Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ρουβίκωνας: Βίντεο ντοκουμέντο από την καταδρομική επίθεση στη Βουλή!

Ρουβίκωνας: Βίντεο ντοκουμέντο από την καταδρομική επίθεση στη Βουλή!

Σάλος από την επίθεση με μπογιές και καπνογόνα στη Βουλή.
Ο Ρουβίκωνας με κείμενο ανέλαβε την ευθύνη. Έδωσε στη δημοσιότητα και video.
Ομάδα περίπου 30 ατόμων πέταξε μπουκάλια με μπογιές στους τοίχους του Κοινοβουλίου.
Η επίθεση έγινα εξαιτίας της μη χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Είναι η τρίτη φορά που ο Ρουβίκωνας “εμφανίζεται” στη Βουλή.
Έγιναν πέντε προσαγωγές, μόνο μία μετατράπηκε σε σύλληψη.

Με κείμενό του στο indymedia, ο Ρουβίκωνας ανέβαλε την ευθύνη για την καταδρομική επίθεση στη Βουλή, το μεσημέρι της Τρίτης (21.05.2019). Η επίθεση στη Βουλή, με μπογιές και καπνογόνα, έγινε στο πλαίσιο των “δράσεων” από αντιεξουσιαστικές ομάδες για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η καταδρομική από τον Ρουβίκωνα στη Βουλή έγινε ενώ στον Άρειο Πάγο συζητείται η αίτηση αναίρεσης της απόφασης για μη χορήγηση νέας άδειας στον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη, που τον τελευταίο καιρό κρατείται στις φυλακές Βόλου.

Σε video που ανέβηκε επίσης στο indymedia, ένα video 2 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, έχει καταγραφεί καρέ καρέ η επίθεση. Όλα καταγράφονται από μέλος της αναρχικής ομάδας που βρίσκεται, όπως φαίνεται, στην αρχή της πλατείας Συντάγματος. Η οποία εκείνη την ώρα ήταν γεμάτη κόσμο. Τα μέλη του Ρουβίκωνα ανεβαίνουν από τα σκαλιά στο πλάι του Αγνώστου Στρατιώτη και αρχίζουν να πετούν στη Βουλή τις κόκκινες μπογιές και τα καπνογόνα.

Δείτε το video εδώ

Η επίθεση έγινε λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων, ανέβηκε από την Όθωνος, πέρασε τα κάγκελα και από τα σκαλιά πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, βγήκε στο προαύλιο, απέναντι από την κεντρική είσοδο της Βουλής.

Οι δράστες πέταξαν μπουκάλια με κόκκινη μπογιά και καπνογόνα.

Η φωτογραφία που ανέβασε ο Ρουβίκωνας στο indymedia

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η μεγάλη ευκολία με την οποία 30 (κατά δήλωση του Νίκου Βούτση) άνθρωποι κατάφεραν χωρίς να τους σταματήσει κανείς, να ανέβουν τα σκαλιά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και να φτάσουν σχεδόν έως την επίσημη είσοδο της Βουλής!

Η αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές αλλά οι τέσσερις απ’ αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι και μόνο ένας από τους προσαχθέντες έχει συλληφθεί γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε σχέση με την επίθεση και είναι μέλος του Ρουβίκωνα που είχε συλληφθεί και στο παρελθόν.

Οργή Βούτση

Παρών στη Βουλή την ώρα της επίθεσης ήταν και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης. Αμέσως βγήκε έξω για να δει τι συμβαίνει.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια, σημειώνοντας πως δεν πέταξαν τρικάκια ούτε φώναξαν συνθήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Βουλής, οι δράστες απομακρύνθηκαν από τη φρουρά της Βουλής, τους αστυνομικούς και τις επιπλέον ενισχύσεις που υπάρχουν αυτή την περίοδο στον περίβολο του Κοινοβουλίου.

Φωτογραφία InTime News

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, υπήρξε εμπλοκή και έγινε μια σύλληψη.

“Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο, απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει, είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο. Ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν. Εν προκειμένω δεν έχουμε κάτι τέτοιο ώστε να μπορώ να πω σε τι αναφέρονταν όσοι έκαναν την καταδρομική επιχείρηση”, σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Βουλή - επίθεση

Τρίτη φορά… Ρουβίκωνας στη Βουλή

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρουβίκωνας κάνει την… εμφάνισή του στη Βουλή.

Η πρώτη φορά ήταν τον Απρίλιο του 2015, όταν μέλη της αναρχικής ομάδας έκαναν… “ντου” στο προαύλιο της Βουλής και σήκωσαν πανό στο περιστύλιο υπέρ των “πολιτικών κρατουμένων”, όπως ανέφεραν. Είχαν επίσης ζητήσει την κατάργηση του “τρομονομόμου” και ζητούσαν την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και συγγενικών προσώπων μελών της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Η δεύτερη “επίσκεψη” που έκανε ο Ρουβίκωνας στη Βουλή ήταν τον Ιούλιο του 2017, για την υπόθεση της (άδικης όπως τελικά έκρινε το δικαστήριο) παράνομης κράτησης της Ηριάννας. Και τότε, περίπου 30 άτομα είχαν αιφνιδιάσει τους αστυνομικούς από τη Βασιλίσσης Σοφίας και έφτασαν έως την είσοδο του Κοινοβουλίου. Είχαν πετάξει τρικάκια και σήκωσαν και εκείνη τη φορά πανό στο περιστύλιο. Είχαν γίνει συλλήψεις αλλά μετά από συνεννόηση του Νίκου Βούτση και τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις