Πριν από πολλά χρόνια, για την ακρίβεια σαράντα δύο χρόνια πίσω, νεαρή δημοσιογράφος είχα καλύψει μία μεγάλη φωτιά έξω από έναν οικισμό στην Χαλκίδα, όπου η πυρκαγιά ξέσπασε μέσα από τον σκουπιδότοπο που βρισκόταν στο κέντρο μίας πευκόφυτης περιοχής.
Ο τότε διευθυντής μου, κορυφαίος Έλληνας δημοσιογράφος, Λέων Καραπαναγιώτης, μου είχε πει ότι εάν μπορούσαμε να βοηθήσουμε κάπως αυτή τη χώρα, ώστε να σταματήσει αυτή η ανοησία, τα σκουπίδια να στοιβάζονται μεσ’το δάσος, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για το περιβάλλον. Και γι’αυτό όπως μου εξήγησε θα το έβαζε πρώτο θέμα στα «ΝΕΑ».
Τα χρόνια πέρασαν και συχνά πυκνά παρακολουθούσα τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έδιναν μάχη για να σταματήσουν οι σκουπιδότοποι να βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δασώδη περιοχή. Και η αλήθεια είναι ότι νόμιζα ότι το είχαν πετύχει.
Μέχρι πριν μερικές μέρες που έτυχε να βρεθώ στο οικισμό Αμόνι στο Σοφικό Κορινθίας. Πρόκειται για ένα πυκνό δάσος που ο δρόμος καταλήγει σε μία μοναδική παραλία.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το δάσος προφανώς η δημοτική αρχή αποφάσισε να τοποθετήσει 13 κάδους απορριμμάτων. Λίγο πιο ‘κει είναι η δεξαμενή νερού, αλλά ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι μέσα από μία σπίθα και με λίγο αεράκι το δάσος δεν θα γίνει παρανάλωμα.
Αποφάσισα λοιπόν να ρωτήσω γιατί γινόταν αυτό. Μιλώντας λοιπόν με κάποιους κατοίκους μου είπαν ότι οι οικιστές και τα συνεργεία εναποθέτουν εκεί τεράστιους σάκους με πευκοβελόνες, κλαδέματα από τους καθαρισμούς οικοπέδων, αδρανή υλικά, οικοσυσκευές, παλαιά έπιπλα, στρώματα κλπ.
Να σημειωθεί ότι ο δήμος δεν διαθέτει την υπηρεσία παραλαβής ογκωδών (οικοσυσκευές – αδρανή κλπ) από κάθε οικία σε συνεννόηση με τους πολίτες όπως σε όλη την επικράτεια και έχει επιλέξει να παραχωρήσει τον κάδο των ογκωδών για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.
Όπως έμαθα τον Αύγουστο του 2024 κάποιος πέταξε αναμμένο τσιγάρο στον χώρο αυτό και εκδηλώθηκε φωτιά η οποία περιορίστηκε αμέσως από την Εθελοντική ομάδα Σοφικού που έτυχε να περνάει περιπολώντας.
Να σημειωθεί ότι οι κάδοι αλλά κυρίως ο μεγάλος κάδος των ογκωδών όλο το 2024 τον απομάκρυνε το απορριμματοφόρο με τον αρπαγέα κάθε 3-4 εβδομάδες μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις του συλλόγου της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζει και όλα τα ογκώδη αντικείμενα να τα εναποθέτουν οι οικιστές ακόμη και μέσα στον δρόμο και να δημιουργείται ένα βουνό από απορρίμματα.
Μετά το περιστατικό με την φωτιά, ο σύλλογος ζήτησε οι κάδοι και ο μεγάλος κάδος ογκωδών να βγουν από τον αστικό ιστό στο πάνω τμήμα επί του οδοστρώματος, της οδού Σοφικού και ο παλαιός χώρος να αλλάξει χρήση. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας έδωσε έγκριση και οι κάδοι μεταφέρθηκαν.
Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των κατοίκων ύστερα από λίγο διάστημα ένας γαιοκτήμονας της περιοχής παραπονέθηκε στην Κοινότητα και στον Δήμο ότι με τους κάδους επί του οδοστρώματος υποβαθμίζεται η περιουσία του διότι ο δρόμος του ανήκει, καθώς τον παραχώρησε ο ίδιος πριν από πολλά χρόνια.
Συμφωνήθηκε, λοιπόν, οι κάδοι να μπουν μέσα σε ιδιωτικό χώρο – αλέα μέσα στο δάσος που του ανήκει επίσης, με αποζημίωση ως μηνιαίο μίσθωμα.
Τα αιτήματα των κατοίκων που κατ’επανάληψη τα έχουν καταθέσει στην δημοτική αρχή είναι:
1. Nα γίνει σωστός σχεδιασμός για την τοποθέτηση των κάδων κοινών απορριμμάτων αλλά και τον κάδο των ογκωδών που είναι απαραίτητος, με γνώμονα την ασφάλεια των οικιστών και του δασικού περιβάλλοντος κατόπιν συνεργασίας της δημοτικής αρχής και της Πυροσβεστικής αλλά και διαβούλευση με τους κατοίκους.
2. Να απομακρύνονται όλα τα ογκώδη αντικείμενα σε εβδομαδιαία βάση με συγκεκριμένο πρόγραμμα (συγκεκριμένη ημέρα) χωρίς να χρειάζεται όχληση από τους κατοίκους ή τον σύλλογο.
3. Να καθαρίζονται σε συστηματική βάση όλοι οι χώροι το οικισμού και κυρίως τα λιμανάκια- οι παραλίες και να μην απαιτείται “ειδική συνεννόηση για να ζητήσουμε οι κάτοικοι χάρη από την κοινότητα” ώστε να καθαριστούν.
4. Να τοποθετηθεί σταθμός ανακύκλωσης ανά είδος (γυαλί – αλουμίνιο – χαρτί – πλαστικό).