Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Σάββας Ξηρός – Επικαλείται τον ίδιο νόμο με τον Αριστείδη Φλώρο

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Σάββας Ξηρός – Επικαλείται τον ίδιο νόμο με τον Αριστείδη Φλώρο

Το άρθρο 110Α ΠΚ το οποίο επικαλέστηκε και ο Αριστείδης Φλώρος επικαλείται ο καταδικασμένος σε ισόβια για τη δράση του με την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, Σάββας Ξηρός.

Ο Σάββας Ξηρός αναφέρεται στην αίτησή του στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αφου σύμφωνα και με τη συνήγορό του, Άννυ Παπαρούσου, έχει 98% αναπηρία, η οποία προκύπτει και από ιατρικό πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ, που όπως αναφέρει «ισχύει εφ’ όρου ζωής». Μάλιστα, η δικηγόρος υποστηρίζει πως σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, «ο Σάββας μετράει μέρες για την αποφυλάκιση».


Ο 55χρονος σήμερα Σάββας Ξηρός είχε ζητήσει και το 2015 να αποφυλακιστεί, ωστόσο αρνήθηκε να κάνει χρήση της διάταξης για υπό όρους απόλυση με βραχιολάκι.

Ποια είναι η διάταξη με την οποία ο Σάββας Ξηρός ζητεί την αποφυλάκισή του

Με βάση τη διάταξη που θέσπισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος το 2015 που αφορά το δικαίωμα αποφυλάκισης για λόγους υγείας, ο Σάββας Ξηρός ζητάει την αποφυλάκιση του. Η συγκεκριμένη διάταξη δίνει το δικαίωμα να αποφυλακιστούν κρατούμενοι ισοβίτες, ανεξαρτήτου αδικήματος που έχουν διαπράξει, εφοσον έχουν αναπηρία άνω του 80% με χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι ή κατ’ οίκον περιορισμό). Στην αίτηση που έχει καταθέσει, αναφέρεται ότι το ποσοστό αναπηρίας σύμφωνα με ιατρικό πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ ανέρχεται στο 98%, το οποίο ξεπερνά αυτό που απαιτεί ο νόμος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη :«Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο κρατούμενος που έχει ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω αν έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο πέντε (5) έτη στην περίπτωση που το έγκλημά του δεν ενέχει ανθρωποκτονία, ή δέκα (10) έτη σε κάθε άλλη περίπτωση, εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του στην κατοικία του, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 56 παρ. 3. Στην περίπτωση αυτή δύναται να επιβληθεί ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας. Επίσης, είναι δυνατή η επιβολή όρων κατά ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 100 παράγραφοι 2 και 3 του Ποινικού Κώδικα», αναφέρει η διάταξη.

Το 2015 ο Σάββας Ξηρός είχε αρνηθεί να κάνει χρήση της διάταξης διότι όπως είχε αναφέρει δεν  ήθελε να φορέσει – κυρίως για θρησκευτικούς λόγους- βραχιολάκι. Πλέον ωστόσο άλλαξε άποψη.

Επιμέλεια: Π. Θεοδώρου

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις