Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Λυκουρέζος και Παναγόπουλος απολογούνται στον ανακριτή

Λυκουρέζος και Παναγόπουλος απολογούνται στον ανακριτή

Με ένα συμβατικό αυτοκίνητο μεταφέρθηκε λίγα λεπτά πριν τις 12 στο Εφετείο της Αθήνας προκειμένου να απολογηθεί ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος θα απολογηθεί στον ανακριτή Νικόπουλο. Μαζί του και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος μεταφέρθηκε στον 7ο όροφο του Εφετείου της Αθήνας. Ο γνωστός ποινικολόγος συνοδευόταν από αστυνομικούς και βγήκε από το ασανσέρ του 7ου ορόφου του Εφετείου χαμογελαστός κρατώντας έναν μεγάλο πορτοκαλί φάκελο.  Η κόρη του Άννα Μαρία Λυκουρέζου έσπευσε να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει, ενώ έξω από το γραφείο του ανακριτή τον περίμεναν εκτός από τους συνεργάτες και τα δυο παιδιά του από τον πρώτο του γάμο καθώς και η σύντροφος του Νατάσα Καλογρίδη. 

Η απολογία του Αλέξανδρου Λυκουρέζου σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε μέσα σε κλίμα έντασης και αυτό διότι ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Ευτύχιος Νικόπουλος φέρεται να να απαίτησε από τον συνήγορο υπεράσπισης του, Θρασύβουλο Κονταξή, να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο. Ο συνήγορος διαμαρτυρήθηκε λέγοντάς ότι αυτό δεν προβλέπεται από κανένα κανονισμό κι ότι ήδη έχει ενεργοποιήσει την αθόρυβη λειτουργία.

Λίγα λεπτά νωρίτερα οδηγήθηκε στο γραφείο του ανακριτή και ο δεύτερος δικηγόρος, Θόδωρος Παναγόπουλος, επίσης, κατηγορούμενος στην υπόθεση. Τον κατηγορούμενο περίμεναν η οικογένεια και οι συνεργάτες του. 

Η άφιξη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου στο Εφετείο

Από νωρίς βρίσκονται στο Εφετείο συγγενείς του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, τα παιδιά του και η Νατάσα Καλογρίδη.

Η υπόθεση για την οποία θα απολογηθούν αφορά όσα έγιναν μετά την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου (δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ στην υπόθεση με την Energa) τον Νοέμβριο του 2014. 

Η υπόθεση, με βάση καταθέσεις Αλβανών κρατουμένων, δεν θεωρήθηκε τελικά ληστεία και καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός ο Αρ. Φλώρος. Μετά τη δολοφονία του Αλμπέρ Μπάκο στις φυλακές τον περασμένο Ιανουάριο (με ηθικό αυτουργό τον έτερο Αλβανό Κλοντιάν) η εισαγγελία ανέθεσε έρευνα στην αντιτρομοκρατική και άνοιξε τηλέφωνα. Από τις συνομιλίες προέκυψαν επαφές του Αντωνόπουλου με τους Αλβανούς και με βάση κατάθεση του Φλώρου «ζητήθηκαν χρήματα για να μην παρασταθεί ο Αντωνόπουλος ως πολικώς ενάγων στη δίκη κατά του Φλώρου». Εκεί ξεκίνησε και η «εμπλοκή» των δικηγόρων.

Οι δυο γνωστοί δικηγόροι,  Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, θα υποβάλλουν υπομνήματα δια των συνηγόρων τους και με αυτά θα αρνηθούν τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρας εκβίασης. Ο κ. Λυκουρέζος μιλά για «σκευωρία» και απαντά πως δεν συνομίλησε ποτέ με τους Αλβανούς κρατούμενους, δεν τους επισκέφθηκε στη φυλακή και δεν απαίτησε 2.000.000 ευρώ από τον Α. Φλώρο για να μην παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων ο εντολέας του, Γ. Αντωνόπουλος.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Παναγόπουλος θα πει ότι δεν ακούγεται το όνομά του σε καμία συνομιλία, δεν κατηγορείται ως μέλος μίας εγκληματικής οργάνωσης από το 2014, ενώ ανέλαβε την υπεράσπιση Αντωνόπουλου τον Μάιο του 2017 και δεν υπάρχει στη δικογραφία καμία πράξη που να σχετίζεται με την απαίτηση δώρου.

Η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των δύο δικηγόρων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να εκφράζει εμμέσως αλλά σαφώς την αντίρρηση της στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Μάλιστα ο συνήγορος του Θεόδωρου Παναγόπουλου, καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, τόνισε πως «πρόκειται για ακραίο μέτρο δικονομικού εξαναγκασμού που δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον ανακριτικό υλικό».

Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις