Περίπου μία ώρα κράτησε η συνάντηση που είχαν οι γαλάζιοι βουλευτές στα γραφεία της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο όροφο της Βουλής, χθες στις 11 το πρωί, λίγες ώρες πριν κατατεθεί η πρόταση για Προανακριτική κατά του Κώστα Καραμανλή για την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ήταν εκεί και ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος έχει σημαντική γνώση της δικογραφίας και συνέδραμε καθοριστικά στην σύνταξη της νομικής τεκμηρίωσης της πρότασης.
Ζητείται «να διερευνηθούν τα ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΟΣΕ που έδειξαν τα δύο διευθυντικά στελέχη του υπ. Μεταφορών που ήταν στην δικογραφία που έστειλε στη βουλή ο εφέτης ανακριτής Λάρισας. Υπεύθυνη εκ του νόμου για την ασφάλεια είναι η ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) όπως επισημαίνεται στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
Γιατί όχι κακούργημα;
Ένα ερώτημα που τέθηκε από βουλευτές ήταν γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν δήλωσε ότι θεωρεί αθώο τον Καραμανλή αλλά θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων (άρθρο 291 ΠΚ) που είναι κακούργημα. Το ερώτημα, όπως μου εξήγησαν, δεν είχε την έννοια ότι θεωρούν ένοχο τον Καραμανλή.
Το Δικαστικό Συμβούλιο που αποτελείται από 5 κορυφαίους δικαστές θα τον ανακηρύξει αθώο μετά την διερεύνηση των κατηγοριών και η ΝΔ δεν θα έχει καμία σκιά ότι επιχείρησε να τον καλύψει εκ νέου, ήταν το επιχείρημα τους.
Λαϊκισμός
Η κυβέρνηση δεν θέλει την ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ στο οποίο χρεώνει λαϊκισμό ούτε να υιοθετήσει μια τόσο ακραία κατηγορία για έναν πρώην υπουργό όταν δεν υπάρχουν τα ανάλογα στοιχεία στην δικογραφία, ήταν η απάντηση.
«Δεν μπορούμε να δώσουμε ασπίδα σε μια διαδικασία που έχει ατεκμηρίωτη νομική βάση» τόνισε ο Πλεύρης που απαντούσε στις ερωτήσεις των συναδέλφων του. Υπάρχουν βέβαια και οι φωνές – είναι λίγες- που θεωρούν ότι η ΝΔ πλήρωσε ακριβά τον Καραμανλή και δεν έπρεπε να τον καλύψει στην Εξεταστική, ούτε να κατέβει στις εκλογές.
Κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία να είχαν κληθεί από την ΝΔ και οι συγγενείς για να τους ακούσουν.
Όχι στην Προανακριτική
Η ομάδα των «σκληρών» υποστήριξε ότι δεν έπρεπε η ΝΔ να παραπέμψει τον Καραμανλή αφού ούτε ο εφέτης ανακριτής δεν διατύπωνε κάποιο κατηγορητήριο σε βάρος του. Άλλωστε, όπως τόνισαν, εάν υπάρχουν στοιχεία το Δικαστικό Συμβούλιο θα τα βρει και θα ζητήσει από την Βουλή την μετατροπή του αδικήματος σε κακούργημα. Σε αυτήν την εξέλιξη η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο,.
Στην γαλάζια συνάντηση κλήθηκαν οι βουλευτές των Επιτροπών Δημόσιας Τάξης-Δημόσιας Διοίκησης- Δικαιοσύνης και Θεσμών – Διαφάνειας. Υπέγραψαν την πρόταση για Προανακριτική κατά Καραμανλή μέχρι που έφτασαν τις 30 υπογραφές. Στην αντίδραση ορισμένων ότι θα έπρεπε να υπογράψουν όλοι οι βουλευτές για να σταλεί ηχηρό μήνυμα η απάντηση ήταν ότι το μήνυμα έτσι κι αλλιώς είναι ηχηρό διότι για πρώτη φορά κυβέρνηση παραπέμπει δικό της υπουργό.
Μόνος!
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε καταφέρει να μαζέψει τις 30 υπογραφές που χρειάζονται για να καταθέσει την δική του πρόταση για προανακριτική κατά Καραμανλή και Μητσοτάκη για κακούργημα. Στην Νέα Αριστερά η μεγάλη πλειονότητα δεν συμφωνεί με την παραπομπή Μητσοτάκη διότι «δεν υπάρχουν τα στοιχεία στην δικογραφία και υπάρχει ο κίνδυνος από θύτης να ηρωοποιηθεί και να μετατραπεί σε θύμα» όπως υποστηρίζουν.
Η Έφη Ακτσόγλου δεν θα είχε αντίρρηση να παραπεμφθεί και ο Μητσοτάκης αλλά δεν θα δημιουργήσει θέμα. Χτύπησαν και καμπανάκια. Αφού υπήρχε αυτή η αγεφύρωτη διαφορά εξ αρχής – όπως τόνισε βουλευτής- γιατί ανέβηκε ο πήχης των προσδοκιών για πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων.
«Τώρα το αποτέλεσμα θα είναι να απογοητευτεί για μια φορά ακόμη ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά..
Ύστατη προσπάθεια
Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου ανέφεραν στο newsit.gr. και την στήλη ότι το κείμενο της πρότασης θα παραδοθεί στη Νέα Αριστερά σε μια ύστατη προσπάθεια να την υπογράψει. Αν αποτύχει και αυτή τότε θα την δώσει στην δημοσιότητα αφού δεν θα μπορέσει να την καταθέσει στην Βουλή.
Ακούστηκαν κάποιες φωνές μήπως και ζητήσουν από τον Στέφανο Κασσελάκη να υπογράψουν την πρόταση οι 6 βουλευτές του. Τους χωρίζει μίσος, η συζήτηση έκλεισε πριν αρχίσει.
Ο Καραμανλής
Εάν δεν κατατεθεί τρίτη πρόταση για προανακριτική και μείνουμε στις δύο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τότε με βάση τις προθεσμίες, ο πρόεδρος της βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, αμέσως μετά του Αγίου Πνεύματος (10 ή 11 Ιουνίου) θα συγκαλέσει την ολομέλεια για να συζητηθούν οι προτάσεις και για να μιλήσουν όσοι αναφέρονται σε αυτές.
Τότε θα πάρει για πρώτη φορά και πιθανόν και τελευταία, τον λόγο, ο Κώστας Καραμανλής. Θα δηλώσει αθώος και θα θέσει εαυτόν στη διάθεση της δικαιοσύνης όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν.
Στη συνέχεια θα συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή με τα μέλη που θα προτείνουν τα κόμματα. Θα ακολουθηθεί το μοντέλο Τριαντόπουλου. Θα γίνουν το πολύ τρεις συνεδριάσεις και θα ψηφιστεί η πρόταση της ΝΔ για παραπομπή του Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος στο Δικαστικό Συμβούλιο, γύρω στις 13-15 Ιουλίου.
Σύγκρουση!
Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται τα ταξί με βασικό αίτημα να μπορούν να μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες. Μεγάλη η κόντρα τους με τον αν. υπουργό Μεταφορών, Κωσταντίνο Κυρανάκη. Αρνείται να δει τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο διότι είχε πρωτοστατήσει σε εκδηλώσεις εξεύρεσης και φωνασκιών. Έχει δεχθεί στο γραφείο του εκπροσώπους της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας και κάποια μέλη του ΣΑΤΑ με τους οποίους μπορεί να συνομιλεί ήρεμα όπως είπε στην στήλη.
Ο Λυμπερόπουλος και ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου τα είχαν βρει όπως λένε και οι δύο πλευρές. Η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση.
Έγγραφο
Η στήλη έχει διαβάσει τα έγγραφα του κυβερνητικού έργου που παραδόθηκαν στη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Μεταφορών. Όταν το νομοσχέδιο δόθηκε στην δημοσιότητα δεν είχε τεθεί τροποποίηση του άρθρου 4 του ΚΟΚ που αφορούσε την κίνηση εντός λεωφορειολωρίδας.
Μετά την διαβούλευση συμπεριλήφθηκε το άρθρο 5 αλλά υπό την εξής επισήμανση:
«Η όποια απόφαση λαμβάνεται μετά από σχετική μελέτη και πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών εκπόνησης ή έγκρισης των κυκλοφοριακών μελετών, είναι δυνατόν να επιτρέπεται στις προαναφερόμενες οδούς ή λωρίδες η κυκλοφορία έμφορτων επιβατικών δημόσιας χρήσης, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων καθώς επίσης και η εφαρμογή των μέτρων για ορισμένες μέρες και ώρες». Δηλαδή θα έπρεπε να γίνει μελέτη για να δείξει εάν θα επιτραπεί η χρήση των λεωφορειολωρίδων για τα ταξί.»
Υπό όρους
Ο αν. υπουργός Μεταφορών σε συνομιλία μας τόνισε ότι βλέπει θετικά την υπό όρους αποβίβαση επιβατών από ταξί εφόσον δεν παρεμποδίζεται λεωφορείο.
«Στόχος μας ειναι ταχύτερα δρομολόγια λεωφορείων και αξιοπιστία στις ώρες» τόνισε ο Κυρανάκης. Αυτό δεν θα το δεχτούν οι ταξιτζήδες. Η κόντρα θα είναι σκληρή και δεν θα τελειώσει γρήγορα εάν δεν βάλουν και οι δύο πλευρές νερό στο κρασί τους