Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Πόλα Ρούπα: Η γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα – Οι ληστείες και η μάχη στο ελικόπτερο

Πόλα Ρούπα: Η γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα – Οι ληστείες και η μάχη στο ελικόπτερο

– Ποιά είναι η γυναίκα που είχε στο πλευρό του ο Νίκος Μαζιώτης από το Νοέμβριο του 1995
– Οι ληστείες που έκανε – Οι μεταμφιέσεις της και η μάχη στον αέρα με πιλότο ελικοπτέρου για να βοηθήσει τον Μαζιώτη να αποδράσει
– Το σπίτι στην Πεύκη που ζούσε με τον Μαζιώτη και δρούσαν κάτω από το μύτη των αστυνομικών

Γεννήθηκε το 1969 στην Καλαμάτα και τελείωσε το Μαθηματικό. Η Πόλα Ρούπα γνωρίστηκε με το Νίκο Μαζιώτη στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1995. Από τότε – αν εξαιρέσει κανείς φυλακίσεις και περιπετειώδεις αποδράσεις – είναι αχώριστοι στη ζωή και στην τρομοκρατική δράση.

Το τελευταιο κεφάλαιο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης 05/01/2017 με την σύλληψη της Πόλας Ρούπα από την Αντιτρομοκρατική στην Ηλιούπολη. Στις αρχές Μαρτίου 2016, η Ρούπα με επιστολή της είχε παραδεχθεί ότι βρισκόταν πίσω από το σχέδιο για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Παραδέχθηκε επίσης ότι η ίδια ήταν εκείνη που είχε διαπράξει τη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στο νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να οργανώσει και να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων αυτών για την επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο. Τα σχέδιά της απέτρεψε ο πιλότος του ελικοπτέρου.

Οι απίστευτες μεταμορφώσεις

Η Πόλα Ρούπα έχει αποδειχθεί “μαστόρισα” στις μεταμορφώσεις. Τόσο στην ληστεία στην τράπεζα Πειραιώς στο νοσοκομείο “Σωτηρία”  στις 25 Ιουνίου 2015 όπου είπε στην υπάλληλο: «Ληστεία. Άνοιξε το χρηματοκιβώτιο και το ΑΤΜ. Μην πατήσεις το κουμπί του συναγερμού γιατί θα κινδυνεύσετε. Δεν είμαι διατεθειμένη να φύγω χωρίς χρήματα. Αν το πατήσεις θα έρθει η αστυνομία και θα έχουμε ένοπλη συμπλοκή. Τότε υπάρχει κίνδυνος».

Ήταν η μοναδική φορά που έδειξε το πιστόλι της η Πόλα Ρούπα ήταν όταν προσέγγισε την υπάλληλο που πήγε να ανοίξει την τράπεζα. Εμεινε μόλις 12 λεπτά μέσα στην τράπεζα. Φορούσε ξανθιά μακριά περούκα, μαύρα γυαλιά, μπεζ μπουφάν, και είχε περασμένη χιαστί μία μαύρη τσάντα. Το δεξί της χέρι ήταν ελεύθερο, ενώ στο αριστερό είχε μία λευκή ιατρική μπλούζα κάτω από την οποία ήταν κρυμένο το όπλο. Σημαντική λεπτομέρεια ο διάλογος που είχε με την υπάλληλο της τράπεζας. Όταν η υπάλληλος της είπε ότι “κι εμείς φτωχοί άνθρωποι είμαστε” της πρότεινε σύμφωνα πάντα με την ίδια την Ρούπα και όσα έγραψε στο κείμενό της με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για την ληστεία να της δώσει κρυφά 5.000 ευρώ αλλά εκείνη αρνήθηκε.

Φημολογείται επίσης ότι η Ρούπα συμμετείχε και σε ληστεία από εκείνες που διέπραξαν οι αποκαλούμενοι «ληστές του Διστόμου». Η μία στον Γαλατά Τροιζηνίας, όπου στο πλευρό του Γιώργου Πετρακάκου βρίσκεται μία γυναίκα με πλατινέ περούκα, και η δεύτερη στις Σπέτσες στην οποία συμμετέχουν οι Γιώργος Πετρακάκος, Νίκος Μαζιώτης, Σπύρος Χριστοδούλου, Γρηγόρης Τσιρώνης και μία γυναίκα με καστανή περούκα αυτή τη φορά.

Η απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο

Δεν έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο των Νίκου Μαζιώτη, Γιώργου Πετρακάκου, Παναγιώτη Ασπιώτη, Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και Αγγελικής Σπυροπούλου. Το σχέδιο απόδρασης όλο οργανωμένο από την Πόλα Ρούπα η οποία εμφανίστηκε ως ευκατάστατη κυρία που θα πήγαινε την οικογένειά της σε ένα ταξίδι έκπληξη στην Κύθνο. 

Η Ρούπα είχε φτάσει με αυτοκίνητο στις εγκαταστάσεις γνωστού ξενοδοχείου στο Πόρτο Χέλι που είχε ελικοδρόμιο. Με το που απογειώθηκαν η Ρούπα έβγαλε το πιστόλι της και ζήτησε από τον πιλότο να αλλάξει κατεύθυνση και να κινηθεί προς την Αττική. Εκείνος πάλεψε μαζί της, εκείνη πυροβόλησε τρείς φορές και μετά από πάλη και με το ελικόπτερο να χάνει ύψος ο πιλότος κατάφερε να αποφύγει την συντριβή και να προσγειωθεί κάπου στο κοντά στο Κριεκούκι. Η Ρούπα φορούσε πάλι περούκα αλλά ο πιλότος – πρώην αστυνομικός την αναγνώρισε.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συνδέουν την Πόλα Ρούπα με την τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Η Ο.Λ.Α. είναι η πιο «δραστήρια» ένοπλη ομάδα του αντάρτικου πόλης όπως το αποκαλούν οι ίδιοι.

Στις 24 Νοεμβρίου 2015 είχαν τοποθετήσει βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος.

Η Ρούπα μπαίνει το κάδρο αφού μία γυναίκα εμφανίζεται σε δύο τουλάχιστον ενέργειες της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, πίσω από το τιμόνι αυτοκινήτων με οποία διέφυγαν οι δράστες των επιθέσεων. Άλλη μια επίθεση η οποία στέφθηκε με αποτυχία ήταν στις 14 Ιανουαρίου 2013 με αντιαρματικό RPG και με καλάσνικοφ, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού. Και εδώ οδηγός γυναίκα.

Επίσης,  στην επίθεση που γάζωσαν με 56 σφαίρες δύο πολεμικών καλάσνικοφ στις 12 Δεκεμβρίου 2014, εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ. Και εδώ οδηγός ήταν μια γυναίκα, πιθανότατα η Ρούπα που περίμενε τους συνεργούς της. 

Το κρυσφύγετο που ζούσε με τον Μαζιώτη

Απρίλιος 2014. Ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα δρούσαν κάτω από την μύτη της αστυνομίας. Έμεναν σε μια πολυκατοικία στα σύνορα της Πεύκης με το περιπου 4 ετών παιδί τους. Οι πρώτες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αναφέρουν ότι τον έβλεπαν τόσο εκείνον όσο και την σύντροφό του να κινούνται κανονικά. Μάλιστα η Ρούπα είχε βαμμένα ξανθά τα μαλλιά της και φορούσε γυαλιά και συστηνόταν ως δασκάλα. Τον Μαζιώτη αναγνώρισε ένοικος της πολυκατοικίας και σύμφωνα με την ίδια το διαμέρισμα δεν το νοίκιασε με την ταυτότητα που βρέθηκε πάνω του αλλά με άλλα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρούπα έφυγε από το σπίτι βιαστικά λίγη ώρα μετά την σύλληψη του Μαζιώτη παίρνοντας μαζί της μόνο δυο σακίδια πλάτης.

Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ GOOGLE STREET VIEW



Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε