Πέραν την είδησης για την επιλογή του νέου Πάπα, το μεγάλο νέο των τελευταίων 24ωρων ήταν η ανακοίνωση επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Ή μήπως όχι;
Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έρχονται τα «κύματα» των σημαντικών ειδήσεων, το ένα έρχεται και σκεπάζει το προηγούμενο με αποτέλεσμα εύκολα να χάνει κανείς την προσοχή του στα σημαντικά, αυτά που καθορίζουν την επόμενη ημέρα.
Γι’ αυτό ας δούμε τα κύματα της ειδησεογραφίας ένα – ένα και κυρίως ας δούμε το πραγματικό αποτύπωμα που αφήνουν στο διάβα τους, στην «ακτή» της τρέχουσα πραγματικότητας.
Χρήσιμο γι’ αυτό είναι να δούμε το βίντεο της αλληλουχίας αυτής ανάποδα, από το τέλος προς την αρχή, για να επιστρέψουμε πάλι στο σήμερα και ειδικά μέσα από αυτό το Σαββατοκύριακο, στο… αύριο.
Η ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας είναι η πρώτη που επιτυγχάνεται από την στιγμή που άρχισε ο βομβαρδισμός των «δασμών» και κυρίως μετά την 2α Απριλίου, την περιβόητη «ημέρα της απελευθέρωσης».
Η αξιολόγηση της Συμφωνίας αυτής είναι κατά γενική ομολογία ότι ήταν η πλέον εύκολη για να συναφθεί όχι μόνο λόγω των ειδικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας ανέκαθεν, αλλά και γιατί οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αφορούν κυρίως σε υπηρεσίες και πολύ – πολύ λιγότερο σε προϊόντα.
Ήδη τα ρεπορτάζ που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στα μεγάλα οικονομικά ΜΜΕ κάνουν σαφή λόγο για μία συμφωνία που αφορά στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα εκτόνωσης της έντασης και όχι τόσο για μία συμφωνία επι της ουσίας. Το Bloomberg για παράδειγμα υποστηρίζει ότι «Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου αφήνει ανεπίλυτα βασικά ζητήματα…», ενώ άλλα reports αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να διευκρινισθούν – όχι εύκολα – στην συνέχεια.
Με άλλα λόγια μία συμφωνία με πολλά ακόμα που πρέπει να συμφωνηθούν για το τι πραγματικά συμφωνήθηκε, ανάμεσα σε δύο οικονομίες με συναλλαγές κυρίως υπηρεσιών και όχι προϊόντων.
Σχεδόν το ίδιο 24ωρο που ανακοινώθηκε η συμφωνία αυτή μία άλλη είδηση πέρασε στα «ψιλά» της οικονομικής επικαιρότητας. Στην Ουάσιγκτον το Υπ. Οικονομικών, δηλαδή το Υπουργείο του κ. Μπέσσεντ που… μοχθεί για να στρογγυλέψει τις αιχμές της διεθνούς εμπορικής αντιπαράθεσης, ανακοίνωσε ξαφνικά τριπλασιασμό του προγράμματος δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου (λίγο πάνω από μισό τρις δολ.), ενώ ταυτόχρονα λίγο πριν, ο ίδιος είχε μιλήσει σε οικονομικό συνέδριο για την πρόθεσή του να βελτιώσει τις διαδικασίες επαναγοράς χρέους.
Η «είδηση» αυτή, που πέρασε στα χαμηλά επίπεδα προσοχής όσο αφορά την δημοσιότητα, βγήκε ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της Fed του κ. Πάουελ, την προηγούμενη δηλαδή ημέρα, με την οποία έγινε γνωστό ότι δεν μειώνει τα επιτόκια.
Το «νέο» συνοδεύθηκε όμως με δύο άλλες δηλώσεις του κ. Πάουελ, ο οποίος φάνηκε παράλληλα να μη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι ο Τραμπ τον αποκάλεσε «τρελό» ή «ανόητο» που δεν μειώνει τα επιτόκια. Οι δύο αυτές δηλώσεις του κ. Πάουελ ήταν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η αμερικανική οικονομία βαδίζει σταθερά προς μία κατάσταση στασιμοπληθωρισμού και ότι το αμερικάνικο χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο…
Ήδη με τις δηλώσεις Πάουελ έχουμε πάει πίσω στην Πέμπτη. Καιρός να επιστρέψουμε στο σήμερα βλέποντας αυτή την αλληλουχία ειδήσεων για το πως φτάσαμε εδώ.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκαλεί τον πρόεδρο της Fed μα κάτι σαν «ανόητο» ή «τρελό» επειδή δεν μειώνει τα επιτόκια. Ο Πάουελ αδιαφορεί και προειδοποιεί ότι η αμερικάνικη οικονομία βαδίζει προς τον στασιμοπληθωρισμό με ένα χρέος το οποίο δεν είναι βιώσιμο.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Μπέσσεντ την επομένη ανακοινώνει υπερ-τριπλασιασμό του προγράμματος δανεισμού για το δεύτερο τρίμηνο του 2025 αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει τον δανεισμό αυτό για να αγοράσει άληκτο χρέος (πέραν την αναχρηματοδότησης του παλιού που λήγει) με προφανή σκοπό να συγκρατήσει την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Και κάπου εκεί ο Τράμπ ανακοινώνει την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τον πιο εύκολο και συνεργάσιμο εταίρο των ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία. Κάποια συμπεράσματα βγαίνουν από μόνα τους κάποια άλλα χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση, αλλά και μόνο σαν αλληλουχία «ειδήσεων» τα γεγονότα δείχνουν που είναι το πραγματικό πρόβλημα και που είναι ο «καπνός» με τον οποίο θέλουν να το καλύψουν.
Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό το Σαββατοκύριακο υπάρχει πραγματική είδηση και θα την μάθουμε, αν υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι την Κυριακή, από την Ελβετία.
Γιατί εκεί, στην Ελβετία γίνεται η πρώτη μεσαίου επιπέδου συνάντηση πρώτης διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει.
Αυτό το Σαββατοκύριακο λοιπόν αν υπάρξει «μαύρος ή λευκός καπνός» από αυτή την συνάντηση, θα αξίζει τον κόπο να τον προσέξουμε, γιατί η επόμενη ημέρα είναι πολύ πιθανό να διαμορφώσει το πεδίο των εξελίξεων τόσο στις οικονομίες όσο και στις αγορές.
Πολύ πιθανό να είναι πολύ νωρίς για να το πει αυτό κανείς, αλλά σε κάθε περίπτωση τα «νέα» από την Ελβετία είναι αυτά που πραγματικά περιμένουμε…