Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την συζήτηση της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων σχετικά νωρίς προφανώς για διάφορους λόγους, (πολιτικούς και επικοινωνιακούς) οι οποίοι έχουν προκύψει από τις δημοσκοπήσεις που διεξάγει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το 22-23 % που έχει στην πρόθεση ψήφου σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, επιθυμεί να συγκαλύψει τα προβλήματα των φορέων που στενάζουν από υποστελέχωση όπως τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ) και οι δημοτικές υπηρεσίες μετά την μαζική συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί ασύλληπτη ταλαιπωρία στους πολίτες.
Έτσι, τα κυβερνητικά στελέχη κατέληξαν ότι θα πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση σε αυτό το θέμα αποψιλώνοντας ακόμα περισσότερο το ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίζεται διχασμένο γι’ αυτό το θέμα.
Όπως είναι γνωστό οι εκσυγχρονιστές της Χαριλάου Τρικούπη τάσσονται υπέρ της άρσης ενώ τα στελέχη του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται πιο επιφυλακτικά. Άλλωστε, σχετικά πρόσφατα η δήλωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη ότι ότι η άρση της μονιμότητας θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο σύνταγμα δημιούργησε σοβαρούς τριγμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο δεύτερος λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει δημόσια αυτή την συζήτηση έχει να κάνει και με τα αποτελέσματα των μετρήσεων τα οποία δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές οι ψηφοφόροι επιθυμούν να υπάρξει μία καλή λειτουργία στον δημόσιο τομέα καθώς καθημερινά ο κάθε πολίτης αντιμετωπίζει στις συναλλαγές του και ένα πρόβλημα.
Στην πραγματικότητα δηλαδή και αυτή η κίνηση έχει επικοινωνιακά κίνητρα αφού εάν η κυβέρνηση ήθελε το δημόσιο να λειτουργεί ρολόι θα μπορούσε απλά να εφαρμόζει τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την άρση της μονιμότητας.
Δηλαδή και σήμερα ένας επίορκος δημόσιος υπάλληλος μπορεί να απολυθεί εάν κλέβει, εάν παίρνει φακελάκι από τους πολίτες, εάν δεν κάνει καλά την δουλειά του. Όμως δεν γίνεται τίποτα, παρά το γεγονός ότι συχνά πυκνά την επικαιρότητα την απασχολούν τέτοιου είδους θέματα.
Όλα κουκουλώνονται όμως με μία ΕΔΕ η οποία ποτέ δεν καταλήγει πουθενά καθώς οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μπεί με ρουσφέτια των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να γίνει καμμία πρόσληψη καθώς η χώρα βρισκόταν στα μνημόνια.
Ακόμα έτσι και αλλιώς με την κατάργηση οργανικών θέσεων στους τομείς του δημοσίου οι υπάλληλοι αυτόματα απομακρύνονται ή απολύονται. Άλλωστε στο παρελθόν έχει γίνει χρήση της διάταξης από τον νυν πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν και εκατοντάδες υπάλληλοι από το δημόσιο.
Προφανώς η κυβέρνηση επιδιώκει τον κοινωνικό αυτοματισμό κουκουλώνοντας το πρόβλημα. Πριν όμως σπεύσει να ελεεινολογήσει την κατάσταση στο δημόσιο ας κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη και ας απαντήσει στην κοινωνία τι έκανε για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της.