Επί 14 μήνες κανείς δεν αμφισβήτησε τον καθηγητή Δημήτρη Καρώνη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον οποίο ο ανακριτής κ. Μπακαίμης ανέθεσε να κάνει πραγματογνωμοσύνη για την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε από την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ηλικίας 18-28 οι περισσότεροι. Το εργαστήριο του στο Μετσόβιο είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης. Όλοι ανέμεναν το πόρισμα του ως «ευαγγέλιο». Κι όταν ήρθε στο φως και δεν βόλευε το «αφήγημα» γιατί ανέφερε ότι η υπερθέρμανση των ελαίων σιλικόνης φαίνεται ότι ευθύνεται για την πυρόσφαιρα (το μανιτάρι) που σχηματίστηκε πάνω από τα τρένα, για ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου και της αντιπολίτευσης δαιμονοποιήθηκσν οι απόψεις του. Και άρχισε η δολοφονία χαρακτήρα. Για τέτοιο δημοκρατικό πνεύμα μιλάμε. Κόμματα, πολιτικοί, δικηγόροι, τρολς του επιτίθενται γιατί δεν τους αρέσει η πραγματογνωμοσύνη του.

Σκληρό ροκ

Τι και τι δεν ακούει, τι του γράφουν! Βρήκε τον μπελά του ο άνθρωπος. Ότι είναι «μαρμαρώνης» και «Ομέρ Βρυώνης» (Βελόπουλος) ότι «τον διόρισε το καθεστώς Μητσοτάκη» (δικηγόρος συγγενών), ότι είναι επιστήμονας της πλάκας, ότι είναι αναρμόδιος κλπ. Σκληρό ροκ και στο διαδίκτυο. Από που να φυλαχτεί πρώτα!

Εννέα φακέλους

Για την ιστορία, ο ανακριτής έστειλε προς μελέτη εννέα φακέλους στον καθηγητή Δημήτρη Καρώνη: Αναλύσεις από δειγματοληψίες που έκανε το Γενικό Χημείο του Κράτους στα συντρίμμια των τρένων, σε είδη ένδυσης, υπόδησης και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων κλπ. Εκθέσεις των δικαστικών πραγματογνωμόνων και της Πυροσβεστικής που έκαναν αυτοψία για τα αίτια της πυρκαγιάς. Οπτικοακουστικό υλικό από και για τη σύγκρουση των τρένων. Τεχνικά στοιχεία των ηλεκτραμαξών (χαρακτηριστικά μετασχηματιστών και ελαίων σιλικόνης). Στη συνέχεια την πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, την έκθεση του εγκληματολογικού της ΕΛΑΑ για τα τρία βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία κλπ.

Ερωτήσεις

Ο ανακριτής τον κάλεσε «να επισημάνει και να υποδείξει ό,τι άλλο κρίνει βάσει επιστημονικών γνώσεων και διαπιστώσεών του ως σημαντικό».

Μεταξύ άλλων του έθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Αν δικαιολογούνται τα ευρήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους για τη σύσταση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαίου σιλικόνης για την ψύξη των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών στις αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν.
  • Σε τι οφείλεται κατά την άποψη του το φαινόμενο της πύρινης σφαίρας.
  • Αν είναι δυνατή η καύση του ελαίου σιλικόνης για την ψύξη των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών στις αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν και υπό ποιες συνθήκες.

Έλεος!

Σε 123 σελίδες έδωσε τις απαντήσεις του καθηγητής Καρώνης. Έφτασαν στον ανακριτή συνολικά 14 πραγματογνωμοσύνες. Εμείς δεν είμαστε ούτε μηχανικοί, ούτε χημικοί να εκφέρουμε κρίση. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει σε συνδυασμό με όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που έχει στα χέρια της. Ναι πήρε μιαν ανάσα η κυβέρνηση. Παρά τα λάθη και τις αστοχίες της ήταν παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι κάλυπτε έναν λαθρέμπορο, συγκάλυπτε ένα έγκλημα, βαγόνια – φαντάσματα κλπ.

Κοντά ποδάρια

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «ΥΓΕΙΑ μου». «Αυτό αποδείχθηκε. Και βέβαια τον τελικό λόγο για όλα αυτά που συμβαίνουν τον έχει η Δικαιοσύνη. Αυτή θα αξιολογήσει τελικά τι έχει συμβεί και τι δεν έχει συμβεί» τόνισε. «Αλλά νομίζω ότι όλοι οι καλόπιστοι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει τι πήγε να συμβεί και είναι ενθαρρυντικό πως έστω και με καθυστέρηση φωτίζουμε τα πραγματικά περιστατικά».

Stop στη… νοθεία

Οι πρώτες καταγγελίες στο Μαξίμου έγιναν μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου του 2023. Ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος είχε γίνει αποδέκτης μεγάλης δυσαρέσκειας από βουλευτές που προσκόμισαν ακόμη και αδιάσειστα στοιχεία όπως υποστήριζαν ότι εκλογικοί αντιπρόσωποι υποψηφίων πρόσθεταν σταυρούς για τον εκλεκτό τους στα ψηφοδέλτια που δεν είχαν μπει όλοι οι σταυροί . Δεν αλλοιωνόταν το εκλογικό αποτέλεσμα των κομμάτων αλλά υποψήφιοι με κομματικό μηχανισμό, πριμοδοτούνταν.

Παρασκήνιο

Όταν ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος παρουσίασε το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου, στο υπουργικό συμβούλιο, ο τότε υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης πρότεινε να μπουν τετραγωνάκια στο κάτω μέρος της σελίδας, οπότε ένας ψηφοφόρος που ψηφίζει δύο υποψήφιους να γράφει τον αριθμό 2, να μην μπαίνει κλεφτά σταυρός και σε άλλους. Η αντιπολίτευση πίεσε και εκείνη. Υλοποιήθηκε.

Κίνημα!

Ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Μακάριος Λαζαρίδης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν και άλλες υπογραφές και να καταθέσουν ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών, με θέμα «αναγραφή αριθμού σταυρών προτίμησης στα ψηφοδέλτια». Αρκετοί βουλευτές έχουν «καεί» από τέτοιες συμπεριφορές όπως ευρέως συζητείται όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και για υποψήφιους άλλων κομμάτων. Οι άλλοι βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση είναι: Θεόδωρος Καράογλου, Στέλιος Πέτσας, Γεώργιος Κωτσός, Σοφία Βούλτεψη και Περικλής Μαντάς. Στην ερώτηση μεταξύ άλλων επικαλούνται αρθρογραφία (Καθημερινή της Κυριακής) του γνωστού εκλογολόγου Ανδρέα Δρυμιώτη.

«Φαλκίδευση»

«Είναι σε όλους γνωστό ότι κατά τη διαλογή των ψηφοδελτίων στο εκλογικό τμήμα, οι κομματικοί αντιπρόσωποι προσθέτουν σταυρούς σε υποψηφίους της προτίμησης τους» ανέφερε ο κ. Δρυμιώτης. «Η πρακτική αυτή, της οποίας την έκταση κανένας δεν γνωρίζει «φαλκιδεύει» την εκλογή των βουλευτών, χωρίς να επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα σε επίπεδο κομμάτων. Πρέπει να σταματήσει» τόνισε (05.01.2025).

Σταύρος στον σταυρό

Οι οχτώ ρωτούν τον Θοδωρή Λιβάνιο αν προτίθεται να νομοθετήσει «υπέρ της αναγραφής του αριθμού σταυρών προτίμησης σε κάθε ψηφοδέλτιο, είτε επιστολικό είτε δια ζώσης;» Προτείνουν «να ολοκληρωθεί αυτό το βήμα εκσυγχρονισμού και διαφάνειας με την επέκτασή του και στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) εκλογές». Ζητούν και χρονοδιάγραμμα. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο Θοδωρής Λιβάνιος δεν το αποκλείει, ενώ το βλέπει θετικά και ο πρωθυπουργός στον οποίο επίσης έφτασαν σχετικές καταγγελίες.

«Συνωστισμός»

Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι βουλευτές που έψεγαν τον πρόεδρο της Βουλής, την κυβέρνηση, την δικαιοσύνη κλπ., γιατί καθυστερούσε να έρθει η δικογραφία στη Βουλή. Μεγάλος ο συνωστισμός στην αίθουσα, στον πρώτο όροφο του κτιρίου που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως από τον πρόεδρο Νικήτα Κακλαμάνη με 10 κομπιούτερς και 20 θέσεις εργασίας. Κάποιοι περιμένουν με τις ώρες ακόμη και στην ουρά. Και μετά ξυπνήσαμε! Ήταν πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Έχουμε και λέμε σύμφωνα με τις πηγές του newsit.gr και της στήλης:

Ηχηρές απουσίες

Η αίθουσα της Βουλή όπου βρίσκεται η δικογραφία για τα Τέμπη
Η αίθουσα της Βουλή όπου βρίσκεται η δικογραφία για τα Τέμπη

 

  • Το σαββατοκύριακο αν και η αίθουσα λειτουργούσε με βάρδιες εργαζόμενων, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, δεν πήγε ούτε ένας βουλευτής.
  • Την περασμένη εβδομάδα ο τελευταίος που εμφανίστηκε ήταν την Παρασκευή το μεσημέρι, ο Θανάσης Πλεύρης (ΝΔ) που είναι ο πλέον τακτικός. Έχει πάει να μελετήσει την δικογραφία πάνω από 10 φορές. Στο τριήμερο Δευτέρα- Τετάρτη, πήγαν:
  • 2 από ΝΔ.
  • Κανένας από το ΠΑΣΟΚ που την Παρασκευή θα καταθέσει πρόταση για Προανακριτική κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή προκειμένου να διερευνηθεί για κακούργημα!
  • Ένας πήγε από ΣΥΡΙΖΑ, κανένας από Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, 2 από τη Νίκη, 1 από Σπαρτιάτες, 1 ανεξάρτητος. Κάθε μέρα πηγαίνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
  • Αυτά!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Με το γάντι
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας