Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Απόδραση κρατούμενης με “βραχιολάκι”: Πότε ειδοποιήθηκαν οι αρχές

Απόδραση κρατούμενης με “βραχιολάκι”: Πότε ειδοποιήθηκαν οι αρχές

Συναγερμός έχει σημαίνει από την πρώτη απόδραση 43χρονης, η οποία κατηγορείται για την υπόθεση της Energa-Hellas Power και βρισκόταν εκτός φυλακής σε κάτ’ οίκον περιορισμό με καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης, δηλαδή με “βραχιολάκι”.

Η απόδραση έγινε το απόγευμα του Σαββάτου (19.11.2016) και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εταιρεία- τεχνολογικός πάροχος αντιλήφθηκε άμεσα την παραβίαση του “βραχιολιού” και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, ενημέρωσε άμεσα για το γεγονός τη Διεύθυνση Ασφάλειας (Τμήμα Αναζήτησης Προσώπων), την Άμεση Δράση, το τοπικό αστυνομικό τμήμα, την αρμόδια Εισαγγελέα Εφετών και την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας του Υπ. Δικαιοσύνης για το έργο ηλεκτρονικής επιτήρησης, δίνοντας παράλληλα τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες του “βραχιολιού” πριν κοπεί.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, το “βραχιολάκι” εμπεριέχει μικροτσίπ και ο επιτηρούμενος φορώντας το είναι συνδεδεμένος 24ωρες το 24ωρο με ειδική συσκευή GPS. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την τοποθέτηση και αφαίρεση του βραχιολιού σε κάθε επιτηρούμενο και την άμεση ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση διαπιστωμένης παράβασης ή δυσλειτουργίας, με το ρόλο της να είναι καθαρά επιτηρητικός και σε καμία περίπτωση δεν επεκτείνεται σε καταστολή, περιορισμό ή καταδίωξη επιτηρουμένου.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το “βραχιολάκι” μπορεί να κοπεί και με ένα απλό ψαλίδι, αφού δεν χρησιμοποιείται σαν μέσο φυσικού περιορισμού, όπως οι χειροπέδες. Με τη χρήση του παρακολουθείται ο επιτηρούμενος και επιβεβαιώνεται το αν τηρεί τις υποχρεώσεις του.

Άλλωστε, σύμφωνα και με το πνεύμα του νόμου, το “βραχιολάκι” δεν στοχεύει στο να αναγκάσει τον επιτηρούμενο να παραμείνει στο σπίτι του αλλά στο να πιστοποιήσει ότι ο επιτηρούμενος λαμβάνει τα δικαιώματά του και τηρεί τις υποχρεώσεις του. Από την άλλη αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως ο επιτηρούμενος, όπως είναι λογικό, έχει υψηλό κίνητρο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του και να συµπεριφέρεται νόµιµα. Σε διαφορετική περίπτωση διατρέχει τον κίνδυνο να επιστρέψει στη φυλακή µε δυσµενείς, για τον ίδιο, συνέπειες.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε