Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Έκρηξη στο ρωσικό προξενείο: “Χειροβομβίδα – Εξάρχεια – φωτιά” η διαδρομή;

ρωσικό προξενείο
Φωτογραφία: Intime

“Τρέχει” η Αντιτρομοκρατική για να ρίξει “φως” στην υπόθεση της έκρηξης στο ρωσικό προξενείο, τα ξημερώματα της Παρασκευής, 23.03.2019.
Οι κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει την στιγμή που οι άγνωστοι ρίχνουν την χειροβομβίδα.
Γιατί οι Αρχές θεωρούν πως “ξέρουν” την… ταυτότητα της οργάνωσης που κρύβεται πίσω από την επίθεση.
Μια καμένη μηχανή στα Εξάρχεια λίγη ώρα μετά, ίσως να μην αποτελεί σύμπτωση. Όλο το χρονικό της υπόθεσης.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, 23.03.2019, στο ρωσικό προξενείο, που βρίσκεται επί της οδού Τζαβέλα, στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο μάλλον για ενέργεια της οργάνωσης “Επαναστατική Αυτοάμυνα”. Κι αυτό καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση έχει αποδείξει κατά το παρελθόν πως διαθέτει στο οπλοστάσιο τις χειροβομβίδες και μάλιστα αμυντικού τύπου ανατολικής προέλευσης, όπως αυτή που έριξαν οι άγνωστοι αναβάτες μοτοσυκλέτας στο ρωσικό προξενείο στο Χαλάνδρι.

ρωσικό προξενείο ρωσικό προξενείο

Άλλωστε τον Οκτώβριο του 2016 δυο αναβάτες μηχανής είχαν ρίξει παρόμοιου τύπου χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία στην Λ. Βασ. Σοφίας, τραυματίζοντας ευτυχώς ελαφρά τον αστυνομικό φρουρό. Την ευθύνη για την συγκεκριμένη ενέργεια είχε αναλάβει τότε με προκήρυξη της η οργάνωση “Επαναστατική Αυτοάμυνα”.

Γιατί “χτύπησαν” το ρωσικό προξενείο

Μάλιστα οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν πως ίσως τα μέλη της ένοπλης οργάνωσης που χτύπησαν το ρωσικό προξενείο να ήθελαν να προκαλέσουν ακόμα και τραυματισμό, καθώς έριξαν την χειροβομβίδα στο κενό, κάτω ακριβώς από την θωρακισμένη σκοπιά στην εξώπορτα του κτηρίου, η οποία ευτυχώς εκείνη την ώρα ήταν κενή, δηλαδή δεν υπήρχε Αστυνομικός φρουρός.

Όσον αφορά στις έρευνες, οι εξωτερικές κάμερες στο περίβολο του προξενείου έχουν “συλλάβει” την διέλευση της μοτοσυκλέτας με τους δυο αναβάτες και μάλιστα την στιγμή που ο συνεπιβάτης πετά την χειροβομβίδα κάτω από το θωρακισμένο κουβούκλιο του φρουρού.

Το υλικό αυτό έχει ήδη μεταφερθεί στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και εξετάζεται ενδελεχώς από την Αντιτρομοκρατική προκειμένου, εάν είναι δυνατόν, να συλλέξουν στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών.

Στο μεταξύ λίγη ώρα έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση, οι αστυνομικοί εντόπισαν στην οδό Οικονόμου στα Εξάρχεια μια καμένη μοτοσυκλέτα τύπου enduro, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησαν οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης.

Όσον αφορά στην ενέργεια, οι υπεύθυνοι φύλαξης στο ρωσικό προξενείο αντελήφθησαν την έκρηξη μικρής ισχύος από τις κάμερες ασφαλείας και αμέσως ενημέρωσαν το Τμήμα Ασφαλείας τις Ρωσικής Πρεσβείας στο Ψυχικό, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η Αστυνομία. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν το χώρο και πραγματοποίησαν έρευνες.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου
Φωτογραφίες: Intime

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις