Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Προσοχή! Τι να κάνετε αν λάβετε email από “γνωστή εταιρεία” courier – Οδηγίες από την ΕΛΑΣ

Προσοχή! Τι να κάνετε αν λάβετε email από “γνωστή εταιρεία” courier – Οδηγίες από την ΕΛΑΣ

Νέο τρόπο βρήκαν διάφοροι επιτήδειοι προκειμένου να κοροϊδεύουν κόσμο, αφού αυτή τη φορά στέλνουν email απάτη το οποίο εμπλέκει πασίγνωστη εταιρεία courier! 

Τα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνεχίζουν εδώ και χρόνια να γεμίζουν τα γραμματοκιβώτια μας και εμείς πάντα πρέπει να προσέχουμε, καθώς οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν διαρκώς νέους τρόπους για να μας εξαπατήσουν.

Τελευταίο παράδειγμα με μαζικές αποστολές των λεγόμενων απατηλών emails, είναι το μήνυμα που προέρχεται δήθεν από την εταιρεία ταχυμεταφορών DHL και το οποίο μας ενημερώνει πως για να παραλάβουμε ένα δέμα που έχει σταλεί προς εμάς, πρέπει να πληρώσουμε το ποσό των 2.99 ευρώ.

click4more: Οι αλλαγές που φέρνει το iPhone 12 – Από το 5G μέχρι τη μίνι έκδοση (pics, video)

Όπως μπορείτε να δείτε, οι επιτήδειοι παραθέτοντας έναν «αριθμό κυκλοφορίας» και με σύνταξη που δεν παραπέμπει σε γνώστη της ελληνικής γλώσσας, αλλά σε αυτόματο μεταφραστή κειμένου, ζητούν μόλις ελάχιστα ευρώ, για να στείλουν ένα «φορτίο», διαδικασία που για να γίνει, πρέπει ο χρήστης να πατήσει πάνω σε έναν ενεργό σύνδεσμο μέσα στο κείμενο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως λένε οι ειδικοί, είτε απλά θα χάσεις τα χρήματα σου, είτε – πατώντας τον σύνδεσμο που έχει το μήνυμα – θα μπεις σε μια νέα σελίδα η οποία μπορεί να έχει κακόβουλο λογισμικό ή μπορεί να φαίνεται ότι είναι κανονική σελίδα πληρωμής και αυτό που κάνει είναι να συλλέγει τα στοιχεία τραπεζικών καρτών από τους ανυποψίαστους, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οποίων μπορεί να αδειάσουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Τι αναφέρει η DHL

Μετά τη διακίνηση των παραπάνω email σε αδιευκρίνιστο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, η DHL εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί το κοινό να προσέχει.

Επισημαίνει πως έγιναν απόπειρες εξαπάτησης με τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του ονόματος, του λογοτύπου και των εμπορικών σημάτων της DHL και πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επικοινωνία που αφορά  σε πώληση καταναλωτικών αγαθών μέσω του διαδικτύου όπου μπορεί να ζητηθεί πληρωμή πριν από την παράδοση των αγαθών.

«Λάβετε υπόψη ότι η DHL δεν ζητά πληρωμή με αυτόν τον τρόπο. Η DHL εισπράττει χρήματα που οφείλονται μόνο για επίσημα έξοδα αποστολής που σχετίζονται με την DHL» τονίζει η εταιρεία, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη ειδοποίηση ασφαλείας δεν επηρεάζει την υποχρέωση του παραλήπτη να καταβάλλει έξοδα αποστολής, τελωνείου, ΦΠΑ ή παρόμοιες χρεώσεις, όταν αυτές καταβάλλονται καταλλήλως κατά την παράδοση. 

«Η DHL δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τυχόν έξοδα, χρεώσεις ή πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μη προβλεπόμενα ως αποτέλεσμα δόλιας δραστηριότητας» καταλήγει στην ανακοίνωση της.

Οι οδηγίες της αστυνομίας

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχολιάζει πως πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική, από κακόβουλους χρήστες που είτε προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα, είτε προσωπικά στοιχεία, με τη χρήση αληθοφανών emails με τα λογότυπα μεγάλων εταιρειών πολλές φορές και όχι αποκλειστικά από εταιρείες ταχυμεταφορών. 

click4more: Ο κορονοϊός έφερε… αύξηση των επενδύσεων στην τεχνολογία παγκοσμίως

Όπως τονίζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά καιρούς, έχουν περιέλθει σε γνώση της, καταγγελίες που αφορούν τέτοιες απάτες και για αυτό ζητάει από το κοινό να ενημερώνεται μέσα από τις σχετικές της ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους ιστοτόπους και στις εφαρμογές που διαχειρίζεται:

  • Σελίδα Cyberkid στο Facebook
  • Σελίδα Cyberalert στο Facebook
  • Λογαριασμός Twitter CyberAlertGR
  • Λογαριασμός Instagram cyberalert.gr
  • Κανάλι CyberAlert στο Youtube
  • Ιστότοπος cyberkid.gr
  • Ιστότοπος cyberalert.gr
  • Εφαρμογή Cyberkid για φορητές συσκευές
  • Εφαρμογή feelsafe για φορητές συσκευές

Τι πρέπει να προσέχουμε:

· Προσέχουμε μήπως αυτά που μας υπόσχονται είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά.

· Εάν λάβουμε ύποπτο email, δεν απαντάμε και δεν ακολουθούμε τυχόν υποδεικνυόμενο σύνδεσμο (link).

· Δεν απαντάμε σε email και δεν συμπληρώνουμε φόρμες που μας ζητούν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού και προσωπικές πληροφορίες όταν αποστέλλονται από άγνωστες-αναξιόπιστες διευθύνσεις email.

· ∆εν εμπιστευόμαστε όσους μας υπόσχονται μεγάλα χρηματικά ποσά σε περίπτωση συνεργασίας.

· Επικοινωνούμε άμεσα με το αρμόδιο -κατά περίπτωση-τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζουμε.

· ∆εν εμπιστευόμαστε όσους, μέσω διαδικτύου, μας ζητούν χρήματα εκ των προτέρων για να μας βρουν εργασία ή να μας προσφέρουν μια θέση εργασίας.

· ∆εν δεχόμαστε να πληρώσουμε για «αποκλειστικές» πληροφορίες για θέσεις εργασίας.

· Προσέχουμε τη σύνταξη του κειμένου σε ένα email. Εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία εργασίας.

· Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθυνόμαστε σε εταιρείες που βρίσκονται στο εξωτερικό ή γινόμαστε αποδέκτης μηνυμάτων από φερόμενες εταιρείες του εξωτερικού.

· Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με αυτόκλητα emails ή διαφημίσεις που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν θέσεις εργασίας που προσφέρουν μεγάλες οικονομικές απολαβές.

πηγή: grtimes.gr

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις