Κακά τα ψέματα, η πολιτική σεζόν που ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου, ήταν εξαντλητική για όλους με τον καταιγισμό των γεγονότων, τις σκληρές κόντρες, τις εσωκομματικές ανατροπές, διασπάσεις, ενδοκυβερνητικές γκρίνιες, βουλευτικά «αντάρτικα». Από την 1η έως τις 25 Αυγούστου η Βουλή κλείνει.
Βιάζονται να φύγουν οι βουλευτές για τις εκλογικές περιφέρειες τους αλλά και για λίγες διακοπές. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των πανηγυριών. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι ψηφοφόροι. Πάλι μαραθώνιο θα τρέξουν. Αλλά για τον εαυτό τους, για ψήφους. Δύσκολη θα είναι και η επόμενη πολιτική σεζόν που επίσημα αρχίζει από την ΔΕΘ. Όλοι θέλουν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Και ετοιμάζονται για αποδράσεις.
Καυτό 10ήμερο
Το φίνις της σεζόν όμως θα είναι καυτό. Στις 22 Ιουλίου προγραμματίστηκε η ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την ψηφοφορία της πρότασης της ΝΔ να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) για τα Τέμπη.
Το ζήτησε και ο ίδιος. Δήλωσε αθώος αλλά κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν να πάει στον φυσικό του δικαστή για να αποδείξει την αθωότητα του.
Μετά την ψηφοφορία η υπόθεση Καραμανλή φεύγει από την Βουλή και αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.
Εξεταστική – Προανακριτική
Το τελευταίο τριήμερο του Ιουλίου 29-31 Ιουλίου ανάλογα με τις υποχρεώσεις των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα προγραμματίσει δύο ειδικές συνεδριάσεις.
Η μία θα αφορά τη συζήτηση και ψηφοφορία για τις δύο προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Αριστερά, για Προανακριτική κατά Βορίδη και Αυγενάκη για διερεύνηση κακουργημάτων, που όπως φαίνεται θα απορριφθούν.
Η δεύτερη συνεδρίαση θα αφορά την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυση του το 1998 που ήδη προκαλεί αντιδράσεις στην Αντιπολίτευση.
Από Σεπτέμβριο
Η Εξεταστική θα πάρει το πράσινο φως από την Βουλή. Αναμένεται όμως να συνεδριάσει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, πιθανόν μετά την ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός έχει στόχο να αμβλύνει το αρνητικό κλίμα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρουσιάζοντας τους πρώτους που θα έχει πιάσει μέχρι τότε η τσιμπίδα της ΑΑΔΕ με παράνομες επιδοτήσεις κάποιων εκατομμυρίων που θα διεκδικηθεί η επιστροφή τους.
Η Εξεταστική θα κρατήσει τουλάχιστον τρεις μήνες. Το ΠΑΣΟΚ ήδη στοχοποιείται από την κυβέρνηση. Συγκεντρώνεται υλικό για στελέχη του Κινήματος που συμμετείχαν ή είχαν άλλη εμπλοκή στο πάρτι των επιδοτήσεων.
«Το Μαρούσι έχει δήμαρχο»
Μια μικρή ταραχή προκάλεσε το χθεσινό παρασκήνιο της στήλης ότι ο Γιώργος Πατούλης μπορεί να κατεβεί να διεκδικήσει τον δήμο Αμαρουσίου ή της Σαρωνίδας στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν αποκλείεται και ο δήμος της Αθήνας εάν δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Κώστας Μπακογιάννης.
Δεν θα έχει το χρίσμα της ΝΔ πάντως. Οι σχέσεις τους περνούν περίοδο πολικού ψύχους. Αν κατεβεί, θα κατέβει ανεξάρτητος. Ήδη πήρα τα πρώτα μηνύματα.
«Το Μαρούσι έχει δήμαρχο, τον Θόδωρο Αμπατζόγλου (ΝΔ) και θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία» μου είπαν.
Έμαθα, όμως, και κάτι άλλο που αφορά τον Πατούλη. Τώρα που είναι εκτός αυτοδιοίκησης ασκεί το ιατρικό επάγγελμα και συνεχίζει να είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Οι επόμενες εκλογές για τον ΙΣΑ είναι τον Μάιο του 2026. Όμως από τον Οκτώβριο, Νοέμβριο αρχίζουν οι κομματικές διεργασίες για την επιλογή υποψηφίου. Μου είπαν ότι στη ΝΔ έχει πέσει στο τραπέζι το όνομα της Ματίνας Παγώνη.
Εκτός οδηγείται και από τον ΙΣΑ ο Πατούλης;
Ακούγεται
Πυκνώνουν οι φήμες ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται πολύ κοντά στη ΝΔ. Ο ίδιος αν και δεν αναφέρεται σε όνομα κόμματος, δήλωσε ότι ο Σεπτέμβριος δεν θα τον βρει εκτός πολιτικής.
Στα «Παραπολιτικά 90,1» δήλωσε ότι προχώρησαν και οι συζητήσεις. Έκανα ρεπορτάζ να δω τι γίνεται γιατί ο Λοβέρδος είχε κοπεί στο παρελθόν ελέω ΠΑΣΟΚ.
Αντιδρούσαν οι σκληροί της δεξιάς οι οποίοι έλεγαν «φτάνει πια με τόσο ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουμε άλλον».
Το Μαξίμου απαντώντας σε ερώτημα της στήλης είπε ότι δεν γνωρίζει μια τέτοια συζήτηση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σε άλλα επίπεδα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι φίλος με τον Λοβέρδο. Θα μπορούσε να είναι ο «προξενητής». Τέτοιες συμφωνίες όμως κλείνουν με υψηλή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για ποιες εκλογικές περιφέρειες ακούγεται ότι θα μπορούσε να κατέβει υποψήφιος βουλή ο Λοβέρδος; Στον βόρειο τομέα Αθήνας όπου κατέβαινε με το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν πέτυχε να εκλεγεί την τελευταία φορά (2023). Εκεί όμως θα έχει απέναντι του μια σκληρή τετράδα (Χατζηδάκης, Άδωνις, Κεραμέως, Μαρινάκης).
Κάποιοι έχουν ρίξει την ιδέα ότι ο Λοβέρδος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος και στην Αχαΐα που είναι ο τόπος καταγωγής του.
Στο ίδιο τραπέζι!
Είναι κάποιων ημερών το παρασκήνιο που ακολουθεί αλλά σας το γράφω. Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν να κάθονται σε γιορτή παιδιών κοινού φίλου τους, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης. Συζήτησαν για το Χάρβαρντ. Ο Τσίπρας ενθουσιάστηκε με το πανεπιστήμιο αλλά και με τα γνωστά στέκια της Βοστώνης.
Με κάποιους καθηγητές θα συνεχίσει να είναι σε επαφή. Λέτε να τους καλέσει αν και όταν κάνει το νέο φορέα; Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης στα «Παραπολιτικά 90,1» τόνισε ότι δεν λείπει ένας νέος φορέας. Ανέφερε μάλιστα διάφορες αποτυχημένες προσπάθειες (Σαμαρά, Αβραμόπουλου κα). Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αν θέλει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο μπορεί να το κάνει με το κόμμα που έφερε στην εξουσία.
Το πάρτι του μπαμπά
Ξεκίνησε από πάρτι του Αννίβα, γιου του πρώην υπουργού Βασίλη Οικονόμου στο Palazzo στη Λούτσα. Μετά έγινε πάρτι όπου θα ήταν παρών και ο μπαμπάς πολιτικός Και στο τέλος μετατράπηκε σε εκδήλωση νεολαίας του Βασίλη Οικονόμου.
Κάποιοι νέοι ενοχλήθηκαν ελαφρώς. Ένας από αυτούς ήταν ο Κώστας Σαμαράς, γιος του πρώην πρωθυπουργού που ακούστηκε να λέει «εγώ ήρθα σε πάρτι του Αννίβα, όχι σε εκδήλωση». Όταν είσαι γιος του Σαμαρά ή άλλου γνωστού πολιτικού σε περιτριγυρίζουν διάφοροι για μια φωτογραφία μαζί σου!
Με ότι μηνύματα θέλει ο καθένας να στείλει.