ζόρι γύρω στο 6-7% στην εκτίμηση ψήφου. Είναι πέμπτος. Θα κάνει νέο φορέα ο πρώην πρωθυπουργός; Και τι ποσοστό να διεκδικήσει; Ένα 10-12% το πολύ; Σίγουρα θα πάει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τίποτε δεν είναι απλό σε αυτήν τη ζωή. Μαθαίνω πάντως ότι άρχισαν τα τηλεφωνήματα μεταξύ συντρόφων. Τσιπρικοί ρωτάνε τους άλλους τι θα κάνουν αν εμφανιστεί ο Τσίπρας. Κανένας δεν τον βλέπει για Μεσία. Προβληματισμένοι είναι οι άνθρωποι. Μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα…