Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πολυεθνική σπείρα είχε ρημάξει σπίτια στην Βορειοανατολική Αττική

Πολυεθνική σπείρα είχε ρημάξει σπίτια στην Βορειοανατολική Αττική

– Έκαναν εισαγωγή ακόμα και διαρρήκτες οι οποίοι έκλεβαν σπίτια και έφευγαν
– Οι οικιακές βοηθοί τους έφτιαχναν καλούπια από τα κλειδιά για να μπαίνουν σαν κύριοι στα σπίτια
– Χτυπούσαν τα κουδούνια προσποιούμενοι τους πωλητές και έμπαιναν στα σπίτια – στόχους που ήξεραν ότι λείπουν οι ένοικοί τους

 

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα, που είχε ρημάξει σπίτια κυρίως στην βορειοανατολική Αττική εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής. Το δίκτυο ήταν τόσο καλά οργανωμένο που είχε 4 επιμέρους οργανώσεις.

Με μια μεγάλη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της χώρας το πρωί της Δευτέρας, έγιναν 21 συλλήψεις, 18 γεωργιανών, ελλήνων, ιρακινών και βούλγαρων ηλικίας από 24 έως 64 ετών. Μάλιστα, συγκατηγορούμενοι των 21 συλληφθέντων είναι και άλλοι 22 εκ των οποίων οι 5 είναι ήδη στην φυλακή.

Στην επιχείρηση που οργανώθηκε, συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), του Τμήματος Ασφαλείας Τρικάλων και του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου Κυκλάδων.

Η σπείρα από τα μέσα του 2017 έκαναν διαρρήξεις σε σπίτια κυρίως στην Βορειοανατολική Αττική. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί 70 διαρρήξεις, μια ληστεία με αρπαγή αλλά και διακίνηση ναρκωτικών.

Πως δρούσε η σπείρα

Κύρια χαρακτηριστικά των μελών ήταν η διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων και διασυνδέσεων μεταξύ των μελών καθώς και η διαρκής δράση και τήρηση δομής και ιεραρχίας, σύμφωνα με πρότυπα της γεωργιανής μαφίας. Τα μέλη των οργανώσεων σχημάτιζαν ομάδα 3 έως 5 ατόμων. Με κλεμμένα οχήματα έφταναν στους στόχους τους και αφού έκαναν ακόμα και διερευνητικές διαδρομές στους γύρω δρόμους αποβίβαζαν τα μέλη τους που θα έκαναν την κλοπή, ενώ οι υπόλοιποι αναλάμβαναν ρόλο «τσιλιαδόρου».

Τα κριτήρια για τα σπίτια που θα χτυπούσαν ήταν κατ΄αρχήν ο βαθμός δυσκολίας της διάρρηξης αλλά και το πόση ώρα έλειπαν οι ένοικοι από το σπίτι. Μάλιστα για να εξακριβώσουν την απουσία των ενοίκων χτυπούσαν τα κουδούνια των διαμερισμάτων, ενώ για την είσοδο τους σε αρκετές περιπτώσεις προσποιούνταν τους πωλητές ή άλλους εργαζομένους. Οι κλοπές γίνονταν συνήθως πρωή ή μεσημέρι όταν δηλαδή οι ένοικοι ήταν στην δουλειά τους.

Χρησιμοποιούσαν οικιακές βοηθούς στον ρόλο πληροφοριοδότη

Η σπείρα είχε στην δούλεψή της και γυναίκες που έπαιζαν τον ρόλο των οικιακών βοηθών, ή αποκλειστικών νοσοκόμων σε υπερήλικες. Εκείνες ήταν που έδιναν πληροφορίες για το τι υπήρχε μέσα στο σπίτι. Οι ίδιες σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έφτιαχναν καλούπια από τα κλειδιά με πλαστελίνη ή σαπούνι έτσι ώστε να μπαίνουν σαν κύριοι στα σπίτια.

Οι δράστες συνήθως παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε κατ’ επάγγελμα κλεπταποδόχους. Είχαν φτιάξει τέτοια υποδομή για την διάθεση της «λείας» τους (κοσμήματα, επώνυμα ρολόγια, χρυσές λίρες κ.λπ.), σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους, με τους οποίους είχαν αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης εξ αιτίας της μακρόχρονης «συνεργασίας» τους. Με τον τρόπο αυτό, οι αυτουργοί των κλοπών κατείχαν για ελάχιστο μόνο χρονικό διάστημα, τα κλοπιμαία ώστε σε περίπτωση τυχαίου αστυνομικού ελέγχου ή έρευνας να μην μπορούν να συνδεθούν άμεσα με αυτές και να αποδυναμώνεται δικονομικά η ποινική υπόθεση.

Τονίζεται ακόμα, ότι για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους από τις διωκτικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης άλλαζαν συχνά τα «επιχειρησιακά» τους οχήματα, τα σπίτια που έμεναν ενώ για να επικοινωνήσουν χρησιμοποιούσαν «ghost phones».

Έρχονταν ως τουρίστες έκλεβαν και έφευγαν!

Κάποιοι μάλιστα για να μπερδέψουν τις έρευνες έρχονταν από το εξωτερικό ως τουρίστες και αφού έκαναν τις κλοπές γύριζαν στις χώρες τους. Μάλιστα τα έσοδα που αποκόμιζαν τα μέλη του εγκληματικού δικτύου από την παράνομη δράση τα μετέφεραν μέσω εμβασμάτων, σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων, αντικλειδιών, κλειδιών πασπαρτού, λοστών, κοπτών, καθώς και κοσμήματα, χρυσαφικά, ρολόγια, δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τραπεζικές κάρτες και άλλα τιμαλφή, μεγάλα χρηματικά ποσά και πυροβόλα όπλα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις