Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ριφιφί στο Ψυχικό: Πως άνοιξαν οι «χρυσές» θυρίδες – Τα γάντια για τον κορονοϊό πρόδωσαν τον δράστη

Ριφιφί στο Ψυχικό: Πως άνοιξαν οι «χρυσές» θυρίδες – Τα γάντια για τον κορονοϊό πρόδωσαν τον δράστη

Με ένα απλό κατσαβίδι το οποίο χρησιμοποιούσε ως μοχλό ανασήκωσης κατάφερε να διαρρήξει τις 4 θυρίδες ο 58χρονος κατηγορούμενος για την υπόθεση του ριφιφί «μαμούθ» στο Ψυχικό.

Αυτές είναι οι φωτογραφίες ντοκουμέντο που δημοσιεύονται στο vima.gr τόσο από το εσωτερικού του χώρου όσο και από τις ίδιες τις θυρίδες που έγιναν «στόχος» του δράστη.

πηγή: vima.gr
πηγή: vima.gr
πηγή: vima.gr

Συνολικά 300 κάτοχοι θυρίδων είχαν μπει στο στόχαστρο των ερευνών. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Live News o 58χρονος είχε επισκεφθεί, με πληρεξούσιο που είχε στα χέρια του, τουλάχιστον πέντε φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο, την θυρίδα που διατηρούσε ο γιος του στην συγκεκριμένη τράπεζα.

Click4more: Ριφιφί στην τράπεζα στο Ψυχικό: Αρνείται τα πάντα ο 58χρονος

«Κλειδί» για τη σύλληψη του αποτέλεσε η ταυτοποίηση του DNA που βρέθηκε στο εσωτερικό ενός εκ των τεσσάρων μεταλλικών κουτιών στις θυρίδες που είχαν διαρρηχθεί.

Τον πρόδωσαν τα γάντια για τον κορονοϊό

Μάλιστα εντύπωση είχε προκαλέσει από την αρχή η επιμονή του 58χρονου να φορά γάντια κατά τη διάρκεια των επισκέψεων με πρόφαση τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, τα οποία έβγαζε μόλις έφευγε από το κτίριο.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ίδρωσε λόγω της ζέστης -τον περασμένο Αύγουστο που σημειώθηκε η κλοπή- και σκούπισε με τα γάντια του τον ιδρώτα του, από τον οποία βρέθηκε και το DNA.

Τα στελέχη της ΕΛΑΣ εστίασαν ακόμα το ενδιαφέρον τους σε μια τσάντα φορητού υπολογιστή που ο 58χρονος κρατούσε κατά την είσοδό του στον χώρο των θυρίδων, όπου εκτιμούν ότι έβαζε τα χρήματα και τα τιμαλφή που άρπαζε.

Click4more: Ριφιφί σε τράπεζα στο Ψυχικό: Κινηματογραφική σύλληψη του 58χρονου στη Βουλιαγμένη – Που ψάχνουν συνεργούς

Επίσης άλλον ένα στοιχεία που δείχνει να πρόδωσε τον 58χρονο είναι πως στις επισκέψεις του, τις κρίσιμες ημερομηνίες που φέρεται να είχαν πραγματοποιηθεί οι διαρρήξεις των θυρίδων έμενε εντός του θησαυροφυλακίου σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 20 λεπτά), που δεν δικαιολογείται απολύτως για την εναπόθεση αντικειμένων και τακτοποίηση του τραπεζικού «ντουλαπιού».

Ο 58χρονος αρνείται τα πάντα

Ο ίδιος πάντως αρνείται κάθε κατηγορία και μέσω των συνηγόρων του, επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας έως ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη.

«Ο κατηγορούμενος αρνείται την κατηγορία και διαμαρτύρεται έντονα για την διαπόμπευση του ίδιου και της οικογένειας του. Η απολογία του ενώπιον του κ. Ανακριτή θα τοποθετήσει την υπόθεση στην πραγματική της βάση. Μέχρι τότε παρακαλούνται όλοι να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητάς του».

Τι λέει ο δικηγόρος του φερόμενου ως δράστη

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου κ. Σερεμέτης μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο αναφέρθηκε στα ευρήματα των Αρχών, διευκρινίζοντας ότι «οι συγκεκριμένες θυρίδες δεν είναι οι κλασικές, μικρές με το συρόμενο σιδερένιο. Είναι σαν περίπου στο μέγεθος ενός φούρνου μικροκυμάτων, οι οποίες δεν έχουν συρτάρια είναι σα να ανοίγουμε ένα χρηματοκιβώτιο.

Άρα σε αυτές υπάρχει πράγματι μέσα ένα κουτί όπου βάζει ο καθένας ότι τα αντικείμενα του μέχρι και τις 23 του μηνός όπου προσήλθε ο κατηγορούμενος δεν υπήρχε κανένα άλλο στοιχείο αποδεικτικό που να τον εμπλέκει στην υπόθεση αυτή.»

Έκανε μάλιστα μια παρένθεση τονίζοντας ότι  στις 23 του μηνός το πρωί ο  κατηγορούμενος προσήχθη από άνδρες της ασφάλειας διαρρηκτών στη γενική αστυνομική διεύθυνση. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε οι αστυνομικοί το πήγαν και το πάρκαραν και το άφησαν έξω από το τμήμα ασφαλείας Βουλιαγμένης και τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ. Η οικογένειά του δεν ενημερώθηκε καθόλου για το συμβάν αυτό δηλαδή δεν είχε καμία επικοινωνία. Όπως ανέφερε μέχρι τις 5 το απόγευμα δεν γνώριζε κανένας πού βρίσκεται.

«Και ενώ εγώ ήμουν στη ΓΑΔΑ από τις 2 η ώρα το μεσημέρι μας απέκρυψαν. Ο κατηγορούμενος είχε προσαχθεί. Πρέπει όμως να σας επισημάνω διότι αυτό, σε συνδυασμό με κάποιες άλλες ενέργειες της αστυνομίας, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά…»

Στο ερώτημα πως αρέσει έχει βρεθεί DNA ενός ανθρώπου στη θυρίδα κάποιου άλλου στην κλειδωμένη θυρίδα τόνισε:

«Δεν έχουμε DNA μόνο του κατηγορουμένου ή είναι ένα μείγμα γενετικού υλικού. Ήταν πολλά γενετικά υλικά μαζί. Είναι σίγουρα της ιδιοκτήτριας, του κατηγορούμενου, και υπάρχει και γενετικό υλικό τρίτου ατόμου αγνώστου το οποίο δεν έχει ταυτοποιηθεί. Αυτό το μείγμα έχει βρεθεί στο εσωτερικό ενός πλαστικού κουμπιού όπου τώρα ξεκινούν τα ερωτήματα το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στα πειστήρια της αστυνομίας».

Ερωτηθείς αν γνώριζε τη γυναίκα ιδιοκτήτρια της θυρίδας, ανέφερε ότι: «Ως προς το γενετικό υλικό γιατί ακούγεται συνέχεια τελευταίες δύο μέρες ότι πρόκειται για ιδρώτα. Αυτό είναι εσφαλμένο. Θα σας πω και οι ειδικοί ότι μπορεί ο γενετιστής ο ειδικός πραγματογνώμονας να πει εάν ένα γενετικό υλικό είναι από ιδρώτα.»

«Εμείς ως συνήγοροι υπεράσπισης αύριο διότι σήμερα ήταν αργία θα υποβάλουμε σειρά αιτημάτων προς τον κύριο ανακριτή προκειμένου οι ανακριτικές ενέργειες που είμαστε πεπεισμένοι ότι αποτελέσματα θα δικαιώσουν τους χειρισμούς.

Αυτό που θέλω να σας πω πολύ απλά είναι ότι εγώ όση ώρα είμαι εδώ και περιμένω να συνέλθουμε και να μιλήσουμε και ακουμπάς σε αυτό το τραπέζι είναι αυτή τη στιγμή εγώ έχω δώσει εκατομμύρια και έχω δισεκατομμύρια κύτταρα γενετικού υλικού πάνω σε αυτό.

Αν εγώ σας δω το πρωί και κάνω μια χειραψία, αν δεν είχαμε κορονοϊό και πάρω το αεροπλάνο και πάω στην Αμερική…

Δεν υπήρχε καμία γνωριμία. Η μία εκ των τεσσάρων ιδιοκτητριών όπου βρέθηκε και γενετικό υλικό. Στην κατάθεσή της η ίδια είχε πει ότι πριν τρία χρόνια, ήταν πελάτισσα της συζύγου.  Ότι το γνώριζε από εκείνη την δραστηριότητα..

Ο κατηγορούμενος είχε πρόσβαση στη συγκεκριμένη χώρο και ειδικά η θυρίδα η συγκεκριμένη, είναι ακριβώς δίπλα στο τραπέζι , όπου κάθονται οι μισθωτές. Είναι πολύ πιθανό, εναι μια εκδοχή η οποία πιστεύουμε ότι με τις ενέργειες οι οποίες θα ακολουθήσουν και από τους ειδικούς θα επιβιώσουν τον ισχυρισμό».

«Ουδέποτε έχει ανοίξει στη θυρίδα, υποθέτει αλλά αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί και με ευρήματα τα οποία θα επιδιώξουμε να υπάρξει και να εισφέρει φως στη δικογραφία. Υποθέτει ότι θα έχουμε κάποιον τρόπο με στοιχείο που είναι πολύ εύλογο από τη στιγμή που είναι και ο ίδιος νομίμως στον χώρο εκείνο και όταν πηγαίνει στην τράπεζα και το οποίο ανοίγει τη θυρίδα του βλέπει τα πράγματα του…Μπορεί να έχει μεταφερθεί γενετικό υλικό».

Μαρακάκης για θυρίδες τραπεζών: Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει το μίνιμουμ μέτρο ασφαλείας

Στην εκπομπή «Live News» μίλησε ο δικηγόρος θύματος κλοπής, Ιωάννης Μαρακάκης για την υπόθεση του «colpo grosso» σε τραπεζικές θυρίδες.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μαρακάκης, η εντολέας του μέσα στη θυρίδα είχε πανάκριβα κειμήλια και κοσμήματα αξίας 2.000.000 ευρώ, αλλά κι ένα φάκελο με 1.000.000 ευρώ.

Διευκρίνισε ότι οι έρευνες θα επεκταθούν σε πιθανούς κλεπταποδόχους γι’ αυτό πρέπει να γίνει και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ειδικά για την περίοδο του Αυγούστου και μετά.

Ακόμα υποστήριξε ότι η σύζυγος του δράστη πιθανόν άθελά της, αποτέλεσε πηγή πληροφόρησης για το περιεχόμενο των θυρίδων.

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι σε ένα απόλυτα ασφαλές θησαυροφυλάκιο σαν και αυτό, είναι αδιανόητο να μην τηρείται ένα μίνιμουμ μέτρο ασφαλείας, καθώς η βιντεοσκόπηση γίνεται μέχρι την είσοδο του θησαυροφυλακίου.

Για την τράπεζα, είπε ότι η επικοινωνία ήταν πολύ καλή από την αρχή και ότι υπήρξε συμφωνία αναμονής μέχρι να διεξαχθούν οι έρευνες.

Για τον ίδιο το δράστη, υποστήριξε ότι αν και είχε επισκεφθεί την τράπεζα αρκετές φορές, δεν υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις