Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Βασίλης Παλαιοκώστας: Νέο video ντοκουμέντο από την απόδραση με ελικόπτερο

Βασίλης Παλαιοκώστας: Νέο video ντοκουμέντο από την απόδραση με ελικόπτερο

Ήταν 22 Φεβρουαρίου 2009 όταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι έφευγαν από τον Κορυδαλλό με… ελικόπτερο. 10 χρόνια μετά την απόδραση που έμεινε στην ιστορία, ένα νέο ντοκουμέντο έρχεται στο φως.

Πρόκειται για ένα video που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής και έρχεται στο φως για πρώτη φορά. Δείχνει τις τελευταίες στιγμές πριν ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι επιβιβαστούν στο ελικόπτερο και ανατρέπει τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του «Μια φυσιολογική ζωή» ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ελλάδα.

Η ώρα ήταν 15:50 όταν το ελικόπτερο φαίνεται για πρώτη φορά στην κάμερα ασφαλείας των φυλακών Κορυδαλλού. Προσγειώθηκε στην ταράτσα, ενώ ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι περίμεναν σε ένα προαύλιο, ακριβώς από κάτω. Χρειάστηκαν δυο λεπτά για να επιβιβαστούν και να φέρουν σε πέρας μια απόδραση που έγραψε τη δική της ιστορία. Ήταν η τρίτη απόδραση για τον Παλαιοκώστα, η δεύτερη με ελικόπτερο (είχε προηγηθεί εκείνη το 2006 πάλι από τον Κορυδαλλό και πάλι με τον Ριζάι).

Δείτε το video ντοκουμέντο

Ήταν περίπου 15:00 το μεσημέρι όταν οι δυο κακοποιοί έλαβαν το πρώτο μήνυμα. Τους ενημέρωνε ότι το ελικόπτερο ήταν έτοιμο για απογείωση. Λίγα λεπτά μετά, η συνεργός τους, η Βούλα, απείλησε με μαχαίρι τον χειριστή, ενώ ο συνοδός της του κόλλησε μια χειροβομβίδα. Τον οδήγησαν στον Κορυδαλλό.

45 λεπτά μετά, ακούγοντας το βουητό από το ελικόπτερο, ένας υπάλληλος των φυλακών θυμάται πως έτρεξε στα κελιά της απομόνωσης. «Το είχαν κάνει μια φορά με επιτυχία, τι τους εμπόδιζε να το ξανακάνουν;» είχε σκεφτεί. Βρήκε τις δύο πόρτες σφραγισμένες, η μία με σιδερόβεργα και η άλλη με έναν ιμάντα. Άλλος υπάλληλος είχε ήδη φτάσει στην ταράτσα, αλλά στην κάμερα ασφαλείας φαίνεται να κρύβεται.

Το ελικόπτερο προσγειώνεται, ο ένας συνεργός στοχεύει με όπλο τον υπάλληλο και η Βούλα βγάζει κάτι από την τσάντα της. Ο Παλαιοκώστας ισχυρίζεται πως εκείνη τους έριξε τη σκάλα, σύμφωνα με την κατάθεση του πιλότου όμως αυτό που τους πέταξε ήταν ένα σχοινί πάνω στο οποίο εκείνοι έδεσαν μια σκάλα ορειβατική, 10 περίπου μέτρων, με δύο συρματόσχοινα και αλουμίνια για σκαλοπάτια. Εάν αυτό συνέβη, ενισχύεται το σενάριο πως είχαν βοήθεια εκ των έσω.

Στην εικόνα που έχει καταγραφεί από την κάμερα ασφαλείας, κανείς δεν φαίνεται να βγάζει κάτι από την μπαγκαζιέρα στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου, εκεί δηλαδή όπου είχαν βάλει τη βαλίτσα τους (και το μοναδικό σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να έχουν κρύψει τη σκάλα στο ξεκίνημα του ταξιδιού για να περάσει απαρατήρητη).

Οι τελευταίες στιγμές

Όταν οι υπάλληλοι κατάφεραν να ανοίξουν τις δύο πόρτες, αντίκρισαν τους δύο κακοποιούς να ετοιμάζονται να σκαρφαλώσουν από το προαύλιο προς την ταράτσα. Ο Παλαιοκώστας στο βιβλίο γράφει πως είχε μείνει τελευταίος και πως προσπαθούσε να ξεφύγει από τους φρουρούς που τον κυνηγούσαν – πως κάποιος τον τράβηξε από το πόδι και πως έδωσε μάχη πριν καταφέρει να μπει στο ελικόπτερο.

Οι μαρτυρίες, οι καταθέσεις αλλά και η εικόνα όπως έχει καταγραφεί στην κάμερα ασφαλείας τον διαψεύδουν. Ο Παλαιοκώστας δεν πάλεψε με κανέναν για να φύγει. Οι υπάλληλοι υπό την απειλή χειροβομβίδας κράτησαν αποστάσεις. Κανείς εκείνο το απόγευμα δεν σκόπευε να ρισκάρει τη ζωή του για να τον σταματήσει.

Όταν το ελικόπτερο απογειώθηκε ακούστηκαν χειροκροτήματα από άλλους κρατουμένους αλλά και πυροβολισμοί. Μία σφαίρα χτύπησε μία από τις δύο δεξαμενές καυσίμων, μισό μέτρο πίσω από τον χειριστή, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης παρέμεινε ψύχραιμος.

«Τι θα γίνει με εμένα; Για αλλού πήγαινα και αλλού βρέθηκα» είπε στον Παλαιοκώστα. «Μην ανησυχείς. Κάνε τη δουλειά σου και θα κάνουμε εμείς τη δική μας» του είπε εκείνος. Ο Ριζάι γελούσε, ενώ ο Παλαιοκώστας παρέμεινε σιωπηλός. Προσγειώθηκαν στις Αφίδνες και από εκεί εξαφανίστηκαν. Ο Ριζάι θα συλληφθεί στις 16 Νοεμβρίου 2009, ο Βασίλης Παλαιοκώστας από τότε παραμένει ασύλληπτος και καταζητείται.

Πηγή: Καθημερινή

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις